course-details-portlet

GB8411 - Modellering og optimalisering i mineralproduksjon

Om emnet

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Muntlig eksamen og rapport
Karakter: Bestått/ Ikke bestått

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Rapport 60/100
Muntlig eksamen 40/100 1 timer D

Faglig innhold

Ansvarlig gruvedrift, med tanke på FNs bærekraftsmål, får stor betydning på grunn av den økende økonomiske konkurransen, sosiale og miljømessige hensyn. Konvensjonelt empiriske metoder er mye brukt i mange områder av gruveteknikk, fra valg av gruvemetode til utforming av forskjellige operasjoner. Slike metoder resulterer ikke nødvendigvis i ansvarlig gruvedrift på grunn av lokal avhengighet, iboende variasjon og høy usikkerhet i bergartens egenskaper. Det er derfor behov for avanserte og moderne beregningsverktøy for modellering og optimalisering av gruvedrift for å sikre ansvarlig gruvedrift for bærekraftig utvikling.

Dette emnet er laget for ph.d.-studenter som er kjent med mineralproduksjonsmetoder og operasjoner. Emnet dekker modellering og optimalisering av mineralproduksjonsoperasjoner ved å bruke oppdaterte beregningsverktøy som dekker mange lisensierte og åpen kildekode programvarer. Operasjoner fra utvikling til primære knusetrinn, inkludert men ikke begrenset til bergmassekarakterisering, boring og sprengning, sementert pastafylling, støttedesign, underjordisk strossedimensjonering vil bli modellert og optimalisert. Innholdet vil bli tilpasset avhengig av studentens bakgrunn og arten av det valgte prosjektet. Det forventes at det valgte prosjektet er relatert til studentens doktorgradsavhandling og dermed har studenten nok informasjon om emnet.

Læringsutbytte

Kunnskap: Studenten vil få detaljert kunnskap om faktorene som påvirker den valgte metoden for gruvedrift, samspill mellom disse faktorene og deres effekt på resultatet av operasjonen.

Ferdigheter: Studenten skal være i stand til å beskrive problemet og utvikle modell(er) for den relevante operasjonen ved bruk av tilgjengelig programvare. Ved modellutvikling skal studenten kunne optimalisere den valgte operasjonen med gitte mål og begrensninger.

Generell kompetanse: Studenten skal forbedre evnen til kritisk tenkning, og vil være i stand til å identifisere de mest effektive parametrene for den valgte operasjonen. Studenten vil få kunnskap og ferdigheter for å modelle og optimere gruverelaterte operasjoner ved bruk av programvare.

Læringsformer og aktiviteter

Selvstudium om valgt prosjekttema, studiergrupper, prosjektarbeid og øvingstimer.

Mer om vurdering

For å bestå emnet må både rapport (teller 60 %) og muntlig eksamen (teller 40 %) være bestått. Ved gjentak må begge delvurderinger i emnet gjentas.

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Ingeniørvitenskap (PHIV)

Forkunnskapskrav

Emnet krever opptak til ph.d.-programmet Ingeniørvitenskap, eller godkjenning fra emneansvarlig. Studenten må ha mastergrad i gruveteknikk eller relaterte disipliner. Ph.d.-emnet skal være relevant for mineralproduksjonsvirksomhet. Studenten skal ha en bred idé om det valgte prosjektemnet og avhengige og uavhengige variabler. Godkjenningen vil bli gitt av emneansvarlig.

Kursmateriell

Oppgis ved semesterstart.

Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Doktorgrads nivå

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  VÅR 2024

Undervisningsspråk: Engelsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Mineralproduksjon
Kontaktinformasjon
Emneansvarlig/koordinator:

Ansvarlig enhet
Institutt for geovitenskap og petroleum

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Muntlig eksamen og rapport

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Høst ORD Rapport 60/100 INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
Høst ORD Muntlig eksamen 40/100 D
Rom Bygning Antall kandidater
Vår ORD Rapport 60/100 INSPERA
Rom Bygning Antall kandidater
Vår ORD Muntlig eksamen 40/100 D
Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU