Brukercase 3b - Dekarbonisering av godstransport mellom storbyene
- Om forskningen
- Forskningsområder
-
Brukercase
- Brukercase 1 - Lokal oppbygging av lavutslippssamfunnet
- Brukercase 2 - Utvikling av fornybar energi og dens potensielle anvendelser
- Brukercase 3a - Hydrogen og Transport
- Brukercase 3b - Dekarbonisering av godstransport mellom storbyene
- Brukercase 3c - Urban varetransport
- Brukercase 4 - CCS, CDR og negative utslipp
- Brukercase 5 - Bærekraftig utvikling av innovasjonsdistrikt
- Brukercase 6 - Samfunnsaspekter ved havvind
- Brukercase 7 - Integrerte markeder for energi og fleksibilitet
- Brukercase 8 - Energiframskriving scenarier og klimamål
- Masteroppgavesamarbeid
Dekarbonisering av godstransport mellom storbyene
Dekarbonisering av godstransport mellom storbyene
Brukercase 3b analyserer utviklingen av det norske godstransportsystemet over en periode på 20 til 30 år, med involvering av brukerpartnere fra ulike sektorer.
For å oppnå utslippsmål må avkarbonisering av godstransportsektoren være en viktig faktor. Nasjonale myndigheter må derfor lage planer som legger til rette for denne overgangen. Det norske nasjonale godstransportmodellen (NGM) er et nyttig verktøy som gir innsikt i den nasjonale transportplanen (NTP). Selv om denne modellen er egnet for korttidspolicyvurderinger, er den mindre egnet for langsiktig planlegging (politikk og investeringer) som er nødvendig for å legge til rette for overgangen til lavkarbontransport i de kommende tiårene.

can be plotted. This includes
the flow of goods in a time period,
or between time periods
(difference plot), and the
timing and localization of
infrastructure investments.
Med hjelp av brukerpartnerne i dette brukstilfellet har vi utviklet en ny ramme for strategisk nasjonal godstransportmodellering, kalt STraM, som kan betraktes som en utvidelse av eksisterende nasjonale godstransportmodeller. I STraM inkluderer vi eksplisitt flere aspekter som mangler i state-of-the-art nasjonale godstransportmodeller: den dynamiske naturen av langsiktig planlegging, den eksplisitte modelleringen av infrastrukturinvesteringer, inkluderingen av nye, lavkarbon-brenselteknologier og vurderingen av langsiktig usikkerhet i utviklingen av disse teknologiene.
Brukerpartnerne har bidratt til dette arbeidet gjennom å gi data, en-til-en-diskusjoner og deltakelse i verksteder innen transportinfrastruktur, modellomfang og rollen til biodrivstoff. Modelleringsrammeverket er ferdigstilt og beskrives, sammen med en illustrerende casestudie av Norge, i en preprint tilgjengelig på https://arxiv.org/abs/2304.14001. I denne preprinten demonstrerer vi relevansen av å modellere flere tidsperioder, betydningen av å inkludere langsiktig usikkerhet i teknologiutvikling, og effektiviteten av karbonprising.
Pågående arbeid i dette brukstilfellet er å tilpasse og verifisere all datatilførsel og konstruere en detaljert casestudie for Norge som fokuserer mer på policyinnsikt, enn på modellutvikling.
Kontaktperson: Steffen Jaap Skotvoll Bakker, steffen.bakker@ntnu.no

På årskonferansen i desember var det en egen workshop for planlegging av nye brukercaser i NTRANS. Der ble flere nye temaer definert og bestemt for samarbeid mellom forskere og brukerpartnere.
Brukercase 3b
E-post med videre plan for året er sendt til brukerpartnerne av NTNU-forsker Steffen J. bakker.
Se mer om brukercasene
Nyhetssak om nye brukercaser i NTRANS
Leder brukercase 3b
Publikasjoner og dokumenter
Har du lyst til å lese mer om hva vi gjør og har kommet frem til i de enkelte brukercase? Klikk her for å dykke inn i vår samling av publikasjoner, presentasjoner og rapporter fra våre tverrfaglige brukercaser.