Header

banner bilde

Nano2Glide

Prosjektbeskrivelse

Nano2Glide

Skisport er svært vktig for Norge, og nordmenn identifiserer seg sterkt med denne idretten. Vi hører stadig toppidrettsutøvere uttale seg om gode eller dårlige ski etter  fullførte renn, noe som betyr at de opplevde lite eller mye friksjon mellom ski og snø. God glid er en av mange suksessfaktorer i kampen om medaljer, og er resultatet av 1) skiens konstruksjon, 2) overflatestrukturen av skisålen, og 3) smøreproduktet (glideren). Dagens glidere inneholder fluorholdige stoffer som kan være helseskadelig ved inhalasjon. Stoffene blir også ansett å være miljøbelastende, da disse  er tungt nedbrytbare . Tilsvarende stoffer brukes også i vannavstøtende spray på klær, og har blitt brukt i slukkeskum.

Nye EUregler kommer til å forby flere typer fluorforbindelser, og arbeidet med å finne de beste alternativene er nå i gang. Nano2Glide skal bidra med å utvikle et nytt produktkonsept som inneholder ski med en ny type skisåle, kompatible fluorfrie smøreprodukter og tilpassede struktureringsverktøy. Prosjektets mål er å levere en såkalt "proof-of-concept" gjennomført av Team Madshus toppidrettsutøvere før VM2023.

I Nano2Glide jobber forskere ved NTNU og SINTEF sammen med skiprodusenten Madshus, skismøringsprodusent BRAV (SWIX), IDT Solutions og Olympiatoppen for å finne de beste løsningene til det nye konseptet. Ved å anvende avanserte nanoteknologiske teknikker, skal vi skape et fluorfritt konsept som kan konkurrere i toppsegmentet, og samtidig være anvendelig i breddeidretten.

logoer

Kontaktinformasjon

Kontaktinformasjon

Prosjektleder: Alex Klein-Paste

alex.klein-paste@ntnu.no

Informasjon

Informasjon

Prosjekttid: 2019-2022