Fremtidens mat

Fremtidens mat

Mat på bord. Foto
Foto: Per Henning/NTNU

For at jordkloden vår skal kunne produsere den maten vi trenger i fremtiden er det nødvendig at vi tenker nytt, tenker sammen og at vi gjør noen radikale endringer. Selvforsyningsgraden for mat og fôr i Norge er blant de laveste i verden, og vi har blitt mer og mer avhengig av import. Samtidig utnyttes ikke de globale matressursene godt nok, og minst 1/3 av går tapt. Mat er så mye mer enn næringsstoffer. Mat er tradisjon, kultur, glede, kos, trøst, identitet, helse, kjemi, biologi, energi og mye mer. Alt dette gjør matområdet så spennende, men også så komplisert. Kan vi gjøre noe nytt for å sikre nok, sunn og trygg mat i fremtiden?

 

Relevant kompetanse

Landsbyen er åpen for studenter fra alle studieretninger. Hvert prosjekt blir påvirket av den enkelte gruppes bakgrunn, kompetanse og interesser. Landsbyen er relevant for alle som er interessert i hvordan vi kan finne løsninger for fremtidens mat.

Matsektoren vil ha behov for kompetanse fra de aller fleste fagområder ved NTNU, og tverrfaglighet og systemtenkning er nødvendig for å lykkes med fremtidig mat.

 

Om landsbyen

Temaet for landsbyen er høyaktuelt. Vi blir flere mennesker på jorda, det er knapphet på ressurser, matproduksjonen setter betydelige klimaavtrykk og dagens praksis utarmer grunnlaget for fremtidig matproduksjon. Vil jordkloden vår klare å produsere den maten vi trenger i fremtiden? Hva kommer vi til å spise i fremtiden? Hva bør vi produsere? Hva bør vi spise? Er vi villige til å endre matproduksjonen vår og spisevanene våre? Oppnår vi målet med bærekraftig mat? Her ligger det interessante muligheter som kan lede til spennende tverrfaglige prosjekter. NTNU har et stort eksternt nettverk av mataktører og næringsklynger som gjerne deler sine utfordringer og erfaringer med studentene i landsbyen.

For å stimulere til nytenkning er det viktig at studentene tør å tenke nytt og har en innovativ holdning til nye måter å gjøre ting på.

 

Fakta

  • Emnekode: TMAT4850
  • Landsbytittel: Fremtidens mat
  • Type: Langsgående virtuell
  • Språk: Norsk
  • Landsbyledere: Eva Falch
  • Kontaktinformasjon: eva.falch@ntnu.no
  • Undervises: Våren 2024
  • Undervisningssted: Online
  • Vertsfakultet: NV

Andre krav:

Landsbyen er en del av prosjektet Virtuelle Eksperter i team (VEiT), som handler om å få kunnskap om, og videreutvikle, virtuelle EiT-landsbyer. Her er det studenter fra alle studiebyene.

Landsbyen er hel-digital. Det innebærer at all undervisning og alt gruppearbeid foregår ved hjelpe av digitale samhandlingsverktøy. Kamera og mikrofon er nødvendig for å kunne delta.

Undervisning og gruppemøter foregår i tidsrommet 08.00-16.00 hver onsdag. Individuelt arbeid utover dette må også påregnes.

Hvordan melder jeg meg opp i EiT?

Important information about EiT

Important information about EiT:

  • The focus on teamwork skills and group processes is the unique feature of Experts in Teamwork (EiT)
  • EiTs teaching methods depend on the contribution and presence of every participant throughout the semester. For this reason, attendance is compulsory on every village day.
  • In contrast to many courses, the first few days are especially important in EiT. During this period, get to know each other and discuss what each individual can contribute. You will also draw up the compulsory cooperation agreement and start preparing a shared research question.
  • For additional information about Experts in Teamwork, see page for students