Dekan ved NTNUs Fakultet for økonomi

ØK-nytt uke 25

av 23. juni 2017 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Hei alle! Da begynner ting å roe seg bittelitt frem mot sommeren, og det kjennes helt greit. Vi har vært aktive på medie-fronten denne uken, med innlegg i DN om miljøpolitikk av Jon Olaf Olaussen fra HHS, Ragnar Torvik fra ISØ ble intervjuet om renteutvikling, og forskningen til Endre Sjøvold på IØT med flere ble trukket frem som et godt eksempel på forskning om fornyelse av offentlig sektor på kommentarplass i Adresseavisen. Flotte saker alle sammen!

Vi hadde siste møte i LOSAM og Tråd, og har et møte til i TUV til neste onsdag, så er mye på plass på den fronten. Vi fikk våre nye medarbeidere på plass tirsdag, velkommen til Hilde Røysland og Marianne Fostad! Vi er veldig glade for å ha dere med på laget.

Vi planlegger nye strategisamlinger til høsten, og kommer tilbake til detaljer. Onsdag hadde vi vårens siste instituttledermøte, og fikk på behørig vis takket av Espen Gressetvold og Siv Marina Flø Grimstad som begge er ferdige med sine perioder og går tilbake til faglige stillinger. Tusen takk for innsatsen!

Neste uke er det noen få møter, men færre enn vanlig. Jeg skal snakke med EiT, feire publikasjoner med ISØ, vi har et TUV-møte, jeg skal planlegge ytterligere samarbeid med IE-fakultetet og etablerere en samarbeidsarena mellom SINTEF og fakultetene SU, HF, MH og ØK.

Og akkurat nå står jeg på farten til «Bygdenes by» i Nord-Trøndelag, der jeg skal delta på Steinkjer-festivalen. Et spennende program for oss som husker 80-tallet: Waterboys, Susanne Vega, Åge (selvsagt), TNT, og et innslag fra Toten: Vazelina Bilopphøggers. Ha en forrykende helg alle sammen! Og har du saker du vil jeg skal ta med i neste uke, gi meg hint!

Monica

ØK-nytt uke 24

av 17. juni 2017 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Hei og god lørdag! En temmelig hektisk uke er tilbakelagt, og mye har skjedd!

Torsdag besluttet den svenske regjeringen å utnevne professor Ragnar Torvik fra ISØ som medlem av det svenske finanspolitiske rådet! Rådet har seks medlemmer, hvorav en utenlandsk. Rådet skriver at Ragnar vil tilføre «en vitenskapelig kompetanse med dype kunnskaper i makroøkonomi og finanspolitikk». Gratulerer så mye til Ragnar, og les mer om saken her: http://www.universitetsavisa.no/forskning/2017/06/16/NTNU-professor-skal-granske-den-svenske-regjeringens-finanspolitikk-67210.ece

Onsdag hadde vi TUV-møte, som resulterte i en ny førsteamanuensis, Per Ståle Knardal fra HHS, og nok en professor ved Økonomifakultetet, Øivind Strand fra IIF! Gratulerer så mye til begge! Her har jeg fått tilsendt et bilde fra feiringen i Ålesund, der det også ble markert at Øyvind Helgesen, Åse Mørkeset og Bente Mjelva har jobbet for oss i 25 år! Gratulerer til dere alle fire!

Studentene våre har nå tatt en velfortjent ferie, og det begynner å bli stille i gangene. Torsdag hadde vi det siste møtet i det midlertidige fakultetsstyret. Her ble foreløpig strategiplan vedtatt, som skal jobbes videre med til høsten. Vi vedtok viderefordelingsmodell av økonomien fra fakultetet til institutter, og en plan for felles PhD-program.

Neste uke er det valg til instituttstyrer, det gjennomføres 21 og 22 juni. Husk å bruke stemmeretten din også her! Kandidater blir kunngjort på Innsida.

Vi har et nytt fakultetsstyre på plass for de neste fire år. Disse er:

Eksterne representanter:

Ottar Henriksen, SINTEF, styreleder

Berit Rian, Næringsforeningen

Kjetil Hauge, Sparebanken Møre

Roger Midtstraum, prodekan IE-fakultetet

Fast vitenskapelige:

Hilde Fjellvær, HHS

Asgeir Tomasgard, IØT

Øivind Strand, IIF

Teknisk administrative:

Dagrun Lorgen Jensen, IIF

Midlertidige, valgt for et år:

Sigurd Vildåsen, IØT

I tillegg er det to studentrepresentanter som velger seg selv.

Dette blir flott!

Vi hadde to disputaser denne uken, først ute på mandag var Joseph Samuel Schultz ved IØT. Han forsvarte en avhandling med tittelen Managing innovation processes in eldercare: Lessons from Norwegian municipalities. Endre Sjøvold ved IØT og Frode Heldal ved HHS har vært veiledere. Her en kandidaten lykkelig overstått sammen med komite:

Som om ikke det var nok kom en ny disputas allerede fredag, altså i går. Det blir nummer 11 totalt på Økonomifakultetet så langt i år, en tredobling i forhold til samme tid i fjor. Denne gangen var det Nhien Nguyen fra IØT som disputerte med en avhandling med tittelen Learning from failure in organizational innovation activities: Easier said than done. Hovedveileder har vært professor Alf Steinar Sætre fra IØT. Gratulerer så mye! Offisielle bilder kommer over helgen, men jeg har snappet opp følgende fra prøveforelesninge på sosiale medier:

Uken avsluttet for meg med et fantastisk flott seminar til ære for professor Morten Levin, som nylig fylte 70 og har også nylig gitt ut en ny bok. Han har vært hovedveileder for så langt 44 PhD-studenter gjennom sin karriere, inkludert meg :-). Mange av disse var samlet på Lerchendal Gård fredag, og med middag på kvelden. Her er bilder fra min åpningstale og lunsjen:

Da håper alle er i gang med en fin helg, og får litt roligere dager fremover. Det har vært en ekstremt travel vår for oss alle, og nå har vi fortjent å slappe av litt. Selv skal jeg på ball i aften!

Monica

ØK-nytt uke 23

av 10. juni 2017 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Hei, og god lørdag morgen! Fra nydelig vær i Trondheim i går er det betydelig mer grått og stusslig i dag, men sånn er det. Det går bra!

Tre av fire ordinære arbeidsdager sist uke ble for min del tilbrakt midt mellom våre tre campus, på Kongsvold Fjellstue like ved Dovrefjell. Vi hadde en samling med den nye ledergruppen til NTNU som skal tiltre fra 1. august. Det er to nye dekaner og to nye prorektorer i forhold til dagens gruppe, viserektorer og administrative ledere. Det var veldig spennende og nyttig, og la et godt grunnlag for alt vi skal få til sammen de fire neste år. Til høsten skal vi ha en lignende samling med ledergruppen på fakultetet, og det gleder jeg meg til.

En flott nyhet denne uken kommer fra Ålesund. Det har vært arrangert NM i Ungt Entreprenørskap, og studenter fra IIF gjorde rent bord ved å dra inn både første- og andreplassen her: http://www.ue.no/Nyheter/Presseservice-NM-SB-2017. Gratulerer så mye til instituttleder Siv Marina Flø Grimstad og til Øivind Strand, som har vært primus motor for denne satsingen!

Alle instituttene har arrangert avslutningsseremonier for sine avtroppende bachelor- og masterstudenter. Vi ønsker dem lykke til i arbeidslivet, og håper de for god bruk for det de i årenes løp har lært hos oss!

Det er under to uker til Starmusfestivalen braker løs. Jeg håper flest mulig av dere får med seg noe fra festivalen! Det vitenskapelige formidlingsprogrammet er i verdensklasse. Om du ikke har festivalpass er det fortsatt mange side-arrangementer og aktiviteter på både NTNU og rundt om i Trondheim som det er verd å få med seg. Ta en titt på programmet: https://www.ntnu.no/starmus2017/. Jeg ønsker spesielt å gratulerer stipendiat i samfunnsøkonomi Sigrid Johanne Husøy og student på Indøk, Tord Olsen, som begge ble trukket ut til å vinne festivalpass i konkurranse på Innsida. Gratulerer så mye!

Når det gjelder en sak som engasjerer mange, kortsiktig samlokalisering, fikk vi den 7. juni endelig et klart svar fra Eiendomsavdelingen om at det blir satt opp et midlertidig bygg (paviljong) på nordsiden av dagens bygg i Klæbuveien 72. Vi vet ikke størrelsen ennå, men det er en forutsetning at denne skal brukes til studentarbeidsplasser. Vi har neste møte i styringsgruppen allerede på mandag, og da får vi jobbet videre med hvordan vi skal få til denne samlokaliseringen på best mulig måte. Jeg vil rette en spesiell takk til studentrepresentantene fra ISØ og HHS som virkelig har stått på, og de over 480 studentene som har tatt seg tid til å sende inn gode innspill midt i eksamensperioden. Lurer du på noe i denne saken ligger alle dokumenter og informasjon her: https://innsida.ntnu.no/wiki/-/wiki/Norsk/Samlokalisering+-+%C3%98K

Neste uke har vi som nevnt møte i styringsgruppen for samlokalisering på mandag. Etterpå drar jeg til Gjøvik, for å være med på et arrangement om kvelden i regi av SFI Manufacturing. Temaet er katapult-ordningen som er et nytt virkemiddel regjeringen lanserte i forbindelse med Industrimeldingen, og nå er det klart for å sende inn søknader til SIVA om å delta i denne ordningen. Min ambisjon er at vårt fakultetet skal være sterkt involvert i dette arbeidet, både på Gjøvik, i Ålesund og i Trondheim.

Tirsdag drar jeg grytidlig tilbake til dekanatmøte kl 10, og dekanmøte kl 13. Her får vi siste nytt om kortsiktig samlokalisering på Gløshaugen, en virkelig komplisert kabal, der ingeniørmiljøene fra Kalvskinnet skal innpasses på Gløs. Vi får også en orientering om siste nytt i den store campus-saken. Onsdag har vi TUV-møte med flere interessante saker, og deretter vårens siste instituttledermøte. Torsdag har vi siste møte i fakultetsstyret, der vi blant annet skal vedta utkast til  strategi og økonomimodell for fakultetet. Det skjer altså mye til uka, og jeg kommer tilbake med oppsummering når uken er omme.

Riktig god helg til alle!

Monica

ØK-nytt uke 22

av 4. juni 2017 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Hei! Pinseferie og litt ekstraferie gjør at jeg er alvorlig forsinket med blogg denne uken, men her kommer i alle fall en oppsummering av uken som gikk. Vi hadde et veldig flott medieoppslag om betydningen av forskning: http://forskning.no/2017/05/forskning-lonner-seg-mest-i-krisetider/produsert-og-finansiert-av/ntnu Dette er arbeid utført av professor Øystein Moen ved IØT, og han har fulgt 247 bedrifter over en 10-årsperiode. De bedriftene som satser på forskning kommer seg mye bedre gjennom krisetider enn andre bedrifter, og det må jo være godt nytt for oss? Legger man dette sammen med Damrad-rapporten fra tidligere i år blir bildet enda tydeligere, den slo fast at bedrifter som samarbeider med forskningsinstitutter eller universiteter oppnår en klar konkurransefordel.

Det har ellers vært en ganske rolig uke uten de store overskriftene. Arkitekt og arbeidsgruppe jobber videre med tegninger og utforming av Rustbygget for å finne gode løsninger for samlokalisering, foran neste møte i styringsgruppen. Tirsdag var jeg i Bergen, på NHHs vårkonferanse. Temaet var digitalisering, og det var et flott program de hadde satt sammen, men representanter fra næringsliv, politikere og egne krefter. Walter Qvam, tidligere direktør i Kongsberggruppen, presenterte sine visjoner for Toppindustrisenteret, og Jan Tore Sanner snakket om digitalisering og effektivisering av offentlig sektor. Om kvelden var det en flott forestilling i Grieghallen i forbindelse med Festspillene i Bergen, så det hele ble en stor opplevelse.

Neste uke starter ikke før tirsdag, og da skal jeg på en tredagers samling med den nye ledergruppen til NTNU. Rektoratet har to nye prorektorer, og av de åtte dekanene er det to nye, for IV og NT. Vi skal sammen diskutere strategi, fremtidsvisjoner og samarbeidsformer ved NTNU de neste fire år, frem til 2021.

Da håper jeg alle har, og fortsetter å ha, en fin pinsefeiring i alle våre tre byer, på fjellet, ved havet eller hvor du velger å tilbringe pinsen. Selv skal jeg være innendørs; jeg skal ha min siste dag på et yogalærer-kurs med avsluttende eksamen i går. Namaste, og god pinse!

Monica

ØK-nytt uke 21

av 27. mai 2017 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Hei, og god lørdag! På grunn av inneklemt-fredag-syndromet ble jeg litt forsinket med oppdatering denne uken , men nå kommer det.

Først vil jeg starte med slutten av forrige uke, da vi hadde nok en disputas, denne gangen Eirik Fernández Cuestas ved IØT. Denne fikk ikke jeg mulighet til å delta på, men rapportene tilsier at dette gikk riktig så flott. Her er bilde av kandidat, disputasleder Sjur Westgård og komite:

Denne uken ble jo noe kortere enn vanlig, slik det ofte er i mai. Men noe har skjedd! Vi er jo ofte i riksmedia, men denne uken dro vi til med et medieoppslag i New York Times! Det er PhD-student Simon Bensnes ved ISØ, som har publisert en studie om sammenhengen mellom pollen-nivå og skoleprestasjoner! Når pollennivået stiger, viser det seg at prestasjonene synker. Med to pollenallergikere hjemme og eksamensperiode kan jeg på kvalitativt grunnlag slutte meg helt og fullt til konklusjonen, Simon! Imponerende med NYT-omtale, det vil vi gjerne ha mer av! Les artikkelen her: https://mobile.nytimes.com/2017/05/22/upshot/should-you-reschedule-that-sat-as-pollen-counts-rise-test-scores-can-fall.html?smprod=nytcore-ipad&smid=nytcore-ipad-share&_r=0&referer

Vi utvider stadig vårt samarbeid innad på NTNU. På tirsdags morgen hadde vi et møte med ulike representanter fra Humanistisk Fakultet (HF). Vi har gjensidige ideer om samarbeid. Vi ønsker at det skal finnes valgemner i retning av «business-engelsk/tysk/spansk» som våre studenter kan velge, og det skal de se på. Det kan også gjelde økonomisk historie. Motsatt jobber HF med å utrede en studiemodul omkring produsent/arrangement. Mange studenter på feltene kunst, film og musikk kommer til å jobbe med å organisere ulike type events og festivaler, men dette krever kompetanse innenfor økonomi og ledelse. Her skal vi inviteres inn til å diskutere emner vi allerede har som kan passe inn, eller kanskje spesifikke emner for dette formålet, avhengig av omfang. Veldig artige muligheter på tvers av ulike fakulteter, som vi skal utnytte enda mer i fremtiden!

Onsdag hadde vi møte i Tilsetningsutvalget (TUV), og fikk to nye opprykk. Åse Mørkeset ved IIF fikk opprykk til førstelektor, mens Ruud Egging ved IØT fikk opprykk til professor. Gratulerer så mye til begge to!

Onsdag var det instituttledermøte som jeg ikke deltok på. Mange viktige saker kom opp – strategiarbeidet vårt og arbeidet med viderefordelingsmodell på økonomisiden vil bli drøftet på et instituttledermøte til, og deretter vedtas i fakultetsstyremøtet den 15. juni. Apropos fakultetstyret – vi har gjennomført et valg, og resultatet ser du på Innsida. Faste representanter blir Hilde Fjellvær, Asgeir Tomasgard og Øivind Strand fra de fast vitenskapelige, Sigurd Vildåsen fra midlertidig tilsatte og Dagrun Lorgen Jensen fra teknisk/administrative. Se hele listen inkludert vara på Innsida. Da er det bare ett valg igjen – instituttstyrer, så er vi i mål!

Grunnen til at jeg ikke deltok på instituttledermøtet onsdag var at min PhD-kandidat Marte Daae-Qvale Holmemo disputerte, med en avhandling om Lean i offentlig sektor. Det blir litt spesielt når det er min kandidat, for da er hele fakultetet inhabilt! Dermed ble seansen ledet av en settedekan, vår utmerkede kollega Kristen Ringdal, som er professor i statsvitenskap og prodekan for forskning på SU-fakultetet. Marte klarte seg som forventet svært godt, og det ble en fin dag. Se bilder under av henholdsvis komite og veiledere, tatt av fotograf Elin Iversen, på vegne av IØT:

Neste uke skal vi møtes i strategigruppen igjen, og jeg skal til Bergen på NHHs vårkonferanse på tirsdag.

Ha en strålende helg alle sammen!

Monica

ØK-nytt uke 20

av 19. mai 2017 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Hei og god fredag! Dette har vært en kortere uke enn vanlig, og veldig hyggelig uke, med 17. mai feiring. I fjor var det 5 grader og neglesprett i Trondheim, særlig når man sto i ro i over to timer og så på barnetoget, som enkelte av oss gjorde! I år ble det mye varmere, og jeg var oppgradert til å se på russetog med russedatter i strålende sol. Det har vært travle dager med henting og bringing av russ, veldig hyggelig og litt vemodig.

Sist uke avsluttet med møte i styringsgruppen for samlokalisering. Kari har opprettet en samleside for dette tema, som blir fortløpende oppdatert med nyheter: https://innsida.ntnu.no/wiki/-/wiki/Norsk/Samlokalisering+-+%C3%98K

Mandag ble vinneren av arkitektkonkurransen for campus kåret, altså den langsiktige samlingen. Dette ble diskutert og gjennomgått i rektors møte med instituttlederne, og i dekanmøtet etterpå. Forslaget «veien videre» er en ideskisse, og ikke et ferdig opplegg. Nyheter om denne saken blir fortløpende presentert i Universitetsavisa, så det er bare å følge med der. Vi diskuterte også forskningsetikk på det samme møte.

Torsdag sto jeg grytidlig opp og dro til Raufoss, på møte med ledelsen i Forskningsrådet, sammen med SINTEF Raufoss Manufacturing og SINTEF-ledelsen, om fremtidig samarbeid om utvikling av industri og arbeidsliv. Veldig interessant og nyttig!

 

I dag har jeg deltatt i et nystartet utvalg om nyskaping på NTNU. Vi er jo litt i front på dette temaet på Økonomifakultetet, og vi får mange spennende oppgaver fremover på vegne av NTNU. Kommer tilbake til det etter hvert! Vi hadde også en disputas i dag, men jeg var ikke med på den. Det var Eirik Cuesta på IØT, som har skrevet om optimering innenfor olje og gass, med Henrik Andersson som veileder. Jeg regner med at det gikk strålende!

Neste uke er det dekanmøte igjen, det er disputas med en av mine kandidater, Marte Holmemo. Siden jeg har vært veileder er det en settedekan fra SU-fakultetet som skal lose oss igjennom dagen.

Da gjenstår det å ønske alle riktig god helg! Jeg har forresten stemt på representanter til Fakultetsstyret. Husk å gjøre det du også, før du tar helg!

Monica

ØK-nytt uke 19

av 12. mai 2017 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Hei,  og god fredag.

Det ble en sen blogg-oppdatering i dag. Det skyldes at jeg har tilbrakt ettermiddagen og kvelden i svært hyggelig selskap sammen med ny-uteksaminerte studenter fra vår etter- og videreutdanningsmaster MTM – Master i Technology Management. Dette er en 21 år gammel samarbeidsarena mellom IØT og Norges Handelshøyskole – NHH. Studentene tilbringer et halvår av studiet i utlandet, de fleste ved Sloan School of Management ved MIT i Boston. Jeg delte ut vitnemål og overvar en spennende presentasjon av hvilke tema de jobbet med i sine masteroppgaver. Dette er sivilingeniører og siviløkonomer som har noen års fartstid fra næringslivet, og skriver oppgaver rettet mot sin egen virksomhet. Veldig interessante tema, særlig rettet mot innovasjon, intra- og entreprenørskap. Takk til Arild Aspelund som leder programmet, og Alf Steinar Sætre som holdt et spennende foredrag om innovasjon.

Denne uken har vært preget av mange eksterne oppdrag for min del. Mandag ledet jeg en liten NTNU-delegasjon som sammen med SINTEF ga innspill til stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad om industrimeldingen. Sivert er valgt inn fra Sør-Trøndelag, og skal være saksordfører når denne viktige meldingen behandles i Stortinget. Viktige tema er kobling mellom universitet og næringsliv, og ikke minst det nye virkemiddelet Katapult, som er et testsenter i overgangen mellom laboratorier på universitet og bedrift. Vi snakker om TRL-nivå 4-7, for de som kjenner stammespråket innenfor næringspolitikken 🙂

Tirsdag var en direkte oppfølging fra mandag, da deltok jeg på SIVAs konferanse der denne samme Katapult-ordningen ble lansert. Dette er viktig for oss, fordi industriclusterne både i Ålesund og på Raufoss antakelig kommer til å søke om slike Katapulter. Begge steder er NTNU en integrert del av den infrastrukturen som utgjør søknadsgrunnlaget. Slike katapulter – eller testsenter – vil kunne brukes inn mot forskning og undervisning, så her må vi være aktive og se muligheter!

Tirsdag kveld deltok jeg i en debatt i Studentersamfundet om Campusutvikling. Fra NTNU deltok rektor Gunnar Bovim, Marte Øien fra studenttinget, arkitektprofessor Hans Skotte og jeg. I tillegg var det med to representanter fra Bystyret og arkitekt Ole Wiig. Diskusjonen gikk mest langs to dimensjoner – hvor mye av campus bør til Midtbyen, og hvor mye – om noe – av Høgskoleparken kan berøres/endres på en eller annen måte. For oss er det viktig hva som skjer på sørsiden av parken, der vi ønsker å bygge et fremtidig innovasjonssenter for å samle våre fagmiljøer. Her er det ingen motstand mot bygging, selv om det skulle gå på bekostning av noen trær. Det ble grundig bekreftet av ordfører Rita Otterviks stand-in, kommualråd Marek Jasinski, som for øvrig har sin utdanning fra ISØ.

Onsdag reiste jeg til Kongsberg sammen med dekankollegene Geir Øien fra IE og Ingvald Strømmen fra IV, og Morten Størseth fra rektors stab. Vi var invitert for å møte næringslivsklyngen på Kongsberg, for å diskutere samarbeid mellom bedriftene og NTNU. Dette er en by med svært mange store og tunge teknologibedrifter, som det er naturlig for NTNU å samarbeide tett med.

I går hadde vi Fakultetssstyremøte, der tre nye instituttledere ble ansatt. Gratulerer til Anne Borge Johannesen, Arve Pettersen og Hans Solli-Sæther. Jeg gleder meg til å samarbeide med dere de neste fire år!

I dag hadde vi første møte i styringsgruppen for det korte samlokaliseringsprosjektet, og dette ser lovende ut. Deretter kom vitnemålsutdeling for MTM som allerede nevnt, og innimellom dette steppet jeg inn som vikar-fredagskommentator i UA, der Høyskoleparken ble tema: http://www.universitetsavisa.no/gjesteskribenten/2017/05/12/Vi-trenger-en-park-promenade-66331.ece

Da tar jeg helg etter hvert! Neste uke skal jeg delta på IE-fakultetets strategiseminar, dekanmøte, jeg skal til Raufoss for å møte Forskningsrådet sammen med SINTEF Raufoss Manufacturing, og jeg skal feire 17 mai.

Riktig god fredag til alle!

Monica

ØK-nytt uke 18

av 5. mai 2017 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

God fredag!

Noen av dere har sikkert lest dagens oppslag i Universitetsavisa her: http://www.universitetsavisa.no/campus/2017/05/05/Fusjon-med-HiMolde-vil-gj%C3%B8re-oss-til-Norges-ledende-milj%C3%B8-for-logistikk-66024.ece

Leser man kun overskriften kan det se ut som om saken nærmest er avgjort. Det er det selvsagt ikke. Det eneste som har skjedd er at jeg takket ja til å møte fire representanter fra avdeling for logistikk i Molde før påske, da de tok turen hit til Trondheim. Dersom du får følelsen av at et eller annet skjer veldig fort her, kan jeg berolige deg med at ingenting har skjedd utover akkurat dette ene; et møte :-).

Bakgrunnen for det hele er en langvarig diskusjon som har foregått ved Høgskolen i Molde, om hvorvidt de skulle søke fusjonspartnere eller ikke da temaet ble aktuelt for et par år siden. Mye av historikken finner man i Universitetsavisa, flere av de tidligere sakene er lenket opp i dagens intervju med meg.

Det har vært en uenighet internt i Molde, og de har fortsatt ikke konkludert med om de ønsker å ta initiativ til fusjon, eller å fortsette å stå alene. Dette skal de diskutere på en strategisamling i juni. Bakgrunnen for initiativene mot oss er at fagmiljøene er blitt bedt av Høgskolestyret i Molde om å sondere med tilstøtende fagmiljø ved NTNU, for å finne ut om det er noe grunnlag for faglig integrasjon eller ikke. Det er tre avdelinger i Molde: Helse, Økonomi/administrasjon og Logistikk. Jeg vet ikke om Helse har vært i kontakt med sitt miljø, men de to andre har begge vært i kontakt med meg, da begge avdelingene har studieprogram innenfor Øk/adm-feltet. Logistikk stilte med sin dekan og tre faggruppeledere, og jeg hadde med instituttleder og nestleder på IØT, som ligger tettest faglig til denne avdelingen. Vi hadde en hyggelig prat på noen timer, og vi så at vi faglig både overlapper og utfyller hverandre, både når det gjelder studieprogram og forskning. Det er en god del samarbeid allerede i dag, særlig innenfor operasjonsanalysefeltet. Jeg svarte dermed positivt til UA når de spurte om jeg kunne se noen potensielle faglige synergier.

Jeg har også blitt kontaktet av dekan på Øk/adm-avdelingen, og vi skal prøve å finne tid til et møte før sommeren. Her er de faglige kontaktpunktene tydeligere mot HHS, IIF og delvis ISØ, både på sivøk, på sports management, de har noen samfunnsøkonomer, og de har også et fagmiljø innenfor jus. Når jeg får forslag til personer og tid fra dem skal jeg identifisere noen hos oss som kan delta fra vår side, på tilsvarende felt.

Utspillet til eventuell videre fremdrift ligger fortsatt hos Molde, de må finne ut om de i det hele tatt ønsker å ta et slikt initiativ. Det har de ikke gjort ennå. De skal dessuten velge ny rektor før sommeren, og det kan også ha betydning.

Dersom Molde konkluderer med at de vil ta et slikt initiativ, må vi finne ut om det er ønskelig fra vår side. Da må mye bredere deler av fagmiljøene hos oss involveres. Og så er det NTNUs styre som eventuelt skal beslutte dette. Selv om vi skulle finne ut at det er ønskelig fra vår side, kan det være mange andre grunner fra NTNUs side til å la være.

Så oppsummert – det eneste som har skjedd er at vi har hatt et veldig hyggelig og positivt møte, og planlegger et møte til. Lurer du på noe knyttet til denne prosessen, ta bare kontakt med meg.

Ellers hadde vi nok en disputas denne uken, den tredje på HHS, med Marthe Liss Holum. Hun har skrevet avhandling om ulik type organisering av tjenester i kommunesektoren, og hvordan dette påvirker innbyggernes tilfredshet. Ulike måter å organisere på handler om å drive tjenester selv, kjøpe dem inn eller velge ulike mellomløsninger. Nok et spennende og svært aktuelt tema! Her er kandidat og komite på plass etter seansen:

 

I går tilbrakte jeg dagen på Gjøvik, der jeg var med på å åpne et nytt senter for forskning på vareproduksjon i Norge:

På bildet er i tillegg til meg (fra venstre) instituttleder på Vareproduksjon og byggteknikk Torbjørn Skogsrød, viserektor Jørn Wroldsen og prodekan på IV-fakultetet Asbjørn Rolstadås. Dette er en fin oppfølging til industrimeldingen, og jeg håper vi gjennom deltakelse i dette senteret kan få en mye bredere forankring for forskning omkring industri og vareproduksjon på vårt fakultetet. Det er spennende muligheter her!

Det ble avklart denne uken hvem som stiller som kandidater til fakultetsstyret. Det kan du lese på Innsida, der alle kandidater i alle kategorier er listet opp. Valget blir den 18. og 19. mai, og jeg håper alle bruker stemmeretten sin!

Neste uke skjer det mye for min del. Mandag skal jeg lede en delegasjon fra NTNU som skal møte Sivert Bjørnstad, stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag og saksordfører på Industrimeldingen. Tirsdag deltar jeg på en konferanse som SIVA arrangerer, og på kvelden i en debatt i Studentersamfundet om campusutbygging i Trondheim. Adresseavisen er en av arrangørene, og dermed blir det nok tung mediedekning av debatten. Konfliktlinjene handler om Midtbyen/Gløshaugen og eventuell bygging i Høyskoleparken. Det blir spennende! Torsdag er det møte i Fakultetsstyret, og fredag skal jeg få den store ære å dele ut vitnemål til uteksaminerte studenter fra Master i Technology Management, som vi driver sammen med NHH.

Riktig god helg alle sammen!

Monica

ØK-nytt uke 17

av 28. april 2017 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Tjohei og god vår!

Vi er i ferd med å runde april, og kan dermed være i posisjon til å håpe på litt varmere vær! Et skypemøte i går med alle lokasjoner representert  avslørte nysnø på Raufoss, snøfokk i luften i Trondheim, mens Ålesund kunne skilte med strålende vårvær. Jeg har personlig sterk grunn til å håpe på varmere vær, da min yngste håpefulle hadde russedåp i går kveld og skal tilbringe mye av sin tid utendørs de nærmeste ukene! Det hadde vært fint å unngå for mange kuldegrader, kan man si.

I uken som har gått er alle potensielle instituttledere intervjuet for andre gang, og de har blitt personlighetstestet av et eksternt firma. Vi er godt i rute til fakultetsstyremøtet den 11. mai, med andre ord.

En gladnyhet fra TUV (tilsettingsutvalget) denne uken er at vi har fått en ny kvinnelig professor: Rikke Bramming Jørgensen fra IØT, som er professor innenfor gruppen for helse-, miljø og sikkerhet. Gratulerer så mye til Rikke!! Det er svært fortjent og svært gledelig!

Det har ellers vært møter om mange ulike tema denne uken, fra samarbeid med MIT, samarbeid med prorektor for nyskaping om Engage, innovasjon og entreprenørskap innenfor NTNU, instituttledermøte og allmøte om lokalisering. Det siste var i Rustbygget, og ansatte ved HHS, ISØ, Fak-adm og studenter var invitert. Det var stort engasjement knyttet til fremtidig samlokalisering og en del bekymringer. Vi fikk gode forslag til sammensetningen av styringsgruppe og prosjektgruppe som vi holder på å etablere, og vil informere om dette når det er avklart. De som blir berørt skal tas med, og vi skal sikre at vi får gode løsninger både for ansatte, studenter og undervisning.

I Universitetsavisa tidligere i uken kom det opp en sak om at noen ikke navngitte studentforeninger tar seg godt betalt for å spre informasjon fra Næringsforeningen videre til studentene. Jeg og flere andre antok at noen av våre foreninger kunne være involvert, og jeg sjekket dette ut med IØT og HHS. Det siste seg at den aktuelle saken ikke gjaldt oss. Prorektor Berit Kjeldstad kommer til å invitere alle studentforeninger til et møte om hva man tar seg betalt for, og diskutere felles normer for dette. Vi synes alle at linjeforeningene gjør en svært god jobb som kommer studentene til gode, og midler man tar inn på bedriftspresentasjoner og lignende brukes til felles beste for alle. Men det kan være fornuftig å ha noen felles retningslinjer. Dette kommer vi til å ha dialog med studentene om senere, også på vårt fakultet.

Vi går inn i en langhelg, så neste arbeidsuke blir 20 prosent kortere enn vanlig! Jeg har som vanlig dekanmøte på tirsdag, jeg skal lede disputasen til Marthe Liss Holum fra HHS på onsdag, jeg skal til Gjøvik for å åpne Norsk senter for forskning på vareproduksjon på torsdag, så det blir nok en begivenhetsrik uke.

God helg alle!

Monica

ØK-nytt uke 16

av 21. april 2017 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Hei, da er vi godt i gang igjen etter påske. Etter noen vårlige dager i Trondheim var det snø i luften i dag, så vinteren har nok på ingen måte sluppet taket riktig ennå!

Vi hadde en pangstart med strategiseminar onsdag, med over 100 deltakere fra alle miljø ved fakultetet. Ekstra gledelig var det å ha god studentrepresentasjon også fra Gjøvik og Ålesund. Vi gjennomførte to gruppearbeid med innspill til momenter for strategiarbeidet. Etter et oppsummeringsmøte dagen etter ser vi at svært mange gode forslag og innspill er skrevet og levert inn, og gruppen er godt i gang med å systematisere all innkommen informasjon. Arbeidet vil oppsummeres i et foreløpig strateginotat som sendes instituttene og fakultetsadministrasjonen for høring 1. mai. Da har man et par uker til å komme med innspill. Det er viktig at alle enheter legger opp til medvirkningsprosesser i høringen. Gangen videre er at det kommer opp i fakultetsstyremøtet 15. juni, og deretter sendes til rektor. Høsten brukes til å konkretisere planene våre videre. Jeg er veldig glad for det store engasjementet som utvises! Det er nå vi legger grunnlaget for fremtiden.

Torsdag ble tallene fra samordna opptak offentliggjort. Det er både gode og mindre gode nyheter for våre studieprogram. Positivt er at vi besitter både andre- og tredjeplassen på listen over mest søkte studieprogram ved hele NTNU! Det gjelder Bachelor i økonomi og administrasjon (BØA) ved HHS med 890 førsteprioritetssøkere, med sivilingeniørstudiet i industriell økonomi og teknologiledelse (Indøk) med 818 førsteprioritetssøkere på tredjeplass. Vi er altså bare slått av sykepleierne med 1273 søkere :-).

Andre gode nyheter er at Indøk-studiet ligger desidert øverst på listen av sivilingeniørprogram, der neste på listen har 505 søkere. Indøk har dessuten gått frem fra i fjor, mens både sivilingeniør- og økonomistudier generelt går ned på landsbasis. Den aller største økningen i søkere er imidlertid på Gjøvik, på nettbasert BØA, med 301 søkere, en økning på nesten 30%!. Alle program på Gjøvik går for øvrig frem, også for andre fakulteter. Det er gode nyheter! Også den femårige integrerte masteren i samfunnsøkonomi har fremgang i forhold til fjoråret.

På minussiden er de øvrige BØA-ene og årsstudium i øk-adm, både i Trondheim og Ålesund. Alle disse har nedgang, og noen mer enn den nasjonale nedgangen i tilsvarende utdanninger. Vi får håpe dette er en kortvarig trend vi klarer å snu! På plussiden for HHS er fremgang for masterprogrammene i MØA og Master i ledelse av teknologi (MLT). Særlig sistnevnte var det knyttet spenning til som følge av fusjonen, men her så vi en svært positiv økning.

På strategimøtet kom det opp spørsmål knyttet til samlokalisering av HSS, ISØ og Fakadm i «Rustbygget». Rektor har besluttet AT vi skal samlokaliseres, men vi har frihetsgrader på å bestemme HVORDAN. Vi arrangerer et allmøte om dette kommende onsdag 26/4 kl 10:30-11;30, og det skal de berørte parter ha fått epost om. Vi skal snart sette ned en styringsgruppe for å se på ulike alternativ. Foreløpig har vi jobbet med å kartlegge fakta.

Til slutt vil jeg minne om fristen for å melde inn kandidater til fakultetsstyret. Det har visstnok kommet få forslag til representanter for vitenskapelig tilsatte, og det er viktig å fylle disse viktige posisjonene! Lurer du på noe, ta kontakt med kontorsjefen din.

Da gjenstår det å ønske alle en superfin helg!

Monica

Topp