Prehospitalt psykisk helsearbeid - Kurs
Prehospitalt psykisk helsearbeid

Illustrasjonsfoto: Sykehuset Innlandet HF
Prehospitalt helsepersonell møter mennesker i akutte psykiske kriser, dette krever spesialkompetanse. Videreutdanning i prehospitalt psykisk helsearbeid vil bidra til å øke din kompetanse gjennom undervisning og ferdighetstrening. Utdanningen er rettet mot deg som jobber i ambulansetjenesten, AMK-sentraler, legevakt og ansatte i politiet. Se nærmere informasjon under fanen Målgruppe.
- Ansatte i ambulansetjenesten, AMK og legevakter.
- Ansatte i prehospitale tjenester
- Ansatte i politiet som arbeider innen den politioperative tjenesten (tjenestepersoner fra politioperativt, forebyggende eller operasjonssentraler) og som har to års arbeidserfaring (omregnet til 100 % stilling) kan også søke. Dette er en pilotordning for studieåret 2025/2026. NTNU oppfordrer søkere fra Politiet om å avklare og forankre sin søknad om opptak til NTNU med sin arbeidsgiver ved leder i distriktet, og få informasjon om videre prosess hos sin arbeidsgiver.
Halvparten av studieplassene er forbeholdt ansatte ved Sykehuset Innlandet HF - AMK eller ambulansetjenesten.
Ansatte i ambulansetjenesten, AMK og legevakter møter i sitt daglige virke en rekke forskjellige mennesker og situasjoner. Dette er ofte situasjoner som krever mye kunnskap og evne til samhandling. Psykisk syke mennesker er en stadig økende oppdragsmengde for disse tjenestene og som krever oppdatert kunnskap.
Ansatte i de prehospitale tjenestene og legevakter gis nå mulighet til videreutdanning i psykisk helsearbeid, tilpasset den hverdagen de jobber i.
Studiet har som mål å tilby god teoretisk innsikt i relevante temaer og praktisk trening med bruk av simulering som metode.
Relevante temaer er blant annet selvmordsrisiko, konflikthåndtering, selvskading, rus, ulike psykiske lidelser, etikk og holdninger, lover og regler. Det vil også bli jobbet med ferdigheter i forhold til kommunikasjon samt kunnskap om samarbeidspartnere og hvilke tiltak som er nødvendige for helsehjelpen.
Videreutdanningen består av to emner på 7,5 studiepoeng hver, til sammen 15 studiepoeng.
Begge emner går parallelt over to semestre på deltid. I gjennomsnitt utgjør forventet arbeidsinnsats totalt ca 10 timer per uke. Det legges opp til en samlingsbasert studiemodell med tre samlinger a to dager per semester. Samlingen vil være på campus Gjøvik. Det er krav om 80 % tilstedeværelse på samlingene. Det vises til emnebeskrivelsene for mer informasjon om vurderings- og læringsformer. Læringsmidler/hovedpensum er norsk/skandinavisk.
Du må innen søknadsfristens utløp laste opp dokumentasjon på:
- Generell studiekompetanse eller realkompetanse. Realkompetanse vil si at søker må være 25 år eller eldre, og ha minimum fem års yrkespraksis. Fagene norsk, engelsk og matematikk fra videregående skole må dokumenteres.
- Autorisasjon som helsepersonell.
- Minst to års relevant arbeidserfaring i 100% stilling fra prehospitale tjenester etter dato for autorisasjon. Arbeidserfaring regnes om til heltid. Det betyr at om du har vært ansatt i en 50% stilling må ansettelsesforholdet ha vart i minst fire år for å dekke kravet om to års erfaring fra prehospitale tjenester.
For ansatte i politiet gjelder:
- Generell studiekompetanse eller realkompetanse. Realkompetanse vil si at søker må være 25 år eller eldre, og ha minimum fem års yrkespraksis. Fagene norsk, engelsk og matematikk fra videregående skole må dokumenteres.
- Bachelor i politiutdanning fra Politihøgskolen
- Minst to års arbeidserfaring (omregnet til 100 % stilling) fra politioperativt arbeid, operasjonssentral eller forebygging.
- Dokumentasjon på opptakskravet må lastes opp med søknad via NTNUs Søknadsweb, herunder dokumentasjon på praksis fra arbeidsgiver.
Tid og sted for undervisning
Det blir digital oppstartmøte 20. august kl 10:00-11:00. Det er obligatorisk å delta digitalt. Lenke til møtet sendes på e-post i forkant.
Deretter er alle samlinger på Gjøvik, og det er krav om 80 %tilstedeværelse.
- samling: 02.09.2025 - 04.09.2025 (tre dager)
- samling: 21.10.2025 - 23.10.2025 (tre dager)
- samling: 18.11.2025 - 19.11.2025 (to dager)
- samling: 06.01.2026 - 07.01.2026 (to dager)
- samling: 10.03.2026 - 11.03.2026 (to dager)
Eksamen i februar og april 2026.
Det tas forbehold om justeringer.
Særskilte krav til utstyr og dataverktøy
Eksamensbeskrivelse
MDV6022: hjemmeeksamen 3 timer. MDV6023: hjemmeeksamen over tre dager.
Pensumlitteratur/kursmateriell
Oppgis i Blackboard ved oppstart av kurset.
Du kan registrere en søknad i Søknadsweb fra 1. februar.
Søknadsfrist
15. april 2025
Når du søker:
På Søknadsweb velger du først Videreutdanning/påbygningsstudier, deretter Videreutdanning innen helse- og sosialfag høst 2025. Velg 4008 Prehospitalt psykisk helsearbeid i nedtrekksmenyen.
Rangering og kvoter:
Det er 30 plasser på kurset. Dersom det er flere kvalifiserte søkere enn antall studieplasser, rangeres søkere med generell studiekompetanse etter poengberegningsmodellen til Samordna opptak.
50 % av studieplassene er forbeholdt ansatte ved Sykehuset Innlandet HF.
For å bli en del av denne kvoten, må søker:
• Være fast ansatt Sykehuset Innlandet HF ved AMK eller Ambulanseavdelingen tilknyttet SI HF. Stillingsprosenten må være på minimum 80%.
• Laste opp attest som viser at du er ansatt ved Sykehuset Innlandet HF per dags dato (arbeidskontrakt er ikke tilstrekkelig).
• Det må fremgå av attesten/tjenestebeviset hvilket ambulanseområde/ambulansestasjon du er tilknyttet.
Studieplassene fordeles forholdsmessig mellom de tre ambulanseområdene i Innlandet: Vest Oppland, Gudbrandsdalen og Hedmark.
Søker du opptak på grunnlag av realkompetanse?
- Minstekrav for realkompetansesøkere ved NTNU:
- Søker kan ikke ha generell studiekompetanse
- Søker må fylle 25 år eller mer i opptaksåret
- Søker må ha nødvendige faglige forutsetninger innen kommunikasjonsfagene norsk og engelsk og matematikk.
- Søker må dekke krav om minimum 5 års praksis. (Deler av praksiskravet kan ev. fylles av utdanning)
- Hvordan blir realkompetansesøknaden rangert/vurdert?
Søkere som er kvalifisert etter en realkompetansevurdering kan ikke rangeres på grunnlag av poeng. Om du kvalifiserer, vil du bli innplassert i søkermassen ut ifra en samlet vurdering av dokumentert kunnskap.
Du kan oppleve å få din realkompetanse godkjent for opptak og likevel ikke få studieplass. Det er vanlig om det er konkurranse om studieplassene på det studiet du ønsker deg inn på. Enkelte studier har svært mange realkompetansesøkere og må skjønnsmessig vurderes opp mot hverandre. En godkjent realkompetansesøker skal rangeres skjønnsmessig i forhold til poengberegnede søkere med generell studiekompetanse. Et tilbud vil kun være mulig om du har likeverdige ferdigheter og kunnskaper med søkere som får tilbud om opptak etter rangering på grunnlag av poengberegning.
Utfyllende informasjon om realkompetanse ved NTNU
Krav til dokumentasjon
- For å vurdere din søknad trenger vi dokumentasjon på at du fyller opptakskravet. Dokumentasjon lastes opp når du søker. Du kan laste opp dette fram til søknadsfristen går ut på Søknadsweb. Du er selv ansvarlig for å laste opp nødvendig dokumentasjon, som dekker studiets opptakskrav.
- Alle sidene som inngår i vitnemålet, kompetansebeviset, karakterutskriften og autorisasjonen må være lastet opp. Utskrift fra karakterprotokoll er ikke gyldig dokumentasjon.
- Ved krav om relevant arbeidserfaring må gyldig tjenestebevis eller arbeidsbekreftelse være datert og signert av arbeidsgiver. Arbeidsforhold må dokumenteres med stillingstype, og det bør også komme tydelig frem hvilke arbeidsoppgaver stillingen innebærer. Stillingsandel/timer og varighet (fra dato-til dato) må spesifiseres. Arbeidsavtale/jobbtilbud/lønnsslipp er ikke gyldig som dokumentasjon på arbeidserfaring.
- Kopiene må være av god kvalitet, og lastes opp som pdf-filer.
- Vi ber om dokumentasjon på relevant arbeidserfaring lastes opp i én samlet fil.
Pris: 0 Kr
Ingen kursavgift, men semesteravgift må betales.
Videreutdanningen tilbys i samarbeid med Sykehuset Innlandet HF.
Telefon: 61135315
E-post: hege.kletthagen@ntnu.no
Telefon: 61135114
E-post: gro.vatne@ntnu.no