Studiets oppbygging

Bachelor i ingeniørfag, geomatikk

Studiets oppbygning

Studiets oppbygging IIII

Student på geomatikkingeniør jobber med digital modell på pc.
Student jobber med digital modell. Foto: Erik Hansen/NTNU

Geomatikkingeniør

Studiet er på 3 år (180 studiepoeng) og hvert år er delt i to semester (30 studiepoeng per semester). Detaljert informasjon om studiet finner du i studieplanen nederst på denne siden.

I studiet fordyper du deg i innsamlingsmetoder for å hente informasjon om terrenget. Dette brukes for å kunne plassere veier, ledningsnett og bygninger nøyaktig der det skal være. Til beregningene bruker du satellitteknologi, droner, laserskanning og landmålingsinstrumenter. I tillegg lærer du å håndtere, lagre, presentere og analysere geografiske data til ulike formål.

Du lærer både å bruke instrumentene og forstå teknologien som ligger bak, slik at målinger og beregninger blir korrekte.

1. studieår

1. - 3. semester

I de tre første semestrene får du innføring i ingeniøryrket og grunnleggende kunnskap i realfag, it-fag og geomatikk.

Emner i semester 1-3:

Emner i 1. studieår

I dette emnet får du en teoretisk og praktisk innføring til fagområdet geomatikk. Du lærer praktisk bruk av landmålingsutstyr og programvare for å håndtere geografiske data.

I Matematikk for ingeniørfag 1 vil du få en dypere gjennomgang av den matematikken som du lærte på videregående skole eller på Forkurs for ingeniørutdanning. Matematikk som kommer senere vil bygge på det du lærer i dette kurset.

Emnet gir deg et teoretisk og praktisk grunnlag for å bruke norske geografiske data. Du lærer om kvalitet, kontrollmetoder, bruksområder og tilgjengelighet for geografisk informasjon. I tillegg lærer du blant annet om relevante formater for geografiske datasett, presentasjon og analyser av geografiske data.

Programmering, numerikk og sikkerhet får du grunnleggende ferdigheter i programmering og databehandling. Du får også en innføring i ingeniørmessig anvendelse av numerisk matematikk og metoder, samt grunnleggende innføring i IKT-sikkerhet.

I Fysikk blir du kjent med de viktigste begrepene innenfor grunnleggende mekanikk, fluidmekanikk og bølgefysikk, og du lærer hvordan kunnskapen kan anvendes i relevante problemstillinger.  

I emnet Front-end webutvikling får du nødvendige kunnskaper og ferdigheter til å utvikle nettsider ved bruk av HTML, CSS og JavaScript. 

I Matematikk for ingeniørfag 2C lærer du å benytte matematikk til å modellere og løse teoretiske og praktiske problemer slik du vil møte dem videre i studiet og i yrkeslivet. Du lærer å benytte databaserte simulerings- og analyseverktøy til å visualisere og løse matematiske problemer.

Emnet Landmålingsberegninger gir deg en oversikt over landmålingsfaget. Du får en introduksjon til prinsipper for oppmålingsteknikk. I tillegg lærer om grunnleggende oppmålingsberegninger.

I emnet Anvendt landmåling lærer du om planlegging, gjennomføring og kvalitetssikring av landmålingsarbeider. Du benytter avanserte måleinstrumenter for å utføre måleoperasjoner du møter i arbeidslivet. Planlegging, dokumentasjon og kvalitetssikring av utførte landmålingsarbeider er en viktig del av emnet.

I emnet Informasjonsstrukturer og databaser får du grunnleggende kunnskap om database- og databasestyringssystemer.

Emnet gir en introduksjon til problemstillinger innen kunnskaps- og vitenskapsteori, etikk og politisk filosofi. Ulike syn på natur, menneske og teknologi tas opp til drøfting, i tillegg til spørsmål om relasjonen mellom individ og samfunn.

I Statistikk får du en innføring i sannsynlighetsteori og statistikk. Du lærer å bruke verktøy til å evaluere og beskrive måleresultater og lage enkle statistiske modeller av prosesser du vil møte i faget ditt. 

2. og 3. studieår

4. - 6. semester 

I fjerde semester har du faglige spesialiseringsemner innen geomatikk som geografisk infrastruktur og info-behandling, terrengmodeller, geografisk datafangst og grunnlagsnett.

I femte semester kan du velge mellom ulike valgemner og kan fordype deg ytterligere. Dette semesteret er også tilrettelagt for utveksling til utlandet.

I siste semester bruker du mesteparten av tiden til å skrive en bacheloroppgave. Ofte er det en bedrift som ønsker å få løst en oppgave.


Utveksling til utlandet

Utveksling til utlandet

Femte semester er spesielt tilrettelagt for utveksling med utenlandske studiesteder. Bacheloroppgaven i 6. semester kan også utføres i utlandet.

Geomatikk har avtaler om utveksling av studenter for ett semester med:

Studiestedene det er inngått avtaler med har relevante geomatikkstudier, men de gir også en mulighet for å spesialisere seg i bestemte retninger som ellers ikke er mulig i geomatikkutdanningen ved NTNU.

Emner som skal tas i utlandet må forhåndsgodkjennes for å sikre at det totale læringsutbyttet fortsatt oppnås. Utveksling til andre utenlandske studiesteder er også mulig. 

Les steg-for-steg guiden til hvordan du kommer deg på utveksling


Læringsformer med mer

Læringsformer

Læringsformene er prosjektoppgaver, gruppearbeid, skriftlige og og muntlig presentasjoner, oppgaveregning, laboratoriearbeid, ekskursjoner, firmabesøk og feltarbeid. Du lærer å bruke relevant utstyr og dataverktøy. 

Som student på geomatikkingeniør får du også mulighet til å delta i forskningsprosjekter ved NTNU eller prosjekter som NTNU har i samarbeid med ulike bedrifter og etater.

Arbeidsinnsats

Geomatikkingeniør er et fulltidsstudium tilsvarende en normal arbeidsuke.  

Lærebøker

Ved studiestart vil dine faglærere orientere om hvilke lærebøker du bør kjøpe, så vent med innkjøp. Lærebøker kan kjøpes brukt hvis de ikke har blitt revidert det siste studieåret.

Timeplan

Timeplanen er ikke klar før første undervisningsdag. 

PC

Du må ha bærbar PC, men ikke kjøp ny før du har snakket med studieprogramleder eller studieveileder. Det kan godt hende at den du har er god nok.


Studieplan

Studieplan detaljer
 

Her kan du ta en kikk på obligatoriske og valgbare emner fordelt på år og semester.

Gå til studieplan