Digitale tvillinger

Digitale tvillinger

Tema for denne landsbyen er «Digitale tvillinger». En digital tvilling (DT) er en digital etterligning av et fysisk objekt eller person. Det fysiske motstykket kaller vi for den fysiske tvillingen.
DT er forespeilet å ha en ledende rolle i digital transformasjon, et brennhett tema innen industrien så vel som i det offentlige. I denne landsbyen vil dere få et lite innblikk i hvorfor og hvordan digitale transformasjon kan gjøres med DT.
DT som konsept kommer fra informatikk, men man trenger fagkunnskap innenfor andre felt for å lykkes med realiseringen. Fjorårets prosjekter hadde temaer innenfor blant annet helse, bygg, blokk-kjede, vindmøller, og veinett.

​​​​​Relevant kompetanse

Studenter fra alle fagmiljø er velkomne. Den enkelte gruppe velger sin prosjektoppgave under veiledning fra landsbyleder og kan dermed tilpasse den til gruppens kompetanse og interesser.

Utviklingen av digitale tvillinger reiser mange problemstillinger som krever kunnskap innen datateknologi/Cloud-computing/IoT /AI, matematikk/statistikk, kybernetikk/elektronikk, bygg, marin teknikk, ingeniør og naturvitenskap, medisin og helse, design, økonomi, psykologi, datasikkerhet, personvern og etikk.

Digital tvilling med noen relaterte temaer og livsløp

Om landsbyen

Bakgrunn:
Pågående digitalisering, spesielt digital transformasjon, den senere tids teknologiske utvikling og det enorme behovet for å gjøre stadig mer data om til innsikt og verdi. I denne settingen er digitale tvillinger spådd en viktig rolle for å bygge bro mellom den fysiske og digitale verden og i digital transformasjon.

Videoer om DT:
Noen korte, men relevante videoer om DT:

Digitale tvillinger åpner for en mengde med spennende tverrfaglige prosjekter innenfor ulike domener og industrier og med forskjellige vinklinger og fokusområder. Vi landsbyledere er åpne for kreative forslag og DT har potensiale for å utforskes i sammenheng med de fleste fagfelt.
​​

Samarbeidspartnere:

I denne landsbyen skal studentene definere og utføre et tverrfaglig prosjekt relatert til digitale tvillinger. Studentene kan selvsagt velge å definere sin egen oppgave innenfor dette. Mulige problemstillinger vil også foreslås fra ulike forskningsmiljøer, næringslivet og offentlig sektor. Landsbyen kjøres i samarbeid med AI-laben (The Norwegian Open AI Lab) hvor flere av de store industri partnerne jobber aktivt med digitale tvillinger og teknologien rundt. I fjor hadde vi blant annet presentasjoner av og noe samarbeid med Equinor, Kongsberg, Augment City/Offshore Simulator Centre, Kartverket, TerraTec. I år vil det også være muligheter for å jobbe sammen med stipendiater innenfor prosjektet «Mobility Lab Elgeseter» som jobber med mobilitet, transportmodellering, grønne løsninger og automatisering relatert til digital tvilling-konseptet. 

Forventninger til studenter i landsbyen.
Nysgjerrighet, motivasjon, interesse og samarbeidsvilje.

 

Fakta

  • Emnekode: TDT4860
  • Type: Langsgående 
  • Språk: Norsk
  • Landsbyleder: Frank Lindseth
  • Kontaktinformasjonfrankl@ntnu.no
  • Undervises: Vår 2024
  • Undervisningssted: Trondheim
  • Vertsfakultet: IE

Hvordan melder jeg meg opp i EiT?

Infoboks nettpresentasjoner

Viktig informasjon om EiT:

  • Det unike med EiT er fokuset på samarbeidskompetanse og gruppeprosesser.
  • Undervisningsformen i EiT forutsetter at alle bidrar og er til stede hele semesteret. Derfor er det obligatorisk tilstedeværelse hver landsbydag.
  • I motsetning til mange emner er spesielt de første dagene viktig i EiT. Det er da dere i gruppa blir kjent med hverandre, og diskuterer hva hver enkelt kan bidra med. Dere skal også utarbeide den obligatoriske samarbeidsavtalen, samt begynne å utarbeide en felles problemstilling.
  • Utfyllende informasjon om Eksperter i team finner du på siden for studenter.