Kake med vaniljekrem, blåbær og jordbær. Foto
Foto: Maren Agdestein/NTNU

Vi har motteke dette spørsmålet om vaniljekrem via bloggen. Førsteamanuenis Sunniva Hoel ved Institutt for bioteknologi og matvitenskap svarar på spørsmålet.

Send gjerne ditt spørsmål til ein forskar, du også!

Spørsmål

Hei, eg har lært at vaniljekrem er ei matvare som er lett bederveleg matvare, altså ei matvare som enkelt vert dårleg.

Vaniljekrem vert kokt og tar livet av bakteriane. Då kan ein vel ikkje verte dårleg av vaniljekrem?
For kva hadde eigentleg skjedd om eg hadde sett ein bolle med vaniljekrem i 37 grader i to veker og så ete det etterpå. Ville det vore farleg om vaniljekremen hadde vore kokt før?
Er det eit trygt forsøk?

Svar

Takk for spørsmål.

Hvis vi tar utgangspunkt i en industrielt fremstilt, kartongpakket, spiseklar vaniljekrem, er den ikke lett bedervelig. Det skyldes at vaniljekremen gjennomgår en ultrapasteurisering (oppvarming under trykk til over 130 °C i noen sekunder) før den pakkes aseptisk. Denne behandlingen gjør at vaniljekremen praktisk talt blir steril og holdbar i flere måneder i romtemperatur i uåpnet pakning. Dersom du setter en uåpnet pakning i et varmeskap som holder 37 °C ville den sannsynligvis vært trygg å spise, selv etter to uker.

Når pakningen åpnes og vaniljekremen overføres til en serveringsskål er den utsatt for å bli kontaminert med mikroorganismer fra omgivelsene. Etter åpning må den oppbevares tildekket i kjøleskap og holdbarheten reduseres til maks en uke. Mikroorganismer som blir tilført vaniljekremen etter åpning vil vokse raskt ved 37 °C. Noen typer bakterier kan gjøre produktet uspiselig ved at de produserer stoffer som gir vond lukt og smak, og muggsopp vil kunne sees som hårete vekst på overflaten. Om det er farlig å spise denne vaniljekremen avhenger av om det er sykdomsfremkallende bakterier til stede, og mer spesifikt hvilke egenskaper disse bakteriene har. For å være på den sikre siden ville jeg ikke spist vaniljekremen.

Sunniva Hoel profilbilde
Sunniva Hoel