course-details-portlet

BA6255 - Prosjekteierstyring

Om emnet

Det tilbys ikke lenger undervisning i emnet.

Faglig innhold

Kurset behandler fire temaer:

Tema 1) Forretningsforståelse og overordnet styring av prosjekter i bygg, anlegg og eiendom

Målet med denne delen er å sette deltakerne i stand til å lede utvikling av gode prosjekter (endringer og investeringstiltak) og forretningsmessig vurdering av forslag om slike. Deltakerne vil få oversikt over begreper og forståelse for tankegangen som styrer slike prosesser. Deltakerne lærer metoder for å ivareta et bredt perspektiv og langsiktige hensyn som kreves av et vellykket prosjekt. Fokuset i dette temaet er å oppnå forståelse for hensiktsmessige rammebetingelser og gode beslutninger om gjennomføring. Deltakerne vil få kunnskap om forretningsmodeller, porteføljestyring, og gjennomføringsmodeller for prosjekt. Temaer som inngår inkluderer mellom annet balansering av risiko og muligheter, valg av overordnet gjennomføringsstrategi for prosjekter.

Tema 2) Porteføljestyring

Målet med denne delen er å sikre at deltakerne blir i stand til å se porteføljestrategiens sammenheng med virksomhetsstrategi og prosjektstrategi, og forstå hva som skal til for å innrette strategisk og operativ porteføljestyring i egen virksomhet. Deltakerne får oversikt over prinsipper og begreper som dekker ulike porteføljemodeller; utvelgelse og prioritering av nye prosjekter, seleksjonskriterier og styring av løpende prosjektportefølje; usikkerhetsstyring og ressursstyring i porteføljen. Utfordringer i portefølje av prosjekter og løpende linjeoppgaver blir tatt opp til drøfting; forholdet mellom ulike viktige roller som påvirker porteføljestyringen; rollen til prosjekteier med hensyn til porteføljen, relasjon mellom virksomhetsleder og porteføljeleder.

Tema 3) Verdiskaping og gevinstrealisering i bygg, anlegg og eiendom

Målet med denne delen er å sette deltakerne i stand til å forstå ulike verdiskapingsbegreper og hvordan disse påvirker utvikling og gjennomføring av prosjekter fra behov til effekt. Deltakerne vil få oversikt over prosesser, metoder og utfordringer i å sikre verdiskaping fra BAE-prosjekter. Deltakerne vil få kunnskap om utvikling og implementering av strategier gjennom prosjekter, hvordan kunde og leverandør i BAE-prosjekter kan sikre samordning av mål og forventninger med brukerne i fokus, og sikre gevinstrealisering.

Tema 4) Eierstyring og prosjektorganisering

Målet med denne delen er å sette deltakerne i stand til å foreta overordnet organisering av prosjekter slik at de kan gi best mulig forretningsmessig resultat for eier og brukere, og slik at hensyn til både kunde og leverandør ivaretas. Deltakerne vil få kunnskap om overordnede prinsipper og modeller for eierstyring, beslutningsprosesser, kvalitetssikring, bruk av styringsgrupper og prosjektstyre m.m. Rollen som prosjekteier, eiers representant, bestiller, prosjektansvarlig og samspillet med prosjektleder er sentralt i denne delen av kurset.

En egen workshop om Målverdistyring/Target Value Management/Target Costing vil lære deltakerne hvordan de sikrer at resultatet blir som planlagt. Hvordan er dette mulig, og hvordan påvirker det overordnet organisering av prosjektet?

Læringsutbytte

Kunnskap:

Etter endt kurs skal deltakerne beherske terminologien og kjenne kunnskapsfronten innenfor styring av prosjekter sett i prosjekteiers perspektiv. Dette inkluderer metoder og verktøy for forretningsmessig vurdering av prosjekter, overordnet organisering av prosjektvirksomhet, styring av program prosjektporteføljer og enkeltprosjekt.

Ferdigheter:

Etter endt kurs skal deltakerne selvstendig kunne

  • Organisere eierrollen slik at forretningsmessig sunne beslutninger om prosjekter blir mulig
  • Etablere prinsipper for styring av porteføljer, program og enkeltprosjekter i egen virksomhet
  • Planlegge og gjennomføre prosessen for utvikling av forretningsmessig sunne og verdiskapende prosjekt
  • Lage og gjennomføre opplegg for prosjekteierstyring i et BAE-prosjekt og utøve rollen som prosjekteiers ansvarlige representant i samspill med prosjektleder.

Generell kompetanse:

Deltakerne får innsikt i forskningsbasert kunnskap innen utvalgte sentrale temaer for prosjekteierstyring.

Læringsformer og aktiviteter

Emnet gjennomføres med to samlinger med forelesinger, gruppearbeid og diskusjoner. Deler av dette kan bli gjennomført digitalt. Det legges stor vekt på diskusjoner og erfaringsoverføring mellom deltakerne. En individuell hjemmeoppgave mellom samlingene skal øke graden av relevans gjennom bruk av elementer av kursets innhold på egne problemstillinger, og drøfting av erfaringene i andre samling. Dersom det ikke er tilstrekkelig antall søkere innen søknadsfristen vil emnet kunne bli utsatt/avlyst. Emnet er en del av NTNUs videreutdanningstilbud, og har kursavgift. Se NTNU Videres hjemmesider.

Obligatoriske aktiviteter

  • Deltakelse på samlingene
  • Hjemmeoppgave i mellomperioden

Mer om vurdering

Prosjektoppgave (1 mnd tid til å skrive). Leveres individuelt eller i gruppe på inntil tre personer. Eksamenskrav: Deltakelse på samlingene og bestått hjemmeoppgave mellom samlingene.

Spesielle vilkår

Krever opptak til studieprogram:
Etter- og videreutdanning teknologi, IV-fak (EVUIVC0)
Etter- og videreutdanning teknologi, IVT-fak (TKIVTEVU)
Organisasjon og ledelse (MORG)

Forkunnskapskrav

Generell studiekompetanse eller tilsvarende realkompetanse.

Kursmateriell

Pensum i dette kurset består av en "reader" med seks utvalgte artikler som leses i forkant av hver samling. I tillegg får deltakerne tilgang til et ytterligere utvalg av artikler som støttelitteratur. Deltakerne får tilgang til artiklene via Blackboard.

Flere sider om emnet

Ingen

Fakta om emnet

Versjon: 1
Studiepoeng:  7.5 SP
Studienivå: Videreutdanning høyere grad

Undervisning

Ingen

Undervisningsspråk: Norsk

Sted: Trondheim

Fagområde(r)
  • Teknologiske fag
Kontaktinformasjon

Eksamensinfo

  • * Skriftlig eksamen plasseres på rom 3 dager før eksamensdato. Hvis mer enn ett rom er oppgitt, finner du ditt rom på Studentweb.
Eksamensinfo

For mer info om oppmelding til og gjennomføring av eksamen, se "Innsida - Eksamen"

Mer om eksamen ved NTNU