Hva lærer du?

Filmvitenskap - bachelorstudium

Hva lærer du?

Studenter ser på forelesning av førsteamanuensis Christer Bakke Andresen. Foto.
Foto: Torstein Olav Eriksen

Om bachelorstudiet

Bachelorprogrammet i filmvitenskap er et treårig studium som består av to år med fagfordypning i filmvitenskap og ett år med frie emner eller et såkalt fag 2 som inngår i bachelorgraden din.

I løpet av programmet tar du eksamen i emner som filmens historie, film og fortelling, filmens teori og estetikk, filmen i samfunnet, nordisk film og fjernsyn, dokumentar, filmopplevelsen, og film-, TV- og spillbransjen. Du skriver også en bacheloroppgave om et selvvalgt filmvitenskapelig tema.

NTNU tilbyr Norges eneste bachelorstudium i filmvitenskap, og med en bachelorgrad kan du søke opptak til masterstudiet.


Hva lærer du?

Hvordan kan du forklare filmens sterke fascinasjonskraft og hvorfor vi som tilskuere trollbindes av opplevelsen? Hvordan ville du ha tilnærmet deg oppdraget med å forklare sammenhengen mellom politikk og norsk film, eller å beskrive betydningen av samfunnstilstander for filmer og serier fra ulike land i verden til ulike tider? Hvilke filmer ville du ha valgt hvis du skulle sette sammen et program til en filmfestival, og hvordan ville du ha valgt filmer og serier hvis du fikk være med på å utvikle tilbudet på en ny strømmetjeneste?

Bachelorprogrammet i filmvitenskap gir deg verdifull innsikt i de levende bildenes historie og deres betydning for mennesker, kultur og samfunn. Du utvikler en kritisk forståelse av hvordan audiovisuelle medier kommuniserer og engasjerer, og hvordan de skaper både sterke opplevelser og viktig læring. Studiet gir deg trening i hvordan audiovisuelle uttrykk kan tolkes på selvstendige, analytiske og kritiske måter. Du lærer om de levende bildenes produksjons-, distribusjons- og visningspraksiser i Norge og internasjonalt. Du får spesialiserte kunnskaper om norsk film og fjernsyn, samtidig som du får en rekke innblikk i andre nasjonale og globale filmkulturer og strømninger. Bachelorstudiet i filmvitenskap gir deg kjennskap til filmvitenskap som fagfelt, og kunnskap om filmvitenskapens historie, tradisjon, egenart og samfunnsrelevans.

Som student i filmvitenskap utvikler du teoretisk og analytisk kompetanse til å jobbe selvstendig og i grupper med filmvitenskapelige problemstillinger. Det legges opp til stor grad av selvstendighet i ditt studium av emnenes pensum og analyseobjekter. Gjennom skriftlige arbeider og muntlige presentasjoner trener du opp evnen til kritisk refleksjon og diskusjon, og du lærer å formidle filmfaglige resonnementer. På bachelorprogrammet i filmvitenskap tilegner du deg kunnskaper og ferdigheter som er relevante for arbeid med audiovisuelle medier i mange ulike sammenhenger.


Hvorfor studere filmvitenskap ved NTNU?

Bachelorprogrammet i filmvitenskap har anerkjente og topp motiverte faglærere og forskere. Trondheim er et nasjonalt tyngdepunkt for filmvitenskap, og NTNU har Norges eneste bachelor- og masterutdanning på fagfeltet.

Byens mange festivaler og filminstitusjoner brukes aktivt i undervisningen, og mange studenter engasjerer seg hos de samme aktørene for å få relevant arbeidserfaring.

Linjeforeningen for filmvitenskap ved NTNU heter Jump Cut, og den organiserer aktiviteter som filmquiz, kinoturer og sosiale sammenkomster, i tillegg til faglige aktiviteter som seminarer med fagpersoner og bransjefolk.

Trondheim har flere ganger blitt kåret til Norges beste studieby, blant annet på grunn av Studentersamfundet i Trondheim og studentfestivalene UKA og ISFiT.


Hvem underviser på filmvitenskap?

De ansatte på filmvitenskap kommer både fra Norge og andre steder i verden, og de forsker og underviser i en lang rekke historiske og dagsaktuelle temaer. Blant disse kan nevnes filmens historie i Norge og verden, klimafiksjon i klimakrisa, sannhet og falskhet i film og medier, framstillinger av krig og terror i film og serier, opplevelsen og nytten av sjangerunderholdning som fantasy, science fiction og skrekk.

Følg denne lenken for å lese mer om de ansatte og deres faglige interesser.