Emne - Kunst og håndverk, diskursiv kompetanse og profesjonalitet - MGLU5237
MGLU5237 - Kunst og håndverk, diskursiv kompetanse og profesjonalitet
Om emnet
Undervises ikke studieåret 2020/2021
Faglig innhold
Studenten skal kunne Identifisere, artikulere og diskutere kvalitetsproblematikk i det kunst og håndverksdidaktiske yrkes- og utdanningsfeltet. Samtidig som de også skal gjennomføre analytisk lesning og diskusjon av sentrale dokumenter for kunst og håndverk som skolefag, og som inngang til deltakelse og kritisk tenkning i kunst og håndverksfagsfeltet.
Emnet skal kvalifisere studenten til å kunne diskutere kunst og håndverk og bruke kunst og håndverk i didaktisk kontekst.
Læringsutbytte
Kunnskap
kandidaten
- har inngående kunnskap om ulike kvalitetsnormer i det kunst og håndverksdidaktiske yrkes- og utdanningsfelt
- har kunnskap om kunst og håndverksdidaktikk fra et profesjonsperspektiv
- har spesialisert kunnskap om profesjon, profesjonalitet og profesjonalisering
- har kunnskap om diskurs og diskursorienterte undersøkelser
- ha inngående kunnskap og forståelse for ulike kunst og håndverksundervisningspraksiser og deres regulerende strukturer
Ferdigheter
kandidaten
- kan på en selvstendig måte artikulere og diskutere forklaringsmåter og begrepsbruk i det kunst og håndverksdidaktiske feltet
- kan lese og diskutere kvalitetsorienterte tekster i og om kunst og håndverksdidaktiske yrker og utdanninger, på en reflektert og avansert måte
- kan igangsette diskusjoner mellom kunst og håndverkslærere med ulik bakgrunn og tilknytninger
- kan redegjøre for og diskutere relevante fagteoretiske begrep muntlig og skriftlig
Generell kompetanse
Kandidaten
- kan orientere seg i relevant litteratur og tidligere forskning
- kan identifisere og presentere spenningsforhold i det kunst og håndverksdidaktiske feltet på en reflektert og selvstendig måte
- kan gjennomføre og formidle omfattende selvstendig arbeid med ulike kvalitetsnormer i det kunst og håndverksdidaktiske feltet, samt analysere og diskutere hvordan disse blir til og opprettholdes
- har inngående evne til å bidra konstruktivt i samarbeidende, dialogiske prosesser med andre aktører
Læringsformer og aktiviteter
Forelesninger, verkstedbasert undervisning, diskusjoner, studentpresentasjoner, gruppearbeid, kollokviearbeid i grupper med drøfting av pensumlitteratur, egen skriving, veiledning. Samt å gjennomføre diskursive analyser av aktuelle kunst og håndverksfaglige tekster.
Gjennomføring av obligatoriske aktiviteter forutsetter at studenten deltar i undervisningen.
Teoretiske og praktiske innføringer og workshops om kunst og håndverksdidaktikk, diskursiv kompetanse og profesjonalitet. Studentene skal gjøre litteraturstudier og arbeide med egne fagtekster.
Obligatoriske aktiviteter
- Obligatoriske arbeidskrav iht. emnebeskrivelsen
Mer om vurdering
Obligatoriske aktiviteter:
1. Tre kollokviemøter der sentrale tekster, tidligere masteroppgaverapporter og plandokumenter analyseres og diskuteres. Kollokviemøtene skal munne ut i tre kollokvierapporter som er skrevet med formelle krav jmf. fagtekstsjangeren med korrekt referering og litteraturliste.
2. Individuell fagtekst - en analytisk lesning av en valgt sentral tekst, rapport og/eller plandokument. Fagteksten presenteres som et paperfremlegg. Obligatoriske arbeidskrav vurderes med godkjent/ikke godkjent.
Vurdering
En individuell skriftlig fagartikkel som videreutvikler og behandler arbeidskrav 2, samt litteratur drøftet i obligatorisk aktivitet 1.
Spesielle vilkår
Begrenset opptak til undervisning. For nærmere opplysninger: http://www.ntnu.no/studier/opptak/emneopptak
Vurderingsmelding krever godkjent undervisningsmelding samme semester. Obligatorisk aktivitet fra tidligere semester kan godkjennes av instituttet.
Krever opptak til studieprogram:
Grunnskolelærerutdanning 1.-7. trinn (MGLU1-7)
Grunnskolelærerutdanning 5.-10. trinn (MGLU5-10)
Anbefalte forkunnskaper
MGLU4207 Kunst og håndverk, arbeid i materiale på verksted
Forkunnskapskrav
Studenten må ha bestått kunst og håndverk 1 og gjennomført kunst og håndverk 2 for å kunne starte på emner i syklus 2. Bestått forstås som at studenten har fullført og bestått eksamen i emnet. Gjennomført forstås som at alle obligatoriske arbeidskrav i emnet er godkjent, med andre ord at studenten er eksamensklar.
Kursmateriell
Endelig pensumliste legges ut på Blackboard før studiestart.
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå
Undervisningsspråk: Norsk
Sted: Trondheim
- Lærer- og lektorutdanning
Eksamensinfo
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"