Emne - Programvaresikkerhet og personvern - TDT4237
TDT4237 - Programvaresikkerhet og personvern
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Mappevurdering
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurderingsform | Vekting | Varighet | Hjelpemidler | Delkarakter |
---|---|---|---|---|
Arbeider | 30/100 | |||
Skriftlig eksamen | 70/100 | 4 timer | D |
Faglig innhold
Kurset fokuserer på sikkerhet i programvare tar for seg sikkerhet i alle deler av utviklingsprosessen for programvare: kravinnhenting, design, implementasjon og testing. Vi vil i kurset ta for oss hvilke trusler og angrep programvare er utsatt for og hvordan man kan ta i bruk teknikker og forsvarsmekanismer for å utvikle programvare som i størst mulig grad er motstandsdyktig mot eksisterende, og nye, angrep. Kurset har et hovedfokus på web-baserte, mobile app, og cloud sikkerhet. Kurset har også fokus på GDPR og personvern.
Læringsutbytte
Etter å ha tatt dette kurset, bør studentene kunne:
1) Identifiser typiske sikkerhetsproblemer for web programmer som er oppført i OWASP topp 10, for eksempel SQL-injeksjon, XSS og XSRF, ved å gjennomgå kildekoden og ved penetrasjonstesting. Studentene skal også kunne løse de identifiserte sikkerhetsproblemene;
2) Forklar typiske kryptografiske konsepter og algoritmer som er relatert til webapplikasjon, inkludert f.eks. blokkering, strømkryptering, digital signatur og SSL / TSL handshaking-prosedyre;
3) Bruk trussel modellerings metodene til å skape trussel modeller av en middels stor webapplikasjon ved å bruke misbrukstilfeller og angripe trær;
4) Beskriv og sammenligne programvareteknikkpraksis og standarder knyttet til programvare sikkerhet, for eksempel programvare berøringspunkter, vanlige kriterier, BASIMM og OpenSAMM;
5) Opprett programvaresikkerhetstesttilfeller og prioritere testtilfellene ved å bruke det risikobaserte testrammene;
6) Forklar nasjonale godkjenningskonsepter og -metoder, for eksempel forskjellige autentiseringsmetoder, multilevel og multilateral sikkerhetskontroll og rollebasert tilgangskontroll;
7) Forklar, identifiser og bruk sikkerhetsmekanismer implementert i iOS og Android mobil applikasjonsplattformer;
8) Forklar typiske sikkerhetsproblemer av cloud plattformer og tjenester.
9) Forklar typiske GDPR og personvern metoder.
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger, øvingsforelesninger og obligatoriske øvinger. Øvingene er obligatoriske. Studentene må bestå øvingsopplegget og eksamen samme semester for å bestå i emnet totalt sett.
Obligatoriske aktiviteter
- Øvinger
Mer om vurdering
Mappevurdering gir grunnlag for sluttkarakter i emnet. I mappen inngår skriftlig eksamen som teller 70% og arbeider (øvinger) som teller 30 %. Resultatet for delene angis i %-poeng, mens sensur for hele mappen (sluttkarakteren) angis med bokstavkarakter. Oppgaveteksten til den skriftlig eksamen vil være på engelsk. Kandidatene kan velge å besvare på engelsk eller norsk.
Ved utsatt eksamen (kontinuasjonseksamen) kan skriftlig eksamen bli endret til muntlig eksamen.
Dersom studenten også etter utsatt eksamen har sluttkarakteren F/ikke-bestått, må studenten gjenta hele emnet neste studieår. Arbeider som teller med i sluttkarakteren må gjentas.
Spesielle vilkår
Vurderingsmelding krever godkjent undervisningsmelding samme semester. Obligatorisk aktivitet fra tidligere semester kan godkjennes av instituttet.
Anbefalte forkunnskaper
Det forutsettes at studentene har god kunnskap og ferdigheter i programmering, er godt kjent med generelle prinsipper for programvareutvikling og har kunnskap relatert til webutvikling (for eksempel gjennom TDT4100 Objektorientert programmering, TDT4140 Systemutviklin, IT2810 eller tilsvarende). Java og/eller Python brukes som programmeringsspråk i øvingsopplegget.
Det er en fordel, men ingen forutsetning, å ha forkunnskaper om informasjonssikkerhet - for eksempel tilsvarende emnet TTM4135 Informasjonssikkerhet ved Institutt for telematikk.
Kursmateriell
Oppgis ved semesterstart.
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå
Termin nr.: 1
Undervises: VÅR 2021
Forelesningstimer: 2
Øvingstimer: 2
Fordypningstimer: 8
Undervisningsspråk: Engelsk
Sted: Trondheim
- Datateknikk og informasjonsvitenskap
- Kommunikasjon og informasjonsvitenskap
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Mappevurdering
- Termin Statuskode Vurderings-form Vekting Hjelpemidler Dato Tid Digital eksamen Rom *
- Vår ORD Arbeider 30/100 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater - Vår ORD Skriftlig eksamen 70/100 D 12.05.2021 09:00 INSPERA
-
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"