Vitenskapsmuseet: Grunnskole
Skoleklasser og barnehager
På grunn av kapasitetshensyn ønsker vi at alle besøkende grupper melder seg på via e-post, på forhånd. Arken, Skogen og Havet er stengt i forbindelse med Neandertalerne.
Grunnskole: Formidlingsprogram skoleåret 2022-2023
Skolegrupper har fri adgang til de fleste av NTNU Vitenskapsmuseets utstillinger og formidlingstilbud. Kontakt skoletjenesten for avtale.
Våre åpningstider er tirsdag - fredag kl. 10 – 16 (stengt på mandager).
Påmeldte skoleklasser til formidlingstilbud kan starte fra kl. 9:30.
Se nærmere informasjon angående våre utstillinger.
Vi gjør skolen oppmerksom på at det kan i perioder være begrenset tilgang i ulike utstillinger på grunn av undervisning mot skoleklasser.
Vær vennlig å les "Museumsvettreglene" nøye før dere besøker oss. Denne finner du i høyre meny eller nederst på siden dersom du ser på telefon eller nettbrett.
Se også vårt formidlingstilbud i Ringve botaniske hage våren 2023.
Neandertalerne - På sporet av mennesket
Funn av redskaper, skjelett og fossile bein gjør det mulig for oss å reise flere hundre tusen år tilbake i tid, til da neandertalmennesket levde i Europa og Asia. Funnene forteller oss om deres tilpasning til klimaendringer, om jaktmetoder, sykdommer og om deres sosiale liv.
I den nordlige delen av verden er naturen på denne tiden preget av makrofauna med skogelefanter, mammut, ullhåret neshorn og hulebjørn. Hvordan påvirket naturen neandertalernes levemåte?
For 40 000 år siden møtte Neandertalerne oss, det moderne mennesket, Homo Sapiens. Hvordan foregikk dette møtet? Vi vet at de møttes, at de levde side om side og at de til og med fikk barn sammen. Derfor deler du sannsynligvis 2-3% av genmateriale med neandertalerne.
Utstillingen «Neandertalerne» er en stemningsfull opplevelse med maleriske fremstillinger, kulisser og lyder. Ved samtale, undring og nysgjerrighet får elevene bedre innsikt i neandertalernes historie. Hvem var de? Hvordan levde de? Og hva kan
neandertalerne fortelle oss om hva det vil si å være et menneske?
Utstillingen og formidlingsopplegget møter læreplanen i flere tema, blant andre;
Menneskets historie og utvikling; evolusjon og tilpasning; utdødde dyrearter; hva funn kan fortelle menneskets liv i forhistorisk tid; tolkning og kildekritikk; om klima og natur i endring, om samspillet mellom klima, natur og menneskekultur samt bærekraftig bruk av naturressursene.
1.-2. trinn:
Periode: Fra 23. mai
Tidspunkt: Tirsdager kl. 10, 11, og 13.
Varighet: 45 min. Beregn 1,5 time på museet.
Antall elever: Anbefalt 20
3.-10. trinn:
Periode: Fra 23. mai
Tidspunkt: Onsdager, torsdager og fredager kl. 9.45 og 11.45. Andre tidspunkt kan avtales.
Varighet: 1,5 time med oppgaver. Beregn 2 timer på museet.
Antall elever: Maks 25
Kaupang - Middelalderbyen Trondheim
Bli med inn i byen under gata og opplev Trondheim by slik den så ut for over 800 år siden. Vi har gjenskapt byens første handelsgate, Kaupmannastretet, med hus og gater i tilnærmet full størrelse.
Middelalderbyen er gjenskapt basert på funn av arkeologiske gjenstander og bygningsrester under Trondheims gater. Den fuktige jorden har bevart klær, sko, leketøy, kopper og kar i så god stand at de nesten kunne vært fra nåtiden – og disse kan du se i utstillingen.
Her får du høre om Olav Tryggvason og Olav den Hellige, kristningsprosessen, bydannelsen og ikke minst finner vi ut av hvordan byens innbyggere og pilegrimer levde i middelalderen.
Formidlingen baserer seg på fortellinger fra skriftlige kilder og fortellinger tolket ut fra arkeologiske funn. Både arkeologiske og historiske kilder kan sammen hjelpe oss med å forstå fortidens samfunn bedre.
Og hvordan kan vi vite at det for mange hundre år siden fantes en sverdglad gutt som het Ivar?
Produksjon i DKS Trondheim med åpen påmelding rettet mot 6.trinn.
Tilgjengelig for alle klassetrinn. Andre starttidspunkter kan avtales.
Målgruppe: Tilpasses alle trinn
Varighet: 1-1,5 timer med oppgaver
Antall elever: Anbefalt 20-25
Tidspunkt: Kl. 9.45 og 11.45, andre tidspunkt kan avtales.
Jernalder/Vikingtid
Vi inviterer elevene med på en tidsreise rundt menneskenes liv i overgang fra bronsealder til jernalder. Hva gjorde jernproduksjonen med resten av samfunnet? Hvordan levde folk i jernalderen?
Ved å studere utstillingens arkeologiske materiale og samtale rundt hva dette materialet kan vi få et innblikk i livet for over 1000 år siden. Jernalderen var, som vårt eget samfunn, full av symbolbruk. Har vi noen mulighet til å sette oss inn i betydningen av disse? Vi setter fokus på norrøn symbolikk og skrift, hverdag krig, liv og død.
Periode: Fra uke 20
Målgruppe: 4. - 6.trinn
Varighet: 1 - 1,5 timer
Antall elever: Maks 25
Påmelding til Skoletjenesten
Skoletjenestens e-post:
skoletjenesten@vm.ntnu.no
Solbjørg Pedersen
Tlf: 992 55 360
Lise Mariann Alsli
Tlf: 97198557
Vi nås best på e-post.
Utstillingene i museet er åpne:
Tirsdag - fredag: 10.00 - 16.00.
Lørdag - søndag: 11.00 - 16.00.
Mer informasjon om våre utstillinger.
Velkommen!
Museumsvettregler
- Av hensyn til brannforskrifter og elevenes/barnas sikkerhet må elevene gå i grupper og til enhver tid oppholde seg i samme rom som en lærer/voksen.
- Unngå løping i museets utstillinger.
- Med mindre noe annet fremgår tydelig, er det ikke lov å klatre, ta på eller sitte på noen av museets utstilte objekter eller elementer.
- Forlat ikke utstillingene før etter at dere har ryddet etter dere.
- Det er ansvaret til den enkelte lærer eller barnahageansatt å holde ro og orden, samt ta et siste overblikk før dere går.
- All lyd på mobiltelefoner skal være avslått ved besøk i utstillingene. Opplev utstillingene sammen og prat og le med hverandre, ikke telefonen.
- Spør gjerne en av de ansatte om det er noe dere lurer på. Vi håper dere får et hyggelig besøk hos oss på Vitenskapsmuseet!
Matpakkerommet
Matpakkerommet finner du i kjelleren i Gunnerushuset.
Her kan dere spise matpakken i trivelige omgivelser, med fargerike bilder på veggene til å sette god spisestemning.
I matpakkerommet viser vi frem dyr fra norsk natur og arkeologiske funn fra forhistorisk tid.
Når du er ferdig med å spise matpakken din kan du lese eller se i bøker om natur og kultur eller tegne et fint bilde i tegnekroken.
Vi ber om forståelse for at det i perioder med mye skole- og barnehagebesøk kan bli noe venting før ledig plass blir tilgjengelig. Kontakt museumsvertene ved ankomst for tilrettelegging av matpakkespising.
Digitalt undervisningsmateriell til skolen
Publikasjonene "Spor" og "Bli med ut"
Tidsskriftet "Spor" og heftene "Bli med ut" gir spennende informasjon om arkeologi og naturhistorie skrevet på en engasjerende populærvitenskapelig måte. Perfekt for bruk i skolen.
Rollespillene "En verden av plast" og "Fuglereisen"
Rollespillene vil på en informativ, spennende og deltagende måte bevisstgjøre skoleklasser på hva marin forsøpling er og hvordan det oppstår, i tillegg til å gi dem et aktivt innblikk i hvilke konsekvenser marin forsøpling har for oss og andre vi deler verden med.
PlanteR
Artsutbredelsesmodellen planteR simulerer effekten av klimaendringer og beitetrykk på rødlista planter. Hva skjer med de sjeldne og truede ville plantene våre om klimaet i Norge blir varmere og våtere, eller om antall beitedyr, som elg og hjort, skulle øke kraftig?