Vann for livet

Vann for livet

Rent vann spiller en kompleks men avgjørende rolle på planeten vår. Vann er kritisk nødvendig for å opprettholde liv, sikre helse og matsikkerhet og legge til rette for ressursutvinning. Tilgangen på vann er også sterkt påvirket av klimaendringene.

Pumpestasjon i Tanzania, Kilde: Kirkens Nødhjelp
Water supply from groundwater well in rural region, Tanzania. Foto: Randi Sægrov

Vann er en grunnleggende ressurs som flettes sammen med ulike fasetter av menneskelig eksistens. Livet, slik vi kjenner det, dreier seg om vann og alle levende vesener er avhengige av vann for å overleve. Tilgang til rent og trygt vann er avgjørende for å opprettholde folkehelse, hygiene og generell velvære. Samfunn blomstrer når de har pålitelig tilgang til vann for drikking, sanitæranlegg og vanning, noe som resulterer i bedre helse og økonomiske muligheter. Denne landsbyen fokuserer på tre temaer: Beskytte vannressurser mot klimaendringer og ekstreme hendelser, oppnå et bredere opptak av ressurser fra avløpsvann og vanns rolle i helse og matsikkerhet. Oppgavene kan fokusere på problemstillinger i utviklingsland, industrialiserte land eller nasjonalt i Norge.

Relevant kompetanse

Landsbyen åpner for deltakere med flere ulike kompetanseområder; Samfunnskunnskap, sosialantropologi, medisin, økonomi, ingeniørvitenskap som bla energi- og vannteknologi, bioteknologi som matteknologi. Generelt er alle med interesse for problemstillinger i utviklingsland velkomne.

Om landsbyen

Tema 1: Beskytte vannressurser mot klimaendringer og ekstreme hendelser

Klimaendringene utgjør mangesidige utfordringer for vannressurser over hele verden. Endrede nedbørsmønstre resulterer i ujevn vannfordeling, noe som fører til langvarig tørke i noen regioner og intensivert nedbør som forårsaker flom i andre. Økende temperaturer akselererer fordampningshastigheten, og reduserer vannstanden i innsjøer, elver og reservoarer. En betydelig, men ofte oversett konsekvens av intense branner er deres innvirkning på drikkevannssystemer.  Disse brannene ødelegger landskap og endrer hydrologiske prosesser og påvirker vannkilder og behandlingsanlegg.  Endringene setter ikke bare akvatiske økosystemer i fare, men påvirker også tilgjengeligheten av rent og drikkevann til konsum, landbruk og industri. Når klimamønstrene skifter og forsterkes, er den finstemte balansen i vannsystemer truet, noe som krever omfattende strategier for å bevare disse ressursene mot potensielle forstyrrelser.

Tema 2: Ressursgjenvinning fra avløpsvann

Ressursgjenvinning fra avløpsvann innebærer å utvinne verdifulle materialer og energi fra avløpsvannstrømmer, og gjøre det som en gang ble ansett som avfall til verdifulle ressurser. Gjennom avanserte renseprosesser og innovative teknikker kan avløpsrenseanlegg fange opp næringsstoffer, organisk materiale og biogass. Denne bærekraftige tilnærmingen reduserer ikke bare miljøforurensning, men bidrar også til en sirkulær økonomi ved å produsere gjødsel, fornybar energi og gjenbrukbart vann. Ressursgjenvinning fra avløpsvann spiller en avgjørende rolle når det gjelder å ta opp miljøhensyn, spare ressurser og fremme et mer effektivt og bærekraftig avløpshåndteringsparadigme.

Tema 3: Vannets rolle i matsikkerhet

Tilgang til pålitelige vannkilder er avgjørende for landbruksvanning, husdyrproduksjon og matforedling. I regioner der vann er mangelvare eller ujevnt fordelt, oppstår utfordringer for matproduksjon og distribusjon, som fører til potensiell matmangel og høyere priser. Bærekraftig vannforvaltningspraksis, effektive vanningsteknikker og vannbesparende teknologier spiller en sentral rolle for å øke matsikkerheten ved å optimalisere vannbruken og minimere avfall. I en verden som står overfor befolkningsvekst og klimaendringer, er det avgjørende å adressere skjæringspunktet mellom vann og matsikkerhet for å fremme motstandskraft, redusere sult og fremme bærekraftig utvikling.
 

Vannforsyning fra brønn i landsbyen Dang’aida
Vannforsyning fra brønn i landsbyen Dang’aida.

Solar pumpe

 

Veggie project

 

Sensor

 


Remote sensing and monitoring

 

Fakta

  • Emnekode: TVM4850
  • Landsbytittel: Vann for livet
  • Type: Langsgående
  • Språk: Norsk
  • Landsbyleder: Cynthia Hallé
  • KontaktinformasjonCynthia.halle@ntnu.no
  • Undervises: Vår 2024
  • Vertsfakultet: IV
  • Undervisningssted: Trondheim

Hvordan melder jeg meg opp i EiT?

Infoboks nettpresentasjoner

Viktig informasjon om EiT:

  • Det unike med EiT er fokuset på samarbeidskompetanse og gruppeprosesser.
  • Undervisningsformen i EiT forutsetter at alle bidrar og er til stede hele semesteret. Derfor er det obligatorisk tilstedeværelse hver landsbydag.
  • I motsetning til mange emner er spesielt de første dagene viktig i EiT. Det er da dere i gruppa blir kjent med hverandre, og diskuterer hva hver enkelt kan bidra med. Dere skal også utarbeide den obligatoriske samarbeidsavtalen, samt begynne å utarbeide en felles problemstilling.
  • Utfyllende informasjon om Eksperter i team finner du på siden for studenter.