Dekan ved NTNUs Fakultet for økonomi

ØK-nytt uke 12

av 25. mars 2017 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Hei alle blogglesere! Det ble lørdag formiddag før jeg fikk oppdatert denne uka, det gikk litt i ett hele fredagen. Vi startet uken med det aller første møtet i LOSAM – lokalt samarbeidsutvalg. Dette er et forhandlingsutvalg som jeg skal ha med jevne mellomrom, med representanter fra fagforeningene NTL, Parat, Forskerforbundet og Tekna. Vi er ikke helt komplette ennå, men tilstrekkelig til at vi fikk utpekt representanter til intervjugruppene for instituttledere på de tre institutter der det er aktuelt: ISØ, IIF og HHS. På IØT ble som kjent Marielle Christiansen ansatt før jul.

Tirsdag hadde vi møte i dekanatet, og i stedet for dekanmøtet var det rektors møte med instituttlederne på tirsdag ettermiddag. det var to tema: Campusutvikling og NTNUs deltakelse i samfunnsdebatten. Det er sterkt ønskelig fra rektor at flere av oss deltar i det offentlige ordskifte om saker og ting vi har greie på. En av de mest aktive på NTNU holdt en innledning: Anders Todal Jensen, valgforsker fra Institutt for sosiologi og statsvitenskap. Noen av de viktige budskapene er at vi alle støtter de kolleger som faktisk står frem og bidrar i offentligheten. Da skal vi ikke tie det i hjel, men berømme og oppmuntre! For meg er det viktig at vi er synlige, og jeg vil støtte alle som våger seg ut med leserinnlegg, kronikker, intervjuer eller annet. Det kan ofte være lettest å komme på i lokalpresse, og spesielt hvis man har en nyhet eller kommentar/oppfølging til en nyhet. Det er bare å kaste seg ut i det, som alltid ellers i livet er det alltid verst første gang man prøver noe nytt! Vi tenker å arrangere noen type seminarer om dette etter hvert, og bruke noen av våre gode krefter på fakultetet som er særdeles aktive i media. Hvis man ønsker hjelp eller diskutere en mulig sak med noen kan man få hjelp av vår utmerkede kommunikasjonskvinne Kari Støre Gullichsen, som selv sto frem som et godt eksempel i dagens utgave av Adresseavisen. Her er hun intervjuet som en av flere som jobber med å oppdatere wikipedia med flere artikler om kvinnelige akademikere. Flotte saker, Kari! Det var en sann fryd for meg å lese til morgenkaffen på en ellers grå og regntung lørdag i trønderhovedstaden:

Onsdag startet vi vår store og omfattende, men raske og effektive strategiprosess på fakultetet. Vi var 120 deltakere på samling fra kl 12, med innledninger om oppdraget, gruppearbeid og oppsummering. Strategigruppa ledet av Grete Wennes har gjort en strålende innsats, og er i full gang med å planlegge neste samling 19. april, da vi skal komme oss et skritt videre. Hovedutfordringen vår er og blir å øke forskningsaktiviteten, det er opplagt. Spørsmålet er hvordan vi får det til, og hvordan vi alle kan hjelpe hverandre. Det er ikke fort gjort, men jeg føler vi allerede er på god vei i riktig retning!

Fredag hadde vi dialogmøte om utdanning på alle tre institutter i Trondheim, og det ble en skikkelig Marathon. Veldig spennende, og vi fikk mange ideer til hva vi kan få til på tvers av instituttene. Vi gjør en del saker veldig ulikt, og det gir et godt grunnlag for å finne gode fellesløsninger! Innimellom dialogene rakk jeg å spise tapas på ISØ, og feire at de har fått sin første kvinnelige professor Hildegunn Stokke! Det er så fortjent, og så artig!

En annen gladmelding denne uken er at studentene ved HHS deltok i et case-NM, gikk videre til finalen, og endte med å slå sine arge komkurrenter fra NHH og BI ned i støvlene. Veldig artig! Vinnerlaget blir invitert til sentralbanksjefens årstale og påfølgende middag. Se mer her: https://innsida.ntnu.no/web/guest/reader/-/messageservice/message/urn:uuid:8d4f3f86-5c60-3215-8ea8-d685b335e13a

Vi er som nevnt i full sving med å tilsette instituttledere på tre av våre fire institutter. Mandag kommende uke skal vi ha intervjuer i forhold til ISØ og HHS, torsdag reiser vi til Ålesund for å gjøre intervjuer der. Det blir flere runder med intervjuer, og den endelige tilsettingen vil skje i vårt fakultetsstyremøte 11. mai. Neste uke skal jeg for øvrig gjøre en liten innsats i samfunnsdebatten ved å være med i to diskusjonspanel om campusutbygging i Trondheim. Den ene er for lokalpolitikere på Rådhuset, den andre arrangeres av Litteraturhuset på onsdag kveld kl 19.

Til slutt kan jeg presentere enda en gladnyhet. Vi har nå endelig fått på plass alle personer i fakultetsadministrasjonen! Vi får Hilde Røysland som forskningsrådgiver, Marianne Frantzen Fostad som prosjektøkonom, og Nina Huse som ny servicemedarbeider, og da begynner vi å bli fulltallige! Inntil Nina Huse er på plass fra sommeren vil Silje Berg fra IØT komme inn som vikar og hjelpe oss med alt som skjer!

God helg videre!

Monica

 

ØK-nytt uke 11

av 17. mars 2017 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Nok en svært begivenhetsrik uke er lagt bak oss. Denne uken startet for meg på Nord-Vestlandet, jeg tok direkteflyet fra Trondheim til Ålesund søndag kveld. Mandag formiddag tilbrakte jeg på IIF på Campus Ålesund. Jeg ble oppdatert på nye tema i studiearbeidet, blant annet arbeidet med å få masterprogrammet vårt til å tilfredsstille kravene til å få sidetittel siviløkonom i følge NRØA sine standarder. Dette er vi godt i rute med. Jeg fikk også en orientering om BØA-programmet vårt, samt omlegginger vi gjør i bachelor i markedsføring og ledelse. Vi har hatt tre studieretninger, og planlegger å forenkle til to.

Jeg fikk også en gladnyhet presentert mens jeg var på besøk. IFF har landet en avtale om EVU-kurs med «Norwegian Rooms», som er en møbelklynge på Nord-Vestlandet. Dette innebærer å utrede et masterprogram i tillegg til enkeltkurs for næringslivet lokalt, også innen maritim sektor. Dette skal gjøres i samarbeid med NHH, men det var vi som fikk tilslaget. Strålende! Etter alle disse hyggelige møtene hadde vi lunsj med instituttet, også med besøk av vise-rektor Annik (hun og jeg sitter helt bakerst i sofakroken):

Resten av mandagen deltok jeg på en workshop i SFI Manufacturing, et forskningsprogram som jeg fortsatt jobber litt med. Vi diskuterte mulighetene for såkalte katapult-løsninger, en type infrastruktur som dekker behovet i mellom universitetenes egne laboratorier og til bedriftenes egne fasiliteter, på veien fra uttesting av gode ideer til industrialisering.

Tirsdag var jeg tilbake i Trondheim, til dekanat- og dekanmøter. Onsdag hadde vi ledermøte på fakultetet, og der mye av tiden gikk med til å forberede dialogmøte med rektor til i dag, fredag.

Torsdag var en voldsomt oppløftende dag på mange plan. NTNU hadde styremøte med tilsetting av pro-rektorer og de øvrige dekaner. Utfallet var svært positivt sett fra mitt ståsted: Ny pro-rektor for utdanning blir Anne Borg. Hun er dekan på NV i dag, og en særdeles kunnskapsrik, seriøs og hardtarbeidende kollega. Hun har ledet utvalg om studieportefølje på NTNU, og jeg ser virkelig frem til å arbeide med henne fremover! På forskning ble Bjarne Foss ansatt. Han har vært ansatt-representant i NTNU-styret i to perioder, er professor på IE-fakultetet, og har tidligere engasjert seg i tverrfaglige forskningsprosjekter inn mot våre fagfelt. Vi fikk også to nye dekaner, Olav Bolland for IV og Øyvind Gregersen for NV. Jeg kjenner begge godt gjennom samarbeid i flere år, og tror dette skal bli veldig positivt. I tillegg fortsetter mine gode dekankolleger Anne Kristine på HF, Marit på SU, Fredrik på AB, Geir på IE, Bjørn på MH og Reidar på VM. Det blir en blanding av kontinuitet og fornyelse som lover svært godt.

Vi fikk i går også vite hvem som stiller til valg til NTNU-styret, som avholdes i starten av april. Jeg skal ikke ha noen mening om hvem du velger, det må du selv avgjøre, men det er verdt å påpeke at vårt fakultet er det eneste som stiller med kandidater i alle ansatt-kategorier! Du kan lese mer her:

http://www.universitetsavisa.no/campus/2017/03/16/Dette-er-kandidatene-til-%C3%A5-bli-med-i-NTNU-styret-64804.ece

Det jeg vil oppfordre deg til er å bruke stemmeretten din! Som i alle former for demokratier er det undergravende med lav valgdeltagelse. Sett deg inn i hva kandidatene i din ansattgruppe står for, og bruk din mulighet til å påvirke fremtiden for NTNU!

Senere samme dag hadde vi TUV-møte. Og det ble rett og slett et historisk møte: Vi oppnevnte den aller første kvinnelige professoren på ISØ! Hildegunn Stokke hadde søkt om opprykk i egen stilling i september, og etter sakkyndig vurdering og behandling i TUV ble det godkjent. Gratulerer så mye, både til Hildegunn selv og hele ISØ!

I dag fredag har vi hatt besøk av hele rektoratet til dialogmøte. Det var hyggelig og god stemning, vi fikk mange utfordringer og ikke minst gode innspill til strategiarbeidet vårt. Samme dag hadde vi også en PhD-disputas, med Hege Marie Gjefsen på ISØ! Jeg fikk dessverre ikke vært til stede fordi det kolliderte med rektors dialogmøte. Men rapportene fra Dragvoll tilsier at dette gikk riktig så bra! Hun skrev om rekruttering og mobilitet for lærere i skoleverket, og veileder har vært professor Torberg Falch. Gratulerer så mye!

Neste uke gjennomfører vi vår første strategisamling på fakultetet, og jeg håper jeg ser dere alle her på onsdag! Riktig god helg.

Monica

ØK-nytt uke 10

av 10. mars 2017 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Denne uken har vi hatt to disputaser, og det er nummer 3 og 4 på fakultetet totalt i år. Jeg ledet begge disputasene, og det var en stor glede.

Men la oss starte med begynnelsen av uken. Mandagen startet med et møte med representanter fra Handelshøyskolen (HHS) og IE-fakultetet. Handelshøyskolen jobber med å få opp en ny master i Regnskap og revisjon som vil føre til tittelen statsautorisert revisor. Planen er å samarbeide for å få inn mer IKT-kompetanse fra IE-fakultetet for å få inn denne type emner i studiet. IE synes dette er veldig interessant, og de vil også samarbeide med oss på ØK på mange felt, både i undervisning og forskning. Dette er en god måte å få inn en tydeligere teknologiprofil i studiene våre på! Samme dag hadde vi et møte med IT-avdelingen på NTNU, for å diskutere service-nivået i Rustbygget. Vi ble lovet at det skal være ressurser til stede hos oss, og vil får mer detaljer om hvem og hvordan i løpet av en uke eller to. Dette lover godt.

Tirsdag hadde vi tilsvarende møte med campus-service, som er ansvarlig for vaktmestertjenester, dørlåser, ventilasjon og låser. Også her opplevde vi god forståelse for at servicen ikke har vært god nok i 2017, og vi skal finne frem til gode løsninger. Vi innkaller alle som har tilhold i Rustbygget til et allmøte 6. april med representanter fra IT og campus-service, slik at vi får informasjon om hvordan dette blir fremover!

Onsdag var det disputas, og det var Inge Norstad som forsvarte sin avhandling om maritim transport, med Kjetil Fagerholt og Marielle Christiansen ved IØT som veiledere. Her er kandidaten ferdig med sitt forsvar og ser veldig glad ut, og på bildet til høyre får komiteen sine gaver:

 

Torsdag var det en ny runde med Stig Ødegård, som hadde skrevet om Smart Grid. Asgeir Tomasgard ved IØT var veileder. Andreopponenten ble syk rett før disputas, men vi fant løsninger og gjennomførte med stil. Stig brukte tavla aktivt under diskusjonen:

Det gikk veldig fint her også, og han fikk sin velfortjente gave fra fakultetet.

 

 

 

 

 

 

På bildet i under flankerer komiteen Stig Ødegaard Ottesen, og på bildet til høyre står han sammen med hovedveileder Asgeir Tomasgard og meg.

I dag fredag har jeg også løpt rundt i dekan-kappe, denne gang var det doktorpromosjon for alle som disputerte andre halvår 2016. Vi hadde kun to på den listen, men nå i vår kommer et rush av Phd-er, så vi er i rute til neste runde i høst.

Mandag skal jeg tilbringe i Ålesund, det blir riktig koselig tenker jeg. Jeg reiser tilbake tirsdag morgen med NTNU-flyet som lander 09:25, og rekker nesten dekanat-møte og deretter dekanmøte. I sistnevnte skal vi få møte den nye direktøren i Forskningsrådet. Onsdag har vi instituttledermøte på Fakultetet, og fra torsdag skal vi begynne å gjennomføre dialogmøter med alle institutter om utdanning. Torsdag den 16. mars blir ellers en uhyre spennende dag. Da får vi vite hvem som blir våre nye prorektorer i utdanning og forskning, og hvem mine dekankolleger på seks av de andre fakultetene blir. Det er jo kun oss og Medisin/Helse som er ansatt for neste periode.

Som om ikke det var nok, vi avslutter neste uke med dialogmøte mellom Fakultetsledelsen og rektoratet. Da går vi gjennom våre mål og ambisjoner for fremtiden, med særlig fokus på forskning.

God helg!

Monica

ØK-nytt uke 9

av 3. mars 2017 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Hei, og god fredag!

Denne uka har vi hatt et høyt aktivitetsnivå i fakultetsledelsen. Vi var blant annet på Dagsrevyen, i et innslag om vår prodekan Grete Wennes, som har tatt på seg en krevende lederoppgave samtidig som hun er kronisk syk. Det ble et sterkt innslag som det er umulig å ikke bli berørt av. Jeg har sett gjennom det mange ganger, og får tårer i øynene hver gang. Vi er heldige som har en så modig og flott medarbeider som vil bruke litt av sin energi og entusiasme på oss! Har du ikke sett innslaget, eller vil se det igjen, ligger det her: https://www.nrk.no/video/PS*clip/ce1a27e9-47cf-44ee-9a27-e947cf84ee7c

Torsdag gjennomførte vi vårt aller første Fakultetsstyremøte! Dette er et styre som skal sitte frem til sommeren. I løpet av våren gjennomføres valg av nye styrer for de kommende fire år, i fallende rekkefølge. Først skal vi alle være med og velge representanter til NTNUs styre, deretter til fakultetsstyret, og til slutt til instituttstyrer.

Det var stort engasjement og god stemning i styret, og vi behandlet flere viktige saker. Vi har fire eksterne representanter som alle deltok: Ottar Henriksen fra SINTEF Raufoss Manufacturing (styreleder), Berit Rian som er leder i Næringsforeningen i Trøndelag, Kjetil Hauge som er leder i Sparebank Møre, og Eilif Pedersen, prodekan på IV-fakultetet. Vi startet med å presentere fakultetet generelt, og deretter gikk vi grundigere gjennom to av instituttene: ISØ ved Anne, og HHS ved Espen. Deretter orienterte vi om strategiprosessen på Økonomifakultetet. Vi har satt av to halve dager for strategiprosess: onsdag 22. mars og onsdag 19. april. Begge samlinger blir 12-16, med litt enkel bespisning og mingling etterpå. Vi inviterer alle fast ansatte, fakultetsstyret og representanter for midlertidig ansatte og representanter for studenter. Det er sterkt ønskelig at så mange som mulig av dere deltar, det er nå vi former fremtiden 🙂

Vi orienterte også litt om status for lokalisering. Status nå er at vi kartlegger behov for studentarbeidsplasser og hvor stort areal vi har tilgjengelig. Deretter vil vi i løpet av kort tid sette ned en utredningsgruppe med representanter fra ISØ og HHS, både studenter og ansatte. Jeg vet at mange av dere er bekymret for at vi allerede har fattet beslutninger om dette, men det har vi ikke, vi skal utrede mulighetene nå. Jeg har tidligere sagt hva jeg mener om åpent landskap for fast vitenskapelig ansatte, så det er absolutt ikke en løsning jeg vil anbefale, hvis noen er bekymret for det! Vi skal bruke nok tid til å finne gode løsninger. Jeg beklager hvis jeg har vært utydelig om dette tidligere.

Deretter vedtok styret utlysningstekster for de tre instituttlederstillingene som skal utlyses, og hvilket medvirkningsorgan instituttene skal ha. Alle fire instituttledere har foreslått instituttstyre, og det ble også vedtatt.

Det har kommet mange signaler om at driftsoppgaver i Klæbuveien 72, «Rustbygget», ikke fungerer godt lenger etter omorganisering. Det gjelder renhold, ventilasjon, låser til dører og andre forhold. Jeg, Tove og Gunnar har derfor innkalt leder av campusservice til et møte i neste uke, for å forsøke å finne løsninger. Når det gjelder IT har jeg blitt lovt at vi fortsatt skal ha en IT-person på huset, men også her blir det møter fremover.

Neste uke har vi to disputaser: Inge Norstad onsdag og Stig Ottesen torsdag, begge på IØT. Jeg skal være disputasleder på begge og gleder meg!

Torsdag skal jeg delta på en strategisamling med fagseksjonen Eksperter i Team, og diskutere muligheter innenfor forskning og utdanning ved Økonomifakultetet, spesielt knyttet til Engage. Her skal vi lage noe helt nytt, og jeg gleder meg til å diskutere dette med EIT-staben.

Da håper jeg alle får en fin helg!

Monica

ØK-nytt uke 8

av 24. februar 2017 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Hei! Det er fredag morgen for meg, ettermiddag for de fleste av dere. Jeg har akkurat fortært en porsjon «oatmeal» til frokost, og jobber meg gjennom en tønne kaffe. Sliter fortsatt litt med jetlag.

Jeg befinner meg for øyeblikket i Baltimore, MD, der jeg har reist med min bedre halvdel på konferanse. Det er den 58. konferansen til International Studies Association. Det er over 5000 deltakere, og konferansen dekker alt fra internasjonal handel, politikk, krig & fred og andre typer relasjoner. Det er egne sesjoner om internasjonal queer, så her er det virkelig noe for en hver smak! Hadde jeg pløyd gjennom det over 400 siders konferanseprogrammet hadde jeg sikkert funnet noe som kunne vært sånn halvrelevant for meg også. Jeg kunne lurt meg til en paperpresentasjon eller to. Men jeg har ikke gjort det. Min deltakelse har så langt begrenset seg til å tuske til meg to glass vin på en «reception» holdt av NUPI (Norsk Utenrikspolitisk institutt) i forgårs kveld. Der traff jeg to gode kolleger fra NTNU, Torbjørn Knutsen og Jennifer Bailey, statsvitere ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap, som begge forsker på internasjonal politikk.

Mye av diskusjonen som foregår på konferansen – slik jeg får det referert – handler om de virkelig store globale spørsmål. Står de vestlige, liberale verdier for fall, blir tema som menneskerettigheter og likestilling nå fullstendig underordnet ren maktpolitikk i fremtiden, representerer Russland eller Kina den største sikkerhetstrusselen fremover, og hva med USAs rolle i den underlige situasjonen man har havnet i «over here»? Man kan bli temmelig nervøs av mindre, og som en skarve ingeniør og organisasjonsforsker fortoner mine egne problemstillinger seg svært små i dette uendelige makrobildet av krig og fred og makt.

I stedet for å tråle konferansesesjoner har jeg lest og svart på eposter, prøvd å avverge en liten katastrofe eller to, gjort noen mislykkede forsøk på å logge inn på ephorte fra et ustabilt hotellnett, og fått rapporter fra Grete Wennes som har vikariert for meg på dekanmøtet tirsdag. Og i listen over små og store katastrofer viser det seg at huset mitt ligger i utkanten av et kvikkleireområde, så vi vil trenge geologisk utredningskompetanse i den videre prosessen med rehabilitering. Høyt på listen over hjemmelige aktiviteter har vært kronikk i Adressa om lokalisering av Innovasjonssenter, hvor arkitekt Ole Wiig svarer oss i dag med at vi fremfor Hesthagen heller bør forflytte oss til den «urbane jungel», som angivelig skal befinne seg på Brattøra. Ja ja…..

Men tiden har selvsagt vært brukt til mye annet også. Jeg har lest romaner, ruslet rundt i Baltimore, svømt i hotellbassenget, spist og drukket. Og vi fikk oss en liten tur til Washington DC tidligere i uka:

Det var som det ofte er på østkysten på denne tiden av året, utrolig varierende temperatur innenfor korte tidsperioder. På bildet der jeg står utenfor Capitol Hill var det fortsatt kaldt og blåsete, men veldig kort tid etterpå skulle det bli temperaturer man knapt opplever på trønderske sommerdager. Legg for øvrig merke til at det ble flagget på halv stang. Det var en tidligere congressman som nylig var gått bort, i følge våre lokale kilder.

Det var lite folk i gatene i DC denne tirsdags ettermiddagen. Noen få turister, men temmelig folketomt langs The Mall. Dekket som var lagt over plenene under presidentinnsettelsen i januar var fjernet, gresset var grønt, og det var vanskelig å forestille seg at det hadde vært så mange (eller så få) der for en måned siden (avhengig av om man forholder seg til «alternative fakta». Eller ikke).

Selv uten mye folk kunne man her og der se tydelige tegn til politisk protest og at det ulmer littegranne under overflaten:

Plakaten om Abortion referer til en nylig publisert undersøkelse som viser at 43% av amerikanere støtter presidenten nå etter en måned.

Vi beveget oss videre til det hvite hus, hvor vi møtte denne karen:

Han hadde forskanset seg bak det hvite hus, der han oppfordret alle forbikjørende bilister til å tute med hornet. «Honk to Impeach Trump», ropte han ut med jevne mellomrom. Han hadde ubegrenset tiltro til skandinavisk politisk gangsyn, kunne han fortelle oss. Vi har jo til og med rett til helsehjelp hvis vi blir syke, la han noe syrlig til…….

Vi følte ikke helt at vi fant ut så mye mer ved å vandre gatelangs. Heldigvis hadde jeg næringvett nok til å snappe meg med en liten kortversjon av Lonely Planet på den korte mellomstoppet vi hadde i København på turen over. Vi fulgte følgelig grundige danske henvisninger til et par politiserte vannhull. Ingen av vannhullene ville vært mulig å oppdage uten boken, så Lonely Planet reddet dagen, som så ofte før når man er ute og farter. Vi fant «The Roundtable» og «Off the Record», begge godt skjult inne i hotell-lobbyer, og begge i kort avstand fra the Donald. Særlig tittelen på sistnevnte lovet godt, syntes vi. Og selv øl-brikettene rommet politiske budskap hos «Off the Record»:

Her var alle menneskene vi hadde savnet utendørs. Det var smekkfullt og støyende av folk i denne lille baren, og gledelig få turister. Vi følte oss rett og slett genuine! Og samtalene gikk høylydt rundt bord og bardisker.

Men skal vi være helt ærlige (og det skal vi jo, særlig i disse tider) fikk vi vel først og fremst stilt sult og tørst. Vi klarte ikke helt å fravriste det politiske Washington noen hittil ukjente hemmeligheter. Vi kunne selvsagt prøvd hardere, ved å presse oss inn mellom noen av diplomatene, departementsansatte og journalistene som benket seg høylytt rundt bardiskene, for å fange opp interessante samtaletema. Men vi gjorde ikke det. Og etter noe tid off record kom vi oss tilbake til MARC-toget som fraktet oss hit hjem til Baltimore.

Ha en strålende helg!

Monica

ØK-nytt uke 7

av 17. februar 2017 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Da er vi faktisk kommet helt til vinterferie, for de av oss som driver med sånt! Jeg skal ha fri og reise bort neste uke. Jeg skal til USA, og vil benytte anledningen til å kartlegge graden av Trumpifisering i hovedstaden :-). Kommer tilbake med fyldig rapport om det om en uke! Jeg kommer likevel å følge litt med på det som skjer på hjemmebane. Ikke vær redd for å ta kontakt, jeg tar selv ansvar for å slå av telefon og epost når jeg ikke vil forstyrres, det trenger ikke du tenke på :-). Det prinsippet gjelder for så vidt hele tiden.

Denne uken har vært temmelig hektisk. Vi startet mandag morgen med et møte med Geir Nilsen i eiendomsavdelingen. Han har ansvar for såkalt kortsiktig campus-samling, det vil si all samlokalisering som skjer før vi begynner å bygge noe. Vi snakket om flytting av ISØ til Rustbygget. Gangen videre nå blir at vi starter med å innhente fakta. Vi skal finne ut hvor mange Master- og Bachelor-studenter vi har til sammen på de to instituttene, og beregne hva som er arealbehov etter gjeldende normer, sånn circa, og tatt hensyn til undervisningsform. Vi sitter nå i en nesten tom 5. etasje, og skal som neste ledd få eiendomsavdelingen til å regne ut hvor stort areal det er der hvis man bruker en del til studentarbeidsplasser, og dermed hvor mye vi mangler. Vi skal også kartlegge behovet for undervisningslokaler sammenholdt med det vi har.

Etter at vi på denne måten har skaffet oss tilstrekkelig  empiri, setter vi sammen en arbeidsgruppe med eiendomsavdelingen inkludert arkitekt, og representanter for studenter og ansatte ved ISØ og HHS som får i oppgave å undersøke ulike måter vi kan gjøre dette på. Ingen beslutninger er fattet, vi utreder, og skal inkludere alle som blir berørt. Målet er bedre faglig og administrativt samarbeid både om forskning og undervisning. Jeg har tro på at vi skal finne gode løsninger i fellesskap.

Tirsdag deltok jeg og de andre dekanene på en samling om campusutbygging, altså den langsiktige. Som nevnt før har rektor tre bekymringer for fremdrift: Politisk press for lokalisering i Midtbyen, grad av bygging i Høyskoleparken, og intern uro omkring kontorpolicy. Siste punkt brukte vi mye tid på. Det er en sterk og utbredt frykt i organisasjonen vår for at fast vitenskapelig ansatte skal plasseres i åpne kontorlandskap mot sin vilje, slik mange av våre kolleger har opplevd på Kalvskinnet. Noe av trusselbildet er medieskapt, det er faktisk 30% av lokalene i Teknologibygget som er cellekontor, og det nye bygget i Elgeseter gate er ikke planlagt ennå, selv om man får inntrykk av at alt blir landskap der også.

Jeg kan ikke garantere alle utfall, men min holdning er krystallklar: Vitenskapelig ansatte i faste stillinger trenger ro og fred for å gjøre sin forskning og planlegge sin undervisning. Forskningsprosessen i våre fag handler i stor grad om å lese og skrive, og det gjør man faktisk best alene og uten støy, selv om man selvsagt også trenger møterom og arealer for diskusjon og samarbeid. Både jeg og mange andre dekaner var svært tydelige på dette punktet. Jeg har selv prøvd å sitte i landskap, og for meg fungerer det veldig dårlig. Jeg er redd man da ender opp med å sitte hjemme og forske, og da har vi tapt. Dette mener jeg veldig sterkt, og jeg kommer til å kjempe intenst for at vi alle skal få gode arbeidsvilkår også i nye bygg. Det gjelder selvsagt også bygg og arbeidsbetingelser i Ålesund og Gjøvik.

Onsdag startet vi arbeidet i Strategigruppen, som Grete Wennes leder. Det er representanter fra alle miljø, Elsebeth Holmen fra IØT, Ragnar Torvik fra ISØ, Hans Solli-Sæther fra IIF, Trond Stiklestad fra HHS, Aris Kaloudis fra Gjøvik og Tove Tveråmo fra Fak-adm. Jeg får lov til å være med som observatør. De kommer plutselig tilbake med invitasjoner til alle om å delta i å utforme fakultetets strategi! Men det må skje fort, vi har frist med et førsteutkast til 16. juni. Tema som akkreditering ble mye diskutert, som jeg vet at mange av dere er opptatt av.

Senere samme dag hadde vi ledermøte på fakultetet, med dekanat, instituttledere og studenter. Vi fikk en orientering fra leder av NTNU Digital, en tverrfaglig satsning innenfor de såkalte muliggjørende teknologier, ved leder Torbjørn Svendsen fra IE-fakultetet. De vil gjerne samarbeid med oss, og vi diskuterte mange muligheter for det.

Videre ble det orientert om prosess fremover med utlysning av instituttledere ved ISØ, HHS og IIF. Utlysningstekstene skal behandles i vårt aller første fakultetsstyremøte, som blir 2. mars. Ved IØT er allerede Marielle tilsatt for neste fireårsperiode, mens de andre tre blir tilsatt i løpet av våren. Det samme fakultetsstyret skal også vedta hvilke medvirkningsorganer instituttene skal ha, etter forslag for instituttene selv. Man kan velge mellom Instituttstyre, instituttråd eller utvidet ledermøte.

Vi fikk også en rapport fra arbeidet med SAMEVAL. Det er to forskergrupper som er i sving delvis dag og natt, en ved ISØ: Public Economics og en ved IØT: Computational Economics and Optimization. Fantastisk bra innsats begge steder! Vi fikk også en rapport om publiseringstall fra ISØ og IØT, som begge har økt mye fra 2015 til 2016. Det lover godt for fremtiden!

Etter ledermøtet dro Aris, Marielle og jeg rett til Værnes og tok fly til Gardermoen, leiebil videre til Gjøvik, for besøk på avdelingen vår på campus Kallerud. Her fikk vi en gladnyhet om undertegning av «Norwegian Woods», en treindustriklynge som innebærer samarbeid med bedrifter på begge sider av Mjøsa! Bare det er en prestasjon i seg selv :-). Det er vår egen Tom Johnstad som er prosjektleder, og prosjektet er et samarbeid mellom oss, IV-fakultetet og AB-fakultetet. Du kan lese mer her.

Det kom også en annen gladnyhet fra Gjøvik, nemlig 120 nye studentboliger: les sak fra NTNU Gjøvik . Det lover godt for videre rekruttering i et viktig strategisk område for oss!

I dag hadde vi vårt første møte i TUV – tilsettingsorganet for vitenskapelige stillinger på Fakultetet. Vi fikk vedtatt to utlysningstekster for førsteamanuensisstillinger på HHS, innen økonomistyring og innen organisasjon og ledelse. Dere må hjelpe til å spre budskapet når dette er ferdig publisert, så vi får så gode søkere som mulig!

Litt medienytt: Kari rapporterer at vi hadde 55 medieoppslag i januar, noe som tyder på god synlighet. Mange av oppslagene er knyttet til åpningsarrangementet vårt, men også andre tema topper listene: Start ups fra Entreprenørskolen, kommentarer til utredninger og rapporter, tematisering av populisme og globalisering. Det er kjempebra, og viktig at vi er synlige i mediebildet!

Da får alle ha en strålende helg, og god vinterferie til noen!

Monica

 

ØK-nytt uke 6

av 10. februar 2017 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Denne uken har vi mer eller mindre fått på plass de fleste råd og utvalg, og tilsetningsutvalget (TUV) vil ha sitt første møte neste fredag. Dette utvalget utgår fra Fakultetsstyret, og består av Kari Nyland fra HHS, Asgeir Tomasgard fra IØT, Lisa Græslie fra midlertid ansatte og Erik Weseth som studentrepresentant, i tillegg til meg som leder.

Alle våre råd og utvalg er midlertidige frem til sommeren, i løpet av våren skal det velges Fakultetsstyre som har funksjonstid fra august. Alle instituttene skal bestemme seg for hva slags medvirkningsorgan de vil ha, som er instituttstyre, instituttråd eller utvidet ledergruppe. I tillegg lyses instituttlederstillinger ut ved IIF, HHS og ISØ. Så mye vil skje i løpet av denne våren!

Tirsdag hadde vi vår andre disputas, Kenneth Stålseth ved IØT som har skrevet om teamarbeid og lederutvikling. Svært interessante funn her.

Vi har også fått på plass et strategiutvalg, som har sitt første møte til uken. Det ledes av prodekan Grete Wennes, og består av Elsebeth Holmen fra IØT, Aristidis Kaloudis fra Gjøvik, Ragnar Torvik fra ISØ, Trond Stiklestad fra HHS og Hans Solli-Sæther fra IIF. Det blir et spennende arbeid å følge fremover. Og som om ikke det var nok har vi også fått på plass et forskningsutvalg på Fakultetet som har hatt sitt første møte.

Neste uke gleder jeg meg til å ta en tur til Gjøvik i neste uke.

Ha en god helg alle sammen!

Monica

ØK-nytt uke 5

av 3. februar 2017 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Da er det fredag og tid for å rapportere siste nytt fra livet på Økonomi-fakultetet!

Denne uken fikk vi plutselig veldig god plass i 5. etasje, da hele personal- og HMS-avdelingen flyttet ned til Kalvskinnet der de skal være en stund fremover. Det betyr at vi kan flytte alle personer inn i lokalene, også de som har hatt midlertid tilhold hos HHS eller IØT, så de kan begynne å jobbe sammen. Vi har ordnet oss sånn at vi har tre rom med hver sine kontorlandskap. HR-gjengen sitter på et rom, økonomene på neste rom, og studie- og forskningsseksjonen på det tredje. Når vi får alle på plass gir det gode muligheter til å jobbe godt sammen med å utarbeide nye rutiner og måter å jobbe sammen på. Og så må det sies at vi sitter sånn fordi lokalene er utformet på den måten i dag. Men de er flyttbare og fleksible. Jeg er i utgangspunktet ganske skeptisk til åpne landskap, så dette skal vi se nærmere på etter hvert. Jeg rykker selv opp fra en pult i korridoren til et kontor med møtemuligheter, noe som gjør livet litt enklere. De tre prodekanene Per Bjarte, Grete og Ann-Charlott får hvert sitt kontor i  tillegg, og da skal vi få til mye!

I dag var siste frist for å søke på de tre ledige jobbene i fakultetsadministrasjonen, og jeg håper virkelig at vi kommer ut med gode løsninger her. I løpet av noen uker tid bør dermed alle funksjoner være dekket opp. Og det trengs folk, for det er mye å gjøre! Det ser for eksempel ut til å bli i alt 10 PhD-disputaser før sommeren, så forskningsseksjonen har mye å jobbe med, i tillegg til de instituttene som har kandidatene. Og jeg har allerede signert et par snes vitnemål fra ISØ, IFF, HHS og Gjøvik.

I uka som har gått har jeg stort sett sittet i møter. Det er kanskje sånn livet blir fremover? Prosjektet SAMEVAL har krevd mye av mange av dere, ikke minst fordi det er så uoversiktig hva som gjøres, hva som skal leveres, hvor mange forskergrupper som bør rapporteres inn, og fordi vi har utrolig kort tid på oss. Vi lander dette etter hvert, og det har vært gjort en stor innsats av forskningskoordinater på instituttene, instituttledere, og ikke minst Gunnar som har holdt de involverte oppdatert på utviklingen.

Tirsdag  var det møtet i dekanatet (dvs prodekaner, seksjonsledere og meg), og vi jobber med faglig integrasjon, studieplanarbeid, mandat for fakultetets utdanningsutvalg og rutiner for nyansettelser. Og deretter var jeg i dekanmøte, med rektor, prorektorer, direktørene og dekanene. Den saken vi brukte mest tid på i dekanmøtet var utvikling av campus. Det har vært mye medieoppmerksomhet og diskusjoner omkring arkitektforslagene. Det er tre tema som går igjen: I hvilken grad skal NTNU lokaliseres i Midtbyen, graden av utbygging i Høyskoleparken, og bruk av åpne kontorlandskap. Hvis du ikke har vært og sett på utstillingen i Realfagskantina er det verdt et besøk, alle forslag fra arkitektkonkurransen er stilt ut. Og husk at media setter alt på spissen alltid, ingen har tenkt å bygge igjen hele parken eller flytte alle professorer i kontorlandskap, selv om det av og til kan virke slik i debattinnleggene i avisspaltene.

Onsdag var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen her for å åpne SFU – senter for fremragende utdanning. NTNU fikk som kjent to slike SFU av totalt fire, og en av dem er vi vertskapsfakultet for: Engage. Her er det IØT og Eksperter i team som inngår fra vårt fakultet, i samarbeid med Universitetet Nord, Spark NTNU og Troll-lab på IV-fakultetet.

Vi har også fått en trist nyhet denne uken. Tidligere professor på IØT, Olav Solem, gikk bort på onsdag etter lengre tids sykdom. Han ble nesten 79 år. Han har vært instituttstyrer, og var svært aktiv både som forsker og foreleser. Det blir begravelse på onsdag 8. februar i Melhus kirke. Jeg kommer til å dra dit, i tillegg til flere av hans tidligere kolleger.

Livet er alltid fullt av kontraster, dårlige nyheter følges ofte av gode. Tirsdag ble det også klart at det ble bevilget et prosjekt som var søkt via Fripro/Frinatek men ble bevilget av IKTPLUSS i Forskningsrådet. Dette er midler som henger høyt og er utsatt for sterk konkurranse. Prosjektleder er professor (og instituttleder) Marielle Christiansen på IØT, hun har med seg professorene Kjetil Fagerholt og Henrik Andersson, i tillegg til Høgskolen i Molde og SINTEF IKT. Fantastisk bra jobbet!

Mandag har vi fakultets disputas nr 2 etter at HHS var først ute. Nummer to blir Kenneth Stålseth fra IØT, som forsvarer sin avhandling At the Frontline: Enabling Teams to Adapt to Uncertainty and Ambiguity på mandag, se mer detaljer på Innsida. Hovedveileder har vært Endre Sjøvold.

Tirsdag skal jeg representere rektor Gunnar Bovim ved en stor begivenhet: Grunnsteinsnedleggelse for BI, med det nye miljøbygget til BI campus Trondheim, på Brattørkaia 16. Det blir stas!

Da håper jeg alle for lengst har tatt helg, det er bare jeg som ligger litt på etterskudd og driver på og skriver sånn utover kvelden. Jeg skal straks sette punktum og se film med tenåringene mine! En liten bønn til slutt: Husk at vi på ingen måte er ferdig med å lage alt av regler og rutiner på fakultetet. Vi har fått til mye på kort tid, men det er områder med behov vi ikke engang har oversikt over ennå. Er det noe du lurer på, noe du savner eller noe du mener vi burde gjort – ikke sitt og vent eller irriter deg, gi oss et hint, så gjør vi vårt beste! Vi skal få til dette sammen, og vi må alle hjelpe hverandre.

Og er det andre prosjekter, gode eller dårlige nyheter du brenner inne med, gi meg tilbakemelding, så kommer det inn i neste ØK-nytt!

Monica

ØK-nytt uke 4

av 27. januar 2017 i Ukategorisert med Ingen kommentarer

Hei alle sammen! Det er blitt fredag 27. januar, og nok en Økonomifakultetsuke er passert! Nå har vi fått på plass et midlertidig fakultetsstyre som skal fungere frem til sommeren, og til uka skal vi få på plass tilsettingsutvalgene også, TUV for vitenskapelig ansatte, TRÅD for administrativt ansatte. Disse utvalgene vil komme til å godkjenne utlysningstekster, oppnevne komiteer, behandle søknader om opprykk og ansettelser. Her sitter det representanter for de ulike ansatt-gruppene og studenter. Fakultetsstyret har ikke rukket å ha sitt første møte ennå, men det kommer vi tilbake til.

I forhold til administrativt ansatte har vi nå lyst ut de tre stillingene vi mangler i fakultetsadministrasjonen, med frist i neste uke. Da begynner vi å bli komplette.

Det er en spennende uke vi har lagt bak oss. Mandag startet jeg med diskusjoner om ansettelser ved seksjonen vår for Eksperter i team, som ble overført til fakultetet vårt fra studieavdelingen fra 1. januar. Her skal vi få opp forskningsaktivitet på teamarbeid, i tillegg til at vi har ansvar for å drifte prosessdelen av alle EIT-landsbyene. Mange andre ved økonomifakultetet forsker på og jobber med teamarbeid på ulike måter, og nå kan vi skape et slagkraftig miljø på tvers av institutter, når vi bare får orden på alle praktiske forhold først!

Gruppebilde fra disputas. Foto.

Per Christian Ahlgren etter disputasen sammen med opponenter, administrator og instituttleder.

Senere samme dag – altså mandag – fikk jeg gleden av å delta på disputasen til den aller første kandidaten fra NTNU Handelshøyskolen og fra Økonomifakultetet – Per Christian Ahlgren! Han har skrevet en avhandling om hvordan og hvorfor «accounting» skaper hverdagspraksis i samspill på tvers av organisasjoner i offentlig sektor, blant annet ved bruk av aktør-nettverksteori. En svært spennende diskusjon ble gjennomført med opponentene, og viste interessante perspektiver i skjæringspunktet mellom økonomi og organisasjonsteori. En sann glede å høre på, var det!

Tirsdag og onsdag var alle ledere på NTNU samlet på Oppdal. Temaet var «forskningsuniversitetet», hva må vi gjøre for å ble enda bedre på dette feltet? Vi diskuterte rekruttering, ulike karriereveier, kultur, strategiarbeid og samarbeid på tvers av institutter og fakulteter. Det var mange spennende foredrag og diskusjoner, mens minst like viktig er det å møtes på tvers av organisasjonen. Utfordringer som vi sliter med hos oss oppdager vi ikke er unike på noen måte. Andre fagmiljø sliter med akkurat det samme, og har til og med gjort noen forsøk på tiltak. Det er nyttig å høre hvordan andre tenker og handler, og vi skaffer oss kontakter vi kan diskutere med også i fortsettelsen. Det er så mye lettere å ta kontakt på tvers av organisasjonen når man har truffet hverandre først, ikke minst gjelder det de som sitter på en annen campus enn deg selv.

Rektor utfordret oss til å være mer aktive i samfunnsdebatten fremover mot stortingsvalget. «Fake-news» ble kåret til årets «nyord» i 2016, og det gir jo grunn til bekymring. Universitetene har et eget ansvar for å opplyse debatter i offentligheten med mer kunnskap, og her kan vi alle bidra. Ikke nøl med å ta ordet når du opplever at en debatt er basert på gale premisser! Vil du ha tips og hjelp til å komme på i media er det bare å ta kontakt med vår utmerkede kommunikasjonsmedarbeider Kari!

Resten av uken har handlet om diverse praktikaliteter, som mye av hverdagen tross alt består av! Neste uke starter med et møte om Sameval, en krevende sak vi må jobbe mye med, forskningsrådet skal evaluere fagområdene innen samfunnsfagene, inkludert økonomiske/administrative fag og samfunnsøkonomi. Tirsdag er det dekanmøte igjen, som stort sett alle tirsdager, og onsdag er det ledermøte på Fakultetet. Da skal vi få på plass et eget utdanningsutvalg, og jobbe videre med faglig integrasjon.

Jeg håper alle får en riktig god helg når den tid kommer! Har du saker du vil ta opp med meg, si i fra.

Monica

ØK-nytt for uke 3

av 20. januar 2017 i Ukategorisert med 1 Kommentar

Hei alle på Økonomifakultetet! Det er fredag 20 januar og et absolutt skrekkelig vær i Trondheim. Håper det er litt bedre i Ålesund og på Gjøvik! Det er også en svært spennende dag på globalt plan, i dag starter en ny æra med en ny president som innsettes i USA. Flere av oss lurer jo på hvordan dette vil gå. Blant de mange som synes og mener i dagens mediebilde fant jeg vår egen Ragnar Torvik, professor ved Samfunnsøkonomi i dagens utgave av Adresseavisen. Flott at vi er synlige!

Tredje uke som økonomifakultet har snart passert, og det begynner å føles noenlunde naturlig. Fakultetsadministrasjonen sitter i korridoren i 5. etasje i Rustbygget, og det går ganske fint. Men vi gleder oss selvsagt til litt mer permanent lokalisering, og ikke minst få samlet alle. Alt må komme i tur og orden, vi får smøre oss med den tålmodigheten vi ikke har! Sist uke har vi jobbet oss ferdig med budsjett for instituttene og fakultetet, og ser ut til å ha kommet godt i mål på det området. Det blir stramt, men det skal gå fint. Stillingsstoppen er dessuten opphevet, så nå håper vi å få på plass de tre personene vi mangler for å være komplette.

Det var dekanmøte på NTNU tirsdag, og vi ser at vi må komme i gang med strategiarbeid. Den eksisterende strategien for NTNU skal revideres i august, men vi skal ikke vente på det. Vi starter nå straks med å lage et utkast til strategi for fakultetet, og dette utkastet skal være klart i mai. Dette vil gi innspill til NTNUs sentrale strategi. Når NTNUs reviderte strategi er på plass i august kan vi gjøre vår strategi helt ferdig. Vi skal snart sette ned en gruppe for dette, som vil ledes av prodekan Grete Wennes. Alle skal bli involvert i strategiarbeidet, vi kommer tilbake med en plan!

Dekanmøtet diskuterte også oppfølging av det såkalte Børresen-utvalget, en rapport som ble laget i fjor om forbedring og forenkling av administrative prosesser ved NTNU. Tre ulike prosesser er valgt ut for å forenkles: Ansettelsesprosessen, studieplaner/eksamen og plan/budsjett/oppfølging. I og med at vårt fakultet er nytt og skal innføre prosesser fra scratch har jeg foreslått at vi kan være et «pilotfakultet» på noen av prosessene. Det har jeg ikke fått svar på ennå, men det kan i så fall bli spennende og nyttig!

En siste sak fra dekanmøtet som kan nevnes er utvikling av flere karriereveier ved NTNU, det såkalte «dosentløpet» og «professorløpet». Vi har levert en høringsuttalelse som er vedlagt her: Høringsuttalelse fra ØK-fakultetet om personalpolitikk for ansatte i undervisnings- og forskerstillinger ved NTNU. Saken er også omfattende drøftet i Universitetsavisa (klikk på lenke for å gå til saken)

Vi er også i gang med en evaluering av forskningsaktivitet, «SAMEVAL»-prosjektet. Vi kom litt sent i sving, da prosessen startet lenge før vi eksisterte :-). Men nå er vi i gang, og instituttlederne og ansvarlige for forskning på instituttene jobber med saken. Vi har kort tid, men dette er svært viktig, og vi må være effektive. Jeg håper alle bidrar med det de kan når og hvis dere blir spurt!

Neste uke skjer det mye. Vi har vår aller første disputas på fakultetet: Per Christian Ahlgren fra Handelshøyskolen er første kandidat som disputerer fra ph.d.-programmet i økonomistyring nå på mandag. Dette er fakultetets og handelshøyskolens første disputas. Klikk på denne lenken for å lese mer om disputasen.

Denne disputasen er på mandag. Tirsdag og onsdag er det ledermøte for NTNU på Oppdal. Dette er på en måte vinterens vakreste eventyr, alt som kan krype og gå av ledere er tilstede: Rektorat, NTNUs styrerepresentanter, ledere i fellesadministrasjonen, dekaner, prodekaner, administrative ledere og instituttledere. Vi skal diskutere forskning, hva det vil si å være et forskningsuniversitet, vi skal diskutere karrierestigene som jeg nevnte over, og det er en del generelle bolker om ledelse. Det eneste rent faglig innlegget kommer fra vårt fakultet: Professor og prodekan Grete Wennes fra Handelshøyskolen skal snakke om ledelse og kultur. Det er stor stas at vi er representert på denne flotte måten, synes jeg!

Da håper jeg at alle får en riktig fin helg når den tid kommer etterhvert! Har du innspill til saker for neste ØK-nytt, send meg det senest torsdager!

Monica,

dekan

Topp