Emne - Ernæring - BTA2001
Ernæring
Velg studieårOm
Om emnet
Faglig innhold
Emnet omhandler de ulike næringsstoffene; karbohydrat, protein, lipider, vitaminer og mineraler. Fordøyelse, absorpsjon og stoffskifte koblet til de energirike næringsstoffene vektlegges. I emnet diskuterer vi energiomsetningen i kroppen, kostanbefalinger kosthold og helse. De norske kostholdsrådene blir gjennomgått. Tema som fysisk aktivitet, sjømat og helse blir også inkludert i emnet.
Læringsutbytte
Kunnskap:
- kunne gjøre rede for hovedtrekkene i stoffskiftet.
- kunne gjøre rede for viktige biokjemiske forhold som har betydning for de energigivende næringsstoffenes fordøyelse og omsetning.
Ferdigheter:
- forstå kostholdssammensetningen i forhold til anbefalingene for inntak av næringsstoffer
- forstå sjømaten sin næringsverdi
- forstå kostens betydning for helse i forhold til ulike livsstilssykdommer
Kompetanse:
- diskutere sammenhengen mellom ernæring og helse
- diskutere og reflektere over sammenhengen mellom ernæring og helse
- formidle grunnleggende kunnskap fra emnet med andre i samfunnet
Læringsformer og aktiviteter
Pedagogiske metoder: Plenumforelesninger, arbeidsoppgaver og obligatoriske innleveringer.
Emnet har en studiebelastning på 200 timer, hvorav inntil 50 timer er forelesning, og inntil 40 timer arbeidsoppgaver.
Obligatoriske arbeidskrav: Det blir 3 obligatoriske arbeidskrav.
Obligatoriske aktiviteter
- Obligatorisk arbeidskrav
Mer om vurdering
Obligatorisk arbeidskrav må være godkjent for å gå opp til eksamen. De obligatoriske arbeidskravene er gyldig i 4 semester (undervisningssemesteret og de tre påfølgende semestrene).
4 timers skriftlig digital skoleeksamen. Utsatt eksamen kan gjennomføres som muntlig eksamen dersom det er færre enn 10 kandidater oppmeldt.
Spesielle vilkår
Krever opptak til studieprogram:
Biomarin innovasjon (298BMI)
Bioteknologi (427BT)
Anbefalte forkunnskaper
HBIOA 1004 Generell kjemi og HBIOA1003 Biokjemi med cellebiologi
MK103119 Innføring i kjemi
Kursmateriell
Obligatorisk: Pedersen, Hjartåker, Andersen: Grunnleggende ernæringslære, Gyldendal Akademiske, hele boken er pensum Olav sand, Øyvind Sjaastad, Egil Haug, Jan Bjålie: Menneskekroppen. Fysiologi og anatomi, Gyldendal, kap. 15 og 16.
Utgave av læremateriale spesifiseres ved studiestart.
Studiepoengreduksjon
Emnekode | Reduksjon | Fra |
---|---|---|
MK301212 | 7,5 sp | Høst 2021 |
Fagområder
- Ernæring