course-details-portlet

HIST3500 - Miljø- og bærekraftshistorie

Om emnet

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Hjemmeeksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Hjemmeeksamen 100/100 4 timer

Faglig innhold

Samfunnet står overfor en bærekraftskrise som truer måten vi lever på. Markeds- og teknologiutviklingen har gjort at tempoet i ressursutnyttelsen er høyere enn miljøet kan bære over tid. Teknologisk og økonomisk utvikling må skje på en måte som er miljø- og samfunnsmessig bærekraftig. For at teknologer skal utarbeide bærekraftige løsninger for fremtiden er det avgjørende å forstå hvorfor og hvordan dagens problemer har oppstått, og hvilke forventninger og krav samfunnet legger til grunn for videre utvikling.

Bærekraft handler om å løse dagens utfordringer uten å skade fremtidens ressursgrunnlag. Å arbeide for et bærekraftig samfunn krever derfor en forståelse av hvordan miljø og samfunn utvikler seg over tid. Dagens utfordringer er en direkte konsekvens av fortidens valg. For å kunne løse bærekraftsutfordringene må vi både forstå hvordan de har oppstått, hvordan de har blitt forsøkt håndtert tidligere, og erkjenne at gode og bærekraftige løsninger må være tilpasset samfunnets utvikling i et lengre perspektiv.

Fokuset i emnet ligger på samspillet mellom teknologi, næringsliv og politikk. Studentene vil analysere dette samspillet gjennom tre hovedområder:

  1. Teknologi, ressursutnyttelse og bærekraftig miljø: økonomisk utvikling og ressursutnyttelse har skapt økende miljøproblemer, samtidig som teknologi både har skapt stadig nye utfordringer, men også har bidratt til å løse dem. Hovedfokus ligger her på lokale og regionale konsekvenser for miljø og samfunn.
  2. Økonomi og sosial bærekraft: Hvilke nasjonale konsekvenser ser vi av miljøutfordringer? Hvordan har ulike stater håndtert miljøproblemer og i hvilken grad har man lykkes med, eller mislyktes med, å skape økonomisk og sosial bærekraft?
  3. Globale løsninger: Hvordan har man prøvd å løse globale utfordringer gjennom internasjonale løsninger? På hvilke områder har vi kommet frem til gode løsninger, hvor har det gått galt, og hvorfor?

Emnet skal gi teknologi- og ingeniørstudenter historisk kunnskap som skal sette dem i stand til å bedre forstå det samfunnet de skal virke i. Undervisningen er basert på analyse og diskusjon av relevante historiske eksempler, og vil fokusere på det komplekse samspillet mellom menneske, teknologi og natur. Undervisningen i emnet vil ha en utstrakt bruk av historisk case-metode. Hvorfor har vi endt opp i den bærekraftskrisa som vi står i nå, og hva kan vi lære av historien for å løse den?

Læringsutbytte

En kandidat som har bestått emnet, forventes å ha oppnådd følgende læringsutbytte, definert i kunnskap og ferdigheter:

Kunnskap

Kandidaten skal

  • ha en forståelse av den historiske utviklingen av moderne samfunnsformer og samspillet mellom natur, teknologi og samfunn
  • ha inngående kunnskap om hvordan bærekraftsspørsmål har oppstått og hvordan de har blitt håndtert historisk av aktører på ulike nivåer
  • opparbeide seg grunnleggende metodekunnskaper som trengs for å undersøke og forstå sammensatte prosesser på ulike samfunnsnivåer: lokalt, nasjonalt og globalt

Ferdigheter

Kandidaten skal

  • kunne innhente relevant informasjon, analysere og gi gode fremstillinger av komplekse årsakssammenhenger
  • vise evne til å reflektere over egen faglig virksomhet, og hvordan de kan bidra til å løse store samfunnsutfordringer
  • kunne formulere og strukturere komplekse historiske argument muntlig og skriftlig
  • kunne formidle sine argumenter effektivt både i skriftlige og muntlige presentasjoner

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger med caseundervisning.

Obligatoriske aktiviteter

  • Korte øvingsoppgaver

Forkunnskapskrav

Ingen.

Kursmateriell

Oppgis senest ved semesterstart, se pensumliste og annet materiale som legges ut på Blackboard.

Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  HØST 2023

Undervisningsspråk: Norsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Historie
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator:

Ansvarlig enhet
Institutt for moderne samfunnshistorie

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Hjemmeeksamen

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Høst ORD Hjemme-eksamen 100/100

Utlevering
08.12.2023

Innlevering
08.12.2023


09:00


13:00

INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU