Kategorier
Ukategorisert

ØK-nytt uke 15

Hei, og god helg til alle!

Mye har skjedd siden sist: Gustav Agneman er Onsager-kandidat og førsteamanuensis på ISØ. Denne uka fikk vi vite at han har vunnet en prestisjefylt pris: The Austin Robinson Memorial Prize for 2023.  I begrunnelsen for prisen heter det blant annet at artikkelen «gjør et stort sprang når det gjelder å forstå hvordan marked og moralske avveininger henger sammen. (…) Studien kombinerer naturlig variasjon i markedseksponering med atferdsdata, innhentet gjennom et ypperlig designet eksperiment.» Gustav Agneman har vært ansatt ved ISØ siden 2023, med politisk økonomi og utviklingsøkonomi som forskningsfelt. Les om prisen her: https://nyheter.ntnu.no/marked-og-moral-pa-gronland-prestisjepris-til-ntnu-forsker/

Sist uke hadde vi disputas på ISØ. Quynh Trang Nguyen forsvarte sin oppgave med tittelen: “Transparency in Financial Markets: Are the Effects Visible?”. Komiteen besto av: Associate Professor Charline Uhr, Aarhus University, Professor Tore Leite, NHH og Associate Professor Jacopo Magnani, NTNU. Veileder for Quynh har vært Professor Snorre Lindset, og biveileder Professor Kåre Johansen, begge fra ISØ. Tittel på prøveforelesning: “An evaluation on how ESG preferences affect the portfolio allocation decisions of households and institutions”. Her er kandidat og komite:

Denne uken var det også en disputas, denne gang på HHS, med Åse Jacobsen. Hennes avhandling har tittelen: “How to Prevent Operating in Red: An Investigation of the Challenges of Reducing the Financial Problems in European Club Football in Small- and Medium Size Leagues”. Komiteen besto av Professor Emeritus Klaus Nielsen, University of London, Associate Professor Stephen Morrow, Heriot-Watt University og Professor Kari Nyland fra HHS. Åse sin veileder har vært Professor Harry Arne Solberg fra HHS, og biveileder Adjunct Associate Professor Rasmus K. Storm, NTNU and the Danish Institute for Sport Studies. Prøveforelesning hadde tittelen “Analysing the future of the welfare state using appropriate theory”. Her ser vi kandiat og komite:

Røroskonferansen arrangeres årlig av Logistikkforening Trøndelag. Konferansen tar for seg temaer innen logistikk når det gjelder samfunnsutvikling, næringsliv og bærekraftig utvikling. Konferansen har en lang tradisjon, og snart 50-årsjubileum. Det er en viktig arena for debatt, kunnskapsdeling og nettverksbygging blant deltakerne. Linjeforeningen fra bachelor logistikkingeniør (LOGITAS) er aktivt i konferansen. I år var det åtte studenter som deltok. I tillegg har vi to studentpresentasjoner fra NTNU hvert år, gjerne fra bacheloroppgaver på INGLOG eller masteroppgaver på enten IØT eller MTP (IV-fakultetet).

Presentasjonene i år var: Bacheloroppgave: Praktisk anvendelse av optimeringsmodell for økt produksjonskapasitet hos Bama Industri – Emma Galguften, Guro Mikaelsen og Marie Johnson, ved Inglog-studiet. Masteroppgave (IØT):  Optimering av lagerlokasjoner for operasjonell suksess – Johannes Log Indbjo, Mathias Sørensen, og David Gulaker. Her ser vi representanter fra linjeforeningen Logitas:

Vi har fått tildelingen til anvendelse av KI innen finans. Under “Bransjeprogram finansnæringen 2024” skal vi utvikle to kurs i samarbeid med aktører i næringen. Innføring i kunstig intelligens for bank og finans skal være et grunnleggende kurs over samme lest som Elements of AI, som allerede tilbys av NTNU og Norwegian Open AI Lab. Maskinlæring i bank og finans vil bli noe mer operativt og gjennomføres som et EVU-tilbud. Utviklingen av kursene påbegynnes i 2024 og kursene skal tilbys fram til og med 2027. Innføring i kunstig intelligens for bank og finans fikk tildelt 5 105 000, mens Maskinlæring i bank og finans fikk 2 218 848. Det er Morten Risstad ved IØT som har ansvar fra vår side.

Som tidligere annonsert i Khrono: Regjeringen har tildelt midler til åtte nye Forskningssenter for miljøvennlig energi (FME). NTNU er med på alle, og vi på ØK er deltaktige i seks av de åtte! Gratulerer til Asgeir og Pedro for fabelaktig god innsats! Les mer her: https://www.khrono.no/skal-bruke-13-milliarder-kroner-pa-a-etablere-nye-forskningssentre/863993

Kategorier
Ukategorisert

ØK-nytt uke 11

Hei, og god fredag! Denne uken var det rektor-debatt i Studentersamfundet, som fortsatt ligger i opptak for interesserte! Det var de tre interne som deltok, mens det er tre andre eksterne med i prosessen. Se her:

https://www.universitetsavisa.no/rektor-ua-debatten/se-rektordebatten-fra-studentenes-storstue-her/401772

Sist uke, torsdag 7. mars forsvarte Marius Langseth sin PhD på IØT. Tittel på oppgaven var: “Data-Driven Decision-Making in the Public Procurement System: The Case of Norway”. Komiteen besto av: Professor Fredo Schotanus, Utrecht University, the Netherlands, Professor Eli Hustad, University of Agder, Norway og Associate Professor Aud Marit Wahl, NTNU. Hovedveileder har vært Professor Luitzen de Boer, NTNU. biveiledere har vært Professor Moutaz Haddara, Kristiania University College og Associate Professor Jan Ole Similä, Nord University. Her er Marius og komiteen:

Onsdag 6. mars var det også en disputas, Yannick Werner forsvarte sin PhD for Technical University of Denmark (DTU) og NTNU, IØT. Tittel på oppgaven var «Modeling Electrolyzers and Gas Networks for Integration with Power Systems». Dette har vært et samarbeid mellom DTU og NTNU. Komiteen besto av Professor Bissan Ghaddar, DTU, Professor Stein-Erik Fleten, NTNU og Professor Victor Zavala, University of Wisconsin-Madison. Veileder har vært associate Professor Jalal Kazempour, DTU Wind and Energy Systems. Biveileder har vært professor Ruud Egging-Bratseth, NTNU. Jeg har ikke mottatt bilder fra denne seansen.

På tirsdag denne uken feiret Handelshøyskolen sitt nye emne Bærekraftsrapportering. Heidi Rapp Nilsen er stolt og glad over å ha fått jobben som emneansvarlig. Hun gratulerer alle som har jobbet med å få på plass emnet, det første kullet med studenter, og ikke minst gratulerer til næringslivet som snart kan ansette medarbeidere som kan Bærekraftsrapportering; Hva, Hvorfor og ikke minst Hvordan. Foreleser i emnet, Ronny Thomas Jenssen, skrev på Linkedin: «Av FNs Bærekraftsmål er min favoritt nr. 17: «Samarbeid for å nå målene». Utviklingen av dette faget er et levende bevis på dette. Det har vært et samarbeid mellom mange ansatte på NTNU og SpareBank 1 Regnskapshuset SMN AS, samt alle våre kunder som har vært testpiloter. Tusen takk for samarbeidet! Dypt takknemlig. Nå skal vi fortsette med å utvikle kurset (BBOA 3015) til å bli det beste faget på bærekraftsrapportering i Norge! Her er Ronny Thomas, Heidi og kaken:

Vi hadde også et spennende foredrag av Egil Matsen til lunsj onsdag denne uken, om sammenhengene mellom risiko/globale utfordringer og økonomisk utvikling. Interessant.

I skrivende stund er jeg i Ålesund, men snart på vei hjem. God helg til alle!

Monica

Kategorier
Ukategorisert

ØK-nytt uke 9

Hei, og fortsatt god helg! Siden sist har vi lansert vårt nye masterprogram på IIF i Ålesund. Dette ble markert med et større seminar i Sundebygget med inviterte gjester fra næringsliv og offentlig sektor. Masterprogrammet har tittelen «Management of Innovation and Sustainable Business Development» og har første opptak nå til høsten. Her fra lanseringen:

Saken ble også behørig omtalt i UA: https://www.universitetsavisa.no/akademisk-frihet-akademisk-ytringsfrihet-anne-borg/begeistring-for-ny-ntnu-master/399975

Igjen er NTNUs Entreprenørskole kåret til det beste studieprogrammet i forhold til studiekvalitet av Tekna: https://www.tekna.no/magasinet/mastervinner-med-insektbonder/ Denne saken er også omtalt grundig av UA, og per nå mest lest av alle saker: https://www.universitetsavisa.no/entreprenorskolen-ntnu-student/masterstudium-ved-ntnu-fikk-topplassering/400546 Gratulerer så mye til alle på ES! Utrolig bra innsats.

Vi har to nye medarbeidere på IØT:

Heidi Fossland, startet 26. februar, som daglig leder for Energy Transition Initiative. Heidi kommer fra en stilling som konstituert direktør for partnerskap og strategi i Siva. Anita Romsdal, startet fredag 1. mars som førsteamanuensis i logistikk. Hun kommer fra en tilsvarende stilling ved Institutt for maskinteknikk og produksjon på IV-fakultetet. Velkommen så mye til begge to!!

Vi har dessuten vunnet en pris! Norsk Operasjonsanalyseforening deler hvert år ut pris for beste masteroppgave innen operasjonsanalyse. I år ble det to vinnere og en av de er Helle Hagli Sønnervik som leverte sin masteroppgave hos Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse i juni 2023. Tittelen på oppgaven er “Strategic Fleet Renewal of Norwegian Fisheries with Environmental Considerations” der hun analyserer hvordan den norske fiskeflåten burde fornyes for å nå de norske klimamålene i 2030 og 2050. Evalueringskomiteen hadde følgende å si om hennes oppgave: “The thesis demonstrated excellence across multiple dimensions, including professional quality, originality and potential impact on future research and practice.” Hun ble veiledet av Peter Schütz og Mohamed Kais Msakni. Her er Helle og veileder Peter fra IØT:

IØT har en tradisjon for å feire de veilederne som har avsluttet en PhD-disputas året før. I 2023 var det 11 veiledere som hadde disputaster:

  • Vegard Skonseng Bjerketvedt ble veiledet av Asgeir Tomasgard
  • Roel Nagy ble veiledet av Verena Hagspiel
  • Kristin Wulff ble veiledet av Hanne Finnestrand
  • Kinga Wasilkiewicz Edwin ble veiledet av Eirik Albrechtsen
  • Sarka Stadlerova ble veiledet av Peter Schütz
  • Fanny Hermundsdottir ble veiledet av Arild Aspelund
  • Simen Tung Vadseth ble veiledet av Henrik Andersson
  • Zhonghua Su (dr.philos.)
  • Amia Enam ble veiledet av Heidi Carin Dreyer
  • Marie Nilsen ble veiledet av Trond Kongsvik
  • Thomas Reiten Bovim ble veiledet av Anders Gullhav

Ikke alle veilederne var tilstede for å bli feiret, men her er et knippe av dem:

Da vil jeg ønske alle fortsatt riktig god helg!

Monica

Kategorier
Ukategorisert

ØK-nytt uke 6

Hei, og god fredag! vi er i sving med disputaser igjen. Fredag 2. februar disputerte Hongyu Zhang fra IØT med avhandlingen: “Investment planning under uncertainty in energy systems: Modelling and algorithms”. Komiteen var:

  • Professor Ramteen Sioshansi, Carnegie Mellon University, USA
  • Associate Professor Marianne Zeyringer, University of Oslo, Norway
  • Professor Henrik Andersson, NTNU

Veileder har vært Professor Asgeir Tomasgard, og biveiledere Research Manager Brage Rugstad Knudsen, SINTEF Energy Research, og Professor Ignacio E. Grossmann, Carnegie Mellon University.

Tema for prøveforelesning var: “The role of natural gas in future net-zero energy systems: large scale system modelling results vs policies”

Her ser vi kandidat og komite etter disputasen:

Doping, korrupsjon, overgrep, kampfiksing, bærekraft, klimaendringer og sportsjournalistikk er alle tema som ble diskutert og belyst når konferansen «Play the Game» ble gjennomført på Royal Garden 4. – 7. februar. Det er Harry Arne Solberg fra NTNU Handelshøyskolen som er med og arrangere konferansen, som fikk bred medieomtale i Adresseavisen her: https://www.adressa.no/sport/i/76e1xo/foerste-gang-i-trondheim-problemene-er-ikke-blitt-mindre

Mandag 5. desember hadde vi besøk av sjef for oljefondet, Nikolai Tangen.

Før Tangen holdt en eksklusiv gjesteforelesning for Indøk-studentene, hadde han allerede møtt ledelsen og faglærere ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledlese (IØT). Først hadde vi et møte med ledelsen på IØT. – Vi ansetter jo mange av studentene deres, var åpningsreplikken til oljefond-sjefen, som tidligere har sagt at halvparten av de han ansetter nettopp kommer fra Indøk.

Oljefondsjefen er opptatt av rekruttering, ikke minst at flere flinke jenter må søke seg til teknologi og finans, og var ute etter gode råd. – Vi trenger flere kvinnelige rollemodeller, svarte finans-professor Verena Hagspiel-Janssen. -Hvis studentene møter en finansverden med bare menn, tar de fort signalet om at «dette er ikke noe for deg, jenta mi», sa Hagspiel-Janssen og utfordret Tangen til å bidra med gjesteforelesere. -Det skal vi ordne, svarte Tangen på strak arm.

Her er instituttleder Marielle, Nikolai og meg etter møtet:

Etterpå holdt han en forelesning for Indøk-studentene. Her listet han opp noen fellestrekk om hva man kan lære av «de flinkeste folka»:

  • De omgir seg med dyktige mennesker og setter pris på dem.
  • De lærer hver eneste dag. De snakker med folk som tenker annerledes enn dem selv eller kan noe de ikke kan.
  • Spør når du ikke forstår. Folk flest spør aldri når de ikke forstår, de flinke spør!
  • Humor er noe av det viktigste, få det inn overalt hvor du kan. (Tangen ansatte selv noen som skrev en morsom kommentar i sin søknad.)
  • Flinke folk er ofte sta, men i stand til å skifte mening.

En stadig viktigere rollemodell i teknologi, er NTNUs egen AI-stjerne, Inga Strümke. Nicolai Tangen rakk også et besøk hos Strümke, Ingrid Skjølberg og AI-laben, der han var opptatt av hvordan kunstig intelligens kan brukes innenfor finans:

I går torsdag hadde IØT en kåring gjennomført i felleslunsjen, av fjorårets beste forelesere og veiledere, gjennomført av studentene. Institutt-tillitsvalgt (ITV) Amund Andreassen delte ut prisene sammen med nestleder utdanning Dag Håkon Haneberg. På bildet ser vi professor Verena Hagspiel-Janssen som fikk prisen for beste veileder, førsteamanuensis Maria Lavrutich som fikk prisen for beste foreleser for 4.-5. klasse INDØK og professor Roger Sørheim som fikk prisen for beste veileder ved et av de andre studieprogrammene ved IØT (her: NTNUs Entreprenørskole). De øvrige prisene som ble delt ut gikk til professor Poul Houman Andersen (beste foreleser for 1.-3. klasse INDØK), universitetslektor Sara Sundqvist (beste foreleser åpen kategori), og emnet TIØ4205 – Metoder og verktøy i sikkerhetsstyring, hvor professor Eirik Albrechtsen er emneansvarlig:

Da er det på tide å ønske alle god helg! Husk at hvis du vil at jeg skal ta med noe fra ditt fagmiljø i blogg må du sende meg bilde og tekst før neste fredag!

Monica

Kategorier
Ukategorisert

ØK-nytt uke 4

Hei og god fredag! I løpet av januar har vi to nyansettelse ved IIF: Bianca Hammer startet i fast stilling som universitetslektor innen bedriftsøkonomiske fag, og Anca Oltean startet fast stilling som førsteamanuensis innen samme fagområde. Velkommen begge to!

Maktmisbruk, overgrep, doping, korrupsjon… Det er idrettsmedaljenes baksider når NTNU Handelshøyskolen i februar er vert for Play the Game! Siden 1997 har Play the Game bidratt til å øke internasjonal bevissthet rundt idrettens etiske utfordringer. Fra forholdet mellom sport og nettkriminalitet, til overgrep, kampfiksing og antidoping. Konferansene samler idrettsledere og -utøvere, akademikere og journalister og andre med interesse for idrettspolitikk og -etikk. For første gang arrangeres konferansen i Norge, med NTNU Handelshøyskolen og Trondheim som vertskap, 4. til 7. februar. Nærmere 300 internasjonale og norske nøkkelpersoner deltar med innlegg og deler meninger og kunnskap. – Norske idrettsutøvere og idrettsledere har en sterk tradisjon for å si fra om de etiske utfordringene og det demokratiske underskuddet som moderne idrett står overfor. Samtidig har vi gjennom Besseberg-saken fått en påminning om at idrettens mørkere sider ikke er så fjernt fra oss, sier Harry Arne Solberg på HHS. Saken er også omtalt i dagens utgave av Adresseavisen.

Denne uken har det vært ledersamling på Oppdal, med alle instituttledere, administrative ledere, rektorat, dekan og prodekaner og ledere i Fakultetsstyrene. Tema var oppstart av strategiprosessen, og Universitetsavisa omtaler samlingen. Vi hadde blant annet besøk av Digitaliseringsminister Karianne Tung: https://www.universitetsavisa.no/digitalisering-digitaliserings-og-forvaltningsdepartementet-digitaliseringsminister/karianne-tung-med-utfordring-er-ntnus-tid-forbi/397314

De fleste har fått med seg hva som skjedde før jul, da Anne Borg valgte å trekke seg som rektor. Prorektor Tor Grande ble konstituert i hennes sted, og NTNUs styre har nå bestemt at rektorstillingen skal lyses ut tidligere enn opprinnelig plan tilsa. Som flere sikkert har hørt ønsker jeg å søke stillingen som rektor. Ikke fordi jeg vil bort fra økonomifakultetet, men for å bygge videre på det vi har jobbet med hos oss siden fakultetet ble opprettet i januar 2017. Vi har jobbet godt med kvalitet i både forskning og utdanning, vi har opprettet en rekke nye studieprogram, økt forskningsaktiviteten betraktelig, fått til et bra samarbeid på tvers av alle tre campus, og vi har gjennomført en campus-samling i mindre skala, som nettopp har ført til at studentene tar flere emner på kryss og tvers. Som ARK viser har vi også oppnådd et godt arbeidsmiljø på alle våre enheter. Mye av det som har fungert hos oss tror jeg også kan fungere på hele NTNU. Det blir hard konkurranse med mange gode søkere, men det er verdt et forsøk! Prosessen starter nå, og det er planlagt å tilsette ny rektor i styremøtet 15. mai.

Da gjenstår det bare å ønske alle riktig god helg!

Monica

Kategorier
Ukategorisert

ØK-nytt uke 1

Hei, og god nyttår til alle! Da er 2024 i gang, og det blir et spennende år på mange måter. På ØK har vi hatt en pangstart denne uken, med strategiseminar for instituttledere, nestledere, kontorsjefer og dekanat. NTNU skal starte sin nye strategiprosess på lederseminaret i januar, og vi ville begynne med en oppvarming allerede nå.

På tampen av desember i fjor hadde vi en strøm av disputaser:

Zhonghua Su forsvarte sin Doctor Philosophiae (dr.philos.) på IØT med en avhandling med tittelen: “Equilibrium models for multi-fuel energy markets with uncertainties and market power”. Komiteen besto av: Professor Abdel Lisser, Université de Paris Saclay, France, Associate Professor Francesca Maggioni, University of Bergamo, Italy og Associate Professor Peter Schütz, NTNU. Her er komite, disputasleder og kandidat:

Neste ut var Amia Enam, også IØT, med tittel: “Towards a better understanding of IT deployment to improve healthcare performance: qualitative analysis of healthcare service operations in Norway”. Komiteen besto av:

  • Professor Dirk Pieter van Donk, University of Groningen, the Netherlands
  • Professor Sharon J. Williams, Swansea University, United Kingdom
  • Professor Vedran Zerjav, NTNU

Veiledere har vært Professor Heidi Carin Dreyer, biveiledere Professor Luitzen de Boer og førsteamanuensis Anders Nordby Gullhav:

Neste kvinne ut var Marie Nilsen (IØT) med tittelen:

“Health, Safety, and Working Conditions in Platform-Mediated Work: A Multilevel Perspective”

Følgende komite var oppnevnt:

  • Senior Researcher Johnny Dyreborg, National Research Centre for the Working Environment, Denmark
  • Associate Professor Gunhild Birgitte Sætren, Nord University, Norway
  • Associate Professor Paritosh Deshpande, NTNU

Veileder har vært Professor Trond Kongsvik, NTNU. Biveiledere Hanne G. Finnestrand, og Stian Antonsen. Her er de:

Slutten av desember var også svært gledelig på BOA-fronten til HHS: Flere prosjekter har fått finansiering: Forskningsrådet: IPN-prosjektet «GreenSpace – Et parametrisk verktøy for optimalisering av klimavennlige leilighetsplaner med klimagassanalyse i prosjekteringsfasen» ble innvilget med drøye 3 millioner til oss. Søkerbedriften er Parallello. Det er boliggruppa som har jobbet fram søknaden i samarbeid med blant annet SINTEF.

I tillegg har Xinlu fra HHS sammen med DTU og Århus universitet i Danmark og to andre NTNU-miljøer (deriblant ISØ) fått tilslag på en EU-søknad, knyttet til energibruk i afrikanske land, hvor ca. 500.000 av potten går til NTNU Handelshøyskolen.

Jeg tror det er snakk om enda et prosjekt, men her mangler jeg info. Send meg gjerne oppdatert fra HHS, og eventuelle andre BOA-prosjekter vi har fått tilsagn på, så tar jeg det med i neste uke!

På tampen kom enda to disputaser. Den første var et samarbeid mellom ISØ og IØT på Gjøvik, med Fredrik Kostøl. Tittel på avhandlingen:      «Trade Unions and Productivity. Empirical Analyses of the Norwegian Labor Market»

Bedømmelseskomitéen:

  • Research Professor Ana Rute Cardoso, University of Lisboa
  • Research Professor Erling Barth, Institute for Social Research
  • Associate Professor Jan Morten Dyrstad, NTNU

Hovedveileder:      Professor Ragnar Torvik, ISØ.
Medveileder:         Professor Halvor Holtskog, IØT-G.

Tittel prøveforelesning: «The impact of union bargaining on the gender pay gap»

Her er komite og veiledere. Jeg fikk være med her også, stor stas!

Gjøvik har også nyheter når det gjelder internasjonalisering. Gjennom de to siste år har flere kolleger på IØT-G samarbeidet med kolleger ved Technical University of Liberec i Tsjekkia gjennom prosjektet
TIAM, «Trends and Innovative Approaches in Management», finansiert av EEA og Norwegian Grants. Prosjektet er initiert av førsteamanuensis Martina Ortova på Gjøvik og hovedmålet er å gi studenter kunnskap om trender innen managementlitteraturen i en internasjonal kontekst. I tillegg har prosjektet ønsket å utforske og utvikle god pedagogisk praksis for interaktive forelesninger over landegrenser, herunder å aktivere studentgrupper i begge land synkront. Prosjektet, som nå er avsluttet, har resultert i utvikling av 4 undervisningscaser, 4 interaktive forelesninger levert fra begge land og til studenter i de respektive klasserommene synkront, samt også utvikling av annet undervisningsmateriale for bruk ved begge universiteter.

Den siste disputasen var 21. desember ved IØT, med Thomas Reiten Bovim. Tema: “Tactical Resource Planning in Surgical Clinics”

Komite:

  • Professor Erik Demeulemeester, KU Leuven, Belgium
  • Assistant Professor Gréanne Leeftink, University of Twente, the Netherlands
  • Professor Kjetil Fagerholt, NTNU

Veiledere: Anders Nordby Gullhav og biveileder Henrik Andersson.

Den siste nyheten for denne gang: Morten Risstad er ansatt som førsteamanuensis ved IØT fra 1. januar. Ansatt i fagområdet kvantitativ finans. Har vært II’er ved IØT en periode, og har lang fartstid fra finansbransjen.

Da ønsker jeg alle god helg!

Monica

Kategorier
Ukategorisert

ØK-nytt uke 48

Hei, og god fredag! Siden sist har det skjedd mye. Vi har hatt kinoforestilling på Gjøvik me studentene, sett Sulis 1907 og plassert dette inn i den norske modellen historisk. 1907 var året da den første tariffavtale så dagens lys. Fredrik Kostøl med flere hadde laget et veldig bra program i Gjøvik kino! Vi har hatt dekansamling i Ålesund. Vi har hatt enda flere dialog- og allmøter med institutter og fagenheter. Det har vært doktorpromisjon. Det har vært UHR-møte i Oslo, og UHR-ØA møte i Ås, der vi fikk opprettet en Phd-skole i økonomi og ledelse på tvers av ulike øk/ad utdanningsinstitusjoner. Den er bred nok til å dekke fag innenfor indøk og samfunnsøkonomi i tillegg til øk/ad-fagene. ØK skal være vertskap for forskerskolen, og Stein Erik Fleten fra IØT er leder av forskerskolen. Det blir veldig bra! Det vil gjøre det lettere for PhD-studenter å ta emner på tvers som allerede finnes, men også opprette nye emner og arrangere faglig konferanse og andre møteplasser.

Denne uken kom nyheten om at vi har fått to nye meritterte undervisere: Tim Torvatn og Øystein Widding, begge fra IØT. Gratulerer så mye til begge to! Les mer om hva det er og hva det innebærer her: https://www.universitetsavisa.no/forelesning-merittering-ntnu/21-undervisarar-far-heva-status-eit-resultat-av-kollektivt-arbeid/393180

Siden sist har vi også hatt noen disputaser. Onsdag 29. november disputerte Fanny Hermundsdottir på IØT og faggruppe Stratfor med følgende avhandling: Sustainability innovations: The role of sustainability innovations in solving the sustainability challenges and increasing firm competitiveness”. Komiteen har bestått av: Professor Marianne Terese Steinmo, Nord University, Associate Professor Ferran Giones, University of Stuttgart og Associate Professor Torgeir Aadland fra IØT. Veiledere har vært Professor Arild Aspelund og Øyvind Bjørgum fra IØT. Prøveforelesningen hadde følgende tema: Developing sustainable innovations in firms: Key challenges and enablers.” Her er Fanny med komiteen etter ferdig dyst:

Allerede dagen etter var det en ny disputas på samme institutt. Simen Tung Vadseth disputerte med følgende tema: “New Mathematical Programming-based Algorithms for Solving Rich Vehicle Routing Problems”. Komiteen besto av følgende: Professor Claudia Archetti, ESSEC Business School, Frankrike, Professor Wout Dullaert, Vrije Universiteit Amsterdam og Professor Lars Struen Imsland fra institutt for kybernetikk, NTNU. Veiledere har vært Professor Henrik Andersson og Professor Magnus Stålhane, begge fra IØT. Prøveforelesningen hadde følgende tittel: Routing problems in last-mile delivery services”. Her er kandidat, veiledere og komite:

Da gjenstår det bare å ønske dere god helg!

Kategorier
Ukategorisert

ØK-nytt uke 44

Hei, og god fredag!

I går hadde vi storfint besøk! Næringsforeningen i Trondheimsregionen er opptatt av å synliggjøre kompetansen som finnes i forskningsmiljøene i Trondheim. Nordeas oppkjøp av Danske Bank har gjort det ekstra aktuelt å vise fram hvilke muligheter som ligger i samspill med både økonomi- og teknologimiljøene ved NTNU.

Torsdag tok Fakultet for økonomi imot en stor delegasjon med toppledere i Nordea, i følge med representanter for Næringsforeningen og Trondheim kommune. Prodekan Ottar Michelsen innledet om fakultetet som en ressurs for finansbyen Trondheim. Med spisskompetanse på økonomi og en tydelig teknologiprofil, er fagmiljøet ved ØK ekstra interessant for morgendagens banktjenester.

Tidligere på dagen besøkte Nordea-ledelsen AI-laben på NTNU. Maskinlæring og kunstig intelligens har også stor oppmerksomhet både i undervisningen og forskningen, ikke minst på NTNU Handelshøyskolen. Stikkord er blant andre konkursprediksjon, avdekking av hvitvasking, automatiserte verdsettingsmodeller, stresstesting av porteføljer og predikering av banktap på bolig. Nettopp det sterke forskningsmiljøet både på AI/maskinlæring, bank og finans, og tilgangen på en unik kompetanse – studenter og ansatte – med kombinasjonen økonomi og teknologi, bør gjøre Trondheim ekstra attraktiv for finansnæringen.

Berit Rian leder ikke bare Næringsforeningen, men er også stolt styreleder i fakultetsstyret ved Fakultet for økonomi. Hun benyttet anledningen til å minne om at Nicolai Tangen, sjefen for Oljefondet, har vært tydelig på at han i framtiden vil rekruttere økonomer som forstår teknologi – med andre ord våre studenter. Her er gruppen på plass i Adolf Øien-bygget:

Mandag 30. oktober disputerte Haley Knudson ved IIF i Ålesund. Tittel på avhandlingen hennes er «Multilevel considerations for sustainability management». Bedømmelseskomité: Professor emeritus Atle Midttun, Norwegian Business School BI, Professor Roberta Salomone, University of Messina. Professor Heidi Carin Dreyer, NTNU- Veiledere har vært Øivind Strand, og medveiledere, Hans A. Solli-Sæther og Annik Magerholm Fet.

Her er Hayley sammen med komiteen og disputasleder Jon Olaf:

Og her ser vi henne sammen med veiledere og instituttleder på IIF, Mark:

Fredag 27. oktober var det også en disputas, denne gang på IØT. Šárka Štádlerová har skrevet en avhandling med tittelen: “Multi-period facility location problems with capacity expansion: Locating hydrogen production in Norway”. Komiteen var Professor Dr. Teresa Melo, Saarland University of Applied Sciences, Germany, Dr. Kjetil Trovik Midthun, Greensight AS, Norway og førsteamanuensis Steffen Jaap Skotvoll Bakker, NTNU. Veiledere har vært Peter Schütz og Asgeir Tomasgard. Prøveforelesning hadde følgende tittel: “Emerging trends in location planning under sustainability concerns”. Dette gikk sannsynligvis riktig så bra, og her ser vi komite, veiledere, kandidat og disputasleder:

Neste uke har jeg et spennende program. Jeg skal først til Gjøvik for å forelese om den norske modellen for BØA-studentene våre. Deretter har fagenheten arrangert en filmvisning av Sulis 1907, om forhistorien til den norske modellen. Med på visning og diskusjon blir også Bjørn Sigurd Svingen, som er leder av Raufoss Jern og Metall, som ble stiftet allerede i 1905. Derfra drar jeg videre til Ålesund for dialogmøte og dekansamling for de fem dekanene som har virksomhet i Ålesund.

Da håper jeg alle får en riktig god helg!

Kategorier
Ukategorisert

ØK-nytt uke 43

Hei og god lørdag! Denne uken var jeg så heldig å få være med på ISØ sitt strategiseminar! Dette foregikk på Røros, og vi hadde spennende diskusjoner om forskning, nye tematiske satsningsområder, rekrutteringspolitikk og utdanning. Et godt program godt tilrettelagt av Anne, Anne, Per og Colin!

Fredag 20.oktober disputerte Kinga Wasilkiewicz Edwin ved IØT. Tittel på avhandlinga: “Advancing safety management in construction: Additional inputs through information sharing and an integrated safety approach” Komiteen bestod av Kent Jacob Nielsen, Gødstrup Hospital og Aarhus Universitet, Marja Katariina Ylönen, Universitetet i Stavanger og Tor Olav Grøtan, NTNU. Veiledere har vært Eirik Albrechtsen og Trond Kongsvik. Kinga er forøvrig en vaskeekte Indøk-student! Her er Kinga med veiledere:

Det var også en disputas fra IØT denne fredagen, men det kommer jeg tilbake til når jeg får bilder fra fotografen!

Ny controller i fakultet for økonomi.

Det nærmer seg november og oppstart for vår nye controller i fakultetsadministrasjonen, Tonje Brevik. Tonje er 30 år og siviløkonom fra Oslo MET i 2018. Hun kommer fra stilling som finansrådgiver i Danske Bank, personmarked. Der har hun jobbet siden januar i 2019. Før jobben i Danske Bank, jobbet hun for Kredinor gjennom Studentconsulting, og også i Visma Collector. Nå gleder hun seg til nye utfordringer som controller hos oss!

Vi på ØK driver en mangfoldig virksomhet med ulike tema. En av studentene til Rikke Jørgensen på HMS-gruppa på IØT har fått medieomtale av sin masteroppgave om HMS innen landbruk. Det har seg nemlig sånn at Stortinget for snart 20 år siden at alle norske melkekyr og annet storfe skal få gå i det som kalles løsdriftfjøs. I dag er det ifølge Norges Bondelag blitt om lag 3.000 slike løsdriftfjøs for melkeproduksjon. Fortsatt finnes det 4.000 norske fjøs der melkekyrne står på bås. Tanken bak dette er at dyrene får det bedre når de kan gå fritt omkring inne i fjøset. Flere bønder planlegger å bygge slike nye fjøs eller bygge om eksisterende båsfjøs til løsdriftfjøs. Men nå har altså mastergradsstudenten funnet ut at ikke alt er som det bør i de nye og moderne fjøsene. Det handler om gassen ammoniakk, som kommer fra urin og møkk fra dyrene. Bøndene oppholder seg lengre inne i de moderne fjøsene, og blir dermed eksponert for ammoniakk over lengre tid, noe som kan fremkalle eller forverre astma. Det finnes løsninger på dette, og du kan lese mer her: https://forskning.no/arbeidsliv-landbruk/malte-mye-helseskadelig-gass-i-moderne-husdyrfjos/2269300

Da håper jeg alle får en riktig god helg!

Kategorier
Ukategorisert

ØK-nytt uke 42

Det har hopet seg opp med disputaser i det siste. Denne uken, nærmere bestemt mandag 16. oktober disputerte Abinet Tilahun Aweke v/ISØ. Disputasen blir heldigital via Zoom. Tittel på avhandlingen: Essays on Environmental and Energy Economics. Tittel på prøveforelesning: The use of surveys within economic research: Benefits and pitfalls in light of economic theory. Veiledere har vært Anne Borge Johannesen og Jon Olaf Olaussen. Bedømmelseskomité:

  • Professor emeritus Runar Brännlund, Umeå universitet
  • Seniorforsker Margrethe Aanesen, Samfunns- og næringslivsforskning
  • Professor Hildegunn Ekroll Stokke, ISØ

Tidligere i høst hadde vi en nærings-PhD som dipsuterte ved IØT, nemlig Kristin Wulff. Hun jobber i bedriften Kantega, og dette prosjektet er et eksempel til etterfølgelse. Ikke bare Kristin, men hele bedriften har vært involvert i prosjektet gjennom disse årene. Ledelsen i Kantga stilte tungt på selve dagen, og så fornøyde blir man etterpå! Her er komite, veiledere og ledelse i Kantega til stede:

Denne uka ble det årlige Kvalitetsseminaret ved campus Gjøvik arrangert.  Seminaret har et utdanningsfokus og samlet godt over 100 studenttillitsvalgte og ansatte over to dager for å diskutere viktige temaer som påvirker utdanningskvalitet og læring. I år var programmet todelt, der den første dagen belyste «Kunstig intelligens og ChatGPT – utfordringer og muligheter» i et lærings- og vurderingsperspektiv. Dag to fokuserte på «Studentengasjement og læringsmiljø», og introduksjonen til temaet var ved prorektor for utdanning Marit Reitan. Våre kolleger på IØT-G rapporterer om gode og konstruktive dialoger med sine studentrepresentanter, og har fått med seg både innspill til utviklingsmuligheter og bekreftelser på ting som fungerer bra, der den gode relasjonen mellom studenter er en viktig faktor.

Markedsføring i BØA kan læres på flere måter, og på Gjøvik ble denne ukas forelesning i regi av HOFF SA, som er en produsent med et nasjonalt fokus, men lokalisert i Gjøvik. Etter at de nye studentene jobbet med en caseoppgave på et HOFF-produkt allerede i oppstartsuka, møtte de nå bedriften igjen i markedsføringsemnet 1. semester i form av en gjesteforelesning av markedssjef dagligvare Anita Helland. Samtidig fikk studentene teste og gi tilbakemelding på et nytt produkt fra HOFF. Det er 3. året vi har dette samarbeidet, som gir nytte både til studentene og til HOFF SA: