Hvor mange arter nakensnegler finner vi langs kysten av Finnmark? Det lurer vi på, og har tenkt å finne ut det i løpet av to uker i april og mai. Vi har et tall på hvor mange arter som er funnet tidligere. Men vi tror ikke dette representerer det faktiske mangfoldet av arter. Derfor skal vi besøke fem utvalgte steder, engasjere dykkere, undervannsfotografer og andre interesserte til å hjelpe oss med å lete etter de vakre og fargerike nakensneglene.

Nakensnegler er snegler som lever i havet, de er fargerike og flotte å se på. Havets sommerfugler blir de ofte kalt. Av den grunn er det mange som har funnet en interesse å fotografere og studere disse nærmere under vann. Denne interessen tar vi med oss når vi skal kartlegge mangfoldet av nakensnegler langs kysten av Finnmark. En slik studie innebærer at vi må undersøke det vi finner mens nakensneglene er levende. For å dokumentere mangfoldet blir vanligvis det som samles inn konservert og tatt vare på. Denne prosessen gjør imidlertid at fargene til dyret forsvinner, og alle vedheng nakensneglene har på kroppen faller av. Da er identifisering vanskelig.

Prosjektet #sneglebuss er etablert for å få mer kunnskap om nakensnegler. Fordi vi har veldig god erfaring med å samarbeide med sportsdykkere, undervannsfotografer og andre interesserte ønsker vi å dra nytte av et slikt samarbeid også i dette prosjektet. Prosjektet er lagt opp som en reise lang kysten av Finnmark der vi besøker fem steder. På hvert sted vil vi i nærområdet kartlegge hvilke arter som finnes, og hvilke leveområder de bruker. Prosjektet er en del av Artsprosjektet.

Marine bunndyr har ulik utbredelse langs kysten. Kunnskap om hvilke arter vi finner hvor har ført til en inndeling av kysten i ulike bigeografiske regioner, eller underprovinser. Det er de naturgitte forholdene som bestemmer hvor artene finnes. Kilde: Artsdatabanken.

Finnmarkskysten er spesiell fordi den representerer en egen provins for utbredelse av marine bunndyr. Dette skyldes Barentshavet som står rett på kysten med sitt kaldere vann enn det vi finner sørover langs norskekysten. Vi ønsker å sammenligne faunaen av nakensnegler vi finner i Finnmark med det vi kjenner fra sørover langs kysten, men også østover i Kola- og Murmanskregionen. Et langvarig samarbeid mellom norske og russiske forskere gjør at vi kan bruke tidligere innsamlede data for en sammenligning. Når vi nå som team reiser Finnmark på tvers for å ende opp i Tromsø, skal vi være godt rustet for å lære mer om nakensnegler i denne delen av landet.

De som er interessert er velkommen til å besøke oss når vi er underveis, da kan vi dele kunnskap og lære mer alle sammen. Bli med da vel!

Her er vi:
Kirkenes 28.-29. april
Berlevåg 1.-2. mai
Honningsvåg 4.-5. mai
Alta 7.-8. mai
Tromsø 10.-12. mai

Prosjektteamet fra NTNU Vitenskapsmuseet er pakket og resieklar for å møte reseten av deltakerne i Kirkenes. Foto: Tuva Munkeby, NTNU Vitenskapsmuseet.