course-details-portlet

BTA2001

Ernæring

Velg studieår
Studiepoeng 7,5
Nivå Grunnleggende emner, nivå I
Undervisningsstart Høst 2025
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Norsk
Sted Ålesund
Vurderingsordning Skriftlig skoleeksamen

Om

Om emnet

Faglig innhold

Emnet omhandler de ulike næringsstoffene; karbohydrat, protein, lipider, vitaminer og mineraler. Fordøyelse, absorpsjon og stoffskifte koblet til de energirike næringsstoffene vektlegges. I emnet diskuterer vi energiomsetningen i kroppen, kostanbefalinger kosthold og helse. De norske kostholdsrådene blir gjennomgått. Tema som fysisk aktivitet, sjømat og helse blir også inkludert i emnet.

Læringsutbytte

Kunnskap:

  • kunne gjøre rede for hovedtrekkene i stoffskiftet.
  • kunne gjøre rede for viktige biokjemiske forhold som har betydning for de energigivende næringsstoffenes fordøyelse og omsetning.

Ferdigheter:

  • forstå kostholdssammensetningen i forhold til anbefalingene for inntak av næringsstoffer
  • forstå sjømaten sin næringsverdi
  • forstå kostens betydning for helse i forhold til ulike livsstilssykdommer

Kompetanse:

  • diskutere sammenhengen mellom ernæring og helse
  • diskutere og reflektere over sammenhengen mellom ernæring og helse
  • formidle grunnleggende kunnskap fra emnet med andre i samfunnet

Læringsformer og aktiviteter

Pedagogiske metoder: Plenumforelesninger, arbeidsoppgaver og obligatoriske innleveringer.

Emnet har en studiebelastning på 200 timer, hvorav inntil 50 timer er forelesning, og inntil 40 timer arbeidsoppgaver.

Obligatoriske arbeidskrav: Det blir 3 obligatoriske arbeidskrav.

Obligatoriske aktiviteter

  • Obligatorisk arbeidskrav

Mer om vurdering

Obligatorisk arbeidskrav må være godkjent for å gå opp til eksamen. De obligatoriske arbeidskravene er gyldig i 4 semester (undervisningssemesteret og de tre påfølgende semestrene).

4 timers skriftlig digital skoleeksamen. Utsatt eksamen kan gjennomføres som muntlig eksamen dersom det er færre enn 10 kandidater oppmeldt.

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Biomarin innovasjon (298BMI)
Bioteknologi (427BT)

Kursmateriell

Obligatorisk: Pedersen, Hjartåker, Andersen: Grunnleggende ernæringslære, Gyldendal Akademiske, hele boken er pensum Olav sand, Øyvind Sjaastad, Egil Haug, Jan Bjålie: Menneskekroppen. Fysiologi og anatomi, Gyldendal, kap. 15 og 16.

Utgave av læremateriale spesifiseres ved studiestart.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
MK301212 7,5 sp Høst 2021
Dette emne har faglig overlapp med emnet i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.

Fagområder

  • Ernæring

Kontaktinformasjon

Emneansvarlig/koordinator

Ansvarlig enhet

Institutt for biologiske fag Ålesund

Eksamen

Eksamen

Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Ordinær eksamen - Høst 2025

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 100/100 Hjelpemiddel Kode D Varighet 4 timer Eksamenssystem Inspera Assessment Sted og rom Ikke spesifisert ennå.

Utsatt eksamen - Vår 2026

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 100/100 Hjelpemiddel Kode D Varighet 4 timer Eksamenssystem Inspera Assessment Sted og rom Ikke spesifisert ennå.