Emne - Livssyklusvurdering og Miljøsystemanalyse - EP8108
Livssyklusvurdering og Miljøsystemanalyse
Velg studieårOm
Om emnet
Faglig innhold
Kurset tar for seg livssyklusanalyse, kryssløpsanalyse, og miljøkonsekvensanalyse, men fokuserer på livssyklusanalyse. Kurset fokusserer på dagens standard og vitenskapelige diskusjon knyttet til både inventarmodellering og miljøkonsekvensanalyse. Kjernen i kurset er avanserte teknikker i inventarmodellering av produktsystemer og større produksjons-forbruks-nettverk. Kurset omhandler nyere framskritt i bruk av kryssløpsanalyse i LCA. Allokering, tilordnende og forandringsorientert analyse, og handtering av resirkulering er diskutert. Miljøpåvirkningsmetoder som fokuserer på henholdsvis miljøpåvirkningskategorier og miljøskader er introdusert ved bruk av den nye RECIPE metoden som eksempel. Kurset omhandler også enkelte eksempler av bruk av LCA for å belyse viktige tema innen miljø- og teknologipolicy. Planlegging og interpretering av LCA resultater er tatt opp gjennom casestudier fra industri og offentlig politikk.
Læringsutbytte
Formål med kurset er å forbedre studentens forståelse av og evne til å bruke livssyklusanalyse i sin forskning. Kurset fokuserer på forståelse av formål med ulike studier, tilnærminger, styrker og svakheter. Kurset ønsker å bygge generell metodekunnskap og evne til å bedømme forskningstilnærminger. Matematiske ferdigheter og programvarekunnskap som er nødvendig for å gjennomføre slike analyser er ikke fokus i kurset og er forutsatt.
Læringsformer og aktiviteter
Emnet blir undervist som 2-ukers intensiv kurs med forelesninger og øvinger i august. Øvinger er stort sett på data og programvaren MatLab brukes. Det stilles store krav til lesning av faglitteratur, og studenter er påkrevt å lese pensum på forhånd. Emnet undervises i samarbeid med flere universiteter i Europa og gir en god mulighet for å danne nettverk med andre PhD studenter. Kontakt faglærer for å få nærmere informasjon.
Obligatoriske aktiviteter
- Øvinger
Anbefalte forkunnskaper
Livssyklusanalyse, forståelse av industriell økologi metoder og tema; lineær algebra, grunnlegende programmeringsferdigheter, med fordel i MatLab.
Forkunnskapskrav
Opptak i PhD programmet.
Kursmateriell
Kompendium.
Fagområder
- Energi- og prosessteknikk
- Industriell økologi
- Teknologiske fag
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator
- Edgar Hertwich
Faglærere
- Anders Hammer Strømman
- Edgar Hertwich