Nyheter

SIAT i media


Aktuelt

Aktuelt


Slik kan skole og kultur kombineres

Slik kan skole og kultur kombineres

Viken fylkeskommune lanserer en veileder for hvordan man kan kombinere skole og kultur i samme bygg på best mulig måte. Den kan også fungere for andre typer bygg.

Hvordan tenke sam- og parallellbruk fra bunnen av,- og andre smarte tanker. Alt samlet i et knippe anbefalinger og en sjekkliste for de fleste formål. 

Veilederen er et praktisk verktøy og har som mål å gi merverdi til samfunnet i form av flere gode kulturarenaer. Den er relevant for ulike typer formålsbygg, som skoler, barnehager, eldresentre, omsorgsbygg, og lignende, som har behov for kulturlokaler. 

Målgrupper: Skoleeiere, organisasjoner som er involvert i anskaffelse, planlegging, prosjektering, bygging, drift og vedlikehold av slike lokaler.

Vi i NTNU Senter for idrettsanlegg og teknologi er spente på om også idretten i større grad kan bedre brukermedvirkning og legge til rette for aktivitetsanlegg gjennom denne veilederen. Idrettens behov for aktivitetsarenaer fremkommer også bl.a. gjennom norsk standard for byggeprosesser.

Last ned veileder: Skolen som kulturarena


Birgit Skarstein vinner Bergesenprisen 2023

Birgit Skarstein vinner Bergesenprisen 2023

Bergesenprisen 2023 går til Birgit Skarstein og til Sunnaasstiftelsen. De mottar prisen for sitt innovative arbeid med å endre betingelsene for paraidrett, og å drive forskningen fremover for parautøvere og mennesker med funksjonsnedsettelse.

Felles for begge prismottakere av Bergesenprisen 2023 er at de ikke stopper opp når de møter på store hindre og utfordringer. De jobber for å endre fremtiden til det bedre både for parautøvere og mennesker med funksjonsnedsettelse. De ønsker å finne løsninger ut fra brukernes behov, fremfor å ta utgangspunkt i utstyr og teknologi laget for funksjonsfriske.

Det er forsket lite på paraidrett, roing inkludert. Dette er vi glad for at Birgit Skarstein, masterstudenter og stipendiater ved NTNU har bidratt til å endre. Forskningsprosjektet vi har samarbeidet om har hatt én føring: Å gjøre Birgit raskere på vannet. Hva vi har kommet frem til er kunnskap formidlet både nasjonalt og internasjonalt. Noen hemmeligheter forsker vi videre på, men ellers er vi nå klare for å dele funnene til nytte for andre utøvere og samfunnet som helhet

Sammen beveger vi grensene for hva som er mulig, og det inspirerer oss til å sørge for mer innovasjon og inkludering.

Vi gleder oss til videre samarbeid for å utvikle det beste innen idrettsteknologi og utstyr!

Les mer om Bergesenprisen


Gode idrettsanlegg

Gode idrettsanlegg

Besøk gjerne nettsiden Gode idrettsanlegg: Kunnskapsportalen for idretts- og nærmiljøanlegg. 

En nettløsning etablert i samarbeid mellom Kulturdepartementet (KUD), Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) og NTNU Senter for idrettsanlegg og teknologi (SIAT).


Eksperter i Team

Eksperter i Team

Studenter NTNU Eksperter i Team

Hva er utfordringene for SKI-VM 2025 i Trondheim?

Det har NTNU-studenter fått bryne seg på. 

Hos NTNU møtes masterstudenter fra ulike fagområder for å jobbe sammen i tverrfaglige grupper. Sammen tar de for seg prosjekter knyttet til reelle samfunnsutfordringer. Vi tror på samarbeidskompetanse, og kaller det Eksperter i Team (EiT). 

Nå har studentene innen Idrettsteknologi og Innovative idrettsanlegg ved NTNU Senter for idrettsanlegg og teknologi akkurat presentert prosjektene sine. 

Idrettsteknologi: utvikling av ny teknologi for bedre utstyr og bekledning i; langrenn, alpint, skihopp, sykkel, skøyter, roing, friidrett, rulleski, tennis, paralympiske grener m.fl. 

Innovative idrettsanlegg: nyskaping, planlegging, bygging og drift av bærekraftige idrettsanlegg.

Blant tilhørerne i salen var foruten NTNU-ansatte representanter fra Viken fylkeskommune, Trondheim kommune, Skaun kommune, Green Advisers fra idrettsanleggsbransjen samt Åge Skinstad, Kristin Mürer Stemland og Haakon André Elveslett Jensen fra Ski-VM Trondheim 2025.

Vi satser på at arrangørene har fått med seg verdifulle innspill, og at studentene tar med seg innovativ kompetanse inn i arbeidslivet.

Les mer om Eksperter i Team

Strategies for assessing exposure to and managing air concentrations of disinfection by-products in indoor swimming facilities

Disputas av Therese Bergh Nitter

Strategies for assessing exposure to and managing air concentrations of disinfection by-products in indoor swimming facilities

10. november 2020 forsvarte Therese Bergh Nitter sin avhandling "Strategies for assessing exposure to and managing air concentrations of disinfection by-products in indoor swimming facilities".

Therese Bergh Nitter begynte i SIAT 2017 sin vei mot doktorgrad. SIAT har finansiert arbeidet, som har blitt utført ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse. Therese Bergh Nitter har i løpet av doktorgradstudiene sine frekvent publisert resultater og nyheter på godeidrettsanlegg.no samt presentert forskningen sin på konferanser for bransjen.

Professor Kristin von Hirsch Svendsen har vært hovedveileder, professor Rikke Bramming Jørgensen (begge IØT) og professor Salvatore Carlucci (IBM) har bistått som medveiledere og Bjørn Aas (SIAT) har vært mentor.

Vi i SIAT er stolte av Therese Bergh Nitter, og setter stor pris ved at hun valgte å skrive doktorgrad sammen med oss. Vi ønsker henne alt godt og lykke til videre i karrieren sin – der hun straks skal begynne som førsteamanuensis ved IØT.

Doktorgraden har vi lagt ut på godeidrettsanlegg.no:

Desinfeksjonsbiprodukter i innendørs svømmeanlegg – godeidrettsanlegg.no

Disputas Therese Bergh Nitter. Fra venstre: Ottar Michelsen, Bjørn Aas, Kristin von Hirsch Svendsen, Therese Bergh Nitter, Trond Kongsvik og Rikke Bramming Jørgensen


The 2nd IAKS International Pool Conference

Konferanse i Asker i september

The 2nd IAKS International Pool Conference

Velkommen på konferanse i Asker 23.-24. september!

Les mer og se program på engelsk på IAKS nettsider:

2nd International IAKS Swimming Pool Conference

 


Prosjektoppgaver fra Eksperter i Team

UNDERVISNING

Prosjektoppgaver fra Eksperter i Team

Denne våren har 58 studenter fordelt på de to EiT-landsbyene Innovative Idrettsanlegg og Idrettsteknologi jobbet aktivt med problemstillinger nært knyttet til idrettsanlegg og idrettsteknologi. Til tross for flere utfordringer knyttet til tvungen overgang til digitalisert undervisning, som følge av COVID-19, har studentene levert sterke resultater. Resultatene i form av prosjektrapporter er nå ferdigstilte.

Ønsker du å få tilsendt en rapport? Send en e-post til kontakt@siat.ntnu.no!

Innovative idrettsanlegg

Seks studentgrupper har jobbet med problemstillinger nært knyttet til idrettsanlegg. Du få mer informasjon om landsbyen ved å lese mer under emnebeskrivelsen. Emnebeskrivelsen til Innovative idrettsanlegg finner du her.

Klimapositive ishaller

Gruppens problemstilling var "Kan ny teknologi gi positive energi- og driftsregnskap for ishaller?". Oppgaven brukte et planlagt prosjekt i Sandnes kommune som case.

Innovative og kreative anlegg for egenorganisert aktivitet i Norge

Gruppens problemstilling var "Hvorfor satser få kommuner på nyskapende aktivitetsarenaer, og i stedet mer på tradisjonelle idrettsanlegg?". Oppgaven var et samarbeid med Tverga.

Skillegjerde mellom fotball og friidrett på kunstgressbane

Gruppens problemstilling var "Hvordan utforme skillegjerde mellom fotball- og friidrettsbaner?" og oppgaven var et samarbeid med Norges Friidrettsforbund.

Paraidrettsenter i Trondheim

Gruppens målsetting med oppgaven var å "utvikle et konsept for en attraktiv paraidrettssenter med optimal brukertilpasning". Oppgaven var et samarbeid med Trøndelag idrettskrets.

Snølagring i Granåsen

Gruppens problemstilling var "Hvordan kan snølagring i Granåsen forsvares miljø- og kostnadsmessig?". Oppgaven var et samarbeid med prosjektet SNÖRIK

CO2-avtrykket til en kunstgressbane

Gruppens problemstilling var å "Kartlegge CO2-avtrykk til dagens gjennomsnittlige kunstgressbaner som benytter SBR-granulat sammenlignet med granulatfrie baner, og videreutvikle et konsept for bærekraftige fotballbaner (“drømmebanen”) basert på initiativet KG2021 og livsløpsanalyse." Oppgaven var et samarbeid med prosjektet KG2021.

Idrettsteknologi

Seks studentgrupper har jobbet med problemstillinger nært knyttet til idrettsanlegg. Du få mer informasjon om landsbyen ved å lese mer under emnebeskrivelsen. Emnebeskrivelsen til Idrettsteknologi finner du her.

Kjøling i hjelm/drakt til syklister

Gruppens problemstilling var å "Undersøke om et voksbasert faseendringsmateriale kan være et bedre kjølemedium enn is, og om det kan være aktuelt å bruke under temporittet i Tokyo-OL 2021". Oppgaven var et samarbeid med Olympiatoppen.

Måling av støtdemping/kraft i sko knyttet til kunstgressbaner

Gruppens problemstilling var å undersøke om dagens FIFA-tester gjengir bevegelsen til fotballspillere på en tilfredsstillende måte, og undersøker om et helautomatisk maskinkonsept kan være lønnsomt i testing av kunstgressbaner. Oppgaven var et samarbeid med prosjektet KG2021.

Aerodynamikk i olympiske vinteridretter

Gruppens problemstilling var "Kan en predikere prestasjonen til en alpinist ved å kvantifisere luftmotstanden til utøveren?". Oppgaven var et samarbeid med prosjektet Aero2022.

Metodikk for test på glid

Gruppens problemstilling var å "Kan labtesting erstatte dagens skitesting?". Oppgaven var et samarbeid med prosjektet Nano2glide.

Design av rigg til rifle for testing av ammunisjon til skiskyting

Gruppens mål med oppgaven var å designe en rikk som vil gjøre festing av et gevær raskere enn dagens løsning, uten at det går utover nøyaktigheten til testene. Oppgaven var et samarbeid med Norges Skiskytterforbund.

Utvikling av fremtidens kunstgressbaner

Gruppens problemstilling var "Hvordan kan spilleres opplevelser måles og knyttes mot tekniske data for å identifisere kunstgressbaners kvalitet?". Oppgaven var et samarbeid med prosjektet KG2021.

Om Eksperter i Team

Eksperter i Team er et mastergradsemne der studentene utvikler sin tverrfaglige samarbeidskompetanse. Emnet er obligatorisk for alle studenter på master- og profesjonsnivå ved NTNU. Du kan lese mer om EiT her.


SIAT og prosjektet KG2021 får 400 000 kr fra Handelens Miljøfond

SIAT og prosjektet KG2021 får 400 000 kr fra Handelens Miljøfond

SIAT, gjennom KG2021, har fått 400 000 av Handelens Miljøfond. Disse pengene skal gå til å få bedre kunnskap om vinterdrift på kunstgressbaner. Les mer på KG2021 sine prosjektsider.


SIATs satsing på paraidrett gir resultater

Para2022

SIATs satsing på paraidrett gir resultater

SIAT har i 2019 startet opp satsingsprosjektet Para 2022, der det jobbes med utstyrsutvikling for toppidrettsutøvere som driver med paraidrett. I disse prosjektene jobber vi i prosjektets første del med nasjonale utøvere for å finne prestasjonsfremmende løsninger som øker sjansene til å oppnå topp prestasjoner og internasjonale medaljer i utvalgte idretter. Prosjektet skal senere også bidra til et utstyrsmessig løft for parautøvere og personer med nedsatt funksjonsevne.

 

Birgit Skarstein i båten hun bruker under roing. Foto.

Birgit med båten hun bruker. Bildet er tatt under trening på Årungen utenfor Oslo. Foto: Jørgen F. Erichsen

En av utøverne vi jobber med i dette prosjektet er Birgit Skarstein, som 1. september 2019 rodde inn til gull i verdensmesterskapet i roing i Linz, Østerrike. VM-gullet gjør også at Birgit kvalifiserte seg til Paralympiske Leker i Tokyo 2020, og vi kommer til å fortsette samarbeidet med Birgit frem mot PL i Tokyo.

I forkant av VM i roing var vi på Årungen utenfor Oslo, der vi gjorde tilpasninger av båten til Birgit. Blant annet flyttet vi sittestillingen i båten, og reduserte vekten på utstyret som brukes i båten. Hvis du vil høre hva Birgit sier om samarbeidet, kan du høre et klipp fra NRK Trøndelag.

Vi var også med til VM i Østerrike for å treffe båtprodusenter, se hva slags utstyr andre parautøvere har tilgjengelig og sørge for at båten til Birgit var konkurranseklar.

Brygge og vann. Foto.

Bildet er tatt fra VM-stadion i Linz, Østerrike. Foto: Jørgen F. Erichsen

Birgit er en av flere utøvere SIAT jobber med i satsingsprosjektet Para 2022, og vi er stolte over å få følge hennes prestasjoner!

For mer informasjon om Para 2022-prosjektet, se prosjektets temaside.


Creating The Most Aerodynamic Kit Possible

I MEDIA

Creating The Most Aerodynamic Kit Possible

I morgen, 06.07.19, starter årets Le Tour de France i Brussel, og i den anledning har sykkelkanalen inCycle laget et innslag om samarbeidet mellom Castelli Cycling, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) og Team INEOS.

Publisert av inCycle 04.07.19

Samarbeidet beskrives i denne pressemeldingen: 

After three years of winning collaboration with Team Sky and  following the change in sponsorship that gave birth to Team INEOS, NTNU-SIAT and Castelli will collaborate to investigate the impact of textile technology on aerodynamics in road cycling  to support Team INEOS in 2019. The research team guided by Dr. Luca Oggiano includes Lars Morten Bardal and Ola Elfmark and has been, in the past 10 years, providing cutting edge research in the fabrics aerodynamics field. The team contributed, amongst the others, to the development of the aero-suits used by the Norwegian national teams of alpine skiing and speed skating and to the development of the “vortex suit” used by Team Sky during the 2017 season, setting new standards in the field. With the cycling season kicking off and soon getting into its crucial phase, we are looking forward to see our work put to use on the Tour de France roads. (22.03.19)


Avhending av kunstgress

I MEDIA

Avhending av kunstgress

TV 2 har i løpet av den siste uken synliggjort problematikken rundt avhending av kunstgressbaner i Norge:

"Når du ser mikroplast, gummigranulat og kunstgress ligge langs vassdrag, så er det alvorlig. Det er kjemiske stoffer som er farlige for organismer i vann. Det er ganske trist at dette får skje"- sier vår kollega Bjørn Aas til TV 2 i en av innslagene som ble vist på nyhetene 25.06.19.

Artikkelserien til TV 2 finner du i flere deler under tittelen "Den ukjente miljøbomben" her:

Skjermbilde fra TV2 av lastebil
Skjermdump fra TV 2


EiT 2019

UNDERVISNING

EiT 2019

Da er Eksperter i Team over for denne gang. Til sammen har vi hatt ni grupper i de to landsbyene, idrettsanlegg og idrettsteknologi. Årets oppgavetemaer var:

Gode idrettsanlegg:

Idrettsteknologi:

  • Bærekraftig Skitour 2020
  • Utvikling av snøfanger
  • Nyskapende aktivitetsarena i Snillfjord
  • Hvilken type idrettsanlegg skaper mest aktivitet?
  • Installasjon og vedlikehold av kunstgress
  • Prediksjonsmodell for sluttid på tempo
  • Aerodynamikk i olympiske vinteridretter
  • Måling av skyteteknikk i skiskyting
  • Autonom pacemaker til friidrett

 

 

Du finner en oversikten over endelige problemstillinger og gruppene her: Tidligere oppgaver 

Landsbylederne, Amund og Sondre, oppsummerte årets EiT med å si at har vært et fint semester med engasjerte studenter og spennende oppgaver, noe som har resultert i gode prosjekt- og prosessrapporter. Flere av gruppene har også fått henvendelser om å presentere oppgavene sine for relevante aktører etter innlevering. Gruppen med aktivitetsanlegg til Snillfjord ble invitert til å presentere den skisserte løsningen for formannskapet i Snillfjord, gruppen som har sett på hvordan man kan måle aktivitet i idrettsanlegg for å øke effektiviteten er ønsket av Trondheim kommune for presentere oppgaven, og de som utviklet en prediksjonsmodell for sluttid på tempo (sykling) har lagt et godt nok grunnlag for å kunne skrive en konferanseartikkel til en idrettsteknologi-konferanse senere i høst.

Vi ønsker studentene lykke til videre med studiene - og kanskje ser vi noen av dere igjen når det snart er tid for prosjekt- og masteroppgaver!

Interessert i å vite mer om våre EiT-landsbyer? Se her: www.ntnu.no/web/siat/eit

Studenter og forelesere i undervisningsrom


8th International Conference on Swimming Pool & Spa

Konferanse

8th International Conference on Swimming Pool & Spa

foto av roll-up

Svømming og bading har lenge vært forbundet med sine mange helsefordeler. Manglende kunnskap om vedlikehold og forurensing kan imidlertid gjøre badende syke, enten på kort sikt (fra mikroorganismer) eller på lengre sikt (kjemisk forurensing). Badende eksponeres både ved svelging, hudkontakt og inhalasjon.

18.-22. mars avholdes den 8. internasjonale konferansen for spa og svømmeanlegg, denne gangen i Marseille, Frankrike. Konferansen arrangeres annethvert år og har mellom 100-150 deltagere fra ca. 30 ulike land. Hensikten med konferansen er å være en samlearena for akademikere, anleggseiere, helsemyndigheter, ingeniører og andre interessenter slik at vi sammen kan håndtere utfordringer knyttet til badeanlegg bedre.

Vår ph.d.-kandidat innen svømmeanlegg, Therese, er plass, og i løpet av konferanseuken står flere emner på agendaen, blant annet mikrobiologisk helse, desinfiserings bi-produkter, fjerning av forurensing, modellering og simulering samt regelverk og retningslinjer.

Se posteren Therese har med til konferansen her: Energy use and indoor air quality in Norwegian swimming pool facilities

Les mer om konferansen her:
 https://8thswimpoolspa.sciencesconf.org/

 


Badeteknisk 2019

Konferanse

Badeteknisk 2019

12.-15.mars deltok vi på "Badeteknisk 2019" på Hamar . Her møttes bransjens leverandører, organisasjoner og brukere samt beslutningstagere og driftspersonell, for å diskutere nåtidens og fremtidens behov og løsninger til bade- og svømmeanlegg. Blant foredragsholdere var Bjørn Aas, og SIAT/ godeidrettsanlegg.no var representert på stand i messehallen.

 

Badeteknisk Forum er teknisk arrangør av messen i samarbeid med BAD, PARK OG IDRETT. Konferansen og utstillingen har til hensikt å gi alle som er berørt av og har interesse for bade- og svømmeanlegg, et spennende, innovativt og godt tilbud til å kunne følge med i bransjens rivende utvikling og etablere et solid faglig nettverk.

I år var det rekorddeltakelse, både når det gjaldt antall konferansedeltakere og antall firmaer i utstillingen i messehallen som arrangeres parallelt med konferansen. I forkant av konferansen ble det også arrangert studietur til nærliggende bade- og svømmeanlegg.

Bilde fra stand på messe

Gå inn på saken vi har publisert på godeidrettsanlegg.no for å lese mer om Badeteknisk 2019: Rekorddeltakelse på "Badeteknisk 2019"


Nano2Glide

Nytt prosjekt

Nano2Glide

Nye prosjekter er verdt en feiring! Nano2Glide (Fra nanoteknologi til bedre glid) er tildelt midler fra Forskningsrådet. 

Målet er å utvikle et nytt helhetlig, samtidig produktkonsept av ulike bedrifter, i motsetning til en tradisjonell trinnvis og separat produktutvikling.

Prosjektet gjøres i samarbeid med Swix, Madshus, IDT Solutions, Brav Norway, Olympiatoppen, SINTEF og NTNU Institutt for Vareproduksjon og Byggteknologi (IVB). Prosjektet har stor betydning for SIAT, som sammen med IVB, vil ansette en postdoktor og en doktorgradsstipendiat tilknyttet prosjektet.

  • Prosjektleder er Alex Klein-Paste, professor ved Institutt for bygg- og miljøteknikk

  • Oppstart av prosjektet er satt til 01.01.2020

Gruppebilde


Nyhetsbrev fra Gode idrettsanlegg

Nyhetsbrev fra Gode idrettsanlegg

Dataskjerm. illustrasjon.

Visste du at vi hver måned sender ut nyhetsbrev i prosjektet Gode idrettsanlegg (GIA)? I nyhetsbrevet får du en oversikt over nytt innhold som er publisert siden forrige nyhetsbrev. Det er altså den enkleste måten å få med seg nyeste forbildeanlegg, prosjekter og publikasjoner fra oss i SIAT,  nyttige veiledere og verktøy, og tips til kommende konferanser osv. 

 


Indoor Air 2018

Konferanse

Indoor Air 2018

I gjennomsnitt tilbringer hver og en av oss omtrent 90 % av tiden vår inne i et bygg samt 7 % av tiden vår på transport. For å sikre vår helse og komfort er det essensielt at de stedene hvor vi oppholder oss har et tilfredsstillende inneklima. Dårlig luftkvalitet er nemlig en reell trussel for vår helse. Globalt puster nemlig, ifølge verdens helseorganisasjon (WHO), 9 av 10 mennesker i dårlig luft og 1 av 10 mennesker dør for tidlig som følge av dårlig luftkvalitet.

Indoor Air er en tverrfaglig internasjonal konferanse om inneklima. Konferansen ble først arrangert i 1978 og har siden da blitt arrangert annethvert eller tredjehvert år i forskjellige land. Årets konferanse, IA2018, fant sted i Philadelphia USA, med Drexel Universitet som arrangør. Rundt 1000 deltagere fra store deler av verden var representert, og i løpet av seks dager ble 881 artikler presentert, enten som poster eller gjennom muntlig presentasjon.

En av presentasjonene ble holdt av Therese Nitter som forsker på inneklima i svømmeanlegg hos oss. Presentasjonen omhandlet i korte trekk flyktige helseskadelige bi-produkter som avdamper fra vann til luft og som dannes når klor i badevann reagerer med komponenter i råvann og fra badende selv. I forkant av konferansen ble det skrevet en artikkel som beskriver arbeidet som ble presentert. Denne vil bli linket til når den er tilgjengelig for publisering.

Noe av det viktigste med konferanser er å knytte kontakter, utveksle erfaringer og formidle egen forskning. For å få folk til å møtes og bli kjent ble det i løpet av uken arrangert flere sosiale events som gallamiddag, bowling og tivoli. 

Alt i alt en vellykket konferanse med mange gode presentasjoner og diskusjoner rundt inneklima. Neste konferanse finner sted i Sør-Korea i 2020. Da satser vi på at flere fra Norge velger å delta.

Bilde av bygning.

 


Støtte til SNÖRIK

Støtte til SNÖRIK

Styringskomitéen for Interreg Sverige-Norge har bevilget tilskudd til prosjektet SNÖRIK for perioden 15.01.2018-31.12.2020. Det betyr at prosjektet kan skyte fart fremover. Vi er takknemmelige for støtten og lover at midlene skal komme regionen til gode! 

Se mer på https://www.ntnu.no/siat/snorik

Snørik. Logo

Interreg sverige-norge. logo.

 


Holmen svømmehall kåret til Årets Bygg 2017

Holmen svømmehall kåret til Årets Bygg 2017

Svømmehallen er et moderne og fremtidsrettet signalbygg med flott arkitektur og et høyt fokus på smarte energiløsninger.

SIAT har bistått i prosjektet, blant annet i en OFU-kontrakt om automasjon. Vi i SIAT vil fortsette å følge anlegget i vårt forskningsarbeid på bad og svømmehaller. Les mer om Holmen svømmehall på bygg.no

Svømmeanlegg. bilde.

Foto: Tove Lauluten


Full fart i vindtunnelen

Full fart i vindtunnelen

Det er for tiden mye aktivitet i vindtunnelen her på NTNU. Denne uken har SIAT hatt besøk av syklister fra NTG Bærum i forbindelse med et studentprosjekt i samarbeid med Team SKY! Det har vært to innholdsrike dager, en i vindtunnelen på Gløshaugen og en hos NTNU Senter for Toppidrettsforskning.

Sykling i vindtunell dame som sykler innendørs. Foto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


SIAT Down Under

SIAT Down Under

Ola og Luca tilbringte påska "down under" der de deltok på konferansen ISEA 2018. Begge var invitert til å presentere artikler de har publisert. Ola presentere artikkelen ”An Empirical Model of Aerodynamic Drag in Alpine Skiing” som er basert på masteroppgaven han skrev i samarbeid med SIAT våren 2017. 
Luca presenterte artikkelen "CFD for Surfboards: Comparison between Three Different Designs in Static and Maneuvering Conditions".

En oversikt over alle våre publikasjoner finner du her.

Fra forelesningssal og bilde av Koala. Foto.

 


SvømmehallKompetanse 2018

SvømmehallKompetanse 2018

14. og 15.mars er SIAT med på å arrangere fagkonferansen SvømmehallKompetanse 2018 på Hamar. Konferansen har som mål å formidle kunnskap om valg av løsninger og prosjektering for rehabiliterte og fremtidige bade- og svømmeanlegg. Påmeldingsfrist: 14.februar

Det er for tiden stor teknologisk utvikling i bransjen, og svært mange av disse områdene vil bli berørt på konferansen. Viktige stikkord i denne sammenheng er:

  • Finansiering
  • Kostnader
  • Arealeffektiv planlegging
  • Materialbruk

Konferansen er et samarbeid mellom Norske Arkitekters Landsforbund (NAL), NTNU Siat – Senter for idrettsanlegg og teknologi, Faggruppen for bygg og anlegg (FBA) - Tekna/NITO og fagtidsskriftet Badeteknisk Forum.Svømmehallkompetanse. Logo.


Oppstart EiT

Oppstart EiT

Det er nytt år og nytt semester på NTNU. For SIAT innebærer vårsemesteret blant annet oppstart av Eksperter i Team (EiT), der vi har to landsbyer; Idrettsteknologi og Gode Idrettsanlegg

Prosjektet til én av fjorårets grupper la grunnlaget for opprettelsen av et snøproduksjonskart i samarbeid med Meteorologisk institutt og Norges vassdrags- og energidirektorat. Dette ble til slutt lansert på senorge.no. Du kan lese mer om kartet her: Snøproduksjonskart

Vi gleder oss til å følge studentene gjennom prosess og prosjekt, og håper på mange gode resultater!

Undervisning. Foto.

SIAT bytter faggruppetilknytning

SIAT bytter faggruppetilknytning

1. januar 2018 bytter SIAT faggruppetilhørighet ved Institutt for bygg- og miljøteknikk - fra Marin byggteknikk (MB) til Bygg- og anleggsteknikk (BA). Dette håper vi skal styrke kompetansen vår og tilrettelegge for et økt samarbeide mellom oss i SIAT og vitenskapelig personell innen byggvitenskapen. Samtidig fortsetter vårt gode samarbeid med MB-gruppen og andre fagmiljø ved NTNU innen idrettsteknologi, energi, vann, miljø med mer.


Studentgründere med produktide fra SIAT vant 250 000 kroner på årets "Innovator"

Studentgründere med produktide fra SIAT vant 250 000 kroner på årets "Innovator"

«The Spike» stakk av med den gjeveste prisen da Innovator, gründernes årlige oscarutdeling, gikk av stabelen i Trondheim 7. september. The Spike er en aktivitetskjelke tilpasset personer med funksjonsnedsettelser og ble unnfanget ved Senter for idrettsanlegg og teknologi under et studentprosjekt for vel et år siden. 

Sparebank 1 SMN pressebilde

– Idéen vår startet som et prosjekt fra NTNU Senter for idrettsanlegg og teknologi, og gjennom det prosjektet lærte vi mye om de utfordringene funksjonsutsatte møter i hverdagen med fysisk aktivitet og trening, forteller Bendik Fon i Exero i pressemeldingen.

Fon var en av tre studenter som skrev bacheloroppgave i samarbeid med SIAT der utfordringen av å utvikle et nytt styrings- og bremsesystem for dagens kjelker. Resultatet var en ny kjelke og ett år senere har prosjektet gitt opphav til egen bedrift, flere kollegaer og et ønske om å kommersialisere kjelken, som har fått navnet «The Spike». Prosjektet er et godt eksempel på hvordan SIAT samarbeider med studenter for å løse utfordringer i idretten.

Kjelken har allerede blitt testet av 60 ulike brukere og de 250 000 kronene fra Innovator skal blant annet gå til utvikling av ny prototype.  The Spike muliggjør et aktivt liv for personer med funksjonsnedsettelser. Det er i dag et dårlig utvalg av produkter og løsninger rettet mot denne gruppen, noe som gjør det vanskeligere å holde seg fysisk aktiv.

Selskapet bak produktet, Exero Technologies består av Solveig Christensen, Bendik Fon, Nicoline Bergh, Mathias Berg og Andre Haig Johnsen. Samtlige studerer ved NTNU.

Innovator er en forretningsidekonkurranse som arrangeres av Start NTNU i samarbeid med Sparebank 1 SMN og Technoport. Hvert år deles det ut Sparebank 1 startstøtte på 250 000 kroner. Prisen går til det studentgrunderteamet som blant annet viser størst evne og vilje til å lykkes internasjonalt.


SIAT utvikler kjelke til Birgit Skarstein

SIAT utvikler kjelke til Birgit Skarstein

I samarbeid med Trøndelag Ortopediske Verksted (TOV) og Norges skiforbund jobber bachelorstudentene Clemens Frühwirth og Benjamin Lehner med å utvikle en ny kjelke til Birgit Skarstein. Prototypen ble testet ute for første gang i Granåsen fredag 7.juli. Se inslag i NRK.

Birgit Skarstein. Foto.


Stor oppslutning om snøkonferanse i Åre

Stor oppslutning om snøkonferanse i Åre

Snøkonferansen "Energieffektiv snøhåndtering" ble arrangert i Åre, 4.-5. mai 2017 med over 150 deltakere. SIAT var arrangør, sammen med Peak Innovation, SLAO, Luleå Tekniska Universitet og Interreg prosjektet "Energismarte Idrettsanlegg".

Deltakere konferanse. Foto.

Hensikten med konferansen var å spre kunnskap og inspirasjon om produksjon, lagring, preparering og konservering av snø for vintersportsanlegg. Ikke minst skulle det være en møteplass tilrettelagt for nettverksbygging mellom aktører som arbeider med ulike snørelaterte problemstillinger. Deltakerne var representanter fra skiklubber, skianlegg, kommuner, leverandører og forskningsmiljøer i Norge og Sverige.

Konferansen inneholdt presentasjoner som ble avrundet med oppsummerende paneldiskusjoner begge dagene. Det var også et messeområde som var åpent mellom presentasjonene. Hele konferansen ble avsluttet med et studiebesøk til snøproduksjonsanlegget i Åre.

Konferansen fikk gode tilbakemeldinger, og vi håper å kunne gjenta suksessen med en ny konferanse til neste år.

Presentasjoner

(Trykk på lenkene for å åpne dokumentene).

Programblad

Dag 1   

Erik Söderström og Nina Lintzén

Rune Strand Ødegård og Erik Østli

Bernhard Haver Vagle

Mikko Martikainen

Lennart Brundin

Dag 2

Johan Casselgren

Per Granås

Trygve Magne Eikevik

Jesper Malmquist 

Skistar Åre

Reportasjer fra media

Besøksliv

SVT

P4 Jämtland (ca 37. minutter ut i sendingen)

04 jan 2022

Grønn energi på nye Østfoldbadet

Grønn energi på nye Østfoldbadet

Østfoldbadet i Askim skal bygges ut og skal få utendørsbasseng og ny 25 meters basseng med seks baner. I tillegg til utbyggingen, skal anlegget bli mer energisparende og miljøvennlig. Det planlegges solceller på fasade og solfangere til vannbåren varme, og det er boret en 250 meter dyp brønn for å utnytte jordvarme.

Dessuten skal anlegget automatiseres og digitaliseres, og sammen skal alle disse tiltakene minke behovet for ekstern energi. Planene for energibesparing er utarbeidet sammen med SIAT. Prosjektet har foreløpig kostnadsramme på 106 millioner ekskludert moms, og planlagt byggeperiode er april 2018 – juni 2019.

Fakta:

  • Utebassenget skal også ha vannsklie og plaskebasseng
  • Bassenget inne blir 25 meter lang med seks baner.
  • Nytt garderobeanlegg for 160 personer med egne skiftesoner for familier og enkeltpersoner.

 

Åpning av Fyret flerbrukshall på Jøa

Åpning av Fyret flerbrukshall på Jøa

Bide av svømmehallen

Fredag 27. januar åpnet Fyret flerbrukshall i Fosnes kommune, like utenfor Namsos. Hallen fremstår som et sosialt samlingspunkt på øya og inneholder et bibliotek, kafe, svømmebasseng, skytebane, treningsrom, kunstisflate og en idrettshall.

Hallen er konstruert i passivstandard og er sannsynligvis Norges mest teknisk avanserte bygg i sitt slag. Hallens varmepumpe bruker CO2 som kuldemedium og sørger også for oppvarming av skolen som ligger like ved. Dette betyr opp til 30-40% innsparing av energikostnadene sammenliknet med bygg med tradisjonelle energiløsninger.

Senter for idrettsanlegg og teknologi (SIAT) ved NTNU har bistått prosjektet med teknisk kompetanse.

Prosjektet har blitt gjennomført med drahjelp fra Innovasjon Norge gjennom en OFU-kontrakt. Øvrig støtte kommer fra spillemidler, Enova, lokalt næringsliv og nyinnført eiendomsskatt i Fosnes kommune. 

22 feb 2017

SIAT holder trykket oppe på snøfronten

SIAT holder trykket oppe på snøfronten

Infrarødt bilde av temperaturdifferansen ved snøproduksjon

SIAT har siden 2015 hatt et økende fokus på snøforskning. Med et stadig varmere klima ser vi en økning i antall henvendelser fra idrettslag, kommuner og anleggseiere med spørsmål rundt tiltak for å sikre gode snøforhold.

Over er et eksempel fra Granåsen skisenter hvor det ble tatt bilder med infrarødt kamera for å studere temperaturdifferanser under snøproduksjon tidlig i februar. Bildene viser hvordan dråpene blir avkjølt av den kalde luften og fryser til is før de treffer bakken. Det vises også tydelig at den nyproduserte snøen er varmere enn omkringliggende snø. Legg også merke til hvor tilførselsslangene for vann og trykkluft går. Denne dagen var det meget gode produksjonsforhold og kontrastene i bildene er dermed meget tydelige. Ved å studere slike bilder fra ulike produksjonsforhold, for eksempel ved høyere lufttemperatur, kan vi bedømme hvorvidt den tilførte vannmengden er optimal i forhold til produksjonsforholdene.

Fremover vil vi holde trykket oppe på snøfronten, og fokusere på hele verdikjeden i et snøanlegg – herunder snøproduksjon, snølagring, transport av snø og preparering. Vi ser et stort potensiale når det kommer til energibesparelser og effektivisering av snøproduksjonsanlegg. Behovsanalyser, automatisering av utstyr og tilstrekkelig vannforsyning er tre nøkkelpunkter i så måte.


Fortsetter arbeidet med Holmestrand Skitunnel

Fortsetter arbeidet med Holmestrand Skitunnel

Holmestrand skitunnel kan bli blant Europas mest moderne helårsanlegg for langrenn, skiskying og paraidrett. I samarbeid med en rekke idrettlag, OPAS og Grønmo arkitekter har SIAT bidratt med kompentanse om klimavennlige løsninger og bruk av fremtidsrettet teknologi. Den ferske mulighetsstudien viser at prosjektet og samarbeidet er verdt å gå videre med. Forventet ferdigstillelse av anlegget er i 2019.

Les mer om prosjektet på bygg.no

Bilde: Grønmo Arkitekter

22 sep 2016

SIAT styrker laget

SIAT styrker laget

SIAT har i sommer ansatt syv sommerstudenter for å arbeide med ulike prosjekter. Vi er godt fornøyd med å stille mannsterke nå i disse ferietider, og gleder oss til å se hva vi klarer å få til sammen. 

GruppebildeFra venstre: Ole-Sivert Vestre Hauge, Stein Wenaas, Terje Arne Wenaas, Fredrik Lundquist, Mathias Stensland Lillevold, Bjørn Åge Berntsen, Christian Fredrik Bryhn Nøstvik, Snorre Nordbo Olsen, Bjørn Austbø (delv.skjult), Jørgen Nordvik Aasen og Andreas Rød

Ole-Sivert Vestre Hauge ble nylig ferdig med sin nylig bachelor innen VVS på NTNU, og arbeider med å lage en snøkanon med variable parametre.

Stein Wenaas går master i kybernetikk og robotikk og skal lage et måleprogram og et enkelt analyseverktøy for bilde-/videoanalyse av snølageret Granåsen.

Fredrik Lundquist går master i fysikk og matematikk, og skal måle, lage og kalibrere en modell for hardhet i isen.

Mathias Stensland Lillevold, går master i energi og miljø. Han skal arbeide med FoU-prosjekt, is- og svømmehall.

Bjørn Austbø er førsteamanuensis ved Institutt for maskinteknikk og logistikk, han vil ha fokus på snøforskning, maskin og logistikk

Jørgen Nordvik Aasen og Andreas Rød er begge nylig ferdig med bachelor i automatiseringsteknikk. De skal arbeide sammen med å beskrive regulator i svømmehall, samt arbeide med instrumentering for Olympiatoppen.

Robin Wennstrøm leverte nylig sin master i industriell teknikk og management. Han skal arbeide videre med masteroppgaven han skrev her for SIAT om livvssyklusanalyser av stål og flis i svømmehaller.

27 okt 2020 Sara Ylva Louise Edin

Interreg Sverige-Norge

Energismarte idrettsanlegg

Interreg Sverige-Norge

Energismarte idrettsanlegg er et prosjekt med hensikt å redusere energibruk, optimere drift og redusere driftskostnader i idrettsanlegg. Deltagere i prosjektet er Jämtland Härjedalens Idrottsförbund, Västernorrlands Idrottsförbund, Nord-Trøndelag Idrettskrets og Sør-Trøndelag Idrettskrets. Senter for Idrettsanlegg og Teknologi er involvert som prosjektleder i den norske delen av prosjektet.

Gjennom arbeidet med prosjektet vil en rekke idrettsanlegg i regionen kartlegges med hensyn på spesielt drift og energibruk. Dette skal resultere i foreslåtte tiltak som kan gjennomføres for å nå målet på minst 25 % reduksjon i energibruk.

Prosjektet startet i 2013 og strekker seg til april 2018.

Kart over sørlige Norge og Sverige

27 okt 2020 Sara Ylva Louise Edin

Velkommen til web-løsningen Gode idrettsanlegg - GIA

Velkommen til web-løsningen Gode idrettsanlegg - GIA

Den nye web-løsningen for idrettsanlegg, Gode idrettsanlegg er nå på nett!

Gode idrettsanlegg. Logo.

På vegne av Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF), Kulturdepartementet avdeling for sivilsamfunn og idrett (KUD) og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet - Senter for idrettsanlegg og teknologi (NTNU SIAT), ønsker vi velkommen til den norske web-løsningen for idrettsanlegg www.godeidrettsanlegg.no som ble lansert med deltakelse av Kulturministeren på NIFs Ledermøte fredag 3. juni 2016.

Formålet med web-løsningen er å sikre og utvikle gode idrettsanlegg, som en viktig del av nødvendig infrastruktur for framtidig god helse og idrettsglede.

Ambisjonen er at alle som på ulike måter involveres i idrettsanlegg, skal få nytte av GIA som en kunnskapsbase med relevant informasjon for planlegging, prosjektering, bygging og drift av gode idrettsanlegg.

Felles web-løsning innebærer at innholdet skal kontinuerlig videreutvikles av NIF, KUD, NTNU SIAT og ikke minst på grunnlag av innspill fra de som benytter denne tjenesten.

Som bruker av GIA vil du finne informasjon om ulike idrettsanleggstyper, planløsninger, materialvalg, økonomi og andre aktuelle tema.

www.godeidrettsanlegg.no

Målepunkt viktigere enn målemetode

Wolfgang Kampel, SIAT

Målepunkt viktigere enn målemetode

En bacheloroppgave fra Høgskolen i Sør-Trøndelag (HiST) viser at en automatisert webanalyse måler vannkvaliteten like presist som manuelle prøver. Hvilket målepunkt som velges i bassenget er viktigere enn målemetode.

Det finnes få kilder på hvordan og ikke minst hvor man skal foreta vannprøvene for å få et realistisk bilde av hvor rent bassengvannet egentlig er. I dag blir vanligvis vannet tappet til analyse på vei ut av bassenget, før filtrering og rensing. Bacheloroppgaven til Olsen og Hatten viser imidlertid at det blir et helt annet virkelighetsbilde for de mikrobakterielle parameterne, dersom prøvetakingspunktene er i selve bassenget. Verdiene er høyere på vannet i bassenget enn på vannet som er på vei ut av bassenget. Årsaken er kortere kontakttid med klor. Dette betyr at anlegg kanskje bør vurdere å endre prøvetakingspunkt. 

I dag finnes det to forskjellige måter å foreta analysene for å bestemme vannkvaliteten. Den ene måten innebærer å foreta manuelle analyser. Alternativet er å la en automatisert webanalyse foreta målingene.

Det ligger store økonomiske innsparinger i å redusere de manuelle analysene. Forskriften for badeanlegg, bassengbad og badstu krever at et basseng i drift foretar analyser minst hver 3. time. I løpet av et år kan dette innebære beløp på rundt 50.000 kr i innsparte midler.

Konklusjonen som ble forelagt forteller at webanalyse er en troverdig målemetode, og kan erstatte de manuelle analysene i et lengre løp. En kalibrering av web-analysene bør fortsatt foretas ved regelmessige intervaller som garanti på at anlegget driftes riktig.

Les bacheloroppgaven i sin helhet på godeidrettsanlegg.no

Denne artikkelen ble publisert i Badeteknisk Forum 2/2016

20 jun 2016

SIAT jakter på gull

SIAT jakter på gull

I samarbeid med Olympiatoppen og Felix Breitschädel har 5 studenter jobbet med å undersøke hvordan båtene Norge sender til Rio 2016 kan bli enda raskere. Prosjektet er ett av fem prosjekter i årets idrettsteknologilandsby i faget Eksperter i Team. Resultatene av prosjektet vil vi holde tett til brystet, men oppmerksomheten i media deler vi gjerne. 

Les om hva Teknisk ukeblad sier om prosjektet, eller se innslaget fra sporten på NRK. 

OL-båt testes i sleptank hos Marintek.

Foto: Marintek

Energy Efficiency in Swimming Facilities

Disputas av Wolfgang Kampel

Energy Efficiency in Swimming Facilities

18.september 2015 forsvarte Wolfgang Kampel sin avhandling «Energy Efficiency in Swimming Facilities»

Modernisering av svømmehallene i Norge gjennom bruk av beste tilgjengelige teknologi kan redusere energiforbruket med 28 %, spare 246,5 gigawattimer (GWh) og redusere kommunenes kostnader med ca 250 millioner kroner i året. Dette går frem av en doktoravhandling Wolfgang Kampel ved Senter for Idrettsanlegg og Teknologi (SIAT) ved NTNU har gjennomført.

En dybdeanalyse av svømmeanleggene forteller om et stort potensial for energisparing, lavere kostnader og mindre påvirkning av miljøet. Det som Kampel beskriver som beste teknologi er allerede tilgjengelig.  Det store spørsmålet er om det offentlige har evnen til å gjennomføre i praksis det som i det politiske miljøet i Norge i dag omtales som ”et grønt skifte”. Denne moderniseringen kan også gi økonomisk grunnlag for å fylle vann igjen i anlegg som i dag står tomme.

Kampel har vurdert forholdet mellom årlig energiforbruk og forskjellige variabler. Energibruken har sterkest sammenheng med vannforbruk, dernest antall brukere av anlegget og til sist størrelsen på vannflaten i bassenget. Han anbefaler at vi i Norge bruker kWh per bruker som indikator for måling av energiforbruk.

Riktig drift og vedlikehold er avgjørende for energibalansen. Svømmehaller kan på mange måter sammenlignes med industrielle prosessanlegg. Derfor bør svømmeanlegg ha et kontrollsystem som tilsvarer det industrien benytter. Det anbefales et felles kontrollsystem for bassengvann, ventilasjon, sauna, lys og andre servicesystemer. Det gjør det mulig å øke energigjenvinningen. Energi- og vannmålere plasseres i hvert undersystem for å lese av bruk, finne feil og dokumentere drift.

Gruppebildeoverrekkelse av blomster. foto.gruppebildeforelesningssituasjon

27 okt 2020 Sara Ylva Louise Edin

Analyse av energibruken i Pirbadet

Analyse av energibruken i Pirbadet

30 VVS-ingeniørstudenter fra Høgskolen i Sør-Trøndelag, har analysert energibruken i Trondheims store svømmeanlegg, Pirbadet.

Pirbadet i Trondheim og havet utenfor. Foto.

Hør reportasjen fra Pirbadet hos nyhetsmorgen. (Innslag nummer 11)

27 okt 2020 Sara Ylva Louise Edin

Svømmehallkompetanse 2016

svømmehallkompetanse 2016. logo.

 

Fagkonferansen «SvømmehallKompetanse 2016» arrangeres på Scandic Hotel Hamar 16.-17. mars 2016. Konferansen er et samarbeid mellom Norske Arkitekters Landsforbund (NAL), NTNU Siat - Senter for idrettsanlegg og teknologi, Faggruppen for bygg og anlegg (FBA) - Tekna/NITO, og fagtidsskriftet Badeteknisk Forum.

Behovet for rehabilitering og nybygging av bade- og svømmeanlegg er større enn noensinne. Bading og svømming er kanskje det fritidstilbudet som når frem til den bredeste brukergruppen for alle aldersgrupper. Nye kompetansemål innen svømmeopplæring setter større krav til anleggskapasitet i kommunene.

Det gis offentlige tilskudd til bade- og svømmeanlegg bl.a. gjennom spillemiddelordningen, samt ved gunstige lånebetingelser fra Staten. Det er satt i gang en rekke tiltak for å etablere flere kostnadseffektive anlegg. Mange bade- og svømmeanlegg står i fare for å bli stengt eller lagt ned, og etterslepet på rehabilitering er enormt.

Målsetting

Formidle kunnskap om valg av løsninger og prosjektering for fremtidige bade- og svømmeanlegg, herunder energibruk, bygningsfysiske forhold og hensyn knyttet til universell utforming både når det gjelder nybygg og rehabilitering.

Målgruppe

Byggherrer, arkitekter, rådgivende ingeniører, entreprenører, eiere og driftspersonell av bade- og svømmeanlegg.

Ved eventuelle spørsmål, vennligst kontakt konsulent fagkurs, Anne Dyve hos NITO, tlf. 911 64 735, epost anne.dyve@nito.no

Sett av datoene 16.-17. mars 2016 for din deltakelse på neste fagkonferanse.

27 okt 2020

Seminar om ishall på Hovedbygget, NTNU

Seminar om ishall på Hovedbygget, NTNU

SIAT inviterte særforbund, kommuner og ansvarlige i ulike ishaller rundt om i Norge til et seminar hvor bachelor- og masteroppgaver skrevet om ishall våren 2015 skulle presenteres og diskuteres. 

For et år siden startet SIAT sin satsning på ishall med Daniel Bergsagel sin masteroppgave på Energieffektiv oppvarming av ishaller. I år har det blitt skrevet en EiT oppgave, to bachelor oppgaver ved HiST og to masteroppgaver ved NTNU rundt temaet ishaller. For å videreformidle resultatene fra disse oppgavene til ulike interresenter arrangerte derfor SIAT, med Bjørn Aas i spissen, et seminar om ishaller. På programmet sto presentasjon av oppgavene, samt en presentasjon av Jordal Amfi, hvor Bjørn Aas er med for å gi veiledning på hvordan man skal bygge en energieffektiv ishall. 

Bjørn Aas innledet seminaret med å uttale at "En is- og svømmehall er nærmere et vannverk enn en skole". Å tenke på en ishall som et prosessbygg preget flere av presentasjonene, og resultatene viste et stort potensiale for lavere energibruk gjennom smartere ventilasjon og oppvarming av hallene.


Seminardeltakerne

 

Se pdf av presentasjonene:

SIAT introduksjon

Energibruk i ishaller

Oppvarming av ishall

Jordal Amfi

Sara Ylva Louise Edin

Ekspert mener resten av landet bør gjøre som Råde IL

Ekspert mener resten av landet bør gjøre som Råde IL

Jobben som gjøres i Østfold for å få mer miljøvennlige kunstgressbaner er banebrytende, mener Bjørn Aas fra Senter for idrettsanlegg og teknologi ved NTNU. Han tror resten av landet vil følge etter i løpet av få år.

Teksten er gjengitt med tillatelse fra Østfold fylkeskommune. 

- Løsningen Råde har valgt her vil redusere mikroplasteksponeringen med 85 prosent, og det er vel kanskje det beste svaret på hvorfor andre klubber i Norge bør følge etter, sier overingeniør Bjørn Aas ved Senter for idrettsanleggsteknologi ved NTNU.

Bruk av gummigranulat produsert av bildekk på fotballbaner gir utfordringer som i første rekke dreier seg om helseeffekter, spredning av mikroplast og utlekking av miljøgifter til nærliggende vann, sediment og jord. Denne bruken utbredt på fotballbaner over hele landet.

Nå er Østfold fylkeskommune, i samarbeid med Akershus, SIAT/ NTNU og seks kommuner/idrettslag (blant annet Fredrikstad kommune og Råde IL), i gang med et forsøksprosjekt for å finne fram til alternative kunstgresstyper, som bare trenger innfyll av sand, eller som klarer seg helt uten innfyll.

Denne sommeren anlegger Råde IL en splitter ny kunstgressbane uten gummigranulat. Aas tror grepet kan føre til en omfattende nasjonal mentalitetsendring hva bruk av gummigranulat angår.

-Det var store debatter da man skulle fjerne fosfat fra vaskemiddel på 1970-tallet, og da bly skulle fjernes fra bensin på 1980-tallet. I dag er det helt utenkelig å skulle tilbake dit. Jeg tror vi kommer til å tenke lignende rundt bruk av gummigranulat på kunstgressbaner i fremtiden. Og for å få til det trenger vi noen idrettslag og politikere som går foran, sier han, og utdyper:

- Vi må komme dit at idretten ikke er en miljøtrussel. Forurensning fra kunstgressbaner er en slik miljøtrussel. Derfor er denne debatten som nå er i full gang så viktig. 

Vekker nasjonal oppsikt

Også Fredrikstad kommune er i gang med lignende prosjekt som Råde IL, og initiativene fra Østfold vekker oppmerksomhet over hele landet.

- For oss kan dette være aktuelt når vi snart skal få flere nye kunstgressbaner. Derfor er det er det interessant å se hva Råde har gjort, spesielt ut fra et miljøperspektiv, sier innkjøpsrådgiver Sigurd Pedersen fra Kristiansand kommune.

Omtrent det samme sier idrettsrådgiver Mats Aanonsen fra Vest Agder fylkeskommune.

- Det er spennende å se arbeidet til de som går foran, og kaster seg på dette, sier han.

Pedersen og Aanonsen var to av hele 120 deltakere fra hele landet som hadde tatt veien til idrettsanlegget til Råde IL på seminar om miljøvennlige kunstgressbaner 29.juni.

Den nasjonale interessen gleder nestleder i Råde IL Ole Petter Westheim.

- Vi er jo stolte over dette. Vi ønsker å være et miljøidrettslag, og da er det veldig flott at dette legges merke til, smiler han.

- Noen må gå foran

Fylkespolitiker Andreas Lervik mener interessen og engasjementet viser at Østfold har truffet en nerve.

Han er ikke i tvil om at vedtaket fylkestinget i Østfold har fattet om å som hovedregel ikke innfri kunstgress-søknader hvor det legges opp til bruk av gummigranulat, er riktig.

- Noen må gå foran og stille miljøkrav. Det gjør vi i Østfold nå, og vi heier på Råde IL. Selv om mange mener at det ikke er noe alternativer til det vi har i dag, så vet vi at det er feil, noe flere aktører i Østfold nå beviser, sier fylkespolitiker og leder for næring – og kulturkomiteen Andreas Lervik.

Fotballforbundet mener Østfold forhaster seg

Men selv om initiativet fra Råde fullroses fra en rekke hold, er det også de som er skeptiske til at samtlige andre idrettslag må gjøre det samme i framtiden. 

Anleggssjef Ole Myhrvold i Norges Fotballforbund mener tiden for forbud av gummigranulat ikke er moden ennå.

-Det er helt topp at Råde bygger ny kunstgressbane. Men når Miljødirektoratet sier at det per i dag ikke er noe godt alternativ til gummigranulat, så syns jeg det vedtaket fylkestinget i Østfold har gjort er forhastet, sier han.

 


Skarstein tok overlegent VM-gull med nytt norsk sete

Skarstein tok overlegent VM-gull med nytt norsk sete

Birgit Skarstein. Foto: Tine H. Bjonge

Torsdag 28. august 2014 tok Birgit Skarstein et overlegent gull i ro-VM i Amsterdam. I løpet brukte hun et nytt  sete utviklet av Skeno AS i samarbeid med NTNU Senter for Idrettsanlegg og teknologi (SIAT). Setet skapte stor interesse under mesterskapet og ble omtalt som et stort løft som satte en ny standard for roseter i pararoing.

Dominerte fra start
Birgit gikk hardt ut fra start og viste tidlig hvem som skulle dominere løpet. I mål var hun overlegne 11 sekunder foran sølvplass, med en tid som slo flere av de mannlige roerne i samme klasse.

Tilpasset roing
Pararoing er tilpasset roing for funksjonshemmede. Skarstein konkurrerer i klassen AS (arms and shoulders), der det brukes et fast sete og en fast rygg med stropp rundt brystkassa. Det er hovedsaklig armer og skuldre som brukes til fremdrift.

Effektiv kraftbruk
"Skeno har bygd et sete som gjør at jeg sitter som støpt. I stedet for å bruke krefter på å sitte riktig kan jeg konsentrere meg om dra båten fremover", sier Skarstein.

"Det nye setet hever kvaliteten på treningene, gjør at jeg kan være mer effektiv inn og ut av båt og bidrar til at marginene i konkurranse er på min side. Med Skenos sete øker min mulighet til å lykkes som idrettsutøver."

Skarstein viktig i utviklingen av setet
I vår og sommer har Skeno AS sammen med NTNU SIAT og studenter ved NTNU utviklet setet. Arbeidet har hele tiden vært tett sammen med Skarstein og de fleste timene er tilbrakt på vannet og i garasjen på Årungen rostadion, landslagets arena. "Det har vært viktig med tett samarbeid med Birgit, og siden vi har startet fra bunnen av har det vært essensielt med mye testing. Birgit har mye meninger og forslag til forbedringer, og det har vært en viktig bit i utviklingen", sier Kjærnli fra Skeno AS. "Dette er første versjon av setet, nå fortsetter videre utvikling og optimaliseringer mot lekene i Rio 2016."

Skeno AS

 

 

 

 

 

24 sep 2020 Sara Ylva Louise Edin