Stjernestøv - kjemi i farta

Stjernestøv - kjemi i farta

Bil dekorert med periodesystem. Foto.

Stjernestøv – kjemi i farta har vært på turné rundt i Trøndelag. I høst var det åttendeklassinger som fikk besøk av Mari Bergan Hansen fra Institutt for kejmi og Ingeborg Berg fra Skolelaboratoriet/Institutt for fysikk. Vi ønsker å spre kjemiglede over hele fylket, også til skoler som ikke vanligvis har mulighet til å delta på Realfagløypene på NTNU pga avstand.

I løpet av høstens turné besøkte vi sju skoler i Steinkjer, Namsos, Namdalseid, Frøya, Hitra, Meldal og Rindal. Under kan dere lese og se bilder fra vårens turné, hvor vi besøkte sjuendeklasser.

Turné våren 2019

Turné våren 2019

Unni Eikeseth fra Institutt for lærerutdanning og Ingeborg Berg fra Skolelaboratoriet/Institutt for fysikk har i mai og juni 2019 reist rundt til sjuendeklasser i Trøndelag med elbilen Stjernestøv – kjemi i farta. Til sammen 22 skoler fra Oppdal, Meldal, Midtre Gauldal, Steinkjer, Inderøy, Verdal, Grong, Namsos, Indre Fosen, Hemne, Røros og Melhus har fått besøk.

Unni og Ingeborg foran en bil dekorert med periodesystem. Foto

Elevene får på seg labfrakker og vernebriller før de gjør forsøk med to av grunnstoffene vi har kjent til lengst. Ved å legge en kobbertråd i en pose og tilsette sølvnitrat løst i vann, skjer det en kjemisk reaksjon. Det edle sølvet binder seg til kobbertråden som faste krystaller, mens kobber løser seg opp og flyter ut i løsningen. 

Sølvkrystaller på kobbertråd i en pose. Foto.

Videre får elevene kjenne på vekta til like store barrer av magnesium, aluminium, jern, bly og gull, for å finne ut hvilket av stoffene som er tyngst og Unni demonstrerer hvordan metallet gallium, som har en smeltetemperatur på bare ca. 30ºC, smelter i et begerglass med varmt vann. I tillegg til å bli kjent med disse metallene, får de også kjenne på ikke-metallene svovel og grafitt.

Elever løfter barrer av bly og gull. Foto.

Collage. Unni viser skje av gallium før og etter den har smeltet i vann. Foto.

Elevene løser oppgaver basert på modellene Stjernestøv har med seg. De skal blant annet finne ut hvilke stoffer kroppen, universet og jordskorpa består av, om det er mulig å skrive navnet sitt med bare grunnstoffsymboler, og de får undersøke en koffert full av alle grunnstoffene.

En koffert med små flasker av alle grunnstoffene. Foto.

På noen av skolene er Forsker-Frederic fra Vitensenteret i Trondheim med og holder show ute i skolegården. Det meste av showet har fokus på det vanligste grunnstoffet i lufta – nitrogen – og han utforsker hvor fascinerende nitrogen er i flytende form.

Forsker-Frederic i en sky av vanndamp laget av flytende nitrogen. Foto.

I tillegg viser Forsker-Frederic hvordan man lager elefant-tannkrem, ved å spalte hydrogenperioksid til vann og oksygen.

Forsker-Frederic og elefant-tannkrem (kjemiforsøk). Foto.

Turneen strekker seg fra Grong og Namsos i nord til Oppdal og Røros i sør. Kartet under viser hvilke skoler Stjernestøv besøker i løpet av mai og juni 2019.

Undervisningshefte

Undervisningshefte

Et hefte om grunnstoffene og periodesystemet. Skrevet av prosjektgruppa ved periodesystemets år ved NTNU.

Framsida på Stjernestøv-heftet. Illustrasjon.

Last ned heftet (pdf)

Oppgaveark

Hvilke stoffer er kroppen bygget av? (pdf)

Hva kan man skrive med grunnstoffsymboler? (pdf)


 

Presseoppslag

Presseoppslag

2. juli: Trønderbladet

2. juli: Trønderbladet (pdf)

19. juni: Avisa Sør-Trøndelag

15. juni: Avisa Sør-Trøndelag (pdf)

13. juni: Søvesten (pdf)

9. juni: Arbeidets rett

31. mai: Innherred

31. mai: Namdalsavisa (jpg)

25. mai: Trønderavisa (pdf)

22. mai: Gauldalsposten (pdf)

15. mai: Opdalingen (pdf)

13. mai: meldal.no

11. mai: Opdalingen (for abonnenter)

7. mai: Trønderbladet (pdf)