Krysspublisert til media: Hvordan påvirker søvn din psykiske helse

Stillbilde av Jonas Falck-Madsen under en presentasjon. Foto.
Jonas Falck-Madsen under sitt foredrag. Foto: Youtube. 

Insomni hos barn

Jonas Falck-Madsen holdt 16.september et foredrag i regi av Forskningsdagene 2020. Tittelen på foredraget var "Insomni hos barn".

Foredraget kan ses i sin helhet på Youtube: 

Hvordan påvirker søvn din psykiske helse?

16. september 2020

 

Krysspublisert til media: Dataspill gir ikke barn psykiske problemer

To barn som sitter i en sofa og spiller på en mobiltelefon og et nettbrett. Foto.
Foto: Shutterstock, NTB scanpix

Dataspill gir ikke barn psykiske problemer

Barn som viser tegn på spillavhengighet er ikke mer utsatt for psykiske vansker, viser ny forskning. Noen får til og med mindre angst enn andre.

– Vi finner ingen sammenheng mellom IGD og senere økt forekomst av psykiske problemer. 10- og 12-åringer som hadde flere symptomer på spillavhengighet, utviklet færre symptomer på angst to år senere, da de var henholdsvis 12 og 14 år gamle, sier Beate Wold Hygen, postdoktor tilknyttet Tidlig trygg i Trondheim-prosjektet ved Institutt for psykologi, NTNU.

Forskningsfunnene er nærmere beskrevet på Gemini.no

Artikkel publisert om forskningsfunnene: The co‐occurrence between symptoms of internet gaming disorder and psychiatric disorders in childhood and adolescence: prospective relations or common causes?

10. september 2020

Krysspublisert til media: artikkel Aftenposten Viten

Bilde av mobiltelefoner og liker-emojier som strømmer ut av telefonene. Foto.
Foto: Shutterstock/NTB scanpix

«Likes» og kommentarer fører til dårligere selvbilde

Jenter som «liker» og kommenterer det andre legger ut på sosiale medier, får dårligere selvbilde over tid. 

Dette viser funn fra studien "Tidlig Trygg i Trondheim". 700 barn er i dette forskningsprosjektet blitt undersøkt da de var henholdsvis 10, 12 og 14 år gamle. 

Resultatene viste at det avgjørende er hvordan barn og unge bruker sosiale medier: Jenter som «liker» og kommenterer andres poster og oppdateringer, fikk et dårligere fysisk selvbilde over tid. For guttene hadde det ikke noe å si. Man fant i studien også at det å poste bilder og tekst på sin egen sosiale medier-side ikke har betydning for selvbildet.

Forskningsfunnene er nærmere beskrevet i Aftenposten Viten

Artikkel publisert om forskningsfunnene: The impact of social media use on appearance self-esteem from childhood to adolescence – A 3-wave community study 

25. august 2020

Tidligere nyhetssaker

Tidligere nyhetssaker

Forskningsfunn gjort gjennom Tidlig trygg i Trondheim viser at barn som er det man ofte tenker på som temperamentsfulle, ved at de eksempelvis blir raskt frustrerte eller har et mer svingende humør, er særlig sårbare for å utvikle spisevaner som kan føre til en uheldig vektutvikling og vansker med mat og spising.

Dette betyr at foreldre med temperamentsfulle barn bør være spesielt oppmerksomme på å gi barna gode spisevaner, hevder Silje Steinsbekk og Lars Wichstrøm i en ny kronikk. 

 

Barn med ADHD spiller mer dataspill enn andre, men spillingen er ikke årsaken til ADHD. Tvert imot kan spill være gunstig. Dette viser nye forskningsfunn fra forskningsgruppa Tidlig trygg i Trondheim.

Foreldre av barn som spiller mye trenger i følge denne nye studien ikke å bekymre seg for om dataspill skal gi eller forverre symptomer på ADHD.

Forskningsfunnene er nærmere beskrevet på Gemini.no

3. mars 2020

Gå og legg deg! Barna som sover færrest timer, har større risiko for å utvikle psykiske vansker. 

– Om vi sørger for at barna våre får nok søvn, kan det bidra til å beskytte dem mot psykiske problemer, sier Bror M. Ranum, stipendiat ved Institutt for psykologi ved NTNU. 

Forskningsfunnene er nærmere beskrevet på Gemini.no

13. februar 2020

 

- De har blant annet sett på hvordan jeg samarbeider med mamma, sier Anna Snøfugl Tennfjord, deltaker i Tidlig Trygg i Trondheim-undersøkelsen.

Hør mer om hva Anna og forsker Silje Steinsbekk sa da de deltok på Midtnytt for å orientere om oppstart av 16-17 års undersøkelsen.

Se innslaget fra Midtnytt

 

To nye studier viser at barns skjermbruk kan påvirke både den kognitive og den sosiale delen av hjernen negativt. 

– Dette er et varsko om at skjermen ikke bør få jobben som barnevakt, sier Lars Wichstrøm, leder av forskningsprosjektet Tidlig Trygg i Trondheim. 

Les hele saken på NRK.no

– Det viktigste er ikke hva vi sier, men hva vi gjør, sier forsker Silje Steinsbekk. 
Silje var gjest hos NRK P1s "Norgesglasset" for å snakke om dette temaet.

Hør innslaget på NRK P1 Radio (lenke til podcast)

4. september 2019

​Å vokse opp i verdens rikeste land gir et hav av muligheter, men også utfordringer. På dette arrangementet får du møte eksperter som jobber med å løse noen av disse utfordringene.​

På vitenskapsfestivalen The Big Challenge forteller tre av våre forskere om resultater fra Tidlig Trygg i Trondheim – et forskningsprosjekt som i ti år har fulgt rundt 1000 trondheimsbarn og deres foreldre. 

16. juni 2019

NRK med radioserie om alvorlig overvektige barn

Hvordan slanke et barn? Selv om tallene for overvekt har gått ned og stabilisert seg, har fortsatt 3-4% av dagens 8-åringer så alvorlig overvekt at de må behandles ved sykehus. 

Tre av NRKs "Ekko"-episoder handler om barn og slanking. Forsker Silje Steinsbekk bidrar. 

 

Usunne spisevaner og begynnende overvekt må oppdages tidlig. Det er slik vi kan bekjempe fedmeproblematikken, sier NTNU-forsker Silje Steinsbekk. 

Les saken på NRK Trøndelag: Flere unge er overvektige

Når vi gir belønning eller ros så forsterker vi atferden til barnet. Når man spiser for å tilfredsstille andre, da spiser man fort for mye, sier NTU-forsker Silje Steinsbekk.