Videopresentasjoner smacktop

Videopresentasjoner

Under kan du se noen av CERGs forskere presentere resultater fra sine forskningsprosjekter foran videokamera.

Vi har også en del videopresentasjoner på engelsk. De finner du på den engelske nettsida vår.


Trening er ikke gunstig rett før hjertekirurgi

Trening er ikke gunstig rett før hjertekirurgi

Trening 24 timer før en hjerteoperasjon kan muligens gjøre hjertet mer utsatt for skade under og etter inngrepet. Den lille pilotstudien vår inkluderte 20 pasienter som skulle gjennomgå en bypassoperasjon for å erstatte trange blodårer i hjertet. Halvparten ble tilfeldig plukket ut til å gjennomføre ei treningsøkt med moderat intensitet dagen før operasjonen.

Markører i blodet etter operasjonen viste noen tegn til større skader på hjertet blant de som trente. I tillegg økte treningen aktivering av en signalvei for programmert celledød, mens den reduserte funksjonen til de energiproduserende mitokondriene under operasjonen. Dermed tyder studien på at hjertepasienter ikke bør gjennomføre trening for å beskytte hjertet rett før de skal gjennom en operasjon.

Les hele forskningsartikkelen:
Acute exercise is not cardioprotective and may induce apoptotic signalling in heart surgery: a randomized controlled trial

Tidsskrift: Interactive Cardiovascular and Thoracic Surgery
Publisert 13. februar 2018

Hør studiens ene førsteforfatter Benedikte Smenes fortelle mer utfyllende om studien i CERG-podkasten:

Tilbake til toppen


Avklemming av blodtilførsel i arm kan beskytte hjertet under kirurgi

Avklemming av blodtilførsel i arm kan beskytte hjertet under kirurgi

Pasienter som fikk klemt av blodtilførselen i armen før en hjerteoperasjon, bevarte arbeidskapasiteten i hjertevevet bedre enn de som ikke fikk slik avklemming. Vi så også tegn til at avklemming økte aktiveringen av Akt, et molekyl som er kjent for å beskytte hjertet mot skaden som oppstår når blodtilførselen til hjertet stanses. Ved åpen hjertekirurgi må man stanse hjertets blodtilførsel i en periode for at man skal kunne operere. Studien tyder på at avklemming av blod til andre organer før operasjonen kan beskytte hjertet.

Alle de 60 deltakerne i studien skulle opereres på grunn av trange blodårer i hjertet. Hos 30 av dem blåste vi opp en blodtrykksmansjett for å klemme vi av blodtilførselen i armen i 3x5 minutter før operasjonen. Under operasjonen hentet vi ut en liten bit av hjertevevet, og kunne vise at pasientene som hadde fått klemt av blodtilførselen opprettholdt energiproduksjonen i  hjertet bedre under operasjonen enn de 30 pasientene som ikke hadde blitt trukket ut til å få slik iskemisk prekondisjonering. Vi så økt også fosforylering av Akt som følge av avklemmingen. Blant pasientene uten diabetes førte dessuten avklemmingen til lavere nivåer av markører på hjerteskade i blodet etter operasjonen.

Les hele forskningsartikkelen:
Remote ischemic preconditioning preserves mitochondrial function and activates pro-survival protein kinase Akt in the left ventricle during cardiac surgery: A randomized trial

Tidsskrift: International Journal of Cardiology
På trykk 15. desember 2014 (publisert på nett 14. oktober 2014)

Tilbake til toppen


4x4-intervaller reverserer nedsatt hjertefunksjon ved diabetes

4x4-intervaller reverserer nedsatt hjertefunksjon ved diabetes

80 % av pasienter med type 2-diabetes fikk normalisert hjertets evne til å fylles med blod mellom slagene etter å ha trent 4x4-intervaller i 12 uker. Blant de som trente med moderat intensitet, normaliserte denne diastoliske dysfunksjonen seg for 40 %. Intervalltreningen var også mest effektivt for å forbedre pumpefunksjonen til hjertet, til tross for at tida brukt til trening var under halvparten sammenlignet med den andre gruppa. Det maksimale oksygenopptaket økte klart mest med 4x4-intervaller, og vi så også at blodårene hadde økt evnen til å utvide seg i større grad enn etter moderat trening. I tillegg ble langtidsblodsukker og BMI signifikant redusert etter perioden med intervalltrening, men ikke etter trening med moderat intensitet.

Studien inkluderer resultater for 37 personer som både hadde diabetes og svekkelser i den diastoliske hjertefunksjonen. Dette gjelder omtrent halvparten av alle som har diabetes. Deltakerne ble tilfeldig fordelt til de to treningsgruppene. Intervallgruppa møtte til overvåket trening på sykehuset tre dager hver uke, men de øvrige deltakerne trente 30 minutter på egen hånd hver dag. Vi målte hjertefunksjonen deres med ultralyd før og etter 12 uker med trening, og igjen etter ett år med egentrening. Da hadde fortsatt deltakerne i intervallgruppa bedre diastolisk hjertefunksjon og fysisk kondisjon enn da studien starten.

Les hele forskningsartikkelen:
High-Intensity Interval Exercise Effectively Improves Cardiac Function in Patients With Type 2 Diabetes Mellitus and Diastolic Dysfunction: A Randomized Controlled Trial

Tidsskrift: Journal of the American College of Cardiology
Publisert 13. oktober 2014

Tilbake til toppen


Jo høyere intervallpuls, jo bedre effekt for hjertepasienter

Jo høyere intervallpuls, jo bedre effekt for hjertepasienter

Hjertepasienter som trener 4x4-intervaller, øker kondisjonen mest når gjennomsnittspulsen de to siste minuttene av intervalldragene er høyere enn 92 % av makspulsen. Vi anbefaler en puls mellom 85 % og 95 % mot slutten av intervallene i ei 4x4-økt, og denne studien tyder altså på at hjertepasienter får aller størst forbedring i maksimalt oksygenopptak dersom de trener i den øvre delen av dette pulsintervallet.

Studien inkluderer 112 personer med hjerteinfarkt eller angina som har deltatt i treningsstudier ved CERG. Alle trente 4x4-intervaller i to eller tre dager hver uke i 12 uker, og brukte pulsbelte under øktene. Makspulsen deres målte vi under den første testen av maksimalt oksygenopptak, som ble gjennomført før treningsperioden. I gjennomsnitt økte det maksimale oksygenopptaket til deltakerne med ca. 12 % i løpet av 12 uker, noe som tilsvarte 3,9 ml/kg/min. For de som ikke kom seg over 88 % av makspulsen under intervallene, var økningen på 3,1 ml/kg/min. De som holdt intensiteten over 92 % av makspuls mot slutten av draget, økte kondisjonstallet sitt med hele 5,2 ml/kg/min. Verken alder eller hvor høyt oksygenopptak deltakerne hadde før treningsperioden, spilte noen rolle for hvor stor kondisjonsøkning de oppnådde.

Les hele forskningsartikkelen:
The higher the better? Interval training intensity in coronary heart disease

Tidsskrift: journal of Science and Medicine in Sport
På trykk i september 2014 (publisert på nett 12. august 2013

Tilbake til toppen


God effekt av hjemmebasert intervalltrening for hjertepasienter

God effekt av hjemmebasert intervalltrening for hjertepasienter

Hjertepasienter som klarer å gjennomføre 4x4-intervaller hjemme på egen hånd, har ikke dårligere effekt enn pasienter som trener på tredemølle under overvåkning i treningslaben vår. Evnen til å gjennomføre treningen som planlagt, var derimot noe lavere i hjemmetreningsgruppa, og dermed økte det maksimale oksygenopptaket totalt sett noe mer i gruppa som skulle møte opp til overvåket trening på tredemølle. Det var derimot ingen forskjell i treningseffekt mellom pasienter som trente i organiserte hjertegrupper på sykehuset og de som trente hjemme for seg selv.

Vi sammenlignet tre grupper på til sammen 83 pasienter som alle skulle gjennomføre trening i form av 4×4-intervaller to ganger i uka i 12 uker. Ei av gruppene møtte opp for å trene på tredemølle, ei gruppe deltok i gruppebasert hjerterehabilitering, mens den siste gruppa trente på egen hånd. De som trente for seg selv, fikk på forhånd to opplæringsøkter med personlig instruksjon om hvordan de skulle bruke pulsklokke og gjennomføre 4x4-intervalltrening. Alle de tre gruppene oppnådde stor økning i kondisjon i løpet av de tre månedene studien varte. De forbedret også den helserelaterte livskvaliteten, blodtrykket, hvilepulsen og kroppskomposisjonen i like stor grad.

Les hele forskningsartikkelen:
Home-based versus hospital-based high-intensity interval training in cardiac rehabilitation: a randomized study

Tidsskrift: European Journal of Preventive Cardiology
På trykk i september 2014 (publisert på nett 1. august 2013)

Tilbake til toppen


Kobler mikromolekyler i blodet til dårlig kondis

Kobler mikromolekyler i blodet til dårlig kondis

Vi fant økte nivåer av tre mikro-RNA-molekyler i blodet til personer som har dårlig kondisjon. Mikro-RNA er bittesmå partikler som regulerer aktiviteten til genene våre. Dårlig kondisjon er tett knyttet til økt risiko for å få hjerte- og karsykdom, uavhengig av andre risikofaktorer. Vi fant ingen sammenheng mellom de tre mikro-RNA-molekylene og risikofaktorer som blodtrykk, kolesterolprofil, røykevaner eller fedme. Dermed kan det tenkes at disse mikro-RNA-ene er uavhengige biomarkører for framtidig hjerte- og karrisiko.

Første del av studien baserer seg på blodprøver fra 24 deltakere i HUNT3 Kondisprosjektet. Alle var mellom 40 og 45 år gamle. Mens halvparten hadde god kondisjon, hadde de 12 siste dårlig kondis selv om både oppgav å være like fysisk aktive og hadde samme BMI, blodtrykk, blodsukker og kolesterolnivåer som de spreke deltakerne. Vi fant forskjellige nivåer av sju ulike mikro-RNA-molekyler i de to gruppene, enten for begge eller ett av kjønnene. Deretter undersøkte vi de samme mikro-RNA-ene i ei ny gruppe på 76 deltakere med enten høyt eller lavt maksimalt oksygenopptak. Disse undersøkelsene bekreftet at mikro-RNA210 og -222 var økt hos deltakere med dårlig kondis. I tillegg var mikro-RNA-21 forhøyet hos menn med dårlig kondis.

Les hele forskningsartikkelen:
Circulating MicroRNAs and Aerobic Fitness – The HUNT-Study

Tidsskrift: PloS one
Publisert 28. februar 2013

Tilbake til toppen


Hjertepasienter kan trygt trene hardt

Hjertepasienter kan trygt trene hardt

Mange lurer på om det er farlig å trene på høy intensitet om man er hjertesyk. Vår forskning viser at det er trygt å ta i selv om man er hjertesyk. Se intervju med mangeårig CERG-forsker Øivind Rognmo hos UNIKARD.

20 år yngre på 16 uker

20 år yngre på 16 uker

UNIKARD besøkte vårt forskningsprosjekt EX-MET og møtte Frode som ble 20 år yngre etter 16 uker med høyintensitetstrening.

Sosiale medier og kontakt

Følg oss i sosiale medier:
  Facebook-logo Twitter-logo Instagram-logo

Send oss en e-post:
cerg-post@mh.ntnu.no

Send oss vanlig post:
NTNU, Fakultet for medisin og helsevitenskap
Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk
Postboks 8905
7491 Trondheim

Besøk oss:
St. Olavs Hospital
Prinsesse Kristinas gt. 3
Akutten og Hjerte-lunge-senteret, 3. etg.
7006 Trondheim

CERG logo