Likestillings- og mangfoldsombud

Likestillings- og mangfoldsombud

– Fakultet for samfunns- og utdanningsvitskap

Likestilling innhold

Hva gjør likestillings- og mangfoldsombudet?

NTNUs politikk for likestilling og mangfold sier at alle ansatte ved NTNU skal ha et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Mobbing og trakassering skal ikke forekomme ved NTNU. Hver enkelt må oppføre seg på en måte som er basert på respekt for sine kolleger og samarbeidspartnere, uavhengig av kjønn, kulturbakgrunn, etnisitet etc. Dersom man ser at andre blir utsatt for trakassering og dårlig oppførsel bør man si fra.

På SU-fakultetet har vi laget en handlingsplan for likestilling og mangfold. Hovedmålet er:

Fakultetet skal ha økt mangfold, med særlig vekt på kjønnsbalanse og inkludering

Dette innebærer at SU-fakultetet skal ha en kultur som fremmer likestilling og mangfold. Kjønnsbalanse, likestilling og mangfold skal inngå som en naturlig del av fakultetets og instituttenes personaloppfølging og ledelse.

Likestillings- og mangfoldsombudet skal være en pådriver for at dette skal skje, og for at IE-fakultetet jobber systematisk med likestilling og mangfold. Ombudet skal jobbe for å skape god kjønnsbalanse, være en drivende kraft for å tilrettelegge for mangfold og oppdage hindringer for inkludering. En annen viktig oppgave er å passe på at likestillingshensyn blir ivaretatt ved rekruttering av nye medarbeidere.

Ombudet har ingen klage- eller varslingsfunksjon og skal ikke behandle saker fra enkeltpersoner som mener de er blitt diskriminert. Det har vi et eget system for ved NTNU, men ombudet skal bidra til at folk har kunnskap om hvor og hvordan de skal varsle. Hvis du mener du er blitt diskriminert mot, kan du også henvende deg til det nasjonale likestillings- og diskrimineringsombudet.

Mangfold ved SU-fakultetet

Mangfold ved SU-fakultetet

Det fins mange typer mangfold. I universitets- og høgskolesektoren har det vært veldig vanlig å tenke på internasjonale ansatte når man snakker om mangfold. Kif-komitéen (Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning) definerer også mangfold som etnisk mangfold.

Ved IE-fakultetet bruker vi et vidt mangfoldsbegrep. Mangfold for oss beskrives for eksempel gjennom aspekter som livssyn, seksuell identitet, etnisitet, sosioøkonomisk bakgrunn, funksjonsevne – og flere andre. 

Likestillings- og mangfoldsombudet ser det som sin oppgave å jobbe for alle slags mangfold. Å ha et mangfold av mennesker kan bidra til økt kreativitet, mer innovasjon og bedre problemløsning. Mangfold i seg selv er ikke løsningen, vi må også bruke det riktig.  Å skape mangfold er derfor et første skritt på veien.

Rådgivende gruppe for likestilling og mangfold

Rådgivende gruppe for likestilling og mangfold

Alle offentlige virksomheter og andre som utøver offentlig myndighet har en plikt til å jobbe aktivt for likestilling og mot diskriminering. Aktivitets- og redegjørelsesplikten (ARP) er det lovpålagte ansvaret arbeidsgiver har for å sikre et arbeidsmiljø som er trygt, inkluderende og fritt for diskriminering. Dette ansvaret er hjemlet i likestillings- og diskrimineringsloven.

Aktivitetsplikten innebærer at arbeidsgivere må iverksette tiltak for å forebygge og hindre trakassering, diskriminering og andre uheldige forhold på arbeidsplassen. Det kan være å lage retningslinjer, lære opp ansatte eller etablere rutiner for rapportering og oppfølging av eventuelle hendelser.

Redegjørelsesplikten krever at arbeidsgivere skal dokumentere og rapportere om tiltakene som er iverksatt for å oppfylle aktivitetsplikten. Dette kan for eksempel være årlige rapporter om arbeidsmiljøet, oversikt over gjennomførte tiltak og evaluering av resultatene.

Ved SU-fakultetet er det Rådgivende gruppe for likestilling og mangfold som har ansvar for ARP. Denne gruppen har også ansvar for blant annet å revidere og evaluere fakultetets handlingsplan for likestilling og mangfold.

Medlemmene i Rådgivende gruppe for 2024 er:

  • Person 1
  • Person 2
  • Person 3
  • ...

Gruppen har 3 - 4 møter i året.

Kontakt

Kontakt

For internasjonale ansatte

Statistikk

Statistikk