Ph.d.-kandidater i NATPRONET

Ph.d.-kandidater i NATPRONET

NATPRONET er et forskningsnettverk for kandidater innen utdanningssektoren, som er tatt opp gjennom Offentlig sektor ph.d.-ordningen (OFFPHD). Det er også et nettverk for kandidatenes veiledere og mentorer fra arbeidsgiversiden.

Her finner du informasjon om kandidatenes tilhørighet, kontaktinformasjon, interesseområder og tema for ph.d.-prosjektet.


Benjamin Waldejer

Benjamin Waldejer

Benjamin Waldejer. Foto

E-post: benjamin.waldejer@uis.no

Arbeidsgiver/-sted: Stavanger kommune

Ph.d.-program: Universitetet i Stavanger

Benjamin Waldejer tema

Utforske lærersamarbeid i grunnskolen fra et lærerperspektiv. Skal gjennomføre en kvantitativ studie og utvikle et mål. Andre interesseområder er collective teacher efficacy, skoleledelse og organisasjonsutvikling.

Tor Inge Vethe

Tor Inge Vethe

Tor Inge Vethe. Foto

E-post: tor.inge.vethe@hvl.no

Arbeidsgiver/-sted: Voss herad

Ph.d.-program: Høgskulen på Vestlandet

Tor Inge Vethe tema

I mitt prosjekt undersøkjer eg læringsmogelegheiter når elevar bruker læringsappar på nettbrett til å læra seg matematikk i småskulen (3. og 4. trinn). Som lærar i ein kommune med høg satsing på 1:1-tilgang på nettbrett for 2. - 4. trinnselevar, sakna eg meir kunnskap om korleis å bruka nettbretta best mogeleg i matematikkundervisinga. Eg søkjer difor etter kjenneteikn på læringsmogelegheiter ved nettbrettbruk der hovudfokus, i skrivande stund, er knytt til affordances and constrains. 

Tema- / interesseområder er: implementering av nettbrett (kritisk vinkla), digital teknologi si påverknad for elevar sitt læringsmiljø, teknologi i skule og samfunn, læringsbrett og appar, sosio-konstruktivistisk tilnærming.

Tessa Eriksen Grevle

Tessa Eriksen Grevle

Tessa Grevle. Foto

E-post: tessaeri@oslomet.no

Arbeidsgiver/-sted: Viken fylkeskommune, Fredrikstad

Ph.d.-program: OsloMet

Tessa Eriksen Grevle tema

Interesseområder i ph.d.-prosjektet:

Demokrati og medborgerskap, videregående skole, elevmedvirkning, aksjonsforskning, aksjonslæring, politisk mestringstro, skoleutvikling, aktiv læring, yrkesfaglige studieprogrammer, International Civic and Citizenship Education Study (ICCS), tverrfaglige temaer, Future Classroom Lab, prosessledelse, LK20.

Martin Skogheim

Martin Skogheim

Martin Skogheim. foto

E-post: martin.skogheim@osloskolen.no

Arbeidsgiver/-sted: Osloskolen

Ph.d.-program: SPS (Senter for profesjonsstudier), OsloMet

Martin Skogheim tema

Ledelse og organisasjonskultur i Osloskolen- Et kvalitativt forskningsprosjekt om ledelsespraksiser for økt opplevd tilhørighet hos ansatte

Det overordnede målet med forskningsprosjektet er å bidra til økt kunnskap om hvordan skoleledere kan bidra til en lærende organisasjonskultur. En sentral del av prosjektet er å undersøke forhold som blir avgjørende for god skoleledelse slik at læreres opplevde tilhørighet og sosiale identitet til skolen blir ivaretatt.

Oslo kommune Utdanningsetatens seksjon for lederutvikling og rekruttering samarbeider med senter for profesjonsstudier hos OsloMet og institutt for ledelse og organisasjon hos Høyskolen Kristiania om dette prosjektet.

Anja Ramfjord Isaksen

Anja Ramfjord Isaksen

Elin Isaksen. Foto

E-post: a.r.isaksen@ils.uio.no

Arbeidsgiver/-sted: Viken fylkeskommune

Ph.d.-program: Universitetet i Oslo

Anja Isaksen tema

Tittel på PhD prosjekt: Digital livsmestring i videregående skole. En komparativ studie av implementeringen av digital livsmestring i engelsk, samfunnskunnskap og matematikk etter fagfornyelsen.

I mitt PhD prosjekt skal jeg forske på implementeringen av livsmestring og digital dømmekraft i videregående skole etter fagfornyelsen (LK20) i Norge. Prosjektet er en del av et større prosjekt, EDUCATE, som forsker på fagfornyelsen i ulike fag. 
Jeg vil i min PhD benytte et mixed methods design gjennom klasseromsobservasjon (video), lærerlogger og lærerintervjuer. 

Interesseområder: Livsmestring, engelskdidaktikk, engelskundervisning på yrkesfag, FYR, yrkesretting, digital livsmestring.

https://www.uv.uio.no/ils/forskning/prosjekter/digital-livsmestring-vgs/index.html

Mali Hauen

Mali Hauen

Malin Hauen. Foto

E-post: 
mali.hauen@tynset.kommune.no

Arbeidsgiver/-sted: Tynset kommune/kulturskolen

Ph.d.-program: Universitetet i Agder

Mali Hauen tema

Elever og deres fortellinger om kulturskolen er mitt interessefelt. Jeg har jobbet sammen med elever i kulturskolen og vi har sammen skapt en forestilling som besvarer spørsmålet: hva gjør kulturskolen med deg?

Med en performativ tilnærming har elevenes utvidede språk og praksiser fått en fremtredende plass i arbeidet som er praksis-ledet.

Jeg plasserer meg teoretisk i et performativt paradigme, hvor feministisk inspirerte, ny-materialister som Barad, Braidotti, Østern og Haraway er sentrale for mitt arbeid.

Jeg ønsker å bidra med en utvidet forståelse av hva kulturskole/kunstopplæring betyr for elevene, hvordan løfte elevenes perspektiver inn i kulturskolediskursen og også hva datamateriale kan være når elever er medskapende.

Linda Holen Moen

Linda Holen Moen

E-post: lindahm@student.uv.uio.no

Arbeidsgiver/-sted: Oslo kommune, Utdanningsetaten

Ph.d.-program: Universitetet i Oslo

Linda Holen Moen Tema

Skolens forebyggende arbeid mot vold i nære relasjoner

Forskning viser at en betydelig andel av barn og ungdom i Norge blir utsatt for- og er for dårlig beskyttet mot vold i nære relasjoner. Volden får konsekvenser for barns utvikling og psykiske helse, og kan påvirke læring, konsentrasjon, skolenærvær, mestring og samspill.

I Norge har vi en skoleplikt som fører til at alle barn er i grunnskolen med få unntak. Lærere og helsesykepleiere treffer nesten alle barn uansett hvilke livsvilkår de lever under, og de er i en unik posisjon til å kunne ta imot historier om vold og overgrep. Med oppmerksomhets- og opplysningsplikt, kan lærere og helsesykepleiere melde ifra til barnevernet, og bidra til at barn får nødvendig hjelp. Samtidig opplever studenter som utdanner seg til å bli lærere at de ikke får tilstrekkelig undervisning om dette tema for å være forberedt i sitt fremtidige yrkesliv, og det rapporteres om en usikkerhet knyttet til å håndtere denne problematikken.

Målet med studien er å få økt kunnskap om skolens forebyggende arbeid mot vold i nære relasjoner. Dette gjør vi ved å undersøke hvordan kontaktlærere, helsesykepleiere og skoleledere i grunnskoler beskriver og opplever at de kan bidra til å forebygge vold i nære relasjoner. Først skal prosjektet undersøke hvordan profesjonelle i skoler beskriver og forstår egen og andres rolle og responser i det forebyggende arbeidet mot vold i nære relasjoner. Videre skal studien undersøke hvilke responser barn opplever at de har behov for og nytte av å bli møtt med på skolen. Minst like viktig er det å se på opplevelsen av de ulike parters rolle og funksjon i samarbeidet.

Kunnskapen vi får gjennom prosjektet vil kunne bidra til informasjon for å styrke oppfølgingen av barn som er utsatt for vold i nære relasjoner. Den vil også gi ansatte i kommuner, politikere og forskere kunnskap som kan bidra i det forebyggende arbeidet mot vold i nære relasjoner.

For å svare på forskningsspørsmålene skal det gjennomføres en kvalitativ
undersøkelse, hvor kontaktlærere, skoleledere,
helsesykepleiere og barn forteller fritt om sine subjektive erfaringer i fokusgrupper- og dybdeintervju.

Det skal gjennomføres to profesjonsspesifikke fokusgruppeintervju med lærere og helsesykepleiere, og to fokusgruppeintervju med barn og ungdom mellom 8-16 år. Videre skal det gjennomføres semistrukturerte intervju med lærere, helsesykepleiere, skoleledere og barn som er utsatt for vold i nære relasjoner. Omtrent 42 informanter vil delta i studien. Et strategisk utvalg med 8 skoler fra Oslo og Omegn blir valgt ut for å delta på studien.

Egil Ovesen

Egil Ovesen

E-post: egil.ovesen@mrfylke.no

Arbeidsgiver/-sted: Møre og Romsdal fylkeskommune

Ph.d.-program: Universitetet i Agder

Egil Ovesen tema

Eg forskar på kva kunstopplevingar ungdommar kan få gjennom dataspel og interaktive medium. Forskinga er retta inn mot Den kulturelle skulesekken.

Ellen Egeland Flø

Ellen Egeland Flø

Ellen Egeland Flø. Foto

E-post: elleneg@uio.no

Arbeidsgiver/-sted: Akershus fylkeskommune

Ph.d.-program: Universitetet i Oslo

Ellen Egeland Flø TEMA

Utvikle prinsipper for undervisningsdesign for skaperaktiviteter og teste det i en randomisert kontrollert studie, samt utvikle et spørreskjema for å kunne identifisere elevers behov for tilpasset undervisning i realfag basert på romlige evner og kognitivt engasjement-/entusiasmenivå.

Tove Andersen

Tove Andersen

Tove Andersen. Foto

E-post: tovean@viken.no

Arbeidsgiver/-sted: Strømmen videregående skole

Ph.d.-program: OsloMet

Tove Anderssen tema

Utvikling av språk- og fagkompetanse hos voksne innvandrere i helsefagarbeiderutdanningen. Aksjonsforskning.

Cathrine Ask

Cathrine Ask

Cathrine Ask. Foto

E-post: cathrine.ask@
bodo.kommune.no

Arbeidsgiver/-sted: Bodø kommune

Ph.d.-program: Nord universitet

Cathrine Ask tema

Utgangspunktet er Barnekonvensjonens art. 12, barns rett til å si sin mening og bli hørt i egen sak, og hvordan vi kan videreutvikle praktiseringen av denne  i Barne-og familieenheten i Bodø kommune.

Prosjektet (2020-2024) er organisert som aksjonsforskning og samarbeid mellom barn, ledere og profesjonsutøvere.

Per i dag er hele oppvekstsektoren involvert i forbindelse med arbeidet med å etablere en barnevennlig saksbehandling.

Hovedutfordringer så langt synes å være voksnes syn på barn og den generelle oppmerksomhet samfunnet har på å hvordan både barn og ansatte skal være "flinke" og prestere.

Elin Løvnæseth Hauer

Elin Løvnæseth Hauer

Elin Hauer. Foto

E-post: elin.hauer@inn.no

Arbeidsgiver/-sted: Eidskog kommune

Ph.d.-program: Høgskolen Innlandet

Elin Hauer tema

Inkluderende vurdering - bruk av fagsamtaler som formativ vurdering i engelskfaget. En tilpasset vurderingspraksis der alle elever får sjansen til å vise sine iboende engelskkunnskaper og bli vurdert på grunnlag av disse.

Inkluderende vurdering = inkluderende undervisning + tilpasset vurdering.

Marion Oen

Marion Oen

E-post: marion.oen@
bergen.kommune.no

Arbeidsgiver/-sted: Bergen kommune, etat for barnehage

Ph.d.-program: Høgskulen på Vestlandet

Marion Oen Tema

Jeg forsker på hvordan barnehager kan gjøre leken mer tilgjengelig for alle barn. Studien bygger på kulturhistorisk teori og et konstruktivistisk kunnskapssyn. Så langt viser studien at det er mulig å utvide barnehagelærerens navigerbare mulighetsrom ved å jobbe i abduktive verksteder. Studien bidrar også med å utforme en typologi for tilgjengeliggjøring av lek ved å tematisk analysere tidligere forskningslitteratur.

May Helen Austad

May Helen Austad

May Helen Austad. Foto

E-post: may.helen.uppstad.
austad@lindesnes.kommune.no

Arbeidsgiver/-sted: Lindesnes kommune

Ph.d.-program: Universitetet i Agder

May Helen Austad tema

Aksjonsforskningsprosjekt knyttet til arbeidslivsfaget i ungdomsskolen, og hvordan utvikling av lokal læreplan kan bidra til elevers motivasjon og mestringstro.

Nina Jacobsen Utvær

Nina Jacobsen Utvær

Nina Jakobsen Utvær. Foto

E-post: nina.jacobsen@inn.no

Arbeidsgiver/-sted: Elverum kommune

Ph.d.-program: Høgskolen i Innlandet

Nina Jacobsen Utvær tema

Tittel: Nyankomne migrantelever i det kommunale opplæringsløpet. En kasusstudie av lærere og laget rundt eleven i en norsk kommune. 

Stikkord:

  • "Laget rundt det nyankomne migrantbarnet" 
  • lærerprofesjonen og tverrfaglig/tverretatlig samarbeid
  • inkludering og mangfold
     

Kristin Støren

Kristin Støren

Kristin Støren. Foto

E-post: kristin.storen@usn.no

Arbeidsgiver/-sted: Porsgrunn kommune/USN

Ph.d.-program: PEDRES USN

Kristin Støren tema

Lokalt læreplanarbeid og dybdelæring med LK20.

Linda Skaar

Linda Skaar

Linda Skaar. Foto

E-post: linda.skaar@suldal.kommune.no

Arbeidsgiver/-sted: Suldal kommune

Ph.d.-program: Høgskulen på Vestlandet

Linda Skaar tema

I doktorgradsprosjektet ønsker ein å undersøka det profesjonelle læringsfellesskapet til lærarane og korleis ein arbeidar og underviser for å oppnå inkluderande opplæring i klasserommet.Inkluderande opplæring er forstått i Suldal-skulen slik at alle elevar skal få oppleva deltaking og kjenna på meistring fagleg og sosialt. I prosjektet vil ein legga spesielt vekt på kva som kan fremma eller hemma inkluderande praksis. Prosjektet har ei  kvalititativ tilnærming og forskingsdesignet er eit Case-studie. I innsamling av data vil ein nytta observasjon og intervju som metode.

Aud Marie Aamodt-Brænden

Aud Marie Aamodt-Brænden

Aud Marie Aamodt-Brænden. foto

E-post: aud.aamodtbranden@inn.no

Arbeidsgiver/-sted: Øyer kommune

Ph.d.-program: Høgskolen i Innlandet

Aud Marie Aamodt-Brænden Tema

Engelsk leseopplæring for nylig ankomne elever i det ordinære klasserommet på ungdomstrinnet.

Hvordan kan lærere tilrettelegge undervisningen slik at også nyankomne elever tilegner seg grunnleggende leseferdigheter i engelsk, og hvordan gjøre dette i det ordinære klasserommet innenfor de rammene for undervisning den enkelte lærer til enhver tid har.

Ingelin Burkeland

Ingelin Burkeland

Ingelin Burkeland. Foto

E-post: ingelin.burkeland@ks.no

Arbeidsgiver/-sted: KS Konsulent AS

Ph.d.-program: Høgskulen på Vestlandet

Ingelin Burkeland tema

Prosjektet mitt er et samarbeid mellom Høgskulen på Vestlandet, KS Konsulent og Norges Forskningsråd. Det vil si at det er en næringslivs-PhD. Prosjektperiode er januar 2024-desember 2027. 

Tema for prosjektet er elevmedvirkning og student agency, og hvordan skoleledere som kulturelle arkitekter kan bygge en kultur som fremmer elevmedvirkning/agency. Design er mixed methods og artikkelbasert avhandling.

Astrid Kleppe

Astrid Kleppe

Astrid Kleppe. Foto

E-post: astrid.kleppe@haugesund.kommune.no

Arbeidsgiver/-sted: Haugesund kommune

Ph.d.-program: Høgskolen på Vestlandet

Astrid Kleppe tema

Doktorgradsprosjektet har som mål å utforske og identifisere ulike aspekt ved undervisningskvalitet innen rammen av heldagsskolen som pedagogisk og organisatorisk kontekst.

Line Britt Ulriksen

Line Britt Ulriksen

E-post: lbulrik@gmail.com

Arbeidsgiver/-sted: Sarpsborg kommune

Ph.d.-program: Universitetet i Sør-Øst Norge

Line Britt Ulriksen Tema

Leseopplæring for elever (6-14 år) med intellektuelle funksjonsnedsettelser som bruker alternativ og supplerende kommunikasjon. I mars startet en leseintervensjon for 40 elever med intellektuelle funksjonsnedsettelser som bruker ASK. Intervensjonen skal gå over 18 måneder og er ferdig i oktober 2024.

Ingrid Fostad

Ingrid Fostad

Ingrid Fostad. Foto

E-post: ingrid.fostad@
ou.trondheim.kommune.no

Arbeidsgiver/-sted: Trondheim kulturskole

Ph.d.-program: NTNU

Ingrid Fostad tema

Jeg forsker på et samarbeidsprosjekt mellom kulturskolen og grunnskolen - Kulturdag.

Guro Kirkerud

Guro Kirkerud

Guro Kirkerud. Foto

E-post: guro.kirkerud@
ringsaker.kommune.no

Arbeidsgiver/-sted: Ringsaker kommune

Ph.d.-program: OsloMet, Senter for profesjonsstudier

Guro Kirkerud tema

Nøkkelord: Kunnskapsarbeid, kunnskapsdiskurser, rekontekstualisering, skoleledelse.

Elin Svensen

Elin Svensen

Elin Svensen. foto
Foto: Marie von Krogh/UiS

E-post: elin.svensen@rogfk.no

Arbeidsgiver/-sted: Rogaland fylkeskommune

Ph.d.-program: Universitetet i Stavanger

Elin Svensen tema

Jeg undersøker hvilke tanker elever har om egne læringsmuligheter når de begynner i videregående skole, det vil si om de tenker intelligensen deres er noe de kan gjøre noe med eller ikke. Dette bygger på teorien om growth og fixed mindset (C. Dweck) som sier at elever som tror at intelligens er en faktor som utvikles gjennom skolearbeid (hardt arbeid, bruk av gode strategier og å spørre om hjelp) oppnår bedre resultater i skolen enn elever som tror intelligensen er en statisk egenskap som de enten har mye eller lite av.

I ph.d.- prosjektet undersøker jeg sammenhengen mellom karakterer fra ungdomsskolen og tankesett (mindset) i starten av Vg1 og hvordan dette predikerer karakterer og gjennomføring i videregående for gutter og jenter og elever med ulik sosial bakgrunn.

Lene Kristin Liabø

Lene Kristin Liabø

E-post: lene.k.liabo@usn.no

Arbeidsgiver/-sted: Thor Heyerdahl videregående skole

Ph.d.-program: Universitetet i Sørøst-Norge

Lene Liabø tema

Samskaping av læring i tverrsektorielle partnerskap mellom skole og museum. Tverrfaglig undervisning, profesjonsutvikling, aksjonsforskning.