Resirkulerende akvakultursystemer - RAS - kurs
Resirkulerende akvakultursystemer - RAS
Så godt som alle nye landbaserte oppdrettsanlegg som bygges i Norge er resirkuleringsanlegg (RAS), og i tillegg bygges mange av de gamle gjennomstrømsanleggene om til RAS. Resirkulering reduserer vannbehovet betraktelig, gir muligheter for bedre energiutnyttelse, gjør det lettere å ta vare på og utnytte avfall, legger til rette for et godt bakterielt miljø og gir grunnlag for en mer kontrollert og forutsigbar produksjon både i ferskvann og sjøvann.
Målgruppe
Personer med erfaring fra oppdrett som ønsker ekspertise på resirkuleringsanlegg.
Det kan være:
- ansatte i akvakulturnæringen og på oppdrettsanlegg
- akvaveterinærer og fiskehelsebiologer
- ansatte hos myndighetene
- lærere ved skoler med undervisning i akvakultur
- ansatte i forsikringsselskap som forsikrer RAS
- ansatte i leverandørindustrien
Innhold
Kurset vil gi en bred innføring i resirkuleringsanlegg for akvakultur og hvordan riktig vannbehandling bidrar til å skape et stabilt og optimalt vannmiljø i anlegget. Design, dimensjonering, oppstart, drift, avfallshåndtering, ressursutnyttelse, risikovurdering og handlingsplaner vil bli behandlet.
Emnet vil holde en tverrfaglig profil der teknologisk funksjon og betydningen av biologiske, mikrobiologiske, kjemiske og fysiske faktorer settes i sammenheng.
Kurset dekker resirkuleringsanlegg med ferskvann og sjøvann, for produksjon av smolt, postsmolt, og matfisk, samt marin yngel og påvekstfisk. Kurset vil også gi innsikt i hvordan behovene for valgt teknologi og behandlingsmetoder endrer seg avhengig av art og livsstadium.
Læringsform:
Kurset er samlingsbasert med to obligatoriske samlinger.
Mellom samlingene skal kursdeltakerne skrive en prosjektoppgave. Oppgaven skal presenteres på samling 2, og godkjent oppgave er obligatorisk for å få godkjent gjennomføring av kurset.
Læringsmål:
Etter fullført kurs, skal deltakeren ha (Kunnskaper):
- Innsikt i de viktigste biologiske behovene og mekanismene som har betydning for fiskens vekst, overlevelse og velferd i oppdrett og spesielt i resirkuleringssystemer.
- Oversikt over de ulike former for vannbehandling som er nødvendig i et resirkuleringsanlegg og kunnskap om hvilke enhetsprosesser som kan brukes og prinsippet for hvordan disse virker og påvirker hverandre.
- Kunnskap om hvilke faktorer som har betydning for driften av resirkuleringsanlegg for ulike vannkilder og stadier og arter av fisk.
- Ha kunnskaper nok til å kunne evaluere de viktigste delene av et planlagt resirkuleringssystem.
Etter kurset skal deltakeren (Ferdigheter):
- Bruke korrekte målemetoder og informasjon for å vurdere behovet for og effekten av ulike former for vannbehandling i resirkuleringsanlegg.
- Kunne drifte et enkelt resirkuleringssystem.
Etter kurset skal deltakeren (Generelle ferdigheter):
- Forstå faglitteratur om oppdrett og resirkuleringsanlegg på engelsk.
- Kunne kommunisere godt med leverandører som designer, bygger og leverer resirkuleringssystemer og ha bakgrunn for å vite hvilke deler som er viktige når man skal kjøpe, bygge eller drifte RAS-anlegg.
Rangering av søkere:
-
Halvparten av plassene er forbeholdt deltakere som jobber i bransjen.
-
Ved flere søkere enn plasser, vil en fra hver arbeidsplass bli prioritert.
-
Etter det gjelder førstemann til mølla-prinsippet.
Opptakskrav
Anbefalte forkunnskaper
Noe praktisk og/eller teoretisk erfaring fra oppdrett eller vannbehandling, Relevant utdanning på høyskole/universitetsnivå. Deler av forelesningene vil foregå på engelsk, så det er en forutsetning å forstå engelsk.
Undervisning, eksamen og pensum
Tid og sted for undervisning
Kurset er samlingsbasert med to obligatoriske samlinger.
Neste gjennomføring planlegges med mulig oppstart våren 2025. Denne nettsiden blir oppdatert med datoer i løpet av høsten 2024.
Særskilte krav til utstyr og dataverktøy
Pensumlitteratur/kursmateriell
Boka "Aquaculture Engineering" 3rd edition 2020 av Odd-Ivar Lekang. ISBN: 9781119489016
Heftet "Recycling of water in hatchery production - Background Booklet for courses in recycling technology for hatchery production" 2nd edition 2017 av Fjellheim, A.J., Hess-Erga, O.-K., Attramadal, K.J.K., Vadstein, O., NIVA, NTNU, SINTEF, Marine Harvest and Scottish Sea Farms, 28 pp. (Kan kjøpes på kurssamlingen.)
Utvalgte vitenskapelige publikasjoner.
Utdelte forelesningsnotater.
Referanser
Nyttig faglig påfyll og god arena for å skape nye kontakter på tvers av flere fagfelt.
Alt i alt meget bra kurs. Sett i sammenheng med kunnskapbehovet i næringen og forventninger arbeidsgiver har til nyansatte med høyere utdanning, bør kurset bli obligatorisk for alle akvakultur-studenter ved NTNU.
Am really pleased with the program and such programs will help the RAS industry address most of the challenges it faces.