EVU-Kurs

Mot karbonnøytrale bygg – prosjektering av nullutslippsbygg og plusshus

Foto: Snøhetta/MIR

Foto: Snøhetta/MIR

Start: 09.01.2023
Slutt: 08.03.2023
Søknadsfrist: 01.12.2022

Pris: 25000 Kr
Studiepoeng: 7,5
Emnekode: AAR6034

Det er dessverre for sent å søke på dette kurset. Du kan finne alternative kurs på våre nettsider.


Hvordan prosjekteres og bygges fremtidens energipositive bygg? Hvilke løsninger egner seg best for ulike typer bygg, og hva trengs av dokumentasjon?

Lær om løsninger for utforming av bygningskropp, effektiv klimatisering, og fornybar energiforsyning, og beregning av energiytelse og klimagassutslipp.

Målgruppe

Kurset er tilrettelagt for arkitekter, rådgivende ingeniører, ansatte i entreprenør- og byggefirmaer, kommunale saksbehandlere og andre som arbeider med planlegging, prosjektering og bygging av bygninger med fokus på lavt energibruk, lokal fornybar energi, og reduksjon av klimagassutslipp. Prosjektering i tverrfaglige grupper blir vektlagt.

Innhold

Reduksjon av energibruk og klimagassutslipp fra bygningsmassen er avgjørende for å nå målene om lavutslippssamfunnet. EUs energidirektiv har krav til ‘nearly zero energy buildings’ fra 2020 og varsler krav om nullutslippsbygg fra 2030. EUs taksonomi som trer i kraft i disse dager, setter også krav til ‘nearly zero energy buildings’. Dette vil i stor grad påvirke mulighetene for ‘grønne lån’ til bygg. I Norge går flere utbyggere foran og ønsker å bygge nullutslippsbygg og plusshus, og noen slike bygg er allerede blitt realisert. FutureBuilt-programmet har også egne krav til nesten nullenergibygg og plusshus, sammen med krav til reduksjon av klimagassutslipp.

Program for samlingene

Faglærere

Inger Andresen er professor i integrert energidesign ved institutt for arkitektur og teknologi ved NTNU. Hun har lang erfaring fra forskning og utvikling innenfor energieffektive bygg og lavutslippsløsninger, bl.a. gjennom forskningssentrene ZEB og ZEN. Hun har også praktisk erfaring fra prosjektering og rådgiving i Norge. For tiden leder hun et stort EU-prosjekt kalt Climate Positive Circular Communities, med deltakere fra 8 land i Europa.

Arnkell Petersen er førsteamanuensis i byggeteknikk ved i byggteknikk og arkitektur ved NMBU. Han har tidligere jobbet flere år som energirådgiver i Erichsen&Horgen, hvor han har vært med å utvikle mange prosjekter med høye energi- og miljøambisjoner, bl.a. gjennom FutureBuilt-programmet. Han har også vært sentral i utviklingen av standarder for dokumentasjon av bygningers energiytelse gjennom Standard Norge.

Tor Helge Dokka er sjefsrådgiver for energi i Skanska Norge og har vært sentral i utviklingen av en rekke prosjekter med høye energi- og miljøambisjoner, bl.a. Powerhouse-prosjektene. Han har tidligere arbeidet i SINTEF og vært sentral i forskningssenteret ZEB, og har vært sentral i utviklingen av FutureBuilts nZEB og Plusshus-standarder. Dokka er også en av gründerne bak simuleringsprogrammet SIMIEN.

Opptakskrav

Fullført bachelorgrad eller tilsvarende innenfor byggfag, arkitekt, VVS-teknikk eller lignende. Annen relevant utdanning eller yrkeserfaring kan gi grunnlag for opptak etter individuell vurdering / realkompetansevurdering. 

Prinsippet om førstemann til mølla gjelder for de som er kvalifiserte.

Anbefalte forkunnskaper

Erfaring fra prosjektering av bygninger (arkitekt, bygg, vvs, elektro). Kjennskap til standarder for beregning av energibruk i bygninger (NS 3031, NSPEK 3031, NS 3700/01). 


Undervisning, eksamen og pensum

Tid og sted for undervisning

Første samling: 9. - 13. januar 2023

Andre samling: 7. - 8. mars 2023

Forelesningen arrangeres på NTNUs Oslokontor, Øvre Vollgate 7, Oslo.

Samlingene starter kl. 10.00 første dag.

 

Eksamensbeskrivelse

Dato: 08.03.2023

Prosjektoppgave som leveres digitalt på siste samlingsdag, 15. februar.

Karakterskala for vurdering: Bestått / ikke bestått.

Pensumlitteratur/kursmateriell

Forelesninger og utdelt materiale

Prisinformasjon

Pris: 25000 Kr

I kursavgiften inngår:

  • kursmateriell og tilgang til relevante analyseverktøy
  • kaffe, lunsj og forfriskninger på samlingene
  • tilgang til elektroniske læremidler på internett

 

I tillegg kommer semesteravgift.

Samarbeidspartnere

Kurset tilbys i samarbeid med NBMU, Skanska Norge og FutureBuilt.

Fagansvarlig/Forelesere

Inger Andresen, Professor, Integrert energidesign, Inst. for byggekunst, historie og teknologi
Telefon: 406 49 405
Epost: inger.andresen@ntnu.no

Kontakt

Astrid Østensen, NTNU VIDERE
Telefon: 73 59 52 16
Epost: videre@adm.ntnu.no

Hold deg oppdatert

Nyhetsbrev fra NTNU VIDERE gir deg informasjon om videreutdanning og deltidsstudier.

Meld deg på nyhetsbrev