course-details-portlet

TKT4196 - Prosjektering - Sikkerhetsforhold

Om emnet

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Skriftlig skoleeksamen 100/100 4 timer C

Faglig innhold

Emnet omhandler de krav vi må stille til sikkerhet for konstruksjoner og konstruksjonskomponenter. Kurset skal gi grunnleggende forståelse, ferdigheter og grunnkunnskaper for å evaluere sikkerhet og pålitelighet for konstruksjoner. Tema som inngår er: Praktisk anvendelse av sannsynlighetsteori – med probabilistisk representasjon av konstruksjonens laster og komponentenes motstand mot belastningen. Oppdatering med observert informasjon i probabilistisk modellering - Bayes teorem (sannsynlighets-oppdatering). Introduksjon til pålitelighetsanalyse og dens anvendelse i praktiske tekniske problemstillinger. Pålitelighet til konstruksjonsystemer. Sikkerhetskonseptet benyttet i prosjekteringsstandardene, kalibrering av sikkerhetsfaktorer. Sikkerhetsvurdering til eksisterende konstruksjoner. Forhold ved kvalitetskontroll. Undervisning og læring i kurset utnytter praktiske prosjekteringsoppgaver som utgangspunkt for å vise fagets teoretiske innhold, og dets aktualitet og anvendbarhet.

Læringsutbytte

Generell kompetanse: - Studenten skal få grunnleggende forståelse og bevissthet om sikkerhetsaspekter i prosjektering av konstruksjoner. - Studenten settes i stand til å bedømme om det er nødvendig å gjøre probabilistisk modellering for et gitt prosjekt. - Når forenklede deterministiske metoder er brukt, skal studenten kunne vurdere betydningen av forenklinger som er innført. - Med bakgrunn i kunnskapen skal studenten bli stand til å stille de riktige spørsmål også for mer sammensatte og avanserte problemer, og forstå begrensningene. Kunnskap: - Studenten skal få kunnskap om generelle sikkerhetsrelaterte krav i prosjektering og hvordan kan evalueres at kravene blir oppfylt. Ferdigheter: - Kandidaten kan formulere enkle sannsynlighetsmodeller som representerer relevante tekniske fenomener. - Kandidaten kan utlede ny informasjon fra erfaringsdata for konstruksjoner og problemer og innføre denne informasjonen i etablerte sannsynlighetsmodeller. - Definere sidevirkninger (som svikt eller feilfunksjon) i form av grensetilstander og vurdere sannsynligheten for dette. Analysere systemvirkninger. - Utføre pålitelighetbasert kalibrering av faktorer i prosjekteringsstandarder. - Vurdere "uvante" og avanserte konstruksjonsproblemstillinger.

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger og obligatoriske, ukentlige regneøvinger. Kursets ser på sikkerhetsmessige forhold for typiske mekanikk-oppgaver som har blitt behandlet i Mekanikk 1 og 2. Programmer som f.eks python, MATLAB eller Excel blir brukt i øvingsopplegget. For å få adgang til eksamen må tilstrekkelig antall øvinger være godkjent.

Obligatoriske aktiviteter

  • Øvinger

Mer om vurdering

Skriftlig eksamen som teller 100%. Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.

Kursmateriell

Lærebok oppgis ved oppstart. Forelesningsnotater, kompendium.

Flere sider om emnet
Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Tredjeårsemner, nivå III

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  HØST 2023

Undervisningsspråk: Norsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Bygge- og anleggsteknologi
  • Konstruksjonsteknikk
  • Konstruksjonsmekanikk
  • Tekniske fag
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator: Faglærer(e):

Ansvarlig enhet
Institutt for konstruksjonsteknikk

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Høst ORD Skriftlig skoleeksamen 100/100 C 21.12.2023 15:00 INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
SL324 Sluppenvegen 14 1
SL520 Sluppenvegen 14 1
SL111 lyseblå sone Sluppenvegen 14 29
Sommer UTS Skriftlig skoleeksamen 100/100 C INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU