Havets elfenbein

Sjakkbrikker fra øya Lewis på et rødt og hvitt sjakkbrett. Alle brikkene bortsett fra en dronning har ryggen til, og viser fram vakkert utskjærte stolrygger. Dronningen som ser ut har en hånd til ansiktet og stirrende øyne.

Sjakkbrikker fra funnet på øya Lewis. © Trustees of the British Museum. All rights reserved 

Havets elfenbein

Åpner 6. mai

Havets elfenbein

Før støttenner fra elefant ble vanlig hadde middelalderens elite en annen kilde til elfenbein: Hvaltenner og støttenner fra hvalross. De ikoniske sjakkbrikkene fra Lewis er framstilt av havelfenbein, og kan ha blitt laget her i Trondheim.

 

Elfenbein fra havet var verdifulle eksportvarer, og særlig støttennene ble brukt av dyktige, europeiske håndverkere til å lage statusobjekter. De fleste støttennene kom fra hvalrossjakt på Grønland.


Trondheim var sete for et erkebispedømme som inkluderte det norrøne Grønland, og ble derfor et senter for denne handelen. Hit kom varene inn før de ble sendt videre, både som råvarer og ferdige produkter. Lewisbrikkene – en samling av 93 sjakkbrikker funnet i Skottland i 1831 – kan ha blitt laget av skulptører som jobbet ved Nidarosdomen og Erkebispegården.


Utstillingen «Havets elfenbein» viser en rekke vakre gjenstander fra middelalderen, lagd av elfenbein fra havet. Den ser på håndverket bak utformingen, hvor varene reiste, og hvilke konsekvenser handelen hadde for dyrene råvaren kom fra, hvor enkelte bestander ble helt utryddet. “Havets elfenbein” viser andre måter å møte natur og dyreliv på, som bærekraftig jakt og vellykket fredning av arter.  


Blant gjenstandene i utstillingen er seks sjakkbrikker fra funnet på Lewis, innlånt fra British Museum, sammen med en rekke andre skatter fra Vitenskapsmuseets samlinger, og andre nasjonale og internasjonale museer.


Utstillingen er støttet av Norges forskningsråd, og knyttet til Det europeiske forskningsrådets Synergy-prosjekt 4-OCEANS: A Human History of Marine Life c.100 BCE to c.1860 CE.

Elfenbein

Intrikat utskjært, spiralformet bispestavhode av hvalrosselfenbein som viser en biskop og slyngende planter mot en grålilla bakgrunn.

Wingfield-Digby bispestavhodet. © Victoria and Albert Museum, London. 

En sjakkbrikke av hvaltann utformet som en konge. Brikken bærer preg av tidens tann. Kongen sitter på en høy trone og har detaljert påkledning, krone og skjegg. Bakgrunnen i bildet er grå.

Hitrakongen. Foto: Åge Hojem/NTNU Vitenskapsmuseet

Åpningstider og billetter

Åpningstider og billetter

Tirsdag - fredag: 10.00 - 16.00
Lørdag - søndag: 11.00 - 16.00

Museumsbutikken er i tillegg åpen mandager 10.00 - 16.00

Åpningstider på offentlige fridager

Planlegg og kjøp billett

Vil du ha omvisning?

Vil du ha omvisning?

Vi tilbyr private omvisninger for grupper, i tillegg til våre planlagte omvisninger. 

Bestill privat omvisning

Se alle planlagte arrangement og omvisninger

Forhistorie sidebar

Her finner du utstillingen:

Inngangspartiet til Gunnerushuset. Foto: Åge Hojem, NTNU Vitenskapsmuseet.

Utstillingen står i Gunnerushuset

Skoleopplegg:

Ja, for barnehage, grunnskole, videregående skole.

Vitenskapsmuseets utstillinger:

Se flere utstillinger, åpningstider og priser