Dekan ved NTNUs Fakultet for økonomi

ØK-nytt uke 38

av 21. september 2018 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Mandag hadde vi storfint besøk x 2: Rune Bjerke besøkte NTNU for statusoppdatering på samarbeidsprosjektet mellom NTNU og DnB. Det første året har maskinlæring stått i fokus, men fra nå og utover vil det bli mer orientering i retning av digital forretningsmodeller, og våre fagmiljøer vil kobles på etter hvert. Spennende og interessant møte mellom IE-fakultetet, ØK-fakultetet og DnB.

Samtidig hadde vi besøk av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Han var invitert av Karrieredagene, som arrangeres av Indøk-studentene, og holdt åpningsforedraget. Dette har etter hvert vokst til å være landets største karrieremesse. Fantastisk innsats av Indøk igjen, her er bilder fra åpningen:

Når han først var her, ønsket Isaksen i tillegg å besøke studentene ved Entreprenørskolen, og han fikk møte studenter fra både eldste og yngste kull. Han ble spesielt interessert i bedriften som utvikler en kunstig hale, også omtalt i Adressa tidligere i uka:

Instituttleder Marielle og ES-«høvding» Roger virket å være fornøyd med besøket:

Studentene fra oppstartbedriften Sensero fikk god omtale på Dagsrevyen samme kveld. Se videoen som ES har laget fra besøket:

https://www.facebook.com/NTNUsEntreprenorskole/videos/349457249173017/

Om kun kort tid skal jeg delta på 15 års jubileet til samme Entreprenørskole, så de er virkelig i vinden om dagen.

I går deltok jeg i begravelsen til Bjørn Gustavsen i Oslo. Han var ved siden av Einar Thorsrud en av de virkelig store pionerene innenfor norsk arbeidslivsforskning. Han rakk å bli 80 år. Jeg deltok på minnestund med familien hans og mange gamle kolleger og venner innen dette fagfeltet, jeg hilste fra oss som kjente ham i Trondheim, og bringer herved hilsener tilbake. Vi hadde også ordnet med en krans. Det ble en fin og verdig avskjed med et stort menneske:

Blant alt vi driver med på Økonomifakultetet er lærebok-skriving en viktig aktivitet. Det er hyggelig å få omtale i Gemini om en ny bok om sikkerhet, skrevet av kolleger hos oss, SINTEF og både SU- og IV-fakultetet:

https://gemini.no/kortnytt/sann-sikrer-vi-sikkerheten/

Neste uke skal jeg delta i en felles workshop mandag – onsdag mellom SINTEF og NTNU i Brussel, der jeg skal delta i et panel om forskning på klima, energi og mobilitet i Europa, sammen med blant andre SINTEF, Equinor, Statkraft, Gassnova og ikke minst Frederick Hauge fra Bellona. Wish me Luck! 🙂

Da får alle ha en strålende helg når den tid kommer.

Monica

ØK-nytt uke 37

av 15. september 2018 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Heisan! I uken som har gått var vi på samling på Ørland med dekaner og rektorat for å jobbe med hvordan vi skal realisere NTNU sin strategi fremover. Det var givende og interessante dager. Vi hadde videre heldags lederopplæring for alle ledere og nestledere på fakultetet torsdag, samt tillitsvalgte. Det har ikke vært så mye tid til annet enn å gå i møter, altså! Noen uker er det sånn. På lederopplæringen hadde vi en bolk med GDPR, og det vil komme mer informasjon om dette for alle, både skriftlig og i form av møter og informasjon. Det er mye å sette seg inn i, og mange ubesvarte spørsmål fortsatt. Det finnes en samleside her på Innsida du kan oppsøke ved behov: https://innsida.ntnu.no/wiki/-/wiki/Norsk/Personvern+og+GDPR

Mandag skjer mye spennende. Vi får besøk av Erling Holmøy fra SSB, som skal holde semesterets første lunsjforedrag i serien «Kost og nytte». Alle ansatte og studenter er velkommen til Økonomibiblioteket kl. 1130. Erling Holmøy er samfunnsøkonom og seniorforsker i SSB, og skal snakke om hvordan migrasjon, økt innvandring og internasjonal mobilitet virker på norsk økonomi. Foredraget strømmes på Facebook-siden NTNU Økonomi.

Vi får også besøk av næringsministeren til Entreprenørskolen og NTNU Handelshøyskolen, og vi får også et besøk av Rune Bjerke fra DnB som jeg skal være med på.

Ellers kan jeg nevne at Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) har invitert alle høyere utdanningsinstitusjoner til å nominere tiltak til Utdanningsprisen 2018. Prisen er på 1 million kroner, og går til det tiltaket som vinner. Formålet er å belønne fremragende arbeid med utdanningskvalitet. Rektor ved NTNU har nominert Entreprenørskolen som et av to tiltak fra NTNU. Vi får bare krysse fingrene!

Samme Entreprenørskole fyller 15 år og markerer det neste fredag, så det gleder i alle fall jeg meg stort til å delta på.

Da får dere ha (fortsatt) god helg alle!

Monica

ØK-nytt uke 36

av 7. september 2018 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Denne uken har vi klarlagt nærmere hvordan fremdriften blir på samlokaliseringsprosjektet: flytting av ISØ til Elgeseter. Eiendomsavdelingen jobber med detaljplanlegging, og kommer i gang med første fase av ombyggingen i løpet av oktober. Tannlegene flytter ut i slutten av november, og lokalene blir fristilt for ombygging da. For de av oss som er noe utålmodige av natur har dette tatt lang tid, men nå er vi snart i gang! Jeg gleder meg voldsomt til at alle instituttene våre i Trondheim er samlet i gangavstand fra hverandre! Det kommer til å bety mye for det faglige og sosiale miljøet vårt, men enda mer for studentene som nå kan velge fag fra en mye større bredde.

Et eksempel på en slik faglig synergi er dagens arrangement på ISØ: De arrangerer «Samfunnsøkonomi til lunsj» for sine studenter, med foredrag om ulike tema. I dag er det Ragnar Torvik som innleder over temaet «Ny teknologi og ny økonomi: Vinnere og tapere». Det høres svært interessant ut, og i 2019 kan slike ulike arrangementer nå ut mye bredere til ansatte og studenter.

Ellers kan jeg nevne at vi er godt i gang med å vurdere søkere til stilling i vårt prosjekt innenfor Universitetskommune 3.0 i samarbeid med Trondheim kommune. Vi har søkt etter en person som skal ansettes i kommunen, men jobbe med oss for å få opp forsknings- og utviklingsprosjekter innen innovasjon og omstilling i kommunen. Vi hadde en veldig god liste over kandidater, så dette blir veldig bra. Vi tar sikte på å være ferdig med dette i løpet av oktober.

Jeg fikk en trist nyhet i går. Professor Bjørn Gustavsen er død, 80 år gammel. Bjørn var helt sentral i oppbyggingen av arbeidslivsforskning i Norge sammen med Einar Thorsrud, og var instituttleder ved AFI, Arbeidsforskningsinstituttet i Oslo i en årrekke. Han deltok i samarbeidsforsøkene i industrielt demokrati på 60-tallet, var viktig i utarbeidelsen av arbeidsmiljøloven fra 1977 da psykososialt arbeidsmiljø ble lovfestet i Norge som første land i verden, og han var med å utvikle det vi i dag kjenner som den norske samarbeidsmodellen på virksomhetsnivå. Han initierte og ledet en rekke store forskningsprosjekter, som «Bedriftsutvikling 2000», og var professor II ved IØT i mange år. Jeg kjente Bjørn godt, jeg satte stor pris på ham som menneske og forsker, og det gjorde også mange andre ved vårt fakultet, i særlig grad Morten Levin og Ottar Henriksen, som jobbet mye sammen med Bjørn i ulike faser av livet hans. Vi sørger for oppmerksomhet fra NTNU i forbindelse med hans bortgang.

Med det vil jeg ønske god helg til alle!

Monica

 

 

ØK-nytt UKE 35

av 31. august 2018 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Hei og god helg! Jeg håper alle har tatt helg nå! For oss på hjemmebane blir det en livlig helg. Vi bor i temmelig umiddelbar nærhet til Festningen i Trondheim, som er åsted for en musikkfestival denne helgen. Allerede nå i skrivende stund er artistene godt i gang, høres det ut som. Det er ikke nødvendig med billetter her, det holder lenge å åpne vinduet for å høre den visstnok svært kjente artisten Kygo nå i aften……

Denne uken har saker og ting roet seg litt ned, i forhold de to foregående ukene som forløp i et forrykende tempo. Vi har startet arbeidet med lønnsforhandlinger. Dette er et lite eventyr. Det er faktisk høsten vakreste eventyr, i følge vår lønnsforhandlings-ringrev i fakultetsadministrasjonen, Svein Olav Antonsen. Akkurat nå er instituttledere i sving med å fremme innspill, som vi skal jobbe videre med fra fakultetet. Det er ekstra innfløkt i år, da lønnspotten det skal forhandles om er delt i to ulike tariffområder, en for Akademikerne og en for alle andre, inkludert uorganiserte. Arbeidet vil pågå i to måneder fremover, alt skal være klart i slutten av oktober etter planen. Noe skal forhandles sentralt, noe fakultetsvis.

NTNU planlegger å lage en vitenskapsfestival i juni neste år. Alle fagmiljø vil bli utfordret til å bidra, i høyeste grad gjelder det oss. Jeg og Kari Støre Gullichsen jobber med dette foreløpig, og vil involvere flere av dere etter hvert. Tanken med festivalen er at den skal populærvitenskaplig, litt mer «jordnær» enn hva Starmus-festivalen var, bokstavelig talt! Teknologiens plass i samfunnet, teknologioptimisme, teknologi og makt er noen stikkord det jobbes videre med. Det skal også være et kulturprogram og et skoleprogram, og alt skal foregå sentralt i Trondheim.

Vi hadde en veldig flott sak i forskning.no denne uken: «Navneskift var lønnsomt for immigranter i USA», basert på en forskningsartikkel av Costanza Biavaschi på ISØ, som har sett at de immigranter som byttet til mer engelsk-klingende fornavn tjente vesentlig mer. En «John» kunne tjene 22 prosent mer enn en «Guido». Dette er interessant også i vår nasjonale kontekst i dag. Artikkelen er på lista over de ti mest leste i juli. Du kan lese mer her: https://forskning.no/partner-historie-ntnu/navneskifte-var-lonnsomt-for-immigranter-i-usa/1214236​​​​

Vi har fått en ny professor denne uken, på Gjøvik. Da vi etablerte fagseksjonen i fusjonsprosessen  hadde vi noen saker som var uavklart og trengte mer diskusjon. Det er nå gjort, og dermed er Halvor Holtskog https://www.ntnu.no/ansatte/halvor.holtskog flyttet over til vår seksjon. Halvor er utdannet økonom fra BI og har PhD fra IØT, og har klar faglig forankring hit til oss. Velkommen på laget vårt, Halvor! Dette gjør også at vi kan få til et enda bedre samarbeid mellom naboinstituttet på Gjøvik, Vareproduksjon og byggteknikk på IV-fakultetet. Her har vi en rekke spennende felles forskningsprosjekter, og det skal vi bygge ut videre sammen.

​Neste uke starter NTNU sin store kampanje «Challenge Everything». Kampanjen skal både vises internt og ekstern, nasjonalt og internasjonalt. Ta en titt på videoen: https://www.ntnu.no/challenge og ta kontakt med Kari om du vil bruke kampanjen eller deler av den.

Til slutt: Denne uken startet NTNUI kampanjen «Treningsløftet», for å få alle til å bli mer fysisk aktive. Studentene utfordret oss i ledelsen på NTNU til å delta, så vi var invitert til en treningsøkt som studentene arrangerte. Budskapet er at litt trening og bevegelse er bedre enn ingenting. For min del handlet dette å hoppe langt utenfor komfortsonen og inn i det ubehagelige og traumatiske. Jeg er fullstendig ubrukelig i ballspill, og har følgelig ikke spilt noe slikt siden ungdomsskolen for omkring 37 år siden. Men vi måtte alle til pers, i volleyball og kanonball. I ettertid kjennes det bra å utfordre grenser og gjøre ting man er skikkelig dårlig til. Vi hadde med oss tre tidligere proffe håndballspillere fra NTNU-ledelsen, men alle måtte bidra! Det resulterte i en del blåmerker de få gangene jeg traff ballen. Heldigvis fikk jeg tatt hevn på ballspillerne ved å tvinge dem gjennom 15 min yoga og tøyeøvelser til slutt! Se resultatet her, og med denne videoen ønsker jeg dere alle en god helg!

Treningsløftet

Kanonball, volleyball og yoga. Vi fikk kjørt oss da vi ble med NTNUI på Treningsløftet 2018! Veldig bra initiativ av Velferdstinget i Gjøvik, Ålesund og Trondheim, Sit Trondheim og NTNUI, takk for treninga! Og til alle dere andre: husk at litt er bedre enn ingen ting. Ta deg en liten treningstur i helga da vel!

Publisert av Gunnar Bovim Fredag 31. august 2018

 

ØK-nytt uke 34

av 24. august 2018 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Hei alle, og vel blåst med en ny uke!

Jeg startet uken i Ålesund igjen, da NTNUs styre hadde styreseminar der tirsdag og onsdag inkludert oss dekanene. Vi hadde en omvisning på campus i lunsjen, der vi blant annet gikk innom TEFT-laben vår. Jeg fikk mye skryt etterpå av presentasjonen til Øivind, og samtaler med Mari og Barbro! Veldig flott levert av alle tre, ordentlig stolt var jeg 🙂

Mieko Igarashi på IØT forsvarte sin doktorgrad sist fredag, men en avhandling med tittelen Towards more effective green public procurement : Empirical and conceptual studies of environmental criteria in decision-making and information Processing. Veiledere har vært Luitzen, Annik og Ottar Michelsen (for øvrig kommunalråd i Trondheim kommune, en mann med mange talenter). Gratulerer så mye til kandidat og veiledere! Her er bilde av kandidaten i aksjon:

mde

Vi hadde mottak av våre nye studenter på tre ulike masterprogram på HHS mandag. Her er de tre spente studieprogramlederne Tina, Anders og Frode før studentene rykket inn:

Ellers kan jeg melde at Erlend Dehlin https://www.ntnu.no/ansatte/erlend.dehlin startet som 1. amanuensis innenfor entreprenørskap på IØT fra 1. august, og Eirik Gjelsvik Medbø https://www.ntnu.no/ansatte/eirik.g.medbo som Innovation Manager sist fredag, knyttet opp mot to forskningsprogrammer på IØT. Velkommen begge to!

Vi har en annen svært gledelig melding. Marius Tuft Mathisen ved IØT fikk pris for beste ph.d.-avhandling i 2017 på Academy of Management sin konferanse i forrige uke. På konferansen deler de ut den svært prestisjefylte ”the Heizer award” for beste PhD avhandling innenfor området ”New Enterprise Development”. Prisen har vært delt ut siden 1976 og det er kun et fåtall europeere som tidligere har fått denne prisen og Marius er den første skandinav som mottar denne. Tittel på avhandlingen hans er: «The Growth of Research-Based Spin-Offs: Unleashing the Value of Academic Entrepreneurship». Fantastisk flott!

Neste uke skal jeg holde meg i Trondheim hele tiden, blant annet har vi styremøte i fakultetet, og vi skal ha en stor EVU-workshop neste fredag der Mark https://www.ntnu.no/ansatte/mapa skal presentere erfaringer fra EVU-kurs i digital ledelse for en stor gruppe interesserte, og hvor vi skal diskutere virkemidler for å oppnå den store økningen NTNU ser for seg innen EVU-feltet.

Da håper jeg alle får en riktig fin helg!

Monica

ØK-nytt uke 33

av 17. august 2018 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Den store immatrikuleringsuken (og litt Arendal)!

Denne uken tok vi i mot nye studenter i alle byer, stor stas og stormende jubel! Mandag startet med immatrikulering av 9000 studenter i Trondheim, veldig flott seremoni har jeg latt meg fortelle, men Ann-Charlott gikk i prosesjonen i stedet for meg i år, jeg var i Arendal og deltok i debatt om den norske modellen. I tillegg til meg var både Jørn Rattsø og Ragnar Torvik fra ISØ tilstede og deltok i hver sine debatter, om velferdstjenester og om samfunnsendring som følge av teknologisk utvikling.

Vi hadde en flott seremoni på Gløs med nye Indøk-studenter rett etterpå. Til Indøk programmet har vi tatt opp 178 studenter som starter i år. 48 av disse har studert ved NTNU tidligere og er blitt flyttet opp til høyere årskurs. Det ser ut til at 130 studenter vil utgjøre førsteklassekullet i år, og det blir et rekordstort 1.klasse kull. Vi har immatrikulering på Proman i dag hvor 27 studenter starter. Ellers er det immatrikulering for HMS på mandag i neste uke med 21 studenter og Entre på tirsdag i neste uke med 31 studenter. Her er bilde fra seremonien med Indøk og hele fagstaben tilstede:

På ISØ tok vi opp 219 nye studenter på bachelor og årsstudium, og 44 på masterprogram. På HHS var det et stort kull med bachelorstudenter som ble tatt vel i mot også.

Dagen etter var det samme runde i Ålesund og Gjøvik. Jeg var i Ålesund, og gikk i prosesjon med mine fire med-dekaner der, rektor, viserektor og gjest Tore Ulstein:

Etterpå hadde vi egen seremoni med de 227 som begynte på IIF, på to bachelor-program og årsstudium. Hans og jeg gleder oss veldig til å møte dem her:

Hele fagstaben er for så vidt klare til semesterstart i Ålesund, som det fremgår av bildet under. Jeg ble over til torsdag, og fikk bli med på et personalmøte der vi oppsummerte opptaket, som har gått veldig bra, der ser ut til å bli mellom 45 og 50 studenter på masterprogrammet, noe vi er veldig fornøyde med. Etterpå laget Øivind Strand en Quiz, der vi delte oss i fire lag. Hans, Dagrun, Margrete og jeg utgjorde laget «Humlesnurr». I all ubeskjedenhet vil jeg understreke at vi dro i land en knusende seier 🙂 . Noen vil hevde at spørsmålene var urettferdige. Det vil vi på det sterkeste tilbakevise…..

Samtidig, et helt annet sted på den andre siden av fjellet:

Her er fagstaben vår på Gjøvik klare til immatrikulering, inkludert ny avdelingsleder Ottar! Her var det prodekan Jon Olaf som var til stede i prosesjon og holdt tale til våre nye studenter på Gjøvik. Riktig høytidelig det også.

Ellers var Sigrid Husøy, PhD-student på ISØ intervjuet i Adresseavisen i dag: Får alle barn i Norge den samme behandlingen av helsevesenet? PhD-stipendiat ved Institutt for samfunnsøkonomi, Sigrid Johanne Husøy, forsker på om det er forskjeller mellom behandlingen barn født av innvandrere og barn født av norske foreldre får på norske sykehus. – Pengebruken per barn er en indikator på hvor god behandling barn får, og dessverre ser vi at noen barn får mindre hjelp enn andre, forteller hun.

I tillegg kan det navnes at det var to jubilanter som ble feiret i Ålesund denne uken, Jon Ivar ble 70 og Petter 60, og det gikk ikke upåaktet hen:

Neste uke er hektisk også, mandag kveld drar jeg tilbake til Ålesund, med styreseminar i to dager. Vi er i gang!

Monica

 

 

ØK-nytt uke 32

av 10. august 2018 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Hei, og vel overstått sommer til alle, og fortsatt god ferie til de som er i den heldige situasjonen fortsatt :-). Jeg har hatt en god og avslappende, men aktiv sommer i Trondheim, og fantastisk flott vær. Vi startet opp så vidt denne uken med dekanmøte, og med litt planlegging fremover. Veldig mye har ikke skjedd, bortsett fra at vi har fått en ny prosjektøkonom som startet 7. august: Magnus Domben. Velkommen til oss, vi er glad og lettet for å ha flere prosjektøkonomer med oss videre!

Det er neste uke det hele braker løs med oppstart av studieår og immatrikulering av nye studenter. Opptaket vårt har gått bra, det har stort sett vært økning på de fleste studiene. Indøk-studiet var også i år blant de 10 vanskeligste å komme inn på nasjonalt, det helt nye Master i regnskap og revisjon hadde mer enn 5 søkere per plass, og det generelt veldig bra alle steder.

Til uken er det immatrikulering i Trondheim tirsdag, og det er prodekan Ann-Charlott som går i prosesjon for meg, jeg er utskremt til Arendal for å delta i en debatt sammen med BI-rektor, LO, NHO og to stortingspolitikere om hvilken plass den norske modellen har i våre utdanninger. Ann-Charlott holder tale fra fakultetet på Indøk sin seremoni, mens Jon Olaf holder tilsvarende på HHS. Tirsdag kveld reiser jeg opp til Ålesund, og deltar i oppstart der på onsdag. Jeg blir også i Ålesund torsdag, og får med meg møter med både studenter og ansatte. Jon Olaf reiser til Gjøvik og deltar i immatrikuleringen der. Dit kommer også kunnskapsministeren, så det blir stor stas.

Da er det bare å finne frem finstasen til neste uke og glede seg til å møte våre nye studenter!

Monica

ØK-nytt uke 26

av 29. juni 2018 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Hei alle! Nå begynner sommerfreden for alvor å senke seg over kontorlokalene våre, i alle fall her i Fakultetsadministrasjonen. Denne uken har det vært en del møter, men ingen store hendelser. Vi hadde styringsgruppemøte i samlokaliseringsprosjektet vårt her i Elgeseter gt, og alt går sin gang. I september begynner arbeidet med å lage vegger rundt studentarbeidsplassene i 2. etasje som er første trinn, og så tar vi del for del. Det meste er enkelt arbeid uten støy, den store jobben blir når tannlegene flytter ut mot slutten av året og disse lokalene skal bygges om. Vi kommer til å ha en rekke prosesser gjennom høsten for alle som blir berørt, så dette kommer til å gå fint!

Vi har hatt møte i ansettelsesutvalget i dag, og gjort vedtak på ansettelse av innovasjonsleder. Når vedkommende som er innstilt har takket ja til tilbudet blir personen presentert her, og med hvilke roller og oppgaver som vil tilfalle denne nye rollen. Det blir spennende.

Flere av instituttene har nå gjort ferdig sine strategier, og både fakultet og institutter kommer til å lage handlingsplaner for oppfølging til høsten. Vi har store ambisjoner!

Ellers har dagen min gått med til signere vitnemål for bachelor-studenter, og jeg vet at Kristin har mange flere på lager til meg i neste uke. Jeg tar ferie, men legger inn noen «signeringsavbrekk» slik at vi får vitnemålene ut til våre uteksaminerte kandidater så fort som mulig.

Jeg har sjekket værmeldingen, og alle tre campus-byer kan skilte med strålende sol og mer enn anstendige temperaturer fra og med i morgen, så det er ikke dumt med ferie nå! Gjøvik leder, der er det meldt over 30 grader til neste helg.

God sommer!

Monica

ØK-nytt uke 25

av 22. juni 2018 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Det har vært full fart på alle fronter denne uken! La meg ta sakene i tur og orden:

Institutt for internasjonal forretningsdrift skal koordinere det EU-finansierte prosjektet – Blue Circular Economy. Prosjektet skal hjelpe bedrifter som driver med resirkulering av fiskeutstyr med å nå ut til et større marked. Miljøet fra IIF med Siv Marina (bildet under) i spissen har fått koordinatoransvaret for FoU-prosjektet Blue Circular Economy (BCE). Prosjektet skal hjelpe små og mellomstore bedrifter (SME-er), som tilbyr produkter og tjenester innenfor resirkulering av fiskeutstyr med å nå et større marked. Prosjektet bygger videre på nettverket som ble utviklet under Circular Ocean (2015-2018), og prosjektet vil sette opp en klynge på flere nivå, som har til formål å forbinde og katalysere SME-enes virke i regionen.

 Denne uka fikk vi resultatene fra SAMEVAL og KOMBEVAL, hvor internasjonale panel har vurdert kvaliteten norsk samfunnsvitenskapelig forskning og utdanning. Én hovedkonklusjon er at det samlet står bra til, men at vi er litt introverte og har et betydelig potensiale for utvikling. Vi meldte inn fagmiljøene våre til to av panelene:

  1. Panel Economics: ISØ ble meldt inn i sin helhet, og forskergruppen «Public Economics» med Jørn Rattsø som leder spesielt. I tillegg har instituttet deltatt med studieprogrammene sine i KOMBEVAL.
  2. Panel Economic-Administrative Research Area: De samlede fagmiljøene ved HHS, IIF og IØT-T ble meldt inn her, i tillegg til forskergruppen «Computational Economics and Optimization» med leder Asgeir Tomasgard.

Begge forskergruppene ble vurdert til karakter 4 – Very good hvor toppkarakteren er 5 – Excellent. Fagmiljøet i samfunnsøkonomi har også fått karakteren 4, mens fagmiljøet i økonomi-administrasjon har fått den samlede karakteren 3 – Good. Av våre innsendte Societal impact-cases, er caset GassOpt blant dem som er framhevet som eksempel på god praksis. Alt i alt er dette meget gode resultater og det er all grunn til å si GRATULERER.

I konklusjonen på evalueringen av studieprogrammene i samfunnsøkonomi sier komiteen at «It is a well-established international department with a comprehensive offer of economics training». Det er laget en egen rapport om samspillet mellom forskning og utdanning hvor hovedkonklusjonen sier: «In short, both evaluations conclude that research and education at the department are of very good standards”. Igjen GRATULERER. Det kan også være grunn til å merke seg at denne evalueringen har en overordnet konklusjon om at god forskning gir god utdanning.

Les alle rapportene her: https://www.forskningsradet.no/no/Artikkel/Evaluering_av_samfunnsvitenskapelig_forskning_i_Norge/1254016275138

Its21 – Tverrfaglighet og innovasjon: https://www.ntnu.edu/its21/

20.-21. juni har Eksperter i team arrangert konferansen Tverrfaglighet og innovasjon. Det har vært to spennende og fruktbare dager! Jeg fikk æren av åpne konferansen og å lede en paneldebatt om behovet for tverrfaglige team i arbeidslivet, og vår påtroppende fagseksjonsleder på Gjøvik Ottar Henriksen holdt key note-foredrag:

Samtidig – et annet sted: Fjordkonferansen

Torsdag og fredag denne uken – altså i går og i dag – arrangeres Fjordkonferansen på NTNU i Ålesund. Konferansen er et møtested for institusjoner, næringsliv og offentlige virksomheter i regionen som jobber med forskning og utviklingsprosesser. Institutt for internasjonal forretningsdrift er sterk delaktige i konferansen og vår egen Øyvind Helgesen er leder for konferansen.

I går, torsdag disputerte Caroline Cheng på IØT, med en avhandling med tittelen: Relationship and Networking Strategy Tools: What are they and how do managers use them in practice?. Elsebeth Holmen har vært hovedveileder. Jeg fikk ikke vært tilstede, men mine sikre kilder røper at dette gikk usedvanlig bra! Gratulerer så mye både til Caroline og Elsebeth!

Engage har reist rundt med 27 studenter fra NTNU, UiT og University of Washington som har jobbet sammen for å løse utfordringene med lakseveiene i Skjervøy og Hitra/Frøya i «The Seafood Industry Transportation Challenge”. Prosjektet har fått støtte fra blant annet Statens Vegvesen, de involverte fylkeskommunene og University of Washington. Vi har blitt vant til å få servert nye løsninger på samfunnsutfordringer når denne gjengen fasiliterer studenter, og denne gangen er ikke et unntak:

https://www.hitra-froya.no/trafikk/2018/06/19/Vil-frakte-laks-med-taubane-gigantdroner-og-selvkj%C3%B8rende-biler-16958368.ece

Det kommer en rapport på høring nå, om ulike arealkonsepter for campus i Trondheim. Denne blir viktig, og jeg håper instituttene engasjerer seg i denne høringen. Det er frist 3. september.

Onsdag til uken, den 27/6, vil alle administrativt ansatte på fakultetet, inkludert instituttene, være på en samling på Oppdal for kurs, faglig oppdatering og sosialt samvær. Dette til orientering for alle oss andre, vi må klare oss selv. Det vil holde hardt! 🙂

Da håper jeg alle får en flott helg!!

Monica

 

ØK-nytt uke 23/24

av 15. juni 2018 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Heisan! De to siste ukene må tas i ett jafs i dag, forrige fredag var jeg i Sopot, Polen, og rakk ikke skrive noe. Forrige uke var jeg i det hele tatt mye på farten. Startet mandagen i Katapulten på Raufoss, i forbindelse med et møte i SFI Manufacturing der jeg sitter i ledergruppen. Tilbake til Trondheim tirsdag for dekanat- og dekanmøter, så til Løkken med ledergruppe vår på onsdag og torsdag. Dette var en del av lederutviklingsprogrammet vårt, der vi har med oss eksterne konsulenter. Det var to nyttige dager der vi i tillegg til å lederutvikle oss, også snakket mye om oppfølging av vår nylig vedtatte strategi, så det vil vi jobbe videre med utover høsten. Et besøk i Gammelgruva ble det også tid til, med industrihistorie og lange perspektiver. På fredag og resten av helgen var det Sopot, en faglig og sosial reise med gode kolleger for å diskutere publisering. Fint å få mulighet til å jobbe bittelitt med faget sitt også!

Denne uken hadde vi LOSAM-møte, og drøftet og ble enige om utvidelse av instituttadministrasjonen ved IØT, som i dag har desidert lavest andel administrative stillinger. Dette får vi utjevnet med denne utvidelsen, og det forstår vi er helt nødvendig for å få den daglige driften til å fungere! Tirsdag var det nytt dekanmøte med campus-seminar. Det jobbes videre nå med tre mulige varianter av campusutbygging: Mot nord, mot sør eller kompakt på Gløshaugen. Dette kan du lese mer om her: https://innsida.ntnu.no/start#/feed/fd5fcd9f-ee9f-3f01-b23d-f95dc25242a4/b3ed6c86-7ae7-39bb-8242-61f7297556f2

I dag var det avslutningsseremoni for HMS-studiet ved IØT, som for øvrig feirer 10 år siden opprettelsen i 2008. Det var 24 studenter i avgangskullet, det er et tett og godt studiemiljø som skåret på topp i studiebarometeret innenfor naturvitenskapelig/tekniske fag i fjor. Noen av studentene har til og med vært på Svalbard for å studere arktisk sikkerhet. Her er et bilde av hele gjengen:

Nok en gang hevder studentene våre på IIF seg skarpt i NM for studentbedrifter. De vant ikke denne gangen, men to av bedriftene våre kom på 2. og 3. plass, så vi er solid på pallen. Les mer her: http://www.ue.no/Nyheter/Vinneroversikt-NM-for-Studentbedrifter-2018

HHS markerer seg i EU, ved at Tor Georg Jakobsen er blir med i konsortiet Cost-action «EU Foreign Policy Facing New Realities: http://www.cost.eu/COST_Actions

Onsdag deltok IIF på festivalen «Rock’n Research». Ålesund Kunnskapspark er prosjektleder, mens IIF er forskningspartner. Arrangementet samlet 130 unge arbeidstakere i alderen 20-30 år for å kartlegge forventningene til fremtidens arbeidsplass. Sjekk ca tre minutter ut i sendingen her: https://tv.nrk.no/serie/distriktsnyheter-moere-og-romsdal/DKMR99061318/13-06-2018

På veien frem mot akkreditering har fakultetet nå søkt og blitt godkjent som medlem i AACSB. Denne organisasjonen er i tillegg til EFMD som vi allerede er medlem av, de to viktigste organisasjonene hvor vi vurderer å søke. AACSB er amerikansk, med eget kontor i Amsterdam. EFMD er basert i Brussel. NHH er akkreditert i EFMD mens BI er i begge. Per Bjarte og Gunnar jobber videre med å kartlegge mulighetene våre.

Innenfor NTNUs rammeavtale med DnB har representanter fra fakultetet hatt et møte med bankens representanter, der Asgeir Tomasgard presenterte NTNUs forskning om nye forretningsmodeller i en digital verden. Også IIF og HHS hadde representanter til stede på møtet. Det er et viktig arbeid der vi må markere oss!

Jørn Rattsø skal delta i en utredning om en nye kommunemodell i Sverige, der endelig rapport avlegges i januar 2019, les mer her: https://www.sns.se/aktuellt/sns-konjunkturrad-2019-dags-for-en-ny-kommunmodell/:

Prodekan for forskning Ann-Charlott gjennomfører nå dialogmøter med alle instituttene, det siste til uken. Det er stort engasjement og stor interesse i å øke aktiviteten vår innen forskning. Arbeidet vil oppsummeres over sommeren, med forslag til tiltak og handlingsplaner. Instituttenes utfordringer er forskjellige, men alle skal med :-). Vi er allerede på rett vei, rapportering fra første kvartal viser en økning i BOA-aktiviteten fra 2017 til 2018 med 22 prosent, så vi er det fakultetet med høyest vekst!

Vi har lyst ut stilling som innovasjonsleder på området Energy Transition og Engage. Vi har fått 11 søkere til stillingen, og tar sikte på å ha noen på plass rett over sommeren.

HHS har tilbrakt noen dager på strategiseminar i Krakow. Jeg har ikke fått noen formell oppsummering derfra, men ryktene tilsier at det har vært særdeles vellykket. Ser frem til å rapportere mer neste uke, kanskje også med bilder? 🙂 Dette er å betrakte som en oppfordring….

En rapport fra tankesmien Agenda bekrefter noe som noen av oss lenge har trodd: Vi er det eneste økonomimiljøet som lærer studentene noe om den norske modellen. Dette blir lagt merke til hos begge partene LO og NHO, og det kan komme oppfølging på dette etter hvert. Les mer her: https://www.nho.no/Politikk-og-analyse/Arbeidslivspolitikk/fremtidens-ledere-larer-ikke-nok-om-den-norske-modellen/

Det skjer altså veldig mye hos oss! Til uken begynner tempoet å senke seg litt. Jeg har siste dekanmøte på tirsdag, skal åpne og delta i en internasjonal konferanse om tverrfaglighet, mer info her: https://www.ntnu.edu/its21/

Og med det håper jeg alle får en fin helg!

Monica

 

 

Topp