Hva kan jeg bli?

Filosofi og etikk - masterstudium

Hva kan du bli?

Masterprogram i filosofi og etikk kvalifiserer til undervisningsstillinger ved høyskoler og universiteter, og i kombinasjon med andre fag på bachelornivå, i videregående skole (jf. Religion og etikk, programfaget Historie og filosofi). Det åpner også for arbeid innenfor kultursektoren, som for eksempel i media, presse og forlagsvirksomhet, og innenfor statlig og kommunal forvaltning, inkludert for eksempel forskningsadministrasjon.

I stigende grad ansettes personer med høyere utdanning i filosofi og etikk i det private næringsliv,

Sist – men ikke minst – kan en mastergrad i filosofi og etikk være begynnelsen på en forskerkarriere.

Studentintervju

Portrettfoto Valler. Foto

Publikumsansvarlig ved Posten Moderne

Navn: Erling Simon Vaaler

Utdanning: Master i filosofi

Hva er dine arbeidsoppgaver?

Jeg er ansatt ved et nyoppstartet museum for moderne - og samtidskunst som åpner i Trondhjem første kvartal 2025. Renoveringen pågår for fullt, bygget et smykke av et jugendbygg fra 1911 (Trondhjems tidligere hovedpostkontor). For tiden er jeg prosjektleder for publikasjoner og arrangementer, for å nevne noe.

Hva er det beste ved jobben din?

Skaperglede. Tillit. Og store drømmer.

Hvordan var veien til denne jobben etter studiene?

Helt siden første pressemelding om dette prosjektet (utviklingen av et nytt kulturkvartal i Midtbyen) ønsket jeg å være med. Jeg var da hovmester på Britannia Hotel (i sommelierutdanning) samtidig som jeg skrev ferdig min masteroppgave og hadde kontakt med forlag om min debutroman. At jeg har jobbet mye ved siden av studiene har vært en måte å komme inn i.

Hvordan bruker du kompetansen fra studiene i jobben din?

Mastergraden i filosofi (estetikk) danner en stamme som informerer hvordan jeg jobber. I møte med faglige utfordringer i kunstfeltet, men også i møte med andre deler av museumsdrift. I et prosjekt som dette, særlig i en renovering- og konseptutviklingsfase, er det en styrke å snu alle steiner tjue ganger, og jeg opplever at studiet har gjort meg tålmodig, og oppsøkende overfor andre perspektiver og fagbakgrunner i slike sammenhenger. Da jeg studerte i Irland snakket man om at filosofi en gang ble kalt "the Queen of the Sciences". Mon det, men jeg er i alle fall av den oppfatning at faget kan være en verktøykasse med nytteverdi i mange forskjellige prosesser. Overslaget med en slik verktøykasse ligger i at den kan bli for generell, og jeg har hatt veldig god nytte av å verv- og jobberfaring under og mellom studiene, både for å forstå selv hvordan dette best gjør seg gjeldene, men også kunne vise til at den kan det.

Hadde du verv eller deltidsjobb i studietiden som er relevant for jobben din i dag, eller som bidro til at du fikk jobb etter studiene?

Jeg var samtaleleder på Litteraturhuset og jobbet som sommelier på Britannia Hotel og med arrangementleldelse. Jeg var medstifter og redaktør for studenttidsskriftet Begrep. Jeg gikk tre år på kunstakademiet i Tromsø, som resulterte i min skjønnlitterære debut tidligere i år.

Hva er dine beste jobb- og karrieretips til de som studerer i dag?

Trond Åm (Litteraturhuset i Trondheim) hadde en fin sak i Khrono på dette, hvor han bla. legger vekt på at humaniora har litt å gå på å vise arbeidsgivere hvordan utdanningen deres er anvendbar i jobbmarkedet. Jeg tror også relevante erfaringer fra verv og deltidsjobber var vesentlig i mitt tilfelle. Og så vil jeg legge til at det finnes bedriftsledere som har tro på humanister, uten videre.