course-details-portlet

KULT6504 - Rettferdig omstilling og deltakelse

Om emnet

Undervises ikke studieåret 2023/2024

Faglig innhold

I omstillingen til klimavennlige og sosialt bærekraftige samfunn er tillit, trygghet, tilhørighet og rettferdig tilgang til goder som mobilitet, energi, arbeid, utdanning og gode nærmiljø helt avgjørende suksessfaktorer. Sosial bærekraft handler om å jobbe for at alle mennesker skal ha like sjanser til å ha medbestemmelse, et helsefremmende hverdagsliv, like muligheter for utdanning, samt å kunne jobbe og leve uten diskriminering av noe slag.

I dette emnet skal vi se nærmere på hvordan sosial utjevning, mangfold og deltakelse påvirker samfunnsutvikling og en rettferdig bærekraftig omstilling. Emnet vil ha en kritisk tilnærming til forholdet mellom bærekraftig utvikling og sosial rettferdighet og undersøke hva som kreves av innsats fra innbyggere og offentlige og private aktører når målet om sosialt bærekraftige samfunn skal nås. Problemstillinger knyttet til ulikhet, tilgang, kompetanse og tilgjengelighet til bærekraftige tjenester og tiltak på individuelle - og systemnivå vil bli diskutert.

I emnet vektlegges sosiomateriell omstilling, med særlig fokus på kvaliteten på medvirkning og medbestemmelse og innbyggerrettigheter i bærekraftige omstillingsprosesser. En forutsetning for arbeidet med rettferdige og sosialt bærekraftige omstillingsprosesser, er utvikling av samhandlingskompetanse knyttet til transdisiplinaritet, evne til å jobbe tverrfaglig (på tvers av grenser mellom akademia og profesjonell praksis), og evne til å være refleksiv i sitt arbeide. Emnet skal gi innsikt i ulike eksempler og praksiser for gjennomføring av bærekraftstiltak og tjenesteutvikling fra offentlig og privat sektor. Emnet gir rom for å kunne jobbe med egne prosjekter og problemstillinger.

Læringsutbytte

Kunnskap:

Studenten

  • har kunnskap om rettferdig omstilling og medvirkningsprosesser
  • kjenner til tiltak som kan fremme inklusjon og kan bruke teorier for å analysere inklusjon i omstillingsprosesser
  • har innsikt i utvikling og bruk av kunnskapsprosesser og teknologiske løsninger på individ- og systemnivå
  • har innsikt i hvilke innvirkninger samfunnsmessige kunnskapsbehov og teknologiske løsninger kan ha på omstillingsprosesser

Ferdigheter:

Studenten

  • kan gjøre vurderinger av kunnskap og teknologiske tiltak for å understøtte innbyggeres ressurser, mestringsmuligheter og rett til medvirkning
  • kan framskaffe kunnskap empirisk og teoretisk for å kunne iverksette endringstiltak
  • kan anvende kunnskap om og ivareta bærekrafthensyn for ulike samfunnsgrupper

Generell kompetanse:

Studenten:

  • har innsikt i mangfold og ulikhetskonflikter
  • kan anvende faglig kunnskap for å initiere og bidra til transdisiplinær samhandling på tvers av offentlig og privat virksomhet og ulike samfunnsnivåer
  • kan reflektere kritisk om sin egen virksomhet og bærekraftprosesser
  • kan identifisere behov for innovasjon og nyskapningsarbeid

Læringsformer og aktiviteter

Emnet undervises som en kombinasjon av forelesninger, seminar og prosjektarbeid. For å få ta eksamen må studenten ha 1 godkjent arbeidskrav.

Obligatoriske aktiviteter

  • Godkjent arbeidskrav

Mer om vurdering

Vurderingsformen er semesteroppgave. Endelig vurdering forutsetter godkjente øvinger som består av 1 godkjent arbeidskrav. Øvingen kan skrives individuelt eller i grupper. Den avsluttende semesteroppgaven leveres individuelt eller i grupper på maks tre studenter

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Organisasjon og ledelse (MORG)

Forkunnskapskrav

Opptakskrav/forkunnskapskrav/adgangsbegrensning: Jf. opptakskrav til emner i masterprogrammet i organisasjon og ledelse.

Kursmateriell

Vil bli annonsert ved semesterstart

Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Videreutdanning høyere grad

Undervisning

Undervisningsspråk: Norsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Samfunnsfag
Kontaktinformasjon

Eksamensinfo

  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU