Emne - Fiskehelse og velferd - BI3069
BI3069 - Fiskehelse og velferd
Om emnet
Vurderingsordning
Vurderingsordning: Oppgave og muntlig eksamen
Karakter: Bokstavkarakterer
Vurdering | Vekting | Varighet | Delkarakter | Hjelpemidler |
---|---|---|---|---|
Oppgave | 25/100 | |||
Muntlig eksamen | 75/100 | D |
Faglig innhold
En økende andel av produksjonen av mat til mennesker i global sammenheng foregår i fiskeoppdrett og annen akvakultur. Fiskeoppdrett har utviklet seg til å bli en av Norges viktigste eksportnæringer, og det er en uttalt politisk målsetting at produksjonen skal øke kraftig i tida som kommer. En forutsetning for økning er at produksjonen er bærekraftig. Bærekraftig fiskeoppdrett innebærer at produksjonen ikke skal påvirke havmiljøet, inkludert ville fiskepopulasjoner, i en grad som gir vesentlige endringer i fiskebestandene, og oppdrett skal også være bærekraftig mht fiskevelferd, sjukdom og dødelighet/svinn hos oppdrettsfisken. Spesifikke, smittsomme sjukdommer har spesiell betydning i store populasjoner, og det er nødvendig å kjenne smittereservoar, mekanismene for smittespredning og metoder for sjukdomskontroll både for viktige sjukdommer, samt som generelle prinsipper for biosikkerhet i fiskeoppdrett. God fiskevelferd er et viktig bærekraftsmål for oppdrettsnæringen. I tillegg til god helse/fravær av sjukdom og dødelighet, er det ulike metoder og måleparametere for å måle eller evaluere fiskevelferd. I en oppdrettssituasjon utsettes fiskepopulasjonene for andre påkjenninger eller stress enn i vill tilstand; økt fisketetthet, endret vannkvalitet, fôringssituasjon/næringsopptak, samt ulike former for handtering og annen manipulering. Fysiologiske parametere kan gi mål for grad av stresspåkjenning
Læringsutbytte
Kunnskaper:
Kandidaten skal ha oversikt over kategorier av årsaker til sykdom hos oppdrettsfisk. Han/hun skal spesielt kunne forstå hvordan smittsomme sjukdommer utvikler seg i populasjoner og sprer seg, samt ha oversikt over generelle prinsipper og tiltak for å forebygge introduksjon og videre spredning av smittestoffer. Kandidaten skal også ha kunnskap om viktige, spesifikke smittsomme sjukdommer. Videre skal kandidaten ha kunnskap om betydningen av god fiskevelferd, og metoder for å måle/dokumentere fiskevelferden.
Ferdigheter:
Kandidaten skal kunne beskrive generelle prinsipper for smittespredning og smittekontroll for sjukdommer hos oppdrettsfisk, samt betydningen av viktige smittsomme sjukdommer med vekt på forhold av betydning for å forebygge smitteintroduksjon. Kandidaten skal også kunne gjøre rede for ulike metoder for å dokumentere fiskevelferd.
Generell kompetanse:
Kandidaten skal ha generell kunnskap om og forståelse av fiskehelse og fiskevelferd som viktige elementer i bærekraftig fiskeoppdrett, samt betydningen av sykdomskontroll og overvåking av fiskevelferd. Kandidaten skal kunne forstå samspillet mellom stress, god helse og velferd hos oppdrettsfisken.
Læringsformer og aktiviteter
- Forelesning: 30 timer.
- Obligatoriske laboratoriekurs: Histopatologi 4 timer og obduksjon 4 timer.
- Obligatorisk oppgave.
- I kurset inngår også en obligatorisk ekskursjon til en akvakulturfasilitet.
Emnet undervises på vårensmesteret: januar til april.
Obligatoriske aktiviteter
- Godkjent lab.kurs
- Godkjent felt
Mer om vurdering
Emnet består av to delvurderinger, hvor hver del av vurderingene har egen karakter. Samlet karakter i emnet gis etter begge vurderingene er vurdert til bestått. Den ene delen består av muntlig eksamen, som teller 75% på samlet karakter. Den andre delen består av en oppgave som teller 25% på samlet karakter.
Ved forbedring (gjentak) eller stryk av muntlig eksamen vil man kunne ta eksamen ved neste termin uavhengig av undervisning i emnet.
Ved forbedring eller stryk av oppgaven må undervisning følges og ny oppgave leveres.
Anbefalte forkunnskaper
Kurset krever gode kunnskaper i generell biologi eller fysiologi. Minimum kunnskapsnivå er fullført kurs i fiskefysiologi (BI2064) eller tilsvarende i generell fysiologi.
Kursmateriell
Blir oppgitt ved kursstart.
Ingen
Versjon: 1
Studiepoeng:
7.5 SP
Studienivå: Høyere grads nivå
Termin nr.: 1
Undervises: VÅR 2023
Undervisningsspråk: Engelsk
Sted: Trondheim
- Zoofysiologi
- Akvakultur
- Biologi
- Marin biologi
- Marine fag
Eksamensinfo
Vurderingsordning: Oppgave og muntlig eksamen
- Termin Statuskode Vurdering Vekting Hjelpemidler Dato Tid Eksamens- system Rom *
- Høst ORD Muntlig eksamen 75/100 D
-
Rom Bygning Antall kandidater - Høst ORD Oppgave 25/100
-
Rom Bygning Antall kandidater - Vår ORD Muntlig eksamen 75/100 D 10.05.2023 08:00
-
Rom Bygning Antall kandidater - Vår ORD Oppgave 25/100
-
Rom Bygning Antall kandidater
- * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"