Forskning Gjærevollsenteret Duplikat 1

Forskning

På Gjærevollsenteret skal forskningskrefter innen naturmangfold og bærekraft forenes for å øke kunnskapen om hvordan menneskelige handlinger påvirker naturmangfoldet.

En man som forsker i naturen. Foto

Vi vet altfor lite om konsekvensene av arealbruken vår. Vi kjenner ikke den fulle forekomsten av verken truede eller vanlige arter i naturen vår. I mange naturtyper vet vi ikke engang hvilke arter som finnes. Det gjør det vanskelig å vurdere hvor viktig et område er for naturmangfoldet og hva vi mister om vi vi bygger det ut.

På Gjærevollsenteret skal forskningskrefter innen naturmangfold og bærekraft forenes for å øke kunnskapen om hvordan menneskelige handlinger påvirker naturmangfoldet. Vi vet selvsagt allerede svært mye. For eksempel at når skogområder krymper eller deles opp, får mange arter av trær problemer. Trærne er avhengige av dyr, som ikke lenger kan spre frøene deres effektivt når arealene endres.

Men - samfunnet må drive skogbruk. Menneskeheten kommer til å intensivere bruken av naturarealer, for vi blir flere. For hundre år siden var verdens befolkning under to milliarder. Nå nærmer vi oss raskt åtte milliarder.

Når samfunnet har behov for å gripe inn i naturen, er det viktig at det finnes god kunnskap om hvilke verdier som står på spill. Gode beslutninger om bruk av natur krever kompetanse og kunnskap om sammenhengene mellom biologisk mangfold, grunnleggende livsprosesser og økosystemtjenester. Bare ved en grønn omstilling av samfunnet, kan naturkrisen begrenses.

Gjærevollsenteret skal bidra til den grønne omstillingen, ved å utvikle prognoser for naturmangfold, basert på både foreliggende og ny kunnskap. Framtidsanalysene vil bli brukt til å utvikle praktiske verktøy, som skal bistå både offentlig og privat virksomhet i å ta beslutninger for bærekraftig virksomhet.

Forskningsprosjekter tilknyttet Gjærevollsentret