Hva lærer jeg

Arkeologi - bachelorstudium

Hva lærer du?

To studenter graver frem noe i jorden. Foto

I arkeologien leter vi etter de fysiske sporene fra mennesker og samfunn som har vært her før oss. Mennesker setter mange spor, både gjennom jakt og fiske, jordbruk, husbygging og ritualer, som blant annet begravelser. Arkeologer dokumenterer og analyserer slike spor og gjenstander, gjerne i sammenheng med en studie av landskapet forhistoriens mennesker har utnyttet og levd i.

I bachelorstudiet i arkeologi vil du få opplæring i hvordan man gjennomfører arkeologiske feltundersøkelser, og hvordan resultatene fra undersøkelsene omformes til vitenskapelige data som kan benyttes i forskning. Du vil lære om de ulike typene kulturminner vi har og hvordan de undersøkes, dokumenteres og analyseres for å gi oss de svarene vi ønsker. Dette kan være boplasser, bergkunst, graver, gårder, fangststeder, stenbrudd, spor etter jordbruk, middelalderbyer og andre ting. Du vil også få oversikt over de vanligste analysemetodene, verktøy og hjelpemidler som vi bruker i arkeologifaget. Ved NTNU legger vi vekt på utviklingen i vår region, men setter den i et internasjonalt perspektiv.

Som bachelorstudent lærer du om samfunnsutviklingen i forhistorisk og tidlig historisk tid. Arkeologiens rolle i dagens samfunn er også en viktig del av studiet. Her vil du lære om hvordan forhistorie kan brukes og misbrukes som et politisk virkemiddel, som f.eks. argumentasjon for retten til enkelte ressurser.

Kildekritikk og tolkning av arkeologiske spor og funn er en sentral del av studiet. Det er viktig for å forstå kulturminners verdi, for å lære hvordan vi bør forvalte dem og formidle kunnskap om dem til ulike typer publikum, fra barn og unge til politikere som skal bestemme hvor det skal bygges veier og hus.