Det er vinter og den beste tiden på året for å finne nakensnegler. Mange nakensnegler er i en periode de reproduserer, da ser vi mange både individer og arter. Etter dette blir de borte før larvene vokser opp til store individer og vi kan se dem igjen på sommeren. Fordi vi finner mange arter og dermed kan studere mangfoldet vi har av nakensnegler er det en utmerket tid å drive feltarbeid på.

En levende Cuthona viridis fotografert i laboratoriet. Eller er det en annen art? Foto: Torkild Bakken, NTNU Vitenskapsmuseet.
En levende Cuthona viridis fotografert i laboratoriet. Eller er det en annen art? Foto: Torkild Bakken, NTNU Vitenskapsmuseet.

Joda, vinter, snøvær og temperaturer rundt null grader på kysten. Men hva gjør man ikke for å studere disse havets sommerfugler, fargerike og flotte som nakensneglene er. Vi er samlet i Gulen ytterst i Sognefjorden, et eldorado for mange arter nakensnegler på et lite sted. Årets nakensneglsafari går av stabelen disse dager med Gulen dykkesenter som vertskap. Deltakerne er fra ikke mindre enn ni ulike nasjoner og vi er fire spesialister som hjelper dykkerne med å guide dem i nakensneglenes hemmeligheter.

Etter et par dager der dykkerne og undervannsfotografene har lett etter nakensnegler dukker det opp spennene funn. Hva er den lille arten Cuthona som ikke er lengre enn 10 mm? Vi er ikke sikre på om det er en Cuthona viridis, som vi trodde med en gang. Vi får la genetikken hjelpe oss, senere.

Undervannsfotografene er dyktige observatører og dokumenterer bra med sine kameraer. Men vi skulle gjerne hatt individer også, spesielt av de sjeldne og uvanlige artene. Mange av deltakerne kommer fra land der det er totalt forbudt å samle inn noe som helst. Vi må jobbe videre.

En av de største nettsiden for undervannsfotografering, Wetpixel.com, dekker Nakensneglsafarien.

Gulen Dive Resort
Gulen dykkesenter er vertskap for Nakensneglsafarien. Foto: Torkild Bakken, NTNU Vitenskapsmuseet.