Studio og fasiliteter

Studio og fasiliteter

Foto: Arne Hauge

Som student på NTNU musikkteknologi får du tilgang til en rekke studioer og spesialrom med oppdatert utstyr. Ønsker du å produsere en låt og trenger gode høyttalere, mikrofoner av god kvalitet og oppdatert programvare? Trenger du å øve deg som produsent og lydtekniker gjennom å spille inn et band? Ønsker du å utforske mulighetene som ligger i det helt nyeste i internettbasert lyd? Vil du utforske hvordan det er å lage lyd og musikk til en video i surround? Eller vil du utforske 360o-lyd og ambisoni i vårt 16-kanalsrom? Da har NTNU musikkteknologi utstyret og rommene du behøver, og ikke minst lærere som kan hjelpe deg å bruke det.

Etter at du er tatt opp som student og har gjennomgått et introduksjonskurs får du tilgang til våre studioer som inkluderer kontrollrom, innspillingsrom, rom med Dolby Atmos oppsett og 16-kanals ambisoni. Flere av rommene våre kan også benyttes som øvingsrom hvis du spiller med andre eller bare trenger å øve. Klikk på lenkene nedenfor for å se bilder og lære mer om de ulike spesialrommene våre:


Studioer og fasiliteter

Foto: Arne Hauge

Lydstudioet i Olavskvartalet er det største og best utstyrte studioet ved Institutt for musikk og et laboratorium for lydproduksjon, undervisning, forskning og dokumentasjon. Studenter på musikkteknologi får tidlig opplæring i dette studioet, og får deretter tilgang slik at de kan gjøre produksjoner og miks der. Studioet fungerer for øvrig som en møteplass for studentene ved instituttet der de samarbeider om å spille inn og produsere musikk. Intensjonen bak studiodesignet er å inspirere studenter til å utforske og konstruere egne produksjonssystemer, arbeidsmetoder og lydideal i sin søken etter nye musikkuttrykk. 

Studioets filosofi er basert på å omfavne det nyeste av teknologi samtidig som det gamle blir ivaretatt. Her kan du gjøre klassiske opptak gjennom DAD pre-amper, opptak av ulike jazz-konstellasjoner gjennom BAE (Neve), eller pop og rock gjennom API.  Mangfoldet av mikrofoner, pre-amper og lydeffekter gjør at studentene kan forske på forskjeller og finne favoritter som bygger opp under deres egen estetikk. Studioet kan også kobles sammen med egen laptop og studentene kan på den måten også bruke egen programvare under opptak og miks.
 
Studioet har i tillegg til tradisjonelle analoge patchefelt muligheter for en fleksibel sammenkobling av innspillingsrom, Kammersal, Orgelsal, flere konsertsaler og en rekke lydeffekter ved bruk av nettverksteknologi. 
 
System
Avid HDX 64x64 
Avid S6, 24 fader M40 

Monitorer
Klein & Hummel O300 
Neumann KH310A 

Preamper
DAD AX32 24 pre 
API “The Channel Strip” 2. stk. 
API “3124+” 2. stk. 
BAE 1073MPF 4. stk. 
BAE 1028 Channel strip 2. stk. 

Rackmonterte effekter
Tegler Schwerkraft Maschine kompressor
Amek Dual Compressor/Limiter 
The Culture Vulture 
Space Station SST 282 
Eventide H3000 
Bricasti M7
+ en rekke andre

Mikrofoner

Neumann 
1. Stk U87 
2. Stk TLM 67 
2. Stk. TLM  49 
2. Stk. TLM 103 
1. Stk. USM 69 
 
AKG
2. Stk. AKG 414 B 
2. Stk. AKG 451 

Shure
3. Stk SM 57 
3. Stk. SM 58 
1. Stk SM7b 

Sennheiser 
2. Stk MD421 
1. Stk. 902 
1. Stk. 602 
2. Stk 906 

Audio Technica 
2. Stk. AT 4081 (Ribbon) 

Ehrlund
2. Stk. HER-M 

DPA 
4. Stk. 4006 

Hebatoh
1. Stk MCR 416
 

Foto: Arne Hauge

Dette rommet er skreddersydd hvis du skal spille inn låter med én eller flere musikere. Studioet er satt opp med ProTools HD, men vil du heller jobbe med Logic Pro, Ableton Live eller Reaper, er også disse programmene installert her. På kontrollflaten (Digidesign C-24) kan du stille volum, panorering og en rekke andre ting, hvis du da ikke foretrekker å jobbe med mus og tastatur. Studioet er utstyrt med høyttalere til både nær og fjernfelts monitoring. Fra innspillingsprogrammene (DAW) har du også tilgang til en rekke digitale instrumenter og effekter av høy kvalitet (plug-ins), som Waves og Melodyne, samt hardvare-effekter (JoeMeek compressor) og pre-amper (UA610 og Focusrite isa828). Sist men ikke minst fungerer Kontrollrom 1 selvsagt like godt hvis du skal gjøre en miks eller skrive en låt.

Foto: Arne Hauge

Kontrollrom 2 er favorittrommet for studenter som skal produsere musikk eller jobbe med miks av låter man har spilt inn fra før. Her står det en iMac med Logic Pro X, ProTools, Ableton Live og Reaper. Fra disse innspillingsprogrammene (DAW) har du tilgang til en rekke digitale instrumenter og effekter av høy kvalitet (plug-ins), som Waves, Melodyne, Vienna Instruments og Native Komplete. Mange av våre studenter har allerede sine favorittprogrammer installert på egen laptop, men trenger å høre musikken sin gjennom kvalitetshøyttalere (Neumann KH310A). Derfor har vi gjort det enkelt å koble seg på – enten du bare ønsker proff lytting, eller enkelt vil koble deg til lydkortet, slik at du får tilgang til linjene fra innspillingsrommet og kan spille inn derfra.

To studenter jobber foran skjermer, miksebord og høytalere i kontrollrom 3
Foto: Daniel Formo/NTNU

På Kontrollrom 3 er det lagt til rette for at du skal kunne jobbe med lyd til audiovisuelle media i ulike former, som musikk, lyd til film og dataspill. I et stort og flott hjørnerom er det satt opp et Dolby Atmos-lydsystem, som man finner i mange kinoer, slik at studentene kan øve seg på å lage lyd og musikk i slike format. På TV-skjermen kan du holde et øye med videoen du lager musikken til, eller bestemme hvilke lyder som skal akkompagnere hvilke scener i dataspillet du jobber med. Fordi det er så romslig her, bruker mange også dette rommet til å spille inn enkeltinstrumenter eller vokal. I tillegg til programvare som Logic Pro X, Nuendo og ProTools, er også Ableton Live, Melodyne og Omnisphere installert her.

To studenter peker og ser sammen på en PC i Kontrollrom 4
Foto: Daniel Formo

I dette rommet står det en iMac koblet opp til hele 16 høyttalere, i en kubeformasjon. Dette gjør at man er fullstendig omsluttet av lyd, og derfor er dette rommet særlig egnet for å jobbe med ulike former for 360o-lyd. Her setter du enkelt opp ambisoni og lager en miks som kan spilles av for andre høyttaleroppsett. Hvis du foretrekker å jobbe på egen maskin kan du også enkelt koble deg på systemet her. Her finner du vanlige opptaksprogram (DAW) som ProTools, Logic Pro X og Reaper, samt spesialprogramvare for å jobbe med ambisoni, som Blue Ripple Sound, Max med Ircam Spat og IEM.

Foto: Arne Hauge

Innspillingsrommet er ett av de mest brukte rommene på musikkteknologi. Her er alt lagt til rette for at du skal kunne spille inn vokal og ulike instrumenter enkelt og med god kvalitet. Her har vi et utvalg mikrofoner som passer til en rekke instrumenteringer og konstellasjoner. Her er det også lett å sende lyden til Kontrollrom 1, Kontrollrom 2, Kontrollrom 3 eller Kontrollrom 4, alt avhengig av hvor du jobber. Innspillingsrommet er delt inn i 2 separate lydisolerte deler som gjør det mulig å spille inn flere instrumenter, og samtidig opprettholde separasjon mellom dem under opptak.

Innspillingsrommet er også mye brukt som øvingsrom. Her er det satt opp en PA, trommesett, piano, gitar- og bassforsterker, slik at studentene kan få utviklet seg som bandmusikere, hvis de ønsker det. Flere av studentene våre har startet band med medstudenter, enten fra musikkteknologi, jazzlinja eller musikkvitenskap, og mange av disse bandene har øvd regelmessig her.

To studenter, som jobber foran Mac'er og klaviaturer på lab, snakker med lærer
Foto: Daniel Formo/NTNU

Laben er utstyrt med 15 arbeidsstasjoner bestående av iMac, Keyboard, lydkort og hodetelefoner. På dette rommet foregår det i all hovedsak opplæring i forskjellige musikkprogramvarer samt individuelt oppgave arbeid.

Klasseromsundervisning i Portalen
Foto: Daniel Formo/NTNU

I dette rommet står det en mikser koblet opp til hele 22 høyttalere. Dette gjør at man er fullstendig omsluttet av lyd, og derfor er dette rommet særlig egnet for å jobbe med ulike former for 360o-lyd. Her setter du enkelt opp ambisoni og lager en miks som kan spilles av for andre høyttaleroppsett. Hvis du foretrekker å jobbe på egen maskin kan du også enkelt koble deg på systemet her. Rommet brukes i tillegg til forskjellige typer workshops hvor man prøver ut forskjellige konsepter knytter til skapende og utøvende virksomhet.