course-details-portlet

LÆR2001 - Bærekraftig framtid og læreres identitet

Om emnet

Faglig innhold

Lærerstudentene er personer som har utviklet kompetanse og identitet gjennom livsløp og livserfaringer som omfatter ulike kontekster. Disse livshistoriene har noe å si for deres sosialisering og læring når de trer inn i nye fellesskap i lærerutdanningen og i praksisskolene. Identitetsdanning og læring i lærerutdanningen vil bli innlemma i lærerstudenters livshistorier som strekker seg tilbake i tid og over i andre kontekster. Verdier, holdninger og personlige trekk i lærerstudentenes livshistorie utgjør et engasjement i deres faglige og profesjonelle utøvelse og det medvirker når de tar stilling til hvordan kunnskapen i lærerutdanningen kan brukes.

Studentenes profesjonelle identitet utvikles også ved at de ser for seg en framtid i den sosiale sammenhengen som det å være lærer i skolen er. De trenger å adressere kunnskapen i framtiden og forestillinger om hva som kreves for å utvikle fag og skolekultur for en bærekraftig framtid. Lærerstudentenes identitet utvikles i rommet mellom deres nærvær til elevenes interesser og behov for kunnskap, og skolekulturens evne til å mediere disse prosessene.

Læringsutbytte

Det å snakke, lese og skrive et språk (fagspråk) utvikler studenten til en selvstendig lærer. Etter fullført emne skal studentene ha følgende samlede læringsutbytte som utgangspunkt for utvikling i læreryrket:

  • Studentene kan formulere hva som er kjennetegn på en bærekraftig skolekultur
  • Studentene kan analysere og drøfte hvordan de kan bidra til utvikling av en bærekraftig skolekultur
  • Studentene kan drøfte hvordan de kan utvikle sin selvforståelse gjennom deltakelse i det kollektivet som formes av skolekulturen

Læringsformer og aktiviteter

I emnet vil det være seminarklassens felles oppgave å bruke gruppearbeid og plenumsdiskusjoner til å gjenkjenne at lærerstudentene kommer inn i lærerutdanningen med forskjellige livsløp og ønsker for arbeidet i skolen. Ved å tolke praksiserfaringer og fagtekster i fellesskap gis lærerstudentene ansvar for å gi hverandre mulighet til å utforske og ta stilling til hvordan kunnskapen gjennom lærerutdanningen kan brukes til å utvikle skolekulturer som er bærekraftige og bidrar til alle elevers behov for kunnskap mot framtida. Vi vil at studentene gjennom denne felles oppgaven skal utvikle seg i forhold til en kollektiv identitet som lærere og gjenkjenne sin autonomi som lærer i sitt arbeid i skolen i framtida.

Obligatoriske aktiviteter

  • Gruppeoppgave til veiledning
  • Individuell oppgave til veiledning

Mer om vurdering

Obligatoriske aktiviteter

  • En kollektiv skriftlig tekst utviklet gjennom deltakelse i ei gruppe i seminarklassen
  • En individuell tekst som setter de personlige livserfaringene i forhold til det framtidige lærerarbeidet

Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Tredjeårsemner, nivå III

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  HØST 2022

Undervisningsspråk: Norsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Fagdidaktikk
  • Lærer- og lektorutdanning
  • Pedagogikk
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator: Faglærer(e):

Ansvarlig enhet
Institutt for lærerutdanning

Eksamensinfo

  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU