course-details-portlet

ARK1002 - Kulturhistorie og materiell kultur

Om emnet

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Hjemmeeksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Hjemmeeksamen 70/100 1 uker
Hjemmeeksamen 30/100 6 timer

Faglig innhold

Emnet har et bredt europeisk perspektiv, men med hovedvekt på Norge og Norden. Det tar utgangspunkt i arkeologien i vår egen tid (samtidsarkeologi) og følger tiden bakover i kronologiske blokker gjennom historisk tid, jernalder, bronsealder og steinalder. For de eldste tider legges det vekt på jeger-/samlersamfunn samt tidlig åkerbruk og husdyrhold. Det legges også vekt på utviklingen av samfunnsstrukturer, etablering av hierarkier og kontaktmønstre gjennom yngre steinalder og bronsealder. I jernalder og middelalder legges det vekt på by- og statsdannelser og på kirkens betydning, samt sosiale og økonomiske nettverk på ulike nivåer. Inkludert i emnet er ekskursjoner til ulike deler av Midt-Norge som tematiserer landskap, kulturminner og de lange linjene i historien.
Teori om ting og materialitet vil vektlegges, sammen med et utfyllende materialkurs som favner de vanligste arkeologiske artefakttypene - morfologi og råstoff, materialtyper, tilstand, nedbrytning og konservering, samt en bred innføring i analysemåter av arkeologiske gjenstander. Det gis en innføring i konserveringsteknikker, med besøk til museets konserveringslaboratorium og samlinger. Materialkurset er en integrert del av undervisningsopplegget i kulturhistorie.

Læringsutbytte

Kunnskaper
- har bred kunnskap om Nordens kulturhistorie sett i et europeisk perspektiv, fra steinalder, bronsealder, jernalder og tidlig historisk, og har oversikt over kildematerialet fra disse periodene - har utfyllende kunnskap om arkeologisk gjenstandsmateriale, fremstillingsmåter, morfologi og råstoff, materialtyper, tilstand, nedbrytning og konservering - har bred oversikt over analysemåter på arkeologiske gjenstander

Ferdigheter
- kan beskrive og diskutere aktuelle tema innenfor Nordens kulturhistorie fra steinalder til historisk tid, samt kan se det nordiske kulturområdet i en videre sammenheng - kan gjenkjenne, datere og analysere arkeologisk gjenstandsmateriale, samt skille mellom naturlige og menneskelagde gjenstander.

Læringsformer og aktiviteter

Undervisningen gis i form av forelesninger, seminarer, materialkurs og feltøvinger/ekskursjoner og øvingsoppgaver. Vurderingsformen er både skriftlig digital eksamen og hjemmeoppgave, hvor skriftlig eksamen vektes 30/100 og hjemmeeksamen 70/100. Første øvingsoppgave gis tidlig i semesteret, og skal godkjennes og kommenteres av emneansvarlig. Den skriftlige digitale eksamenen er en prøving i pensum/undervisningstema; her vektlegges kjennskap til og forståelse av pensum og undervisningstema. I den karaktergivende hjemmeoppgaven vektlegges kunnskap, refleksjonsevne og selvstendighet i samsvar med læringsmålene.

Obligatoriske aktiviteter
• For å kunne avlegge eksamen i emnet, kreves oppmøte til minimum 75% av undervisningen. Vær oppmerksom på at den obligatoriske undervisningen også kan danne grunnlag for oppgaver som kan bli gitt til eksamen.
• Det kreves to godkjente øvingsoppgaver på rundt 2500 ord (Times New Roman 12 pt Linjeavstand 1,5) for å kunne gå opp til eksamen. Øvingsoppgaver gis bare i det semester det gis undervisning i emnet, men de er gyldige både i dette og påfølgende semester.

Obligatoriske aktiviteter

  • 2 øvingsoppgaver
  • 75% oppmøte på undervisning og ekskursjoner

Mer om vurdering

• 6t skriftlig digital eksamen for prøving i pensum/undervisningstema.
• Karaktergivende hjemmeoppgave på 3500-4500 ord (Times New Roman 12 pt Linjeavstand 1,5) med innlevering ved semesterslutt.

Både skriftlig eksamen og hjemmeoppgave må være bestått samme semester. Det gis karakter på de enkelte delene før det blir satt en samlet karakter. For at emnet skal være bestått, må begge eksamensdelene være bestått. Ved stryk må begge deler tas på nytt.

Spesielle vilkår

Begrenset opptak til undervisning. For nærmere opplysninger: https://i.ntnu.no/wiki/-/wiki/Norsk/Opptak+til+adgangsbegrensede+emner

Krever opptak til studieprogram:
Arkeologi (BARK)

Forkunnskapskrav

Krever opptak til bachelorprogrammet i arkeologi samt bestått eksamen i ARK1001 eller tilsvarende. Begrenset opptak til undervisning. For nærmere opplysninger: http://www.ntnu.no/studier/opptak/emneopptak

Spesielle vilkår
Vurderingsmelding krever godkjent undervisningsmelding samme semester eller godkjent obligatorisk aktivitet tidligere semester.

Kursmateriell

Det utgis hvert semester oppdaterte pensumlister som inneholder opplysninger om pensumlitteratur og hjelpemidler.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra Til
ARK1112 7.5
ARK1113 7.5
ARK1114 7.5
ARK1115 15.0
Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  22.5 SP
Studienivå: Grunnleggende emner, nivå I

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  VÅR 2018
Spesiell frist for melding til undervisning: 01.12.2017

Undervisningsspråk: Norsk

-

Fagområde(r)
  • Arkeologi
  • Kulturminneforvaltning
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator: Faglærer(e):
  • Thomas Wallerstrøm

Ansvarlig enhet
Institutt for historiske studier

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Hjemmeeksamen

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Høst ORD Hjemme-eksamen 70/100

Utlevering
24.11.2017

Innlevering
01.12.2017

Rom Bygning Antall kandidater
Høst ORD Hjemme-eksamen 30/100

Utlevering
23.11.2017

Innlevering
23.11.2017

Rom Bygning Antall kandidater
Vår ORD Hjemme-eksamen 70/100

Utlevering
28.05.2018

Innlevering
04.06.2018

Rom Bygning Antall kandidater
Vår ORD Hjemme-eksamen 30/100

Utlevering
23.05.2018

Innlevering
23.05.2018

Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU