Robot med nisselue. Foto

Har du tenkt over hvor mye digital teknologi bidrar til å gjøre julen mer behagelig?

I julen, som i dagliglivet ellers, omgir vi oss med digital teknologi. Og ofte bidrar den til å gjøre ting litt enklere for oss:
Når du skal bestille julegaver på nettsteder, brukes ofte databaser, programmering og kunstig intelligens til å gi deg forslag til andre produkter du sannsynligvis kommer til å like.

  • Når du henter pakker på posten, har de kommet fram så raskt fordi de på ett eller flere steder i transportprosessen er håndtert av et robotisert system for pakkesortering.
  • Når du unngår kø i matbutikken ved å skanne varene selv, kobles strekkoden som leses, til en database med prisinformasjon, og betalingen håndteres av sikre, digitale betalingsløsninger.
  • Når du ber smarthøyttaleren din om å spille favorittjulesangen, brukes talegjenkjenning for å forstå hva du ber om. Deretter brukes trådløs digital kommunikasjon for å hente sangen – som er lagret digitalt – til avspilling på høyttaleren
  • Når du og alle vi andre velger en ny julefilm på nett, er videokompresjon nødvendig for at mange skal kunne strømme filmer samtidig.
  • Når du unngår mer ribbefett enn nødvendig på mobilen, fordi du enkelt kan åpne den med ansiktsgjenkjenning, er mønstergjenkjenning og sensorer sentralt.

Byggesteiner for digital teknologi omfatter alt fra elektronikk og programvareutvikling til kunstig intelligens og avansert mobilteknologi. Digital teknologi inkluderer også bruken av de digitale byggesteinene for å løse ulike oppgaver – som for eksempel roboter i prosessindustrien, risikoanalyse for låneinstitusjoner eller miljøovervåkning med sensornett.   

Ved NTNU forsker vi på utvikling og bruk av digital teknologi, ikke bare for å gjøre julen og hverdagen enklere og mer behagelig, men for å bidra til å løse store samfunnsutfordringer.

Vi i NTNU Digital ønsker dere en riktig god, digital jul!

Torbjørn Karl Svendsen profilbilde
Torbjørn Svendsen

Torbjørn Karl Svendsen er direktør for NTNU Digital. Han er professor ved Institutt for elektroniske systemer.