Historien om energi- og prosessteknikk ved NTNU 1910-2020

Fra varmekraft til bærekraft

Historien om energi- og prosessteknikk ved NTNU 1910-2020

gammelt laboratorium. foto i svart-hvitt
Varmekraftlaboratoriets interiør etter 1910 (utsnitt). Foto: Ukjent/NTNU Hovedarkiv

110 år med ingeniørhistorie ved NTNUs energi- og prosessteknikk er samlet mellom to permer.

Lær om historien om energi- og prosessteknikk ved NTNU, fra 1910 til 2020: Fra utdanningen av ingeniører som skulle ta del i den industrielle moderniseringen av Norge tidlig på 1900-tallet – til samtidens ingeniører som arbeider for globale og miljøorienterte moderniseringsprosjekt.

Mer om boka

  • Utgitt september 2020 på Museumsforlaget
  • Forfattet av Per Østby, Terje Finstad og Håkon K. Stokland

Boka tar for seg historien til Institutt for energi- og prosessteknikk ved NTNU. Det som startet med to laboratorier (Varmekraftlaboratoriet i 1912 og Vannkraftlaboratoriet i 1917) og de profilerte professorene Adolf Wilhelm Josef Watzinger og Gudmund Sundby, var i 1985 blitt til elleve institutter med stor faglig bredde og tyngde. Så ulike fagfelt som aerodynamikk, vannturbinutvikling, fryse- og kjøleteknikk, styring av innendørs klimaanlegg, kompressorteknikk og industriell økologi fant etter hvert sammen i nye prosjektorienterte grupperinger, og ble i 2003 samlet i Institutt for energi- og prosessteknikk (EPT).

Veien frem til etableringen av dette instituttet er en historie om hvordan en ny type teknisk ekspertise satte sitt preg på moderniseringen av det norske samfunnet, og hvordan det norske samfunnet preget ekspertenes virke. Der de første professorene – som Watzinger og Sundby – raskt ble del av et industrielt moderniseringsprosjekt, ble ingeniørene gradvis involvert i større, samfunnsmessige moderniseringsprosjekter. Dagens EPT-ingeniører er fremdeles tungt inne i slike prosjekter, men aktiviteten preges i økende grad av samtidens globale og miljøorienterte tiltak. I så måte er dette også en historie om ingeniørenes vei fra varmekraft til bærekraft.


Slik får du tak i boka

Slik får du tak i boka

Boka er tilgjengelig for bestilling i alle bokhandlere, nettbokhandlere og på www.museumsforlaget.no.


Foto boklansering

Olav Bolland holder opp en bok med oransje og grønn tittel. Terese Løvås smiler i bakgrunnen. Foto
Boklansering i september 2020: Terese Løvås og Olav Bolland, henholdsvis nåværende og tidligere instituttleder ved EPT. Foto: Maren Agdestein/NTNU