course-details-portlet

BIA3100

Fiskehelse og velferd

Velg studieår
Studiepoeng 7,5
Nivå Høyere grads nivå
Undervisningsstart Vår 2025
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Muntlig eksamen

Om

Om emnet

Faglig innhold

Faglig innhold

En økende andel av mat i global sammenheng produseres i akvakultur. Fiskeoppdrett har utviklet seg til å bli en av Norges viktigste eksportnæringer, og det er en uttalt politisk målsetting at produksjonen skal øke i tida som kommer. En forutsetning for økning er at produksjonen er bærekraftig.

Bærekraftig fiskeoppdrett innebærer at produksjonen ikke skal påvirke havmiljøet, inkludert ville fiskepopulasjoner: Oppdrett skal dessuten være bærekraftig mht fiskevelferd, fiskehelse som påvirker dødelighet/svinn hos oppdrettsfisken. Spesifikke, smittsomme sjukdommer har spesiell betydning i store, tette populasjoner. Det er nødvendig å kjenne smittereservoar, mekanismene for sykdomsutbrudd og prinsipper for smittespredning for å prioritere metoder for sjukdomskontroll og biosikkerhet i fiskeoppdrett.

God fiskevelferd er et viktig i oppdrettsnæringen for produksjonsresultat, omdømme og bærekraft. I tillegg til dokumentasjon av god helse/fravær av sjukdom, er det ulike metoder og måleparametere for å måle eller evaluere fiskevelferd. I en oppdrettssituasjon utsettes fiskepopulasjonene for mange påkjenninger som utløser stress; økt fisketetthet, endret vannkvalitet, fôringssituasjon/næringsopptak, samt ulike former for handtering, behandling og annen manipulering. Velferd kan måles både via operative og laboratoriebaserte velferdsindikatorer.

Læringsutbytte

Kunnskap: Studenten skal ha oversikt over årsaker til sykdom hos oppdrettsfisk relatert til patogener, feilernæring og uheldig miljø. Videre skal det utvikles forståelse for hvordan smittsomme sjukdommer utvikler seg i populasjoner og sprer seg i miljøet, samt å forstå generelle prinsipper og tiltak for å forebygge introduksjon og videre spredning av smittestoffer. Kandidaten skal ha kunnskap om spesifikke smittsomme/infeksiøse men også ikke infeksiøse sykdommer. Videre skal studenten ha kunnskap om betydningen av god fiskevelferd, og metoder for å måle/dokumentere fiskevelferden.

Ferdigheter: Studenten skal kunne beskrive generelle prinsipper for smittespredning og smittekontroll for sjukdommer hos oppdrettsfisk, samt betydningen av viktige smittsomme sjukdommer med vekt på forhold av betydning for å forebygge smitteintroduksjon. Videre skal kandidaten beskrive andre sykdommer som ikke er knyttet opp mot virus, bakterier og parasitter og årsakene til disse samt å gjøre rede for ulike metoder for å dokumentere fiskevelferd.

Generell kompetanse:

  • Ha kunnskap om fiskehelse og fiskevelferd for i bærekraftig fiskeoppdrett
  • Kjenne betydningen av ulike sykdommer, overvåking og sykdomskontroll
  • Forstå ulike prinsipper og metoder for overvåkning av fiskevelferd
  • Forstå samspillet mellom stress, god helse og velferd hos oppdrettsfisken.

Læringsformer og aktiviteter

  • Forelesning: 30 timer.
  • En dag med tilsynsveterinær.
  • Obligatoriske laboratoriekurs.
  • Obligatorisk dagstur/utplassering på oppdrettsanlegg.
  • Obligatorisk oppgave med presentasjon.

Obligatoriske aktiviteter

  • Inntil fire obligatoriske oppgaver
  • Obligatorisk presentasjon

Mer om vurdering

Obligatorisk aktivitet må være gjennomført for å kunne gå opp til eksamen.

  • Godkjent laboratoriekurs
  • Godkjent feltarbeid
  • Godkjent oppgave og presentasjon med rapport

Ved stryk av muntlig eksamen vil man kunne ta utsatt eksamen ved neste termin uavhengig av undervisning i emnet.

Spesielle vilkår

Obligatorisk aktivitet fra tidligere semester kan godkjennes av instituttet.

Forkunnskapskrav

Fullført bachelorgrad.

Kursmateriell

Oppgis ved semesterstart.

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
BI3069 7,5 sp Høst 2023
Dette emne har faglig overlapp med emnet i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.

Fagområder

  • Akvakultur
  • Marin biologi

Eksamen

Eksamen

Vurderingsordning: Muntlig eksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Utsatt eksamen - Høst 2024

Muntlig eksamen
Vekting 100/100 Varighet 1 timer

Ordinær eksamen - Vår 2025

Muntlig eksamen (1)
Vekting 100/100 Dato 07.05.2025
08.05.2025
Varighet 1 timer
  • Øvrige kommentarer
  • 1) Rom: Brattøra