Nå har artene skiftet navn igjen
Det skjer fra tid til annen, arter som «skifter navn». Vi har lært oss å kjenne igjen noen nakensnegler, både hvordan de ser ut og det vitenskapelige navnet. Men så endrer navnet seg. Utrolig irriterende? Eller er det til godt for noe? Navn på arter…
Idaliadoris depressa – en ny navneendring hos onchidoridiidene
Familien Onchidorididae er i våre farvann nå representert med fem ulike slekter og ti ulike arter. På verdensbasis har vi 49 arter fordelt på seks ulike slekter. Familien har en lang historie med taksonomisk usikkerhet om slektskap, og vi har tidligere skrevet om hvordan fem…
Eubranchus scintillans og hvordan kryptiske arter kryper frem ved genetiske analyser
Enda en ny art nakensnegle har krøpet frem fra det skjulte. Ved en fylogenetisk undersøkelse av arten Eubranchus exiguus, dukket det opp så store genetiske forskjeller at E. exiguus nå har fått en søsterart, Eubranchus scintillans. I første øye kast er de veldig like i…
Facelina dubia – hvordan glemte arter kan gjemme seg i kjente arter
Facelina dubia er en nakensnegle som nå nylig har blitt observert for første gang i våre farvann. Den ble allerede i 1948 beskrevet ut ifra notater om avvikende utseende gjort om en annen art av den franske malakologen Alice Pruvot-Fol. Facelina dubia er i utseende…
Lomanotus genei og Lomanotus marmoratus – to nye arter i våre farvann
Lomanotus genei og Lomanotus marmoratus er to arter nakensnegler som er nye for våre farvann. Dette er arter som er kjent fra farvannene rundt de Britiske øyene, og som først i 2017 dukket opp på sørlandet. Slekten Lomanotus tilhører dendronotoidene, en større overfamilie som også…
Grensesprengende funn av nakensnegler
Den særegne nakensneglen Bohuslania matsmichaeli er funnet for første gang i Norge, som forventet, i Iddefjorden. Fornøyde undervannsfotografer kunne krysse av nok en art på lista si, og vi fikk enda en bekreftelse på at samarbeidet om folkeforskning fungerer veldig bra. I vårt arbeid med…
Knoutsodonta og Atalodoris – nytt navneskifte hos onchidorididene
Onchidorididene er en gruppe doridoide nakensnegler som vi har mange av i våre farvann. De har en kappe som dekker hele kroppen, tydelig markante kappetuberkler som dekker hele ryggsiden, og enkle gjellebusker fordi gjellene er unipinnate. De fleste artene i våre farvann er mosdyrspisere og…
Polycera capitata og Polycea norvegica
Vi har nettopp skrevet et innlegg om slekten Polycera og hvordan vi ser forskjell på de ulike artene i forhold til hverandre. Her dukker også det nye artsnavnet Polycera capitata opp som et navn på søsterarten til Polycera quadrilineata. Polycera capitata var et navn som…
Hvordan skiller vi de ulike artene av Polycera fra hverandre?
Nå har Artsdatabanken lagt ut alle kjente arter av nakensnegler i Norge ut på nett. Tidligere var vi kjent med nesten bare en art av Polycera, Polycera quadrilineata, som med sine mange fargevariasjoner er en vanlig art i tareskogen. Men i det siste har det…
En ny nakensnegl, Jorunna artsdatabankia, hedrer Artsdatabanken
Jorunna artsdatabankia er en nyoppdaget nakensnegl, helt ny for vitenskapen. Og den er oppdaget på grunt vann langs norskekysten. Oppdagelsen skyldes grundig kartlegging i kystområdene, og detaljerte studier av nakensnegler som dyregruppe. Fordi slik kartlegging er så viktig for at vi skal ha kunnskap om…
Kategorier
- Arrangement (3)
- feltarbeid (35)
- fieldwork (2)
- Gulen (5)
- In English (1)
- Info (5)
- Litteratur (2)
- Nakensnegler i media (4)
- Nye funn (25)
- Presentasjon av arter (37)
- Prosjekter (6)
- Ukategorisert (4)
Siste innlegg
- Nå har artene skiftet navn igjen 22. januar 2023
- Idaliadoris depressa – en ny navneendring hos onchidoridiidene 6. januar 2023
- Eubranchus scintillans og hvordan kryptiske arter kryper frem ved genetiske analyser 29. desember 2022
- Facelina dubia – hvordan glemte arter kan gjemme seg i kjente arter 19. desember 2022
- Lomanotus genei og Lomanotus marmoratus – to nye arter i våre farvann 6. desember 2022
- Grensesprengende funn av nakensnegler 19. september 2022