NTRANS Årskonferanse 2023

NTRANS Årskonferanse 2023

Marker kalenderen din for 6. og 7. desember og forbered deg på en fest av innsikter og innovasjoner—NTRANS Årskonferanse 2023 er rett rundt hjørnet! Denne årlige begivenheten blir holdt på Radisson Blu Scandinavia Hotel i Oslo og lover å være en lærerrik og hyggelig opplevelse for alle deltakere. Fra inngående foredrag til tankevekkende paneldebatter, er dette din sjanse til å få et innblikk i den banebrytende forskningen og mulighetene som ligger foran oss i kampen mot klimaendringer.

Med en eksklusiv middag den første kvelden, får du også sjansen til å nettverke og dele erfaringer med fremstående NTRANS-partnere.

Påmeldingsfristen er satt til 1. desember, så ikke nøl med å sikre plassen din. Vi ser frem til å ønske deg velkommen til en konferanse som setter kursen for morgendagens energiløsninger!

 

Konferansen gjennomføres ved Radisson Blu Scandinavia Hotel, Oslo

 

Merk: Påmelding og programdetaljer kommer senere, men vi anbefaler at du holder av datoen nå!

 

Mer informasjon her

Se programmet / See the program


Å navigere fremtidens fornybare energi: Et tilbakeblikk på NorRen sommerskole 2023

Å navigere fremtidens fornybare energi: Et tilbakeblikk på NorRen sommerskole 2023

Årets Norwegian Renewable Energy School (NorRen) ble arrangert fra 21. til 25. august, og markerte en uke med intens læring og samarbeid i de rolige omgivelsene til Langesund Bad. Orkestrert av UiO: Energi og Miljø, i samarbeid med NTNU, UiB, MoZEES og FME NTRANS, var arrangementet et fokuspunkt for diskusjoner om grønn industriell transformasjon og avkarbonisering.

Students and lectures at Herøya Industry Park.
Students and lectures at Herøya Industry Park.

Et møte av tankesett

Sommerskolen samlet en svært variert gruppe Ph.D.-studenter og eksperter, og forente akademikere fra ulike institusjoner som NTNU, UiO, UiB, UiS, NHH, Vestlandsforskning og ETH Zürich. Med engasjerende forelesninger fra fremstående fagfolk, inkludert Hongyu Zhang fra NTNU, tilbød arrangementet et tverrfaglig perspektiv på presserende spørsmål knyttet til industriell overgang.

Omfattende læring

Pensumet var tilpasset for å gi en allsidig oversikt, som inkluderte temaer som energisystemets rolle i avkarbonisering, bærekraftige batteriverdikjeder, innovasjonsprosesser, og økonomien i en grønn arbeidsstokk. En serie med forelesninger ble presentert av forskere fra universiteter som UiA, NMBU og UiO, som la ytterligere dybde til det allerede brede emnelisten.

Innsikt i industrien

Studentene fikk praktisk eksponering gjennom besøk til Herøya Industripark (HIP) og Heidelberg Materials' sementfabrikk i Brevik. På HIP fikk deltakerne et innblikk i pågående grønne initiativer og et glimt inn i en fremtid med klimanøytralitet. I mellomtiden kastet Heidelberg Materials og Aker Carbon Capture lys over betydelige fremskritt innen teknologien for karbonfangst og -lagring (CCS), spesielt med fokus på Brevik CCS-prosjektet, som er en del av det norske Longship-initiativet.

En interaktiv utdanningsopplevelse

Å fremme aktiv deltakelse var nøkkelen. Hver deltaker fikk muligheten til å presentere sin Ph.D.-forskning i hurtige presentasjoner, som hjalp med rask kjennskap til andre deltakere. Samarbeidsgruppeoppgaver forbedret den interaktive naturen til skolen. Ifølge Mina Masoomi, en Ph.D.-student fra NHH, og Elif Tezel fra UiO, var sommerskolen en viktig blanding av sosialt samspill og akademisk berikelse. Begge studentene fremhevet den opplysende effekten av varierte perspektiver og roste de praktiske innsiktene som ble oppnådd fra de industrielle besøkene.

En mer bærekraftig fremtid

NorRen sommerskolen 2023 kombinerte teori med praktisk industriell kunnskap, og ga et engasjerende og flersidig læringsmiljø. Det står som et testament til den samarbeidsånden som er nødvendig for å oppnå en mer bærekraftig fremtid, og bringer sammen studenter, akademikere og industrifolk i en sammensmeltning av ideer rettet mot å fremme den grønne industrielle revolusjonen.


Tilbakeblikk på NTRANS arrangement under Arendalsuka 2023

Tilbakeblikk på NTRANS arrangement under Arendalsuka 2023

Under Arendalsuka 2023 samlet et engasjert publikum seg Torsdag, 17. august, på Thon Hotel Arendal. Begivenheten var FME NTRANS' arrangement med tittelen "Fra eventyr til luftslott? Norske energiambisjoners robusthet", med et fokus på robustheten i Norges energivisjoner mot bakgrunnen av globale kriser. Arrangementet utforsket blant annet hvordan Norge balanserer klimaansvar med utfordringene i energisektoren, med særlig fokus på overgangen fra olje til alternative energikilder som havvind og landvind.

En rekke eksperter fra forskjellige sektorer delte sine perspektiver:

  • Mette Helene Bjørndal snakket om betydningen av avkarbonisering og fornybar energi.
  • Kari Aamodt Espegren presenterte scenarier for fremtiden av Norges energilandskap.
  • Tomas Moe Skjølsvold diskuterte samfunnets holdning til energiomstilling, med Melkøya som et case-studium.
  • Gisle Solbu undersøkte klimaomstilling fra et rettferdighetsperspektiv.
  • Gunnar Eskeland introduserte et Yin og Yang-konsept for energiproduksjon og -forbruk.

Paneldebatten belyste ulike tilnærminger til Norges energifremtid, hvor olje- og gassindustriens rolle var et sentralt debattpunkt. Diskusjonen viste at det er en spenning mellom ønsket om radikale endringer og en mer moderat tilnærming. Representanter fra Hydro, Statkraft, NTRANS, NVE og Høyre bidro med innsikt fra deres spesifikke områder. Debatten understreket behovet for en nasjonal energistrategi for Norge og belyste at mens det finnes utfordringer, gir den kollektive visdommen grunn til optimisme. Samarbeid, innovasjon og et felles fokus på bærekraft ble ansett som nøkkelkomponenter for fremtiden.

 

Les mer og se video fra arrangementet her

 

(Publisert 30.08.2023)

FME NTRANS Sommerkonferanse 2023

FME NTRANS Sommerkonferanse 2023

  

Vi i NTRANS-teamet vil gjerne takke alle våre partnere for en fantastisk gjenforening på Thon Conference Center i Oslo. Sommerkonferansen vår var en energisk og innsiktsfull hendelse som samlet forskere, vitenskapspersonell og industrieksperter for å dele kunnskap og diskutere fremtiden for energisektoren.

Gjennom hele dagen belyste sesjonene viktige emner som utfordringer i etterspørsel og tilbud av energi, det offshore energisystemet og dets rolle i energiomstillingen, gapet i transportsektoren mellom ambisjoner for 2030 og dagens politikk, samt en livlig diskusjon om nye potensielle bruker caser. Disse områdene har både stor innvirkning og innebærer betydelige utfordringer for energisektoren i Norge.

 

Les hele saken her

Se presentasjonene med oppsumering her

(Publisert 26.06.2023)

Kreativitet og Innovasjon på Kringler Gjestegård

Kreativitet og Innovasjon på Kringler Gjestegård

Kreativitet og Innovasjon på Kringler Gjestegård

 

Det ble nylig avholdt workshop for NTRANS' PhD-studenter og postdoktorer på Kringler Gjestegård. Samlingen var en suksess med høy faglig standard og muligheter for nettverksbygging. Deltakerne hadde en arena for utveksling av ideer og fikk muligheten til å dele sin forskning gjennom gruppearbeid og plenumsdiskusjoner. I tillegg til det faglige programmet, var det også sosiale aktiviteter og en mulighet til å nyte den lokale naturen. NTRANS' neste store begivenhet er sommerkonferansen i juni.

 

Les mer om samlingen her


A new context for energy transitions: an interdisciplinary research and practice challenge

A new context for energy transitions: an interdisciplinary research and practice challenge

The world has changed dramatically since FME NTRANS started four years ago. These changes impact and are impacted by energy and climate transitions. This brief NTRANS note discusses the changes in terms of four elements that constitutes a new context for energy and climate transitions and an interdisciplinary research and practice challenge that NTRANS will face head-on over the next four years

(Publisert 3.1.2024)

Hvordan kan vi akselerere energiomstillingen?

NTRANS på Arendalsuka:

Hvordan kan vi akselerere energiomstillingen?

Logo Arendalsuka

NTRANS har eget arrangement på Arendalsuka, tirsdag 16. august, kl. 18.30-19.30:

Hvordan kan vi akselerere energiomstillingen? Tempoet må opp for å nå klimamålene innen 2030.

FME NTRANS vil belyse og debattere temaet akselerasjon av energiomstillingen.

Se opptak av NTRANS-forskerne og debatten

  • Hva kan gjøres politisk?
  • Hvorfor er det viktig å få opp tempoet?
  • Hva kan vi gjøre for å nå klimamålene?

Både forskere og brukerpartnere fra NTRANS bidrar i debatten. Det blir innlegg og panel med politikere. Og etter arrangementet blir det mingling med tapas!

Se mer og alle medvirkende på programsiden: (Lenke til direkteoverføring kommer i august.)

Hvordan kan vi akselerere energiomstillingen?

(Publisert 30.06.2022)


Felles FME-forum for innovasjon er restartet

Felles FME-forum for innovasjon er restartet

Innovasjonsleder i NTRANS, Vivek Sinha har sparket i gang igjen det felles FME-forumet for innovasjon.
Innovasjonsleder i NTRANS, Vivek Sinha har sparket i gang igjen det felles FME-forumet for innovasjon.

FME-ene har hatt et felles innovasjonsforum i flere år, men under pandemien ble det liggende brakk en periode. Nå har NTRANS – ved den nye innovasjonslederen Vivek Sinha – sparket i gang forumet igjen.

 

Les mer om innovasjonsforumet her

(Publisert 28.06.2022)

Få NTRANS-nyheter i innboksen

Få NTRANS-nyheter i innboksen

 

Bilde av øverste del av NTRANS nyhestbrev
Hva skjer i NTRANS? Her er utsnitt fra nyhetsbrevet som ble sendt ut 25. mai 2022.

Får du ikke nyheter fra oss i innboksen din? Meld deg på, så får du nyhetsbrevet på e-post.

 

Se nyhetsbrev fra 25. mai


Meld deg på nyhetsbrevet

(Publisert 01.06.2022)

Stor interesse for brukercase 7 om energifleksibilitet

Stor interesse for brukercase 7 om energifleksibilitet

Stian Backe (SINTEF Energi) og Felipe Van de Sande Araujo (NTNU)  foran vannkraftlaben
Fra venstre: Stian Backe (SINTEF Energi) og Felipe Van de Sande Araujo (NTNU) leder brukercase 7 om integrerte markeder for energifleksibilitet. Her står de foran vannkraftlaboratoriet på NTNU med den store turbinen fra Aura kraftverk. (Foto: Vibeke Ann Pettersen/NTRANS)

(Publisert 03.05.2022)

Første workshop i brukercase 7, om energifleksibilitet i integrerte markeder 17. februar hadde veldig god oppslutning. Hele 74 digitale deltakere var med. Neste workshop i denne brukercasen er 10. mai.

Les mer om brukercase 7 her

 

Deltidsjobb i UngKlima?

Deltidsjobb i UngKlima?

UngKlima og UngEnergi jubler under lanseringen av UngKlima
BLI MED! Denne gjengen fra UngKlima og UngEnergi jublet på lanseringsdagen for UngKlima sommeren 2021. Nå trenger UngKlima flere unge klimakommunikatører. Er det deg eller noen du kjenner? På bildet er også Bjørn Arild Silseth fra Trondheim kommune, Stig A. Larssæther og Hege Nakstad fra NTNU på flankene. (Foto: Vibeke Ann Pettersen, NTRANS) ​​​

 

(Publisert 23.11.2022)

 

Lyst til å jobbe med klima på deltid?

 

Går du på videregående skole, eller har begynt på studier, og har lyst til å jobbe med klima og bærekraft på deltid framover?

 

UngKlima er en ny satsing hvor unge lager godt og lettfattelig innhold om klima for ungdom. Vi søker deg som har interesse for klima – og har lyst til å lage skriftlig og grafisk innhold for nettsider og andre kanaler, eller fortelle levende og godt om klima i klasserommet. Formålet er å formidle kunnskap om tema rundt klima til ungdom.

Vi søker flere unge personer til de ulike rollene/oppgavene. Arbeidsstedet er Trondheim/Gløshaugen.

Se mer om UngKlima og utlysningen her

NTRANS årsrapport 2021

NTRANS årsrapport 2021

Forside årsrapport 2021Her finner du høydepunkter fra forskningen og samarbeidet med våre 33 brukerpartere i NTRANS-året 2021.  

 

 

Se eller last ned rapporten her

 

 

 

(Publisert 08.04.2022)

TACEMM winter school at Oppdal

TACEMM winter school at Oppdal

 

Large group of Energy PhDs at Oppdal
Energy PhDs at Oppdal: This large group of young researchers attended TACEMM Winter school/workshop. Two NTRANS PhDs, Felipe Van de Sande Araujo and Luke Whittington, can be seen in the middle.

The TACEMM (Trans-Atlantic Cooperation on Energy Market Modeling) Winter school/Workshop was organised at Oppdal from 28 February to 4 March 2022.

(Published 18.03.2022)

See more about the Winter school here

Nye brukercaser i NTRANS

Nye brukercaser i NTRANS

Forskere i arbeid på Brimi. Kari Espegren snakker til forsamlingen
FYSISK SAMARBEID: Det ble ett fysisk møte mellom NTRANS-forskerne i utvidet ledergruppe på Brimi høsten 2021. Forhåpentlig blir det også noen fysiske møter med brukerpartnere framover. (Foto: Vibeke Ann Pettersen/NTRANS)

– Det blir et aktivt år, med flere nye brukercaser og fortsettelse på de som har startet opp, sier forsker Ragnhild Freng Dale i Vestlandsforsking. Hun leder forskningsområde 5, brukercase og innovasjon.

(Publisert 18.02.2022)

Les hele saken om brukercasene her

Innovative masterstudenter fikk stipend for hydrogenoppgave

Innovative masterstudenter fikk stipend for hydrogenoppgave

Stipendvinnere med blommster og diplomer ved utdeling av Luhmkuhlstipendet
– Det er veldig gøy å få tildelt Lehmkuhl-stipendet for oppgaven. Vi setter stor pris på anerkjennelsen, sa de to tidligere masterstudentene ved NHH, Raag August Sandal Rolfsen og Lars Skaugen Strømholm til Bulletin (Foto: Helge Skodvin / NHH).

Tidligere masterstudenter ved NHH som skrev oppgave for NTRANS utmerket seg og ble tildelt Lehmkuhlstipendet.


Les hele saken her

(Publisert 15.12.2021)

Annual Conference 8 - 9 December

Annual Conference 8 - 9 December

Annual conference banner

(Publisert 14.12.21)

Vi som jobber i NTRANS hadde gledet oss stort til å møte alle partnerne ansikt til ansikt i Oslo denne gangen. Alt var klart, men vi måtte gjøre helomvending i siste liten på grunn av den eskalerende koronasituasjonen.

Alt i alt er vi likevel godt fornøyd med den virtuelle konferansen, det var mange gode presentasjoner fra både forskere og brukerpartnere - og livlige diskusjoner i alle sesjonene.

De fire brukercase-workshopene på dag 2 hadde også mange deltakere med gode innspill.

Se konferanseprogrammet 

NTRANS anbefaler: Virkemidler for å innføre hydrogen

NTRANS anbefaler: Virkemidler for å innføre hydrogen

I denne korte artikkelen gir NTRANS anbefalinger om politiske virkemidler for innføring av hydrogen.

Cover kort artikkel

 

(Publisert 16.11.2021)

 

Les mer her

 

 

Elbilen som «powerbank»?

Elbilen som «powerbank»?

 

Illustrasjonsfoto elbillading
Illustrasjon: Colourbox


Visste du at det i framtida kan bli mulig å bruke elbilen som en «powerbank», som kan tappes for strøm når du eller andre trenger det?

(Publisert 09.11.2021)

Les saken her

PhD gathering at Jegtvolden

PhD gathering at Jegtvolden

Group photo from Jegtvolden
Gathered at last: The whole group of PhDs, Postdocs and two of the lecturers at beautiful Jegtvolden, Inderøya.
(Photos: Vibeke Ann Pettersen, NTRANS)

NTRANS PhDs and Postdocs finally got the chance to meet in person this very last week of October. They were gathered for three days full of lectures, presentations and teamwork - and also socialising and fun.

(Published 01.11.2021)

Read the article here

Ny policy brief

Ny policy brief

NTRANS-forskere er ute med med ny policy brief. Den gir anbefalinger for utvikling av norsk havvindindustri, med fokus på internasjonal markedstilgang.

Disse forskerne har vært involvert: Maria Tsouri (Lund, UiO), Håkon Endresen Normann (NIFU, UiO) og Jens Hanson (SINTEF, UiO) 

 

Se og last ned policy briefen

Forside policy brief

 

Publisert 28.10.2021

Se hva som skjer i NTRANS - les nyhetsbrevet her

Se hva som skjer i NTRANS - les nyhetsbrevet her

"I was impressed by the quality of NorRen summer school!"

"I was impressed by the quality of NorRen summer school!"

 

PhD Felipe Van de Sande Araujo on the way to a wind farm.
NTRANS PhD Felipe Van de Sande Araujo on his way to the wind farm at Midtfjellet.

“All the lectures during the week were really great. I wouldn’t trade any of them. And I got several new work connections and friends!”
 

(Published 27.08.2021)

Read the article here

Nordsjøen som plattform for grønn omstilling?

Nordsjøen som plattform for grønn omstilling?

ARENDALSUKA:
Nordsjøen kan spille en sentral rolle i det grønne skiftet, ifølge en ny rapport som NTRANS-forskere har bidratt til sammen med andre forskningssentre. Rapporten gir tre råd til politikerne og blir presentert på et debattmøte under Arendalsuka, mandag 16. august.


(Publisert 13.08.2021)

Les hele saken her

 

UngKlima er i gang!

UngKlima er i gang!

Jublende ungdommer fra UngEnergi og UngKlima på trapp til NTNUs hovedbygning
KLIMAJUBEL: De unge fra UngKlima og UngEnergi var samlet til oppstartsmøte på NTNU i dag. Her sammen med Bjørn Arild Silseth fra Trondheim kommune, Stig A. Larssæther og Hege Nakstad fra NTNU på flankene. (Foto: Vibeke Ann Pettersen, NTRANS)

(Publisert 29.06.2021)

I dag var det oppstartsmøte for UngKlima. Det er en helt ny satsing hvor unge lager godt og lettfattelig innhold om klima for ungdom.


Les hele saken her

Experiences from a remote NTRANS intern

Experiences from a remote NTRANS intern

Young bachelor student Iva smiling thorough the Teams screen
Digital reality: Iva  Stoykova has been studying from her girls' room at home in Bulgaria since COVID-19 started. "I would have loved to come to Norway like a regular exchange student, but we are lucky to be able to communicate and continue our work". (Screen shot from Teams.)

Iva Stoykova(23) has been interning with NTRANS this semester. But interning has not been the same since COVID-19. She couldn’t come here as she normally would, so she has been doing her internship virtually.

(Published 18.06.2021)


Read the interview here
 

– Vi skal finne den smarteste veien

– Vi skal finne den smarteste veien

 

Kari Espegren gestikulerer
– Det er viktig at vi opplever hvor vi er nå, altså at utgangspunktet vårt er likt, og at vi har enn felles plattform. Og så må vi få alle til å spille på lag. De andre forskningsområdene og brukercasene er relevant å inkludere her, sier Kari Espegren (Foto: Gry Slotterøy, IFE)

– Som orienteringsløpere på jakt etter den beste ruta fra punkt A til punkt B, skal vi NTRANS-forskere finne fram til den beste veien til målet.

(Publisert 08.06.2021)

Les intervjuet med Kari Espegren her

 

- Kultur spiser omstilling til frokost!

- Kultur spiser omstilling til frokost!

Marius Korsnes ved trappegelender på Dragvoll
Forsker Marius Korsnes (NTNU - KULT) leder Forskningsområde 1, Dyp avkarbonisering og bred samfunnsendring. (Foto: Vibeke Ann Pettersen, NTRANS) 

Mennesker vil ikke endre vaner og rutiner. Vi liker at ting er akkurat som de alltid har vært. Derfor er energi-omstilling en langsom prosess.


(Publisert 28.05.21)

Les forskerintervjuet her

UngKlima - en ny satsing for unge

UngKlima - en ny satsing for unge

Smilende ung dame. Tekst på bildet: Jobbe med klima?

Publisert 25.05.2021


Vi søker ungdommer som brenner for klima til sommerjobb og deltid framover.

UngKlima er en ny satsing hvor unge lager godt og lettfattelig innhold om klima for ungdom.


Søknadsfristen er utløpt

Jens Hanson inn på NTRANS-laget

Jens Hanson inn på NTRANS-laget

DIGITALT INTERVJU: Hyggelig prat med Jens Hanson på Zoom. 
– Det blir spennende og morsomt å jobbe med både kjente og nye folk i SINTEF og NTRANS!

(Publisert 21.05.21)

Jens Hanson kommer inn som ny forsker i NTRANS, og skal bidra på Forskningsområde 2, akselerasjon av omstillingen.

 

Les intervjuet her

Teknologi er ikke nok!

Teknologi er ikke nok!


Intervju med leder av forskningsområde 5 - Brukercase og innovasjon
 

Foto av Kristin Linnerud
– Jeg er veldig godt fornøyd med gjennomføringen og utfallet av den aller første «forskningssprinten», sier Kristin Linnerud.
(Foto: Eivor Eriksen/Enerwe)

– Vi får ikke kuttet utslippene hurtig nok med bare utvikling av teknologi.
Sperrene sitter i hodene på folk.

(Publisert 28.04.2021)

Les hele intervjuet med Kristin Linnerud her

Klimahåp i havet

Klimahåp i havet

Seniorforsker Helene Muri
Klimahåp i havet: Helene Muri (NTNU- EPT) forsker på nye muligheter for klimakutt i havet i prosjektet OceanNETs. (Foto: Stig A. Larssæther/NTNU)

Sjøen kan gi et hav av muligheter for klimakutt: Nye arealer. Dyrking av tang og tare. Fjerning av karbon direkte fra sjøvannet. For å nevne noe.
 

(Publisert 21.04.2021)

- Vi forsker på nye muligheter og teknologi for klimakutt ved bruk av havet, sier seniorforsker ved NTNU, Program for industriell økologi, Helene Muri.

Se henne og flere andre NTRANS-forskere i ekspertpanelet på Energy Transition-konferansen 26. april. 


Les hele saken her (EnerWE partner annonsørinnhold)

Se også saken i Gemini forskningsmagasin

Se årsrapporten for NTRANS-året 2020

Se årsrapporten for NTRANS-året 2020

Den aller første årsrapporten for NTRANS er klar. Les intervjuer
med lederne av de fem forskningsområdene og mye mer.

(Publisert 25.03.2021)

Se eller last ned rapporten her

Forside årsrapport 2020

Felles FME-forum for innovasjon

Felles FME-forum for innovasjon

Eirik Medbø foran skjermer med forumdeltakere
INNOVASJONFORUM: Eirik Medbø leder innovasjonsforumet for FME-sentrene. Her fra desembermøtet. (Foto: Vibeke Ann Pettersen)

I desember ble årets siste møte i FME Innovasjonsforum gjennomført.
– Jeg synes vi har fått til bra diskusjoner og deling av erfaringer på tvers av veldig ulike sentre, sier Eirik Medbø, som leder forumet.

(Publisert 5. januar 2021)

Les hele saken

Nyhetssaker fra 2019 og 2020

Nyhetssaker fra 2019 og 2020

Sosiale medier

Siste fra NTRANS på Twitter

Siste fra NTRANS på Twitter

Påmelding nyhetsbrev fra NTRANS

Nyhetssaker fra 2019 og 2020

Nyhetssaker fra 2019 og 2020

Forskningspartnere

Forskningspartnere