EVU-Kurs

Musikk og helse

Fire personer som spiller rytmeinstrumenter, en eldre kvinne og en eldre mann og to kledd i arbeidstøy som helsepersonell.

Musikk kan brukes som terapeutisk verktøy ved mange ulike helseutfordringer. Foto: Mostphotos

Start: 18.08.2025
Søknadsfrist: 03.06.2025

Undervisningsform: Studium med fysiske samlinger
Sted for samlinger: Trondheim

Pris: 0 Kr
Studiepoeng: 7,5
Emnekode: MUSV6003


Visste du at musikk stimulerer belønningssystemet i hjernen og senker stress? At musikk kan gjøre oss mer empatiske og bedre på å skape gode relasjoner? At musikk kan brukes bevisst som terapeutisk verktøy i mange forskjellige helseutfordringer?

I alle tider og kulturer har mennesker brukt musikk for å føle seg bedre. I dag viser forsking at musikk påvirker både hjernen og evne til empati og sosialt samvær.

I dette emnet lærer du om hvordan musikk brukes musikkterapeutisk i arbeid med blant annet autisme, rusbehandling, psykiatri, slag, Parkinsons, demens og palliativ pleie. Vi ser også på hvordan musikk kan brukes som egenterapi.

Emnet henvender seg til deg som studerer eller er praktiserende lege, psykolog, kurator, sykepleier, hjelpepleier, arbeidsterapeut, prest, diakon, kirkemusiker, korleder, lærer, musikklærer eller allment interessert. De kunnskaper som formidles kan brukes både i utøvelse av et yrke og for eget bruk.

Hvordan kan musikk brukes for å fremme helse? Hva skjer, i kroppen og sinnet, i hjernen og den mentale forestillingsverden? Hvordan kan felles aktiviteter med musikk bidra til bedre folkehelse? Og: hva er musikkterapi?

Musikkens betydning for helse og velvære får stadig mer oppmerksomhet både i helsevernet og i samfunnet ellers. Musikkterapi er en anerkjent profesjon og musikkterapeutiske metoder og perspektiver etterspørres i både helsevesenet og i kollektivorientert musikkpraksis i ikke-medisinsk kontekst, så kalt community music. Musikkterapi brukes for å hjelpe blant annet for tidlig fødte barn og deres foreldre, personer med autisme, ADHD, funksjonsnedsettelser, psykiske lidelser, spiseforstyrrelser, rusproblematikk, slag, demens eller Parkinsons. Emnet ser også på hvordan musikk kan brukes som egenterapi for å regulere følelser, mestre hverdagens utfordringer og føle seg bedre individuelt, eller bli en positiv kraft i samfunnet gjennom kor, korps eller andre aktiviteter hvor mennesker kommer sammen for å lage musikk og oppleve fellesskap.

I dette emnet lærer du flere ulike teoretiske perspektiver på hvordan og hvorfor musikk kan støtte helse og velvære; nevrologiske, psykologiske og sosiologiske. Du får ta del i mange casestudier og personlige fortellinger om hvordan musikk har hjulpet mennesker. Det blir en praktisk oppgave hvor du skal observere en community music-hendelse hvor musikk brukes for å bidra til økt fellesskap og velvære. Du gis også mulighet å prøve på noen musikkterapeutiske metoder, tilpasset til hvordan du kan bruke de i eget liv for å øke din egen velvære. 

  • Generell studiekompetanse

Krav til dokumentasjon

Dersom vi mottar flere påmeldte enn antall studieplasser, gjelder "først til mølla"-prinsippet.

Tid og sted for undervisning

Undervises i perioden 18. august - 21. november 2025

Undervisningen består av 10 x 2-timers undervisningsøkter som holdes på faste ukedager. Oppmøtested er campus Dragvoll ved NTNU i Trondheim. Det er obligatorisk oppmøte på undervisningen.

Vi har ønsket oss undervisningstidspunkt kl. 16-18, men nøyaktig tidspunkt og ukedag for undervisningen kommer snart.

Undervisningsform

Både forelesninger og seminar vil være interaktive med praktiske øvelser og gruppearbeid. I tillegg gis praktiske, obligatoriske oppgaver mellom samlingene, i gruppe og individuelt.

Det vil bli noen praktiske musikk-/ danseterapeutiske øvelser i løpet av undervisningen.

Eksamensbeskrivelse

Eksamen er innlevering av mappe ved semesterslutt.

Eksamensmappa består av følgende komponenter:

  1. Semesteroppgave (2 500 - 3 500 ord pluss referanser) 
  2. Sammenfattende refleksjon (1000 - 1500 ord)
  3. Observasjonsrapport fra en community music-hendelse (1000-2000 ord)

Dato for innlevering av eksamensmappa annonseres senere.

For å stille til eksamen må følgende obligatoriske arbeidskrav bestås:

  • Minst 80% oppmøte på forelesninger og samlinger
  • Fire reflekterende logger
  • To oppgaver individuelt og i gruppe mellom forelesningene

Pensumlitteratur/kursmateriell

Et emne vektet 7,5 studiepoeng tilsvarer omtrent 650 sider pensum. Det forventes at studenter leser pensumlitteraturen og er godt forberedt til å delta i diskusjoner på forelesning/seminar. Pensumliste annonseres ved semesterstart.

For deg som vil starte lesingen allerede nå, har vi et par lesetips:

  • Kulset, Nora (2023): Hva er musikk - egentlig?
  • Artikler fra Norges Musikkhøgskoles publikasjoner, gratis tilgjengelig på nett

 

Emnet er identisk med og undervises sammen med emnet MUSV1105 Musikk og helse.

Du vil derfor møte studenter fra et bredt utvalg av studieprogram ved NTNU, alt fra musikkvitenskap til studenter fra sosiologi, medisin, lærerutdanning mm. Noen kan også ta emnet som etter- og videreutdanning. Studentgruppen i emnet er slik sett veldig inhomogen. Dette er en styrke, og vil berike diskusjonene med et mangfold perspektiver.

Pris: 0 Kr

Du må betale semesteravgift og utgifter til pensumlitteratur.

Fakultet: Det humanistiske fakultet
Katarina Lindblad, førsteamanuensis, Institutt for musikk
Telefon: +46 739265842
E-post: katarina.lindblad@ntnu.no
Cecilie Dibbern Lydersen, studieveileder, Institutt for musikk
Telefon: 73 55 93 07
E-post: kontakt@musikk.ntnu.no

Opptak og opptakskrav
Telefon: 73 59 77 01
E-post: evuopptak@aud.ntnu.no
Linda Lønvik, NTNU VIDERE, studieadministrasjon
Telefon: 73 41 23 89 / 73 59 66 43
E-post: videre@ntnu.no

Hold deg oppdatert

Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.

Meld deg på nyhetsbrev