Nyheter og fagressurser for medisin, sykepleie, helse og omsorgsfag

EndNote & Zotero

Hender over tastatur

EndNote og Zotero er referanseverktøy som lar deg lagre og organisere litteraturreferanser i en personlig database, og sette inn referanser i tekstdokument.

Studenter og ansatte ved NTNU kan installere EndNote gratis siden NTNU har kjøpt inn institusjonslisens. Ansatte ved St.Olavs hospital må ta kontakt med Hemit for å få tilgang til EndNote.

Informasjon om våre EndNotekurs finner du på kurssiden. Abonner på vår Innsidakanal «EndNote og referansehåndtering – tips fra biblioteket» hvis du ønsker nyheter og tips om EndNote.

Vi anbefaler Zotero til studenter og andre som skal skrive korte oppgaver på grunn av enklere funksjonalitet.

 

Installere EndNote

Bruke EndNote

Løse EndNotefeil

Importere referanser til EndNote

Formatere manus i EndNote

Zotero

Nyheter:

12.01.21: EndNote 20 for Mac er nå tilgjengelig for NTNU.

17.12.20: Kurshefte/brukermanuel for EndNote 20 for Windows er nå tilgjengelig. EndNote 20 for Mac er lansert internasjonalt, men ikke tilgjengelig for NTNU ennå.

01.12.20: EndNote 20 for Windows er tilgjengelig på software.ntnu.no, men ikke rullet ut til ansatte ennå. Vær oppmerksom på at EndNote 20 har et nytt brukergrensesnitt. Våre veiledninger vil bli oppdatert i forhold til den nye versjonen i tiden som kommer. Usikkert når EndNote 20 for Mac foreligger.

03.11.20: EndNote 20 er lansert internasjonalt. Den nye versjonen kommer i et oppdatert brukergrensesnitt og innholder en rekke oppdateringer og forbedringer. Det er usikkert når EndNote 20 blir tilgjengelig for NTNU.

08.09.20: Norsk utgave av EndNotes APA7th stil er nå tilgjengelig for nedlastning. Den finnes både på bokmål og nynorsk.

27.07.20: NTNU IT har rullet ut X9.3.3 på sine klientmaskiner. Dette krever konvertering av eksisterende bibliotek og medfører at konverterte bibliotek ikke kan åpnes i eldre EndNote-versjoner. Les mer på Innsida.

08.05.20: EndNote X9.3.3 for Mac er lansert. Oppdatering med feilrettinger. Oppdateringen anbefales.

21.04.20: EndNote X9.3.3 for Windows er lansert. Oppdatering med feilrettinger. Oppdateringen anbefales.

18.03.20: Det har skjedd en endring i filformat som skal brukes ved eksport av referanser fra nye PubMed til EndNote. Nå er «Send to» knappen tilbake og import skjer på samme måte som for gamle PubMed. Les mer om denne saken på Innsida. [Oppdatert 18.03.20, kl. 13.20]

12.02.20: APA versjon 7 er lansert og vil gradvis bli tatt i bruk. EndNote har nå lagt ut en EndNote-stil for den nye versjonen (APA 7th). Den kan lastes ned via EndNote’s stildatabase. Det er usikkert når norske oversettelser for den nye versjonen foreligger.

06.02.20: ADVARSEL: Merk at hvis man åpner et X9.3-konvertert bibliotek i en eldre EndNote-versjon risikerer man å få bibliotekets data-mappe overskrevet og påfølgende tap av data. Les mer i denne Innsida-meldinga.

03.02.20: EndNote X9.3 og X9.3.1 for Windows er lansert. Oppdatering med oppdateringer og feilrettinger. Vær oppmerksom på følgende: «When you open an existing library in X9.3 and later, it will create a converted version for use with this new database engine. The original library will not be changed, so you can continue using it X9.2 or earlier. Alternatively, use Sync to move your data across systems and versions». Vi anbefaler at man for sikkerhets skyld lager en sikkerhetskopi av biblioteket før man oppdaterer til den nye versjonen.

29.11.19: Vi har laget en veiledning i import av referanser fra nye PubMed til EndNote.

29.11.19: EndNote X9.3.2 for Mac er lansert. Oppdatering med feilrettinger. Oppdateringen anbefales.

02.10.19: EndNote X9.3.1 for Mac er lansert. Denne kritiske oppdateringen er helt nødvendig for at EndNote skal fungere på en Mac etter at den kommende OS-en Catalina rulles ut. EndNote anbefaler at denne oppdateringen installeres før maskinas OS oppgraderes til Catalina. Oppdatering er helt nødvendig hvis du ønsker å bruke EndNote på en Mac med den nye OS-en. NB! Bibliotek som åpnes i X9.3.1 blir konvertert til et nytt format for å fungere sammen med den nye versjonen. Gammel versjon av biblioteket er fortsatt tilgjengelig og kan brukes på eldre EndNoteversjoner.

Topp