Organisering og rammebetingelser i miljøterapeutisk arbeid - Kurs
Organisering og rammebetingelser i miljøterapeutisk arbeid

Foto: Yayimages
Emnet presenter og diskuterer hvordan ulike rammebetingelser som organisering og lovverk påvirker miljøterapeutisk arbeid innenfor helse- og omsorgstjenestene. Emnet legger særlig vekt på rammebetingelser som kan ha betydning for ivaretakelse av brukerrettigheter og selvbestemmelse
Emnet er rettet mot profesjoner innen helse, sosialfag og/eller pedagogikk som har arbeidsoppgaver som aktualiserer miljøterapeutisk arbeid. Eksempler kan være ansatte i spesialisthelsetjenesten, botiltak for personer med psykiske helseproblemer, rusproblematikk eller utviklingshemming, barnevern, skoler m.m.
Emnet egner seg både for de som ønsker seg enkeltstående faglig påfyll i arbeidshverdagen, og for de som vurderer å gå videre på Videreutdanning i Psykisk helse-, rus- og avhengighetsarbeid eller erfaringsbasert Master i psykisk helse.
Emnet setter søkelys på hvordan miljøfaktorer som juridiske bestemmelser, organisering, arbeidsmiljø, ledelse og faglige perspektiver virker inn på samhandlingen mellom miljøterapeut og tjenestemottaker. Emnet har særlig fokus på miljøfaktorer som har betydning for det å ivareta selvbestemmelse og brukerrettigheter.
- UTDANNING: Fullført bachelor i helse- og sosialfag slik som barnevern, ergoterapi, fysioterapi, paramedisin, sosialt arbeid (sosionom), sykepleie og vernepleie. Bachelor i psykologi, barnehagelærer-/førskolelærerutdanning og lærerutdanning kvalifiserer også for opptak. Hvis du har en annen utdanningsbakgrunn enn nevnt over, kan du få opptak etter en individuell vurdering. Du må i så fall tilfredsstille de generelle opptakskravene om fullført treårig bachelorutdanning eller tilsvarende.
- ARBEIDSERFARING: Minst to års relevant yrkeserfaring etter fullført bachelor. Med dette menes arbeidserfaring som er relevant for bachelorgraden din omregnet til 100% stilling.
Les nøye hvilke krav som stilles til dokumentasjon av hhv utdanning og arbeidspraksis.
Kun søknader som oppfyller krav til dokumentasjon vil bli behandlet.
Slik søker du
- registrer din søknad på Søknadsweb
- velg institusjon: Norges-teknisk naturvitenskapelige universitet
- logg inn med ID-porten
- legg inn personopplysninger
- velg Videreutdanning/påbygningsstudier
- trykk Søk på Kursserie – Barn og unges psykiske helse – enkeltemner høst 2025
- angi antall studiepoeng du ønsker opptak til (hvert emne er på 7,5 studiepoeng)
- velg ett eller flere emner fra lista med søknadsalternativ: trykk +Legg til
- trykk Send inn søknad
- last opp dokumentasjon og trykk ferdig
- kvitteringsiden kommer opp, hvis alt er som ønsket, trykk ferdig
Rangering av søkere
Studenter ved Videreutdanning i psykisk helse-, rus- og avhengighetsarbeid og Master i psykisk helse ved NTNU Trondheim vil bli prioritert. Øvrig rangering gjøres etter ordinære regler for videreutdanning slik det er beskrevet i den lokale forskriften om opptak (§28).
Kontakt for spørsmål om opptak og opptakskrav:
Telefon 73 59 77 01
E-post: evuopptak@aud.ntnu.no
Tid og sted for undervisning
Forelesninger, samlinger og individuelt arbeid.
Deltakelse på samlinger er en obligatorisk aktivitet. Deltakelse innebærer her både gjennomføring av forberedelser individuelt og/eller i gruppe, samt tilstedeværelse og aktiv deltakelse på samlingsdagene.
Fysiske samlinger i Trondheim høsten 2025:
- første samling: uke 43 - 22. - 24. oktober
- andre samling: uke 46 - 10. - 12. november
Særskilte krav til utstyr og dataverktøy
Eksamensbeskrivelse
Semesteroppgave leveres innen tirsdag 2. desember (uke 49).
Vurdering: Karakterskala A - F, hvor A er beste karakter og F er stryk.
Pensumlitteratur/kursmateriell
Publiseres på Blackboard før oppstart av emnet. Undervisningen gis i hovedsak på norsk. Forskningsartikler og annen litteratur på et nordisk språk eller engelsk vil bli brukt.
Maks antall studenter er 20 stk.
Pris: 0 Kr
Ingen kursavgift, men studentene må selv dekke semesteravgift til studentsamskipnaden, pensumlitteratur og evt reise/opphold.
Telefon: 73559257
Mobil: 99241349
E-post: lisbeth.kvam@ntnu.no
Telefon: 73 55 04 72
E-post: marion.i.larsen@ntnu.no