course-details-portlet

TMMT4007

Risikostyring og mattrygghet

Velg studieår

Det tilbys ikke lenger undervisning i emnet.

Studiepoeng 7,5
Nivå Høyere grads nivå
Undervisningsstart Vår
Varighet 1 semester
Undervisningsspråk Engelsk og norsk
Sted Trondheim
Vurderingsordning Skriftlig skoleeksamen

Om

Om emnet

Faglig innhold

Matindustrien må kunne produsere helsemessig trygg mat, dvs. mat og drikkevann som er fri for patogener og andre fremmedstoffer som kan være en fare for folks helse. Både industrien og forvaltningen er opptatt av og arbeider med mattrygghet. Mikrobiologiske farer forutsettes kjent, men også kjemiske og fysiske farer vil kunne forekomme i industrien og må risikovurderes.

Studentene får kunnskap om hvordan risiko kan styres slik at en får ønsket balanse mellom verdiskapning på den ene siden og fare for tap ved å produsere mat som kan være en fare for folks helse på den andre siden. Viktige standarder og normer som benyttes innen risikostyring generelt og innen matområdet spesielt vil bli gjennomgått.

Tema: - Standarder og normer for risikostyring, risikovurderinger og risikoanalyse - Risikostyring og verdikjede mat (HACCP og Codex-risikoanalyse) - Mikrobiologiske risikovurderinger, Kjemiske risikovurderinger - Risikostyring og arbeidsmiljø(HMS) - Kriseledelse og beredskap - Kontaminanter som kan forekomme i mat fra; miljø, prosess, emballasje. - Parasitter som kan forekomme i mat og drikkevann.

Læringsutbytte

Kunnskap Studentene skal:

- oppnå inngående kunnskap om metoder for risikovurdering og risikoanalyse i næringsmiddelindustrien

- kjenne til bruken av risikovurderinger og risikoanalyser generelt og i matforvaltningen spesielt

- kjenne til standarder og verktøy for risikovurdering og risikoanalyser som benyttes i næringsmiddelindustri og forvaltning (Mattilsynet, Codex)

- kjenne til internasjonale overvåknings- og varslingssystemer for og rapportering av matbårne sykdommer (Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF))

- ha kjennskap til toksiske stoffer som kan finnes naturlig i mat eller være tilført som kontaminant og deres effekt på mennesker, (dose-respons-konseptet)

- ha kjennskap til hvordan fremmedstoffer tas opp i kroppen, metaboliseres og skilles ut - ha kjennskap til de viktigste parasittære infeksjoner og hvordan de forebygges - ha kjennskap til vanlige forfalskninger av råvarer og produkter som forekommer på verdensmarkedet (matsvindel)

Ferdigheter Studentene skal:

- kunne gjennomføre og kommunisere praktiske risikovurderinger, risikoanalyser og beredskapsanalyser

- kunne utføre vurderinger angående inntak av mat som kan inneholde fremmedstoffer.

Læringsformer og aktiviteter

Forelesninger (30t), øvinger (30t). Beredskapsspill: «Uønsket hendelse» (15t, antagelig på norsk), selvstudium (120t). Undervisningen vil bli gitt på engelsk dersom emnet velges av internasjonale studenter.

Obligatoriske aktiviteter

  • Obligatoriske øvinger

Mer om vurdering

2 av 3 øvinger må være godkjent for å kunne gå opp til eksamen.

Utsatt eksamen: august. Denne kan bli omgjort til muntlig

Ved søknader om godskrivning, godkjenning og innpassing av emner fra tidligere årskull eller andre institusjoners tilsvarende utdanninger, vil hver søknad behandles individuelt og søker må kunne medregne studiepoengreduksjon ved overlappende emner.

Kursmateriell

Pensum vil bli annonsert ved semesterstart

Studiepoengreduksjon

Emnekode Reduksjon Fra
MATV4010 3,7 sp Høst 2024
Dette emne har faglig overlapp med emnet i tabellen over. Om du tar emner som overlapper får du studiepoengreduksjon i det emnet du har dårligst karakter i. Dersom karakteren er lik i de to emnene gis det reduksjon i det emnet som er avlagt sist.

Fagområder

  • Mat og helse

Kontaktinformasjon

Emneansvarlig/koordinator

Ansvarlig enhet

Institutt for bioteknologi og matvitenskap

Eksamen

Eksamen

Vurderingsordning: Skriftlig skoleeksamen
Karakter: Bokstavkarakterer

Ordinær eksamen - Vår 2025

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 100/100 Hjelpemiddel Kode E Dato 02.06.2025 Tid 15:00 Varighet 4 timer Eksamenssystem Inspera Assessment
Sted og rom
Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.

Utsatt eksamen - Sommer 2025

Skriftlig skoleeksamen
Vekting 100/100 Hjelpemiddel Kode E Varighet 4 timer Eksamenssystem Inspera Assessment
Sted og rom
Oppgitt rom kan endres og endelig plassering vil være klar senest 3 dager før eksamen. Du finner din romplassering på Studentweb.