Fagdag

hensiktene med fagdag for sykepleierstudentene på NTNU Gjøvik.
(Foto: Åste Renolen)
Vil friste sykepleiestudentene med arbeid i kommunene
Hva er Senior i Gjøvik? Eller forebyggende hjemmebesøk? Og hva jobber Frisklivsentralen med, når de er «en helsefremmende og forebyggende kommunal tjeneste? Har en kommune kreftsykepleier? Jobber de også med livsstyrketrening innen psykisk helse?
Av Bjørn Kvaal
Dette var tema da studentene på andre året på sykepleierutdanningen ved NTNU i Gjøvik hadde fagdag. Arrangør var Utviklingssenter for sykehjemmet og hjemmetjenester (USHT) i Innlandet (Oppland).
Vil vise bredden
Hensikt er å utnytte samarbeid mellom universitetskommunen Gjøvik og akademia – altså NTNU, i å dele kunnskap og erfaringer.
– Vi ønsker at flere kommende sykepleiere blir nysgjerrige på å arbeide i kommunene. Derfor vil vi vise bredden av arbeidsoppgaver her, sier Åste Renolen.
Hun er ansatt i USHT Oppland og ved Senter for omsorgsforskning ved NTNU Gjøvik, og med i forskergruppen som nå kartlegger tjenesterelatert livskvalitet.
Fortsatt mange myter
– Vi trenger fortsatt å bryte ned mytene om kommunale helse- og omsorgstjenester som en «traust» arbeidsplass. Mange vil jobbe i sykehuset når de er nyutdannet. Og det er bra. Men de må også være klare over også de mange spennende oppgavene med medisinske prosedyrer og teknologi i kommunene og møter med mennesker der, sier Renolen.
Fagdagen på NTNU Gjøvik startet opprinnelige som en brobygger mellom studentene og kommunen før de kommende sykepleierne skulle ut i praksis i kommunehelsetjenesten.

sykepleierutdanningen på NTNU Gjøvik. (Foto: Åste Renolen)
Lærte mer om lokale tilbud
Hva syntes så studentene om fagdagen? Dette sier noen av dem, da Åste Renolen spurte dem etter innleggene:
«Interessant tema, og vi er blitt mer bevisste på sammenhengen mellom kropp og sinn, samt forebygging og behandling. Livskvalitet samsvarer ikke alltid med helsetilstand. Nyttig å lære om tjenestene i distriktet, selv om vi kommer fra andre steder».
«Jobbe i kommunehelsetjenesten? Kanskje på sikt, men vi vil starte på sykehus for å lære prosedyrer, eller innen rehabilitering og forebygging.
«Dagen var litt «reklamete». Vi ønsker kanskje mer dybde og praktiske eksempler, som pasienthistorier, for å vise hvordan tjenestene fungerer».
«Det er viktig at sykepleiere tenker helhetlig for pasienten, der behandling er viktig, men at det som skjer for pasienten før og etter, for eksempel med rehabilitering, også er viktig.
Trengte å røre på seg
Og Åste overhørte en kommentar i en pause:
«Nå måtte vi bevege oss litt. De står og snakker om helsefremming og folkehelse, og vi sitter rolig og hører på en hel dag – uten å få beveget oss.»
Forelesere på fagdagen var:
• Siv Lykken og Elin Slåtsveen fra Friskliv senior i Gjøvik kommune.
• Silje Sveen, USHT Innlandet.
• Roger Vestrum, Frisklivssentralen i Søndre Land kommune.
• Karin Hammer, kreftkoordinator i Gjøvik kommune.
• Linda Dotset fra psykisk helseteam i Vestre Toten kommune.