Bestill karbondatering

Bestill karbondatering

Hvem kan bestille dateringer?

Nasjonallaboratoriene for datering utfører dateringer for forskning, offentlig forvaltning og publikum.

Hva kan dateres?

Generelt kan alt karbonholdig materiale som er yngre enn 50 000 år dateres med C-14 metoden. Ikke alle prøvetyper gir dog like nøyaktige resultater. Typiske og velegnede prøvematerialer er tre, trekull, bein, gevir, matskorper, papir, lær, tekstil og karbonater slik som skjell og stalagmitter. Vi har spesielle rensemetoder for prøver utsatt for konserveringsteknika og annen forurensning. Dersom din prøve ikke tilsvarer en av de typene nevnt over eller dersom den kan være forurenset, ta kontakt med oss for rådgivning.

Hvordan bestiller jeg karbondatering?

  1. Sjekk at du har passende materiale og prøvemengde for testing. Dersom det er tvil, ta kontakt med oss for rådgivning.
  2. Fyll ut et prøveskjema.
  3. Kontakt oss og send prøveskjemaet.
  4. Pakk inn prøvematerialet og send det til oss.

Hvor mye koster en datering?

Priser for radiokarbondatering for 2023, som gjelder for prøver ankommet vårt laboratorium fra og med 10.01.2023.

Normal pris er 3900 kr per prøve.

Vi tilbyr også hurtiglevering (ca. 3 uker) for 4900 kr per prøve og ekspressdatering (1-2 uker behandlingstid) for 5900 kr per prøve.

Ved ønsket treartsbestemmelse (utvalg av kortlevde trearter ved datering av trekull) kommer et tillegg på 600 kr per prøve.

For prøver av jord og sedimenter med et lavt karboninnhold (mindre enn 3% C), samt for brente bein vil det bli et prispåslag på kr 500 per prøve.

Alle priser er eks. mva.

Hva er inkludert i dateringen min?

Dateringen kommer i en rapport med resultater, inkludert beskrivelser, tolkning og kalibrering.

Vi står også tilgjengelig for rådgivning, hjelp til tolkning av resultater og generelle problemstillinger knyttet til dateringer og prøveuttak.

Hvor lang tid tar det å få en datering?

Laboratoriet behandler bestillingen så snart som mulig. Du må likevel påregne noen uker før resultatet sendes ut, dette avhenger bl.a. av antallet ventende prøver og type prøvemateriale. Det er mulig å datere hurtig (5-8 dager) for prøver som ikke har behov for kompliserte prepareringsmetoder. Ta kontakt med oss før du sender slike prøver.


Kontaktinformasjon

Kontaktinformasjon