course-details-portlet

HLS3802 - Eksperter i team - Empirisk etikk

Om emnet

Vurderingsordning

Vurderingsordning: Samlet karakter
Karakter: Bokstavkarakterer

Vurdering Vekting Varighet Delkarakter Hjelpemidler
Skriftlig prosessrapport (gruppevis) 50/100
Muntlig presentasjon, gruppevis 50/100 30 minutter

Faglig innhold

Hva mener folk er riktig og galt, og hvorfor? Hva ligger til grunn for utbredte oppfatninger om hva som er moralsk rett og galt å gjøre? Når er det snakk om klare og uttrykkelige prinsipper, og når der det snakk om følelser vi ikke så lett kan forklare?

I dette emnet skal vi kjøre prosjekter innen empirisk etikk, hvor vi undersøker folks oppfatninger om moralske spørsmål, og hvordan de begrunner disse oppfatningene. Ved hjelp av enkle spørreundersøkelser eller eksperimenter vil vi undersøke hva som er avgjørende for ens moralske oppfatninger, og hvor fleksible disse oppfatninger er. Vi vil også diskutere hva folks oppfatning er betyr for hvordan noe bør være.

Mulige prosjekter i dette emnet er folks oppfatninger om ulike kulturelle normer og praksiser, innføring av ny teknologi, forpliktelser overfor andre, forbud og påbud, og grunnleggende etiske begreper. Noen eksempler på mulige overordnede problemstillinger er:

  • Hva skylder vi (ville) dyr?
  • Når er det ok å lyve?
  • Uetiske handlinger, men ikke hvis en gjør dem i den virtuelle verden?
  • Hva er rettferdighet og hvor viktig er det egentlig?
  • Motbydelig og dermed umoralsk?
  • Hvilke forpliktelser har en overfor sine foreldre?
  • Hva mener vi med at noe er naturlig, og når er det av etisk betydning?

Gruppene i emnet velger problemstilling fritt, slik at en kan undersøke helt andre etiske spørsmål enn de over. Gruppene rekrutterer selv deltakere. For å få interessante resultater kreves det kløkt og driftighet i utformingen og gjennomføringen av prosjektet. Dette emnet krever ingen bestemt faglig bakgrunn, men snarere åpenhet og interesse for å bore i grunnleggende normer i samfunnet, og finne måter å undersøke disse på ved kreativ bruk av spørsmål og eksperimenter. Etiske oppfatninger henger sammen med en sterk inngripen i hverandres liv: Det kan dreie seg om hva en vil pålegge eller forhindre andre fra å gjøre. Studentene i dette emnet bør derfor være forberedt på utfordrende diskusjoner og undersøkelser om følsomme tema. Samtidig vil emnet gi en sjelden mulighet til å utforske egne og andres etiske oppfatninger og hva som ligger til grunn for disse. For mer informasjon om Eksperter i Team, se www.ntnu.no/eit og www.ntnu.no/eit/emnebeskrivelse

Læringsutbytte

Etter å ha fullført og bestått emnet skal studenten kunne: - se hvordan egne handlingsmønstre og væremåter påvirker samarbeidet i en prosjektgruppe - se eget samarbeid i et metaperspektiv for å forstå hvordan en kommuniserer, planlegger, beslutter, løser oppgaver, håndterer uenigheter og forholder seg til faglige og personlige forskjeller - videreføre og forsterke tiltak som stimulerer et samarbeid eller endre handlingsmønster der det er nødvendig - anvende grunnleggende begreper og teorier for å beskrive konkrete samarbeidssituasjoner - samarbeide med personer fra andre fagområder på måter som utnytter tverrfaglig kompetanse og gir god organisering av og fremdrift i en prosjektgruppe

Læringsformer og aktiviteter

Intensiv variant

Obligatoriske aktiviteter

  • Obligatorisk oppmøte hver landsbydag
  • Utarbeide samarbeidsavtale
  • Muntlig presentasjon

Kursmateriell

Kursmateriell «Veiledning for studenter i Eksperter i team» (ligger på www.ntnu.no/eit), EiT-kompendium, Refleksjonsbok.

Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå

Undervisning

Termin nr.: 1
Undervises:  VÅR 2024

Undervisningsspråk: Norsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Helsevitenskap
  • Helse- og sosialfag
  • Idrett
Kontaktinformasjon

Eksamensinfo

Vurderingsordning: Samlet karakter

Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
Vår ORD Muntlig presentasjon, gruppevis 50/100
Rom Bygning Antall kandidater
Vår ORD Skriftlig prosessrapport (gruppevis) 50/100
Rom Bygning Antall kandidater
  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU